Lawine live op Freeride World Tour

Als dit geen bewijs is van de enorm onstabiele sneeuwlaag dit jaar. Julien Lopez triggerde een behoorlijk heftige lawine in Kappl (FWT Fieberbrunn). Hieronder wat screenshots van het ongeluk. Gelukkig bleef Julien bovenop de lawine en kon hij zelfs zelf weer weg skiën… Logischerwijs ligt de wedstrijd nu stil.

null
null
null

Click. Click. Peace

Met de passende ondertitel " iets als teveel sneeuw bestaat niet" maar iets te veel onstabiele sneeuw blijkbaar wel.
Gelukkig is deze er met de schrik vanaf gekomen.

If you're not living on the edge, you're taking up too much space

Ik neem aan dat zo’n heling toch gecheckt/gezekerd wordt voor aanvang van de wedstrijd? Natuurlijk, dat is geen garantie en je blijft als skiër zelf verantwoordelijk voor je keuzes en wat je doet (dat geldt ook of misschien noch meer voor een pro).

Of is de skiër heel ver afgeweken van de wedstrijdzone? Enig idee van de omstandigheden verder? Vind het wel interessant vanuit het oogpunt van de wedstrijdleiding en vanuit het standpunt van een professional: die neemt waarschijnlijk meer risico dan een recreant, maar is dat wel terecht? Want analyse en reductiemethode is toch voor beiden hetzelfde? Of gaan de rijders er blind vanuit dat de helling veilig is als de wedstrijd start?

Zondag nog zitten kijken naar fwt, werd toen afgelast wegens weinig sneeuw met als gevolg veel vallen. Gisteren kondigden ze nog aan nu de meest safe spot te hebben gevonden, maar echt safe is het dus zeker niet.

@GiGi vergeet niet dat zelfs met een reductie methode er lawines getriggerd kunnen worden. Het is niet zo dat er per se een fout is gemaakt. Het blijven de bergen natuurlijk.

Click. Click. Peace

@Rogier dat snap ik. Maar is het restrisico wat deze prof’s nemen/aanvaarden groter dan dat van een (goed geschoolde/helder denkende) recreant?

Zeker, maar vergeet niet dat de impact wat deze gasten maken op het sneeuwdek ook even een paar slagen hoger ligt… En van mij mag iedereen het risico nemen wat ze willen. Als ze het zelf maar weten, en dat weten deze profs maar al te goed.

Een formule 1 coureur neemt ook meer risico dan een gewone automobilist. Of een prof-wielrenner in de afdaling van en bergcol.

Click. Click. Peace

@rogier

De FWT van Fieberbrunn was staged in Kappl, niet in Fieberbrunn. Los van dat feit, was het wel een behoorlijke lawine die niet eens door een ski-moment werd getriggerd. Hij was aan het skien, viel…waarbij de meeste belasting al op het sneeuwdek kwam, vervolgend stond hij op, liep naar boven om zijn verloren ski te halen en ergens halverwege ging het sneeuwdek pas los.

Dus ondanks dat er meerdere gidsen van zowel t gebied ‘Kappl’ en de FWT guides een afdaling hadden gemaakt en constateerde dat t een veiligere plek was dan ergens anders in Tirol (Fieberbrunn) is het sneeuwdek enigszins stabie / niet stabiel… Tis moeilijk te zeggen (naar omstandigheden), juist omdat de zwaarste belasting (het skien van Julian Lopez, en zijn val) al voorbij waren.

Uiteraard kunnen de condities stukken beter!

Skiing is Freedom!
If you're not living on the edge, you're taking up too much space

@Mitchelkeizer Die klap heeft waarschijnlijk het sneeuwdek op scherp gezet. Het gebeurd wel vaker dat hellingen waar zelfs al explosieven op zijn gegooid pas los komen bij een skiërs die er daarna overheen skiet.

Click. Click. Peace

Op site van Kappl geen vermelding van lawine. Wel mededeling dat wedstrijd is afgelast om veiligheidsredenen.

http://www.kappl.com/de/top-veranstaltungen-kappl-tirol/free…

Lawinenwarnstufe in Kappl is vandaag 3. Heb bij Kleinwalsertal vandaag ook al Stufe 4 gezien.

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

Plaats een reactie