welk merk skischoenen draag jij?

Na 6 jaar pijn vind ik het tijd voor een nieuw paar skischoenen en tot mijn grote vreugde zie ik momenteel veel acties met 30-50% korting op overjarige modellen. Ik droeg Salomon (au). Wie gaat er pijnloos de piste af en met welk merk? Wat zijn de betere merken?

Goh das persoonlijk maar binnen hetzelfde merk zitten er ook nog wel wat verschillen. Niet alles van Salomon zal waarschijnlijk slecht zitten bij jou. Allereerst natuurlijk het type schoen (freeride, race,…). Dit zal onder meer de flex ( de stijfheid) bepalen. Nu kan je soms binnen hetzelfde type nog eens verschillende flex-waardes kiezen. Omdat niet alle freeriders evenveel wegen, even goed kunnen skiën of gewoon andere voorkeuren hebben. Dan heb je nog de breedte die kan verschillen. Tenslotte zijn er nog de materialen van de binnenbot die al dan niet aangenaam zijn, op maat geblazen of niet, speciale zooltjes,…

Om te zeggen dat een merk goede botten maakt voor iedereen is wat kort door de bocht. Zowat elk merk zal goede botten maken, alleen zijn die niet allemaal goed voor jouw persoonlijk.

Tips uit ervaring:

  1. kijk niet naar de prijs of de kortingen
    2)ga ergens waar ze er iets van kennen. Ik ken een winkel waar je botten kan kopen die men op maat kan blazen maar die niet zo’n vacuumapparaat hebben staan. Tja…
  2. koop ze niet te groot ! Elke keer als ik mijn botten voor de eerste keer denk ik dat mijn voeten terug gegroeid zijn maar vanaf ik begin te skiën gaat dat weg. Omdat je naar voor hangt denk ik dat dat is.

Bekende merken zijn oa Salomon, head, atomic, Nordica,…

Het is inderdaad heel persoonlijk. Neem de bovenstaande tips dan ook ter harte. En vooral veel passen.

Ik heb zelf atomic Hawx 80 skischoenen.

Voor mij perfect, en absoluut geen pijnlijke voeten of schenen.

Geniet van elke dag, het leven is al kort genoeg!

Ik snap dat het persoonlijk is, maar ga liever af op ervaringen dan op verkopers. Poeh, wat weten ze er vaak weinig van af! Op websites waar skischoenen staan staan vaak niet eens specificaties. (Ik wil niet online kopen, maar wel kijken wat er is). Ik heb 6 jaar geleden schoenen gekocht bij een erkende wintersportzaak, maar ik ben nooit voorgelicht over flex, de combi met ski’s ed! Dat lees ik nu allemaal op internet.

o ja, ik ben een dame, moet je dan ook een damesskischoen nemen?

Als je bv schoenmaat 36 hebt zal je niet anders kunnen vrees ik. Anders niet, al zou ik de de schoenen met hoge flex waarden wel niet aanraden. (maar ik ken jou niet qua niveau en gewicht)

“Les chaussons femmes sont plus bas et plus ouverts pour tenir compte des différences au niveau des mollets. Les rembourrages au niveau de la cheville et de l’avant pied permettent une excellente tenue du pied.” Verschil volgens glisshop.

Nee, dat hoeft helemaal niet. Er zijn genoeg vrouwen die heren skischoenen hebben hoor.

Het belangrijkste is, dat de schoen jou goed past.

Qua combi skischoenen en ski kan ik je alleen mijn ervaring vertellen.

Ik heb zeer sportieve skischoenen ( atomic hawx 80)
en een ouder model ski ( atomic c3 ). Voor mij een super combinatie, ik kan er ontzettend veel mee. Maar wellicht voor iemand anders, geen goede combi.

Atomic skischoenen vind ik erg fijn omdat ik een smalle voet heb. Ook over de ski,s ben ik zeer te spreken. Ik heb ook volkl ski,s gehad, maar deze vond ik niet fijn( erg zwaar qua gewicht voor mij) ik ben toen weer verder gegaan op mijn oude ski’s. Dat laat ik nu maar zo, tot dat ze echt versleten zijn.

Betreft de flex(stijfheid) van een skischoen, ik heb voor flex 80 gekozen omdat flex100 geen zin voor mij had. Ik ben nl klein en niet zwaar. Tenminste dat is het advies wat ik gehad heb.

Geniet van elke dag, het leven is al kort genoeg!

Om het nog wat moeilijker te maken, flexen van verschillende merken zijn niet altijd hetzelfde. Flex 80 bij Nordica is anders dan flex 80 bij Head.

Sinds korte tijd Salomon, bevalt prima.

Serfaus, Fiss, Ladis en Doppelmayr-fan

Ik heb mijn schoenen een aantal jaren geleden bij een wintersportspeciaalzaak gekocht. Eerst een aantal modellen gepast, nadat mijn voeten waren opgemeten. Daarna met de best passende modellen minimaal een half uur daar rondgelopen en toen de keuze gemaakt (Tecnica). Heb nooit pijnlijke voeten gehad met skiën.

Ik ben al ruim 12 jaar fan van, voor mij, het beste merk skischoenen … Stroltz. Inmiddels aan het tweede paar en ook die zitten wederom geweldig. Geen knellende voeten, geen koude voeten, exacte aansluiting en daardoor goed contact met de skietjes. Kortom … Een zeer tevreden wintersporter.

Er is een groot verschil tussen de "experts" van sportzaken als Sport2000, Perry Sport, Top Shelf enz. en echte wintersportspeciaalzaken…

Voorbeeld: vorig jaar bij de Top Shelf Beuningen (waar ze toch ook een redelijk uitgebreid gamma hebben) voor een goggle wezen kijken. Ik vroeg: wat is zo het verschil (tussen een Sinner van 30 euro en een Adidas van 200 euro)? Antwoord van de verkoopster: ja, zit eigenlijk geen verschil in, alleen een beetje persoonlijke voorkeur. Ik heb vriendelijk bedankt en ben weggevlucht.

Er is een groot verschil tussen de "experts" van sportzaken als Sport2000, Perry Sport, Top Shelf enz. en echte wintersportspeciaalzaken…

Gast531 op 17 aug. 2012 10:26

Helemaal waar! Ik snap dat je verkopers niet gelooft, maar er is gelukkig een groot verschil tussen verkopers en mensen met verstand van skischoenen.
Tip 1: Laat je adviseren over de verschillende breedtes, leestvormen (verschillende merken hebben verschillende leestvormen) en materialen, uitgaande van jouw specifieke voet en wat jij met de schoen wil (racen, cruisen, op de piste of ernaast, in het funpark of van alles wat);
Tip 2: Ga inderdaad uit van de uitkomst van die specificaties, ongeacht merk of prijs. Als je dan het product hebt gevonden wat je goed lijkt, ga dan op zoek naar de beste deal voor dat product (bijvoorbeeld ook op internet). Onthoudt dus wel goed wat de beste optie was.

Ik zou naar een speciaalzaak gaan als MK Skiservice in Bilthoven, Wim Jaquet Sport in Amersfoort of Norbert Maier in Rotterdam. Die kijken op de manier zoals ik boven heb beschreven en hebben ook veel keus.

Succes

Laat eerst eens goed naar je voeten kijken. Als je brede hebt zijn b.v. Salomon niet de beste keuze. dacht ik. Goed advies van de specialist is belangrijker dan goedkoop.

Mijn dochter had ook altijd problemen. Ze heeft zich goed laten voorlichten bij Wim Jaquet Sport in Amersfoort en daar schoenen gekocht. Men heeft daar kennis van zaken. Een paar goed zittende skischoenen is heel wat waard.

Mocht ook dat niet lukken, dan zou je de Strolz kunnen proberen. Deze schoen wordt helemaal op maat gemaakt voor jouw voet. Ik heb ze zelf ook nadat ik jarenlang problemen heb gehad. Echt fantastisch!

Mijn dochter had ook altijd problemen. Ze heeft zich goed laten voorlichten bij Wim Jaquet Sport in Amersfoort en daar schoenen gekocht. Men heeft daar kennis van zaken. Een paar goed zittende skischoenen is heel wat waard.

Mocht ook dat niet lukken, dan zou je de Strolz kunnen proberen. Deze schoen wordt helemaal op maat gemaakt voor jouw voet. Ik heb ze zelf ook nadat ik jarenlang problemen heb gehad. Echt fantastisch!

Ga eens naar Austria Sport in Malden. Hier lezen ze je voeten en zorgen ze ervoor dat je altijd de juiste schoen krijgt. Mocht de juiste schoen er niet voor je tussen zitten in de gangbare range dan zijn zij tevens dealer van Strolz.

Sport Austria, wilde ik ook net voorstellen, vooral voor moeilijke voeten. Weet niet waar je woont, in NH heb je skicentrum Heemskerk daar geven ze ook goed advies. Je moet gewoon veel soorten passen en even uit proberen. Salomon heeft schoenen met een wat smallere leest, misschien zitten ze daarom niet prettig. Ik heb ze zelf en ze bevallen mij prima, heb wel een duurdere uitvoering en wat stuggere schoen. Mijn dochter heeft al jaren Dabello’s en wil niets anders meer.

Ook erg goede ervaringen met Austria Sport bij mij in de familie en vriendenkring. Zowel mijn moeder, oom als ikzelf hebben jaren lang last gehad van pijnlijke voeten met skien. Dit begon 's ochtends al met de ski’s laten hangen in de stoeltjeslift om de druk onder van de voeten te krijgen, schoenen uit tussen de middag, continu klooien met de schnallen etc etc. Zelf was ik op een gegeven moment zo klaar met de pijn tijdens het skien dat ik ben overgestapt op snowboarden omdat ik daar geen last meer had van mijn voeten.

Mijn moeder kwam via via ca. 10 jaar geleden bij Austria terecht, daar heeft ze zolen op maat gekregen en schoenen die bij haar voeten en skistijl pasten. Sindsdien heeft ze geen pijn meer tijdens het skien, hoeven de ski’s niet meer te bungelen in de lift en de schoenen niet meer uit tussen de middag. Na deze positieve ervaring is mijn oom daar geweest en het advies gekregen om Strolz te nemen. Ook hij staat nu ca. 9 jaar lang al pijn vrij op de ski’s.

Zelf ben ik 3 jaar geleden weer op de ski’s gestapt. Eerst met mijn op maat gemaakte zooltjes van Austria in de oude ski schoenen. Dit scheelde een hoop maar naar mate ik weer meer ging skien kwam de pijn in de voeten terug. Daarom besloten bij Austria langs te gaan voor nieuwe schoenen. Sindsdien geen centje pijn meer en de schoenen blijven de hele dag aan. Geen zeurend gevoel, geen koude voeten, geen druk meer op de schenen, alle klachten zijn verdwenen. En ja mijn oude schoenen zaten in de winkel perfect, konden 14 jaar geleden al verwarmd worden om ze zo pas te maken, het hielp niks.

Bij Austria bekijken ze uitvoerig je voeten, meten deze goed op, zowel lengte, breedte als omvang rond je tenen. Vragen je gericht hoe je skiet, hoe lang, soort skier, wat je gewicht is, welke ski’s je hebt…etc etc. Op basis van deze gegevens kiezen ze een schoen die bij je past. Vaak is het eerste paar wat ze pakken degene waar je mee de winkel uitloopt! Daarbij adviseren ze eigenlijk altijd een op maat gemaakte zool. Zijn je voeten te apart voor de standaard schoenen zullen ze het advies Strolz geven, past dit niet in je budget dan proberen ze een merk schoen voor jou op maat te maken.

Austria sport is wat dat betreft echt een aanrader!

oh ja ga bij voorkeur door de week, in het weekend kan het daar erg druk zijn!

Ik ben naar Ski-Service Ewijk gegaan, de eigenaar van deze zaak keek naar de vorm van mijn voet en gaf me een skischoen. Deze heb ik 3 kwartier aangehad, en ondertussen aan de andere voet wisselend andere schoenen. De schoen zit perfect! Er werd aangegeven dat inlegzooltjes eventueel ook nog een verbetering kunnen opleveren in vergelijking tot de platte Salomon inlegzooltjes. Schoen is trouwens Salomon X-Wave, heb ze de hele dag zonder pijn aan.

Zelf heb ik een paar Salomons, bevallen erg goed.
Ben naar een goede speciaalzaak geweest die onder andere naar de volgende zaken keken en rekening hielden met:

  • schoenmaat
  • lengte
  • breedte
  • stand van je voeten (pronatie etc.)
  • skiniveau
  • wat je zelf graag wilt (racen, rustig carven, freestyle etc.)

Vervolgens een aantal schoenen aangepast en deze een tijdje aangehad. Uiteindelijk gekozen voor het paar Salomons. Vervolgens naar het advies van de verkoper geluisterd en deze schoenen thuis nog een aantal keren gedragen. Indien geen verdere klachten zouden we de schoenen laten verwarmen om nog beter naar de voet te vormen, indien de schoen toch niet lekker zou zitten weer verder kijken.

Schoen zat lekker en deze vervolgens ook laten verwarmen om beter naar de voet te laten vormen. Uiteindelijk dit seizoen meer dan 140 dagen skiplezier van gehad:)

Thank God summer is over!

Heel veel passen en voelen (ook een 10 a min mee rondlopen (dat je voet lekker warm is) uiteindelijk voor Salomon Impact 120CS gegaan. Waarschijnlijk haal ik de prestaties er nooit uit maar ze zaten me het fijnst en skiede heerlijk!

Seriously snow addicted family!

Skischoenen moeten gewoon gelijk lekker zitten ook als je ze een poosje aanhoud.
Verder is het inderdaad heel persoonlijk. Ik heb kleine bredere voeten met een wat hogere wreef.
Bij mij zitten alleen Nordica’s lekker maar ook weer niet allemaal. Ik houd van een beetje stevige flex maar dat is persoonlijk en heeft daarnaast ook wel te maken met je skiniveau of -wensen.

Ski zelf al een paar jaar de salomon xwave 10. Zaten in de winkel prima, lang aangehad… Echter met skien hier en daar toch kleine pijnpuntjes en af en toe slapende voeten. Bij mij is alles opgelost met een zooltje. Toegegeven, het zijn geen sloffen, maar dat zijn skischoenen nooit denk ik met een flex boven de 100, maar ze zitten nu meer dan prima!

Het maakt niet uit met welk merk "andere mensen" goed terecht komen. Zij hebben immers niet jouw voeten of jouw ski-eigenschappen (voorkeur, wensen, etc.). Zorg ervoor dat je een winkel met kennis binnenstapt (hierboven staan al een paar) en laat je goed informeren en opmeten. Wees gewoon ook eerlijk in wat je verwacht en verlangt van je schoenen.

Echt slechte merken bestaan ook niet meer. Misschien dat er hier en daar een modelletje tussenzit dat wat gevoeliger is voor defecten (bvb aan de sluitingen, spanband, naden binnenschoen, etc.) maar de grote merken zullen daar niet veel last van hebben.

En vooral, koop geen schoen omdat hij goedkoop of afgeprijsd is. Koop hem omdat hij goed zit! Waarom zou je 100 euro uitsparen als je daarna een paar weken ellendige pijn hebt? Je skipas kost al gauw meer :).

In mijn geval: zoektocht naar harde flex (ben een paaltjesrammer), aanpasbare schoen ("niet perfect uitgelijnde benen" :x), met een grote toebox (afgescheurd nagelbed), draagbaar voor lange tochten (dus absoluut géén drukpunten … ook bij hard aanspannen en doorjagen). Pasvorm: smalle hiel, bredere wreef. Uitkomst was een Atomic Hawx 110.

Er zijn vele soorten schoen zoals je leest en zaken waar je op kan letten, houd het simpel als je niet veel verstand hebt van schoenen. Een zachte (goedkope) schoen is meer voor beginners, lekker veel vrijheid voor je voeten en enkels, een harde (duurdere) schoen die weinig tot geen vrijheid geeft maar direct op alles reageert wat je doet. Hierbij komt een goede pasvorm om de hoek kijken en zit dus niet alles zomaar goed als bij een zachte (wijde) schoen.
Heb jaren terug ervaring gehad met een harde schoen van Tecnica met een binnenschoen waar ze een schuim in spuiten, alsof je in beton gegoten bent! Super direct, hoefde ik de hele dag de snellers niet van los te maken, hoefde ze zelfs niet eens vast te maken om goed te kunnen skiën.
Huur een paar schoenen op locatie met een koop optie, ga niet zomaar voor een koopje in Nederland.

Ik ben het alleen niet eens met je stelling dat zacht=goedkoop en hard-duur.

Ik heb sinds afgelopen winter een paar Black Diamond Factor 110 en ben er zeer over te spreken. De schoenen hebben een (voor mij) lekkere pasvorm en lenen zich goed voor gebruik op en buiten de piste. Ze zijn iets hoger dan normale skischoenen en geven daardoor wat meer stabiliteit bij evt off-piste skien, maar de hoogte is wel nadelig voor carven. Als ik wil carven moet ik de bovenste bindingen even wat losser zetten, anders heb je te weinig bewegingsvrijheid tussen knie en enkel. Voor de rest degelijke schoenen met kwaliteitsbindingen, een extra BOA sluitsysteem en als leuke feature ook een loop stand. Zie ook: http://www.blackdiamondequipment.com/en-us/shop/ski/boots/fa… Maar uiteindelijk is de keuze voor een schoen puur persoonlijk en afhankelijk van eigen voorkeur en fysieke aspecten :)

ik heb sinds afgelopen winter salomon mission rs 12 aangeschaft , ze zitten heel strak maar aangenaam

Ik ski op salomon x-wave 10,en altijd wel een paar pijntjes gehad,maar afgelopen winter was 't niet te harde. Ik moest zelfs een paar keer een afdaling laten schieten van de kramp/pijn. Ze zijn nu ong 7 jaar oud,en ik ben ook nog nooit zo zwaar geweest als van de winter. Ik ga iig nieuwe kopen voor dit seizoen,bij Norbert Mayer dat is bij mij om de hoek. Ms wel Fischer vacuüm fit.

www.wausclothing.com THE BRAND FOR BOARDERS

Plaats een reactie