Fisher Vacuum Fit skischoenen

Hallo,

Heeft er iemand ervaring met skischoenen Fischer Vaccum Fit?

Link:
http://www.fischersports.com/en/Alpine/VACUUM-FIT/VACUUM-FIT…

Ik heb nogal rare voeten en had gehoopt dat deze op maat aangepaste schoenen mij eindelijk van pijn en inslapende voeten zouden verlossen. Helaas valt het erg tegen.

Vandaar de vraag of er meer mensen zijn met positieve, danwel negatieve ervaringen met dit systeem?

  1. ik heb zelf geen ervaring met het systeem (wel met varianten). Kennis wel … die is snél teruggekomen (liet zich vangen door de marketing, en niet door z’n voeten).

  2. Hou er mee rekening dat zowat élk merk vertrekt vanuit een bepaalde algemene pasvorm. Als je daar te hard van afwijkt, gaat géén molding, fitting, heating, scrubbing,… helpen om die schoen volledig aan te passen. Dus: zoek éérst een schoen/merk die zo goed mogelijk met je algemene voetvorm overeenstemt (breed/smal; hoog/laag; etc.) en kijk dan naar de variant die aanpasbaar is.

  3. Als je wat informatie geeft over hoe je voet is (groot/klein, hoge/lage wreef, brede/smalle hiel, etc.) kunnen hier vast al een paar mensen wat merken zeggen waar ze iets van afweten.

  4. Pijn en inslapende voeten zijn twee verbonden maar verschillende dingen (is mij ooit verteld). Het ene is een drukpunt op een specifieke plek, het andere een algemene spanning. Het ene kan wijzen op een plek die nét wat moet worden aangepast, het andere op bvb een sluiting die te hard is aangespannen bij een te zachte schoen (als voorbeeld).

Bedankt voor je uitgebreide reactie Lars.

Wellicht kan iemand inderdaad een tip geven over merken waar ze iets van af weten.
Mijn voeten zijn redelijk smal, maar het grootste probleem is dat mijn dikke teen een fors stuk langer is dan de rest van mijn tenen. Daardoor heb ik een maat grotere schoenen nodig. Natuurlijk is daardoor de verhouding in de rest van de schoen helemaal zoek. Mijn kleine teen komt daardoor te ver naar achteren en duwt tegen de zijkant van de schoen, waardoor de bloeddoorstroming wordt afgekneld. Verder staat de knokkel aan de binnenkant van mijn voet vrij ver naar buiten. Die drukt ook tegen de wand en de ader die net onder die knokkel door loopt wordt ook afgekneld.

De Fischer schoenen waren best prijzig. Ik hoop dan ook dat ik ze nog zodanig kan laten aanpassen dat ik er goed mee overweg kan. Zou zonde zijn als ik ze moest verkopen.

Ik denk dat ik eens met die schoenen bij MK langs ga.

Denk dat het schuimen van je binnenschoen de beste optie zou zijn. Dan wordt alle ruimte opgevuld.

OK, dat verklaart een hoop :)

Ik zit/zat met een soortgelijk probleem: een relatief smalle voet met een afgescheurd nagelbed aan m’n grote tenen. Ondanks goed herstel toch gevoelig aan ontstekingen bij aanhoudende druk. Ik moest dus op zoek naar een schoen met een grotere toebox, maar een smallere pasvorm. 2 Jaar terug was de Hawx reeks van Atomic daarvoor reclame aan het maken. Dus: passen en proberen en dat ging.
Tegenwoordig maken ze er geen reclame meer voor maar ik weet niet of dat wil zeggen dat ze hun teenruimte standaard wat ruimer is, of dat ze het niet meer zo maken.

Aangezien ik hoor dat je je Fischer schoenen al hebt, hoop’k ook voor je dat ze zodanig aan te passen zijn dat dat effect heeft. Om eerlijk te zijn vrees ik er een beetje voor.

ik ben 2 weken geleden naar NM geweest in rotterdam ,ik heb me daar goed voor laten lichten, zelfs de schoen met 110 flex is onwijs sportief en stijf en vraagt veel van je laat staan de schoenen met 130 . Dit seizoen zou de meer comfortable schoen komen die ook vacuum fit is . ik wacht zelf nog 3 weken en wil dan bij de nieuwe nordica gaan kijken want die schijnt met iets dergelijks te komen .

he-ho lets go

@Lars, ja ik ben er ook bang voor. MK in Bilthoven heeft het systeem zelf helaas ook niet, maar ze gaan wel kijken wat ze er nog aan kunnen doen. Als het niet lukt, dan was het een dure miskoop. De schoenen hebben toch gauw een 400 euro gekost… Ze zijn wellicht voor iemand anders wel goed. Je kunt ze tot tien keer opnieuw verwarmen en opnieuw aanpassen.

Afgelopen vrijdag ff bij NM in Rotterdam langsgelopen,voor de geinteresseerde,de nieuwecollectie is binnen tussen de 3 en 5 weken.
Ik kijk zelf toch naar de Fischer vacuum fit.
Nieuw materiaal uitzoeken,blijft elke keer weer toch fantastisch!!!

www.wausclothing.com THE BRAND FOR BOARDERS

Fischer heeft een eigen systeem ontwikkeld: de Vacuum Fit.
Er zijn een paar dealers in Nederland die dit apperaat hebben,
Zelfs deze voeten zijn gelukt:

null

Top schoen hoor, ik heb ze vorig seizoen mogen testen en heb ze direct aangeschaft. Nog nooit zo’n fijne schoen aan mijn voeten gehad.

Groeten,
Marc

Anders kan Austria sport in Malden een oplossing zijn. Zij maken als enige in Nederland Strolz schoenen. Voor moeilijke voeten is dit hèt adres! En laat je inderdaad niet te veel leiden door marketing van de commerciele merken. Maar het devies blijft passen, passen en nog eens… Succes met je zoektocht.

Als het wit is kun je er over naar beneden...

Austria is ook mijn winkel, daar hebben ze dus ook de Fischers ;-)

Ik weet niet of vacuum fit bij skischoenen veel helpt bij bijzondere schoenen. Voor zover ik weet wordt de binnenschoen gevormd en blijft de buitenschoen gelijk. Ik heb zelf ook schaatschoenen die vervombaar zijn. Die gaan precies naar je voeten staan.
Ben het met anderen eens, Veel passen en naar een speciaal sportwinkel waar ze ook de buitenschoen eventueel kunnen aanpassen.

Ik kan Austria in Malden ook zeer aanbevelen, heb zelf behoorlijke platjappers, en het is de eigenaar daar goed gelukt om voor mij goed passende schoenen te maken. In standaard schoenen kan ik werkelijk voor geen meter skieën. Met mijn inlegzolen in Technica’s gaat het werelds.

Wat Fischer Vacuum fit zo bijzonder maakt is dat juist de binnenschoen gelijk blijft, de buitenschoen wordt verwarmd en gevormd naar je voet.
google maar eens!

Dat vormen naar de voet door dit soort schoenen geldt voor alles aan de voet wat breder is dan normaal! Veel succes bij smalle voeten!

Bij afwijkende voeten altijd beide voeten laten opmeten in lengte, breedte en hoogte. De betere schoenenzaken doen dat altijd, lijkt me bij skischoenen nog belangrijker. En opletten of de verkoper je voetafwijkingen ziet als platvoeten, rare tenen, etc. Doet hij/zij dat niet, gewoon verder winkelen, want de kans op een teleurstelling wordt erg groot. Dan koop je schoenen die in de winkel nog lekker zitten, maar na kort gebruik al weer teleurstellend zijn.

Goede verkopers kennen ook de lengte- enbreedtematen in mm van hun assortiment, die meten je voeten op in mm, en weten dan hoeveel ruimte er overblijft.

Ik ken geen skischoenen die krimpen bij teveel ruimte in de breedte en ik heb de afgelopen jaren erg grondig gezocht. Smalle voeten in brede schoenen, dan moet je de schoen te strak aandoen om de voet te fixeren, dan krijg je inderdaad de ingeslapen (koude) voeten zoals genoemd in de openingspost.

Ik heb net als de topic starter zeer smalle voeten (ook nog eens plat en zeer verschillend in lengte). Mijn voeten zijn smaller dan een wedstrijdschoenen (en dat niveau heb ik duidelijk niet). Er valt doorgaans niets aan te passen aan de buitenschoen in mijn geval.

Het eerder genoemde schuimen heeft mijn probleem opgelost, kost veel geld, maar daardoor kon ik wel veiliger en met minder klachten skiën. En daardoor heb ik ook schoenen met de flex overeenkomstig mijn niveau, want de schoenen met smalle leest zijn vrijwel allemaal wedstrijdschoenen.

En na het schuimen ontstond er als snel toch nog wat loze ruimte, dat is opgelost door schuimstickers op de binnenschoen te laten plakken. Dat is met smalle voeten niet te voorkomen, klein beetje ruimte is al genoeg voor instabiliteit bij smalle voeten.

Om succesvol te schuimen mag er niet al teveel ruimte zitten tussen voet en buitenschoen, ook schuimen kent z’n beperkingen.

Ik ben ooit voor een kleine aanpassing bij MK Ski geweest, het is de einige zaak in NL waar ik vertrouwen in heb wat betreft mijn afwijkende voeten. Eén van de verkopers heeft zelf ook smalle voeten, dus hij begreep het probleem geheel!

Ik kan het andere skispeciaalzaken niet kwalijk nemen, 1% van de mensen heeft dit probleem, dus het verkeerde advies voor mijn smalle voeten klopt wel voor de overige 99% van de mensen. In wintersportgebieden hebben de speciaalzaken meestal wel enorm veel ervaring met afwijkende voeten, daar lopen slachtoffers haast continu naar binnen voor advies en aanpassingen. Die ervaring kun je in NL maar moeilijk opbouwen, mensen kopen een schoen en komen vrijwel nooit meer terug, dan leert de winkelier niets van z’n fouten. En in de betere speciaalzaken in de Alpen heb je meestal één of twee speciaal opgeleide medewerkers.

Volgzaam type (off-piste mits berggids).

@Constant

Ik ben afgelopen seizoen met de Fischer Vacuum Fit schoenen in Kleinwalsertal geweest om een paar dagen te skiën en de schoenen te testen. Het was een ramp. Ik ben toen bij een zaak in Mittelberg beland. Die verkoper daar was een specialist en had zelfs een opleiding gevolgd tot "skischoenaanpasser" (dat zal vast een mooiere naam hebben). Het eerste wat hij gedaan had, was een zooltje maken dat precies bij mijn voeten paste. Daarna heeft hij de schoenen opnieuw verwarmd en aangepast.
Helaas bleek de volgende dag dat het probleem niet was opgelost. Ik denk dat het inderdaad ermee te maken heeft dat ik te smalle voeten heb. Dus een specialist in de alpen is ook niet altijd de oplossing…
Ik overweeg om toch maar eens naar MK te gaan en eens te kijken of ze er daar iets aan kunnen doen.

Als je smalle voeten hebt en ze gaan je schoenen verwarmen, volgens mij verprutsen ze het dan nog verder. Zonde.

De kramp komt meestal door het te strak afknellen aan de bovenkant of doordat je je voet moet krommen om grip te krijgen in een te brede schoen.

Aangepaste zooltjes zijn ook gekke dingen. De aangepaste zooltjes welke een megapijn gaven in m’n skischoenen, doen het wonderbaarlijk goed in m’n gewone schoenen. En vice versa. Ze moeten ook exact goed zitten anders is het middel erger dan de kwaal, soms worden ze gemaakt met een blote voet in plaats van je voet met ski-sok, dat lijkt me verkeerd (ookal ben ik maar een leek).

Sidas is mijn inziens een hele goede keus voor maatzooltjes in ski schoenen. Sidas is ook marktleider in schuimschoenen.

Als je verkrampte voeten hebt na een paar dagen skiën, dan voel je het effect van goede aanpassingen niet of nauwelijks meer. Bovendien moest ik verkeerde reflexen (zoals het krommen van de voet) afleren, die ik nodig had om stabiel te blijven in de verkeerde schoenen. Die verkeerde reflexen zijn ook een grote bron van pijn.

Volgzaam type (off-piste mits berggids).

Ik was laatst bij NM in Rotterdam en heb daar nieuwe skischoenen en ski’s gekocht. Toevallig was daar (volgens NM) een van de beste bootfitters van Europa met nog 2 andere heren in opleiding.
Met een aantal verschillende voetprotege’s werd aangetoond dat het belangrijkste onderdeel van de schoen, de zool is die de voet ondersteund.
Het kwam er op neer dat bij afwijkende voeten, het bijna niet mogelijk is, zonder goede zool, een schoen goed passend te krijgen.
Nu heb ik vrij makkelijke voeten dus ik kan gewoon een schoen uit het schap pakken en klaar is kees :-) maar ik kan me er wel iets bij voorstellen dat eerst die bodem ( fundering ) goed moet zijn

Hoge bomen........lange latten!

Ik heb zelf ook smalle voeten en ik ben bij kienhuis wintersport in Denekamp terecht gekomen ook omdat het bij me in de buurt is en ik er goede ervaringen mee heb.
Zo heeft hij mij vorig jaar op fischer vacuum gewezen dat hij het eerst zelf ging testen hij schijnt het onderhoud voor NM (rotterdam) te doen zodoende heeft hij de schoenen vorig seizoen kunnen proberen.

Mijn voet werd eerst uitvoerig bestudeerd ook doormiddel van scanner werd de lengte en breedte gemeten en drukpunten van mijn voet voor de juiste zool.
Daarna werden zolen (boot doc) pas gemaakt en heb ik de vacuum 130 uitgezocht.
Zoals ik in zijn overzicht kon zien was deze schoen op mijn maat 27.5 standaard 99 mm met uitloop van 5 mm naar onder en 5 mm naar boven (dit was een overzicht met alle modellen en maten van fischer. Mijn voet was zelf 97 mm. Zoals mij verteld werd geeft fischer een breedte maat aan op 26.5 maar zit er natuurlijk verschil in naarmate de voet groter word. Dit was ook duidelijk in overzicht te zien.

Daarna hebben we overlegd over hoeveel druk we moesten geven en welke gedeeltes er werden afgeplakt voor meer ruimte. (enkels was toch soms een probleem bij mij). Zijn voorkeur gaf 200 mm bar ivm met de smallere voorvoeten en ivm met sportieviteit van het skien.
Hier heb ik een lijst van gekregen wat en hoe ze het proces hebben gedaan.
Hij liet het mij voelen hoe meer druk hij gaf hoe strakker de schoen aanvoelde iets wat ik in mijn voorvoeten eigenlijk nog nooit gevoelt had.

Ik ben afgelopen weekend 3 dagen naar kaprun geweest en heb de schoenen zelf geprobeerd.
Wat een verschil met mijn vorige schoenen. Ik zat er strak in ik bleef er strak in en had optimale controle van mijn ski’s. Ik voelde nergens geen drukpunten geen last van de enkels en een voorvoet wat compleet werd omsloten door mijn skischoen.

Mijn ervaringen zijn er super mee maar het zal zeker ook aan liggen wie je schoenen maakt en of er tijd voor word gemaakt. Ik was al met al 2 uur verder maar zou niet anders meer willen!

Ik heb de fischer vacuum aan laten meten maar de boven kant van mijn voet deed na 10 minuten op de indoor baan al pijn, terug gegaan verwarmt weer even skieen en wederom pijn, ga aankomende week nog maar eens terug.

Een week of wat geleden bij NM in Rotterdam geweest. Super kerel!
Heb zelf een smalle voet, lage wreef, en geen kuit. Met mijn vorige schoenen ging ik hak in, hak uit. Schoenen strakker = koude pijnlijke voeten. Heb een paar Full Tilt Skischoenen gekocht, binnen schoen wordt verwarmd en zodoende op maat gemaakt, zels met losse schnallen, zit de hak "vast". Volgende week komt de vuurdoop. Ben benieuwd.

Ik heb 3 weken bij NM in Rotterdam,bij mij om de hoek,nieuwe Fischer vacuum fit laten aanmeten.
Het hele proces kost tijd,maar de uitkomst top. Een paar keer teruggeweest,zooltjes 3 keer veranderd,3 keer indoor getest. En nu super schoenen,lekker knallen!!! Norbert Maier hulde…

www.wausclothing.com THE BRAND FOR BOARDERS

Mocht iemand interesse hebben in een paar Fischer Vacuum schoenen, laat het me weten. Bij mij pasten ze helaas niet echt qua voet en ik heb besloten andere schoenen te kopen. Echter voor een hoop mensen blijken ze prima te werken.

Sorry, ik was niet ingelogd.

Mocht iemand interesse hebben in een paar Fischer Vacuum schoenen, laat het me weten. Bij mij pasten ze helaas niet echt qua voet en ik heb besloten andere schoenen te kopen. Echter voor een hoop mensen blijken ze prima te werken.

@Esbenito,
Deze schoenen worden toch op maat gemaakt?
Lijkt me sterk dat dan iemand jou schoenen past!
Ikzelf geloof niet zo in het vacuum verhaal ook al zullen er mensen zijn die wel goede ervaringen hebben.
Een schoen past of past niet of wordt passend gemaakt door bootfitters.
Bij het fischervacuumsysteem (scrabble) wordt de schoen als het ware om de voet geperst.
Je merkt pas of een schoen goed of slecht past als je er daadwerkelijk mee gaat skiën.
Vorige maand nieuwe schoenen gekocht, aantal uren mee gelopen zonder problemen maar na 1 uur skien probleempjes met drukpunten.
Gelukkig simpel op te lossen maar toch.

Hoge bomen........lange latten!

@Esbenito, terug naar de winkel en kijken of de winkelier nog een oplossing heeft? Geld terug, korting op nieuwe schoenen, of toch nog een keer proberen de schoenen passend te krijgen?

Of voor een second opinion naar een andere winkel?

Volgzaam type (off-piste mits berggids).

ze kunnen gewoon opnieuw verwarmend worden en opnieuw met vaccum gevormd worden

he-ho lets go

Ik heb ook interesse om deze schoen te kopen.Dus bij deze zet ik deze topic nog eens bovenaan. Misschien zijn er nu nog mensen met ervaringen met deze ski(vacuum)schoenen.

niet roetsjen maar skieen

In een woord fantastisch!

Ik ben in januari ook maar eens bij NM in Rotterdam langs gegaan voor de vacuüm fit schoenen van Fischer. Mijn probleem uitgelegd ( zenuwpijn in de voorvoet) en vervolgens door NM eerst naar de pedoloog gestuurd. Inderdaad zooltjes nodig. Met zooltjes weer terug en schoenen aangemeten.

Resultaat is dat ik nu met de sluitingen bijna los ski en als een speer de berg af ga! Bijzonder goede controle over de ski’s

NM bijzonder goede fitter van schoenen. Zeker waard daar langs te gaan. Maak wel een afspraak.

In een woord fantastisch!

Ik ben in januari ook maar eens bij NM in Rotterdam langs gegaan voor de vacuüm fit schoenen van Fischer. Mijn probleem uitgelegd ( zenuwpijn in de voorvoet) en vervolgens door NM eerst naar de pedoloog gestuurd. Inderdaad zooltjes nodig. Met zooltjes weer terug en schoenen aangemeten.

Resultaat is dat ik nu met de sluitingen bijna los ski en als een speer de berg af ga! Bijzonder goede controle over de ski’s

NM bijzonder goede fitter van schoenen. Zeker waard daar langs te gaan. Maak wel een afspraak.

Mullie1964 op 28 feb. 2013 07:25

pedoloog = podoloog, met het eerste woord wil je normaal gesproken niet geassioceerd worden

Plaats een reactie