Pijn in bovenbenen

Waarom doen mijn bovenbenen zeer na 2 dagen skieen.

Omdat je de rest van het jaar niets doet?

:-) +1

Iemand een reel antwoord.?
(schoenen niet goed, te ver naar voren ??)

Dan zal ik hem vragend stellen. Welke sport beoefen je door het jaar?

Ben bang dat SPAM wel aardig in de richting zit, tenzij je veel voetbalt, fietst oid zal het eerder aan de houding en eigen conditie liggen dan materiaal…

Dus misschien eerst even aangeven wat je materiaal is ed

euh... doen!?

Over het algemeen: hoe slechter je techniek hoe meer kracht je nodig hebt. Daarnaast worden je bovenbenen tijdens het skien het meest belast, dus logisch dat je daar vermoeid raakt als je die de rest van het jaar weinig gebruikt.

Daarnaast willen mensen die veel achterover hangen wel last krijgen van de bovenbenen omdat je dan als het ware aan de spieren hangt. Je bent jezelf dan continu naar voren aan het trekken aan je bovenbenen terwijl je lichaam naar achteren/onderen wil. Te ver naar voren (als je daar je houding mee bedoelt) dat zal niet zo snel aan de hand zijn.

to ski or not to ski, thats no question

Waarom doen mijn bovenbenen zeer na 2 dagen skieen.

Gast935 op 27 dec. 2012 23:33

In het verleden heb ik dit probleem ook gehad. Het was zelfs zo erg dat ik mijn skiles soms 1 uur eerder moest stoppen omdat ik het niet meer vol kon houden van de spierpijn in mijn bovenbenen. Ik moet toegeven dat ik in die tijd de rest van het jaar ook niets aan sport deed. Enkele weken voor de wintersport begon ik te fitnessen maar dit was niet voldoende. Op aanraden van een skileraar ben ik door het hele jaar heen gaan fietsen en heb ook hieraan een leuke hobby gekregen. Ik fiets nou tussen de 5000-7500 kilometers per jaar. Sinds ik fiets heb ik op wintersport nergens meer last van, geen spierpijn meer en een puike conditie.

niet roetsjen maar skieen

Simon en Ron, dank voor het reele antwoord.
Aan mijn conditie ligt het niet, ik fiets ook 5000 a 7000 km per jaar. ski al 25 jaar.
Dus SPAM, lazer op met je k.t antwoord.

Simon en Ron, dank voor het reele antwoord.
Aan mijn conditie ligt het niet, ik fiets ook 5000 a 7000 km per jaar. ski al 25 jaar.
Dus SPAM, lazer op met je k.t antwoord.

Gast935 op 28 dec. 2012 07:17

Moeilijk geval. Het enige wat ik me nu nog kan bedenken is het volgende, zou het soms aan jou techniek kunnen liggen? Je hebt wel al 25 jaar ski ervaring maar misschien is er een “fout” in jouw skitechniek geslopen. Misschien is het ook gewoon overbelasting. Ski je niet te lang aan een stuk door? Dus misschien vaker hele kleine tussen stopjes maken, soms is 10-20 seconden al genoeg. Ik blijf het een “moeilijk geval” vinden, door het fietsen zou je eigenlijk deze klachten niet mogen hebben.
P.S. Je hebt toch moderne carvingski’s neem ik aan?

niet roetsjen maar skieen

Simon en Ron, dank voor het reele antwoord.
Aan mijn conditie ligt het niet, ik fiets ook 5000 a 7000 km per jaar. ski al 25 jaar.
Dus SPAM, lazer op met je k.t antwoord.

Gast935 op 28 dec. 2012 07:17

Beetje respect naar mede forum gebruikers zou wel aardig zijn, en je gaf wel heel weinig informatie over het euvel waar je last van hebt… Dus mensen gaan jouw dan een vraag stellen om JOUW te helpen!

Zou bijna denken dat je in een ontkenningsfase zit over je conditie…

Je skiet al 25 jaar. En nog nooit eerder spierpijn gehad? Je materiaal dan misschien? Keertje goed waxxen en slijpen kan wonderen doen.

Skiën. What else.

Als je een serieus antwoord wilt hebben moet je de vraag serieus stellen. Pijn in je bovenbeen na 2 dagen? Heb je misschien op dag 1 je been gebroken? Een trombose en suikerziekte kunnen ook pijn in de boven benen veroorzaken. Heb je wat aan deze antwoorden? Het zijn namelijk wel echte oorzaken die de symptomen aan de hand van jouw beschrijving kunnen veroorzaken.

Pannenkoek; een castrerende discus die door een agrarische autochtoon tussen je benen geramd wordt

Sorry hoor maar als jij denkt dat skiëen en fietsen hetzelfde doet met je bovenbenen… Nou ja schijnbaar ski je al 25 jaar op kracht en niet op techniek. Eigenlijk geef jezelf het antwoord al, na 2 dagen, de derde dag dus is voor veel kracht skiërs de eerste dag dat ze merken dat ze andere spieren gebruiken dan de rest van het jaar. Jouw reactie is overigens wel van een bedenkelijk niveau.

Dus SPAM, lazer op met je k.t antwoord.

Gast935 op 28 dec. 2012 07:17

Zou het ook iets netter kunnen? Mensen hier willen je alleen maar helpen…

Genoeg over gezegd. Kijken of ik een helpende duit in het zakje kan doen. Je skiet al 25 jaar en stamt dus ook uit de tijd van de hele lange en rechte latten. Toen nooit last gehad van zere bovenbenen? Nu heb je neem ik aan ook een setje strakke carve ski’s in bezit. Andere skitechniek en dus ook deels andere spieren die je bent gaan gebruiken.
Ik heb door de overgang naar carve ski’s zelf ook gemerkt dat ik mijn bovenbenen meer belast om constant druk te houden op mijn ski’s. Dat kost hoe dan ook kracht, of dit nu met veel of weinig techniek gepaard gaat. Ben je bijvoorbeeld iemand die de hele dag op strakke pistes gas geeft, dan is spierpijn haast onvermijdelijk. Een mogelijke oplossing is om enkele weken voor je vakantie specifieke kracht- en conditieoefeningen te doen voor de wintersport. Er zijn denk ik websites genoeg met tekst, uitleg en oefeningen.
Succes met de voorbereidingen en vooral heel veel plezier toegewenst!

Eet graag van twee walletjes. Dan weer twee latten, dan weer een plank.

Ik fiets ook heel errug veel en toch gaan m’n bovenbenen pijn doen als ik een paar dagen achter elkaar hele dagen ben wezen skiën.

Je benen gaan zeer doen als je teveel rutzt*, teveel remt*, teveel pizza-punt skiet* en te weinig de ski’s het bochtenwerk* laat doen. En meer leunen* in de schoenen. Laat je schoenen controleren*.
** doorhalen wat niet van toepassing is (en vooral niet boos worden).*

En zit je normaliter de hele dag op de fiets? Als je de gehele dag op de latten sta, dat is behoorlijk intensief vergeleken met de gemiddelde kantoorbaan, ook voor sportieve kantoormensen…

ski al 25 jaar.
Het zal wel tegen het zere been zijn :-) , maar spierpijn hoort ook bij het ouder worden. Jonge lui kunnen sporten zonder warming-up en cooling-down, vanaf de leeftijdscategorie "oudere jongere" zul je rekening moeten houden met spieren die niet meer alles kunnen hebben en zeer gaan doen. Wordt elk jaar alleen maar erger :-(.

Volgzaam type (off-piste mits berggids).

Ik ben 66 jaar en heb nooit last van spierpijn.Hooguit de kuiten de eerste dagen. Gast 935 sinds wanneer heb je de spierpijn?Je fietst tussen de 5000 en 7000 km per jaar. Dat klinkt heel veel maar dat is het niet wanneer je dit dagelijks doet, dus 16 km per dag. Je fietst misschien naar je werk of zo, zonder flinke inspanning. Dat doet niet veel met je spieropbouw. Dus kan me voorstellen dat je met skiën flinke spierpijn krijgt, mits je geen andere sporten beoefent. Mocht je er ongerust over zijn kun je een sportmedisch advies vragen, misschien zijn je bovenbeenspieren aan de korte kant of iets dergelijks. Succes ermee.

s.boersma

Gebrek aan techniek wordt gecompenseerd met kracht, op een gegeven moment trekken je spieren (m.n. bovenbenen) het gewoon niet meer. Dat iemand 25 jaar skiet betekent niet per definitie dat de techniek goed ontwikkeld is.

Ik ben 42 jaar en ben ben veel fitter dan 20 jaar geleden. 3x in de week hardlopen en zo nu en dan een halve marathon wil wel helpen. Verder doe ik regelmatig core stability oefeningen ter verbetering van mijn houding en kracht. Veel topskieers doen deze oefeningen ook, zoek maar eens op youtube. Bijkomend voordeel is dat je een een hele platte/gespierde buik krijgt (sterke buikspieren zijn de basis voor heel het bewgingsapparaat).

:-) +1

Gast460 op 27 dec. 2012 23:39

geven we tegenwoordig punten ik kom ze steeds vaker tegen tis net niks dat punten geven,

ontopic,
De spierpijn komt niet van je grote spieren maar juist de hele kleine spiertjes die je haast niet gebruikt en juist met skien wel omdat je een andere houding aanneemt dan met andere sporten denk aan heel vaak aanspannen en weer los en nog veel en veel meer
Koop een balance bord( aldi 10 euro) sta daar elke dag 2 weken lang een half uurtje op je zal voelen dat je de eerste dag haast niet meer kan lopen van de spierpijn en juist die spiertjes die je ook met skien gebruikt zal je dan voelen

he-ho lets go

Simon en Ron, dank voor het reele antwoord.
Aan mijn conditie ligt het niet, ik fiets ook 5000 a 7000 km per jaar. ski al 25 jaar.
Dus SPAM, lazer op met je k.t antwoord.

Gast935 op 28 dec. 2012 07:17

Ik denk dat je beter thuis kunt blijven, is beter voor jouw bovenbenen en onze beleving in de sport.

Misschien kun je beter langs een huisarts gaan, een fysiotherapeut, een psycholoog of een skileraar om je gericht te laten onderzoeken, want op basis van de informatie die je in je vraagstelling geeft kan niemand je gericht helpen en is elk antwoord zinvol (of negatief bekeken: k*t als het antwoord je niet aanstaat). De genoemde specialisten kunnen je echter wel gericht helpen, want zij zijn getraind in onderzoeken en verbetermogelijkheden aan te geven.

Maar als je zo graag advies wilt, bij deze mijn aanbevelingen:

  1. Doe gerichte oefeningen voor de wintersport ruim vóór je gaat.
  2. Hou het hele jaar je conditie goed op peil, bijv door veel te fietsen, zowel duur als interval
  3. Laat je materiaal controleren en onderhouden door een specialist (waxen, slijpen en afstellen)
  4. Neem privé skiles om je techniek bij te schaven

Als je dan nog spierpijn hebt…

Ik heb wel vaak mensen met hoofdpijn ipv spierpijn. Maar dat is dan van de apres ski.

Skiën. What else.

rubberen hamer john en dan links voor raken ;-0

he-ho lets go

Er zijn ook "amazing" oplossingen in de markt verkrijgbaar :-)

http://www.skiallday.co.uk/sm/index.php

Volgzaam type (off-piste mits berggids).

Ik had ook redelijk snel last van mijn bovenbenen, meestal dag 3 en 4 van een skiweek. Reden was mijn eigen fysieke gesteldheid, niet sportief genoeg tijdens de rest van het jaar. (best K…t ) :)
In de sportschool overlegd met instructeur, die mij een aantal oefeningen voor zowel in de sportschool als thuis gaf.

Resultaat: Verschrikkelijke spierpijn, maar dit keer thuis op de bank. Na enkel weken geregeld trainen nergens meer last van, en op wintersport met de getrainde beentjes ook nergens last van.

Conclusie, als je niet veel sport, ga dan sporten.

Ontzettende volhardende amateur

Verder doe ik regelmatig core stability oefeningen ter verbetering van mijn houding en kracht.

CY325i op 28 dec. 2012 14:50

Wat voor een oefeningen doe je? Handige tips of bronnen voor informatie? Kan dergelijke oefeningen wel gebruiken voor mijn rug denk ik.

Een hoog flauwheids gehalte, maar dekt de lading redelijk, en het zijn de oefeningen die mij op de piste hebben gehouden:

http://www.healthylives.nl/dossiers/fitnessvideos/video-ski-…

Google zelf even verder, dan vindt je redelijke voorbeelden.

Ontzettende volhardende amateur

Verder doe ik regelmatig core stability oefeningen ter verbetering van mijn houding en kracht.

CY325i op 28 dec. 2012 14:50

Wat voor een oefeningen doe je? Handige tips of bronnen voor informatie? Kan dergelijke oefeningen wel gebruiken voor mijn rug denk ik.

Gast626 op 28 dec. 2012 16:28

magazine nr 6, pagina 39 en verder staat wel wat: https://www.wintersport.nl/magazine/archief
Stukje over Planking: rompkracht en rompstabiliteit.

to ski or not to ski, thats no question

Het komt ook omdat je een redelijk isometrische kracht levert. De spieren blijven op spanning terwijl we ongeveer indezelfde hoek blijft waarin je kracht moet zetten. Als je meer beweging in je bovenbenen hebt activeer je de spierpomp waardoor het melkzuur uit de spieren wordt weggevoerd, Als je in dezelfde houding blijft en de spieren dus ook op dezelfde lengte blijven stapelt het melkzuur zich op waardoor je dus verzuring gaat voelen in de benen.
Daarom is een cooling down ook belangrijk na een sport, om op lage intensiteit te bewegen en het melkzuur weg te laten vloeien. Ben je te fanatiek in de cooling down bouw je weer melkzuur op.

@Gast935, schoenen dacht ik ook aan, heb je toevallig nieuwe schoenen met een andere hoek van de schacht / meer forward lean. Ben je andere dingen gaan skieen? Had zelf bijvoorbeeld flinke spierpijn in mijn quads en bedacht me pas na 2 dagen dat ik een aantal flinke buckelsessies had gedaan die dagen. Lag natuurlijk erg voor de hand maar legde niet meteen de link.
Snap niet helemaal dat sommigen hier de link tussen slechte techniek en vermoeidheid maken. Voor beginners en lichtgevorderden geldt dat misschien maar vanaf een bepaalt niveau nemen simpelweg de krachten toe door hogere snelheiden in bochten, carven, buckels etc., dat kost gewoon meer kracht (de natuurwetten blijven immers gelijk).

Ik snap niet waarom mensen direct een link met materiaal leggen, want dat is maar zelden een probleem voor de meeste Nederlanders. Vaak dichten wij ons een bepaald niveau toe, maar dat is vaak zelf aangeleerd of verleerd. Daarnaast dat weekje per jaar dat wij skiën is echt te weinig om bepaalde spieren getraind te houden. Dus die links zijn vrij evident zou ik zeggen voor 99% van de Nederlanders.

Het komt ook omdat je een redelijk isometrische kracht levert. De spieren blijven op spanning terwijl we ongeveer indezelfde hoek blijft waarin je kracht moet zetten. Als je meer beweging in je bovenbenen hebt activeer je de spierpomp waardoor het melkzuur uit de spieren wordt weggevoerd, Als je in dezelfde houding blijft en de spieren dus ook op dezelfde lengte blijven stapelt het melkzuur zich op waardoor je dus verzuring gaat voelen in de benen.

Rob op 28 dec. 2012 18:44

Elke bocht die je maakt activeer je dan toch juist die pomp? Je hebt elke bocht een hoog-laag beweging en daarnaast is het buitenbeen meer gestrekt dan het binnenbeen. Tenzij je alleen maar in schuss recht naar beneden gaat is het niet zo isometrisch volgens mij. Het is wel zo dat er continu enige spanning op staat op je bovenbenen maar deze neemt gedurende de bochten ook aan en af per been.

@Gast811: voor de gemiddelde Nederlander is het materiaal inderdaad zeker niet de beperkende factor, maar dat geldt voor de performance! Qua ergonomie kan er nog wel wat verbeteren, bijvoorbeeld een enorm groot deel van de Nederlanders skiet op te grote schoenen wat lijdt tot verkrampte spieren.

to ski or not to ski, thats no question

Plaats een reactie