Fit naar wintersport

Ruud op 23 september 2010· 10 reacties

null

Toen ik -al weer lang geleden- bij het bespreken van de skiles op de vraag “Hoeveel ervaring heeft u ?”, trots antwoordde: “Drie jaar”, constateerde de zongebruinde ski-juf achter de balie zakelijk, maar licht meewarig “Juist; drie weken” en schreef dat onverbiddelijk op mijn kaart…

Eén keer per jaar**

Wij wintersporters uit de Benelux voelen ons soms een hele piet op de latten of het boardje; maar zelfs als we veel ervaring hebben, geldt nog steeds dat de meesten van ons toch maar één week per jaar in de sneeuw spelen. Eén keer per jaar flink lichamelijk bezig zijn kan best een aanslag zijn op je conditie. Aangezien het heen en weer schuiven van een muis nou eenmaal niet de beste voorbereiding is op het zware werk dat je knieën en spieren moeten doen op de pistes, is het goed weer tijd te gaan maken voor de fysieke voorbereiding op het pistewerk. Ik begrijp volledig dat niet iedereen zin heeft om meteen uren te gaan hardlopen of zich suf te trainen op een racefiets.

Winterbeurt**

Maar zeg nou zelf; waarom zou je wel je auto voorbereiden met goede winterbanden, anti-vries en een volledige winterbeurt maar niet je eigen lichaam? Hoewel de warming up van veel mensen in de meeste gevallen bestaat uit -in je warme skikleding en je skischoenen aan klossen naar het eerste liftje van de dag-, valt het aantal blessures overigens relatief mee; volgens het onderzoek Blessurevrij wintersporten dat TNO in samenwerking met de Nederlandse Skivereniging heeft uitgevoerd, is het aantal blessures 0,9 per 1.000 uur wintersport. Volgens de onderzoekers is dat relatief laag in vergelijking met andere sporten. Helaas blijken de blessures wel wat ernstiger zijn, wat blijkt uit het hoge percentage dat medisch behandeld wordt.

null

Fit voor wintersport**

Met nog een paar maanden te gaan is het al met al een goed idee met de, reeds genoemde, muis eens te googlen op “skigym” of “skifit”. Overal in Nederland kun je terecht.
Een goede wintersportvoorbereiding verbetert je evenwicht en coördinatie. Dit om je algemene skitechnieken te verbeteren. Extra flexibiliteit helpt om letstel te voorkomen. En met extra kracht kun je tijdens draaiingen meer power gebruiken en dus beter bochtjes draaien. Vanzelfsprekend kun je met meer uithoudingsvermogen beter concentreren op je techniek en tot het eind van de dag te genieten van het skiën!

Daarnaast wil je ook nog energie overhebben voor een lekkere ‘Obstler’ of een ‘vin chaud’ na het sluiten van de liften. Of zo’n heerlijke heldere halve liter natuurlijk!

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Conditie op peil brengen voor de wintersport is altijd goed maar met een goede techniek hoef je niet veel kracht te gebruiken tijdens skiën.
Het valt mij op dat veel mensen op kracht skiën ipv techniek/souplesse. Neem ook een skilesje, win-win situatie

@Allen leuke tip. 14 november in SnowWorld Zoetermeer, Tips & Tricks georganiseerd door Ski-Madness http://tinyurl.com/2d4bwuz . Ik ben er in ieder geval.

When life gets too complicated.... SKI

Hier ook alweer begonnen met ‘het zitten op de luchtstoel’, ‘leun op 1 been diep door je knie en hou dit waanzinnig veel minuten vol’ en nog vele andere idiote oefeningen. Niet om mijn spieren, maar om mijn pezen te laten wennen aan de inspanningen op de latten. Souplesse/techniek kun je alleen aanleren zodra je voldoende over kracht beschikt… want zonder enige vorm van voorbereiding zul je nooit weten hoeveel kracht je nodig hebt om op techniek te kunnen skiën. Daarom liever een tikkie teveel voorbereiding, dan niets…
een lesje nemen is idd een goed idee, al is het maar om die laatste onbekende grens te kunnen verleggen…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Een lesje nemen; dat kan in Nederland of ginder in de sneeuw. Ik vind dat ik best vaak hoor dat "een" lesje in het wintersportgebied tegenvalt. Je gaat een uur of twee met een leraar enkele pristes af; je zit een deel van de tijd in de liften en dan moet je het treffen of de leraar je ook echt goede technische aanwijzingen geeft. Volgens mij kun je beter een paar lessen op een indoorrolbaan nemen ? Of zie ik het te zwart ? Wie heeft ervaring met beide ?

@Ruud zie mijn reactie eerder op dit topic

When life gets too complicated.... SKI

Sinds een jaar of 3 begin ik steevast in de herfst met de wintersport voorbereidingen op de fitness school. Sindsdien overleef ik de beruchte woensdag ochtenddip (niet op willen staan door de spierpijn). Alleen dat al zorgt dat een voorbereiding zijn tijd waard is. Maar let erop dat je naast je benen ook je armen traint (de halve liter pullen zijn nu eenmaal zwaarder dan die kleine fluitjes en vaasjes hier in Nederland ;-)))

En ik maar denken dat wintersport ontspanning was???

hahaha, verkeerd gedacht :) wintersporten is keihard werken… en genieten…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

@Ruud
Je hebt wel gelijk, paar lesjes op de rolbaan is beter dan in het gebied. Rolbaan is onverbiddelijk, foute beweging en je valt eraf. Daarnaast is het ook goed voor het uithoudingsvermogen aangezien je oneindig door kan skiën en dat traint de bovenbenen zekers. Ik neem nu elk jaar voordat ik ga skien een aantal lessen op de baan, voor ritme;P en uithoudingsvermogen.

Zijn pas begonnen als beginner op de rollerbaan… pfff dat is hard werken hoor. Maar hopen zo een goede basis te krijgen voor in de sneeuw, waar we uiteraard ook nog les zullen nemen. Genieten wordt het zekers

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie