Skiklassen te groot in Frankrijk?

Rogier op 09 oktober 2010· 12 reacties

null

De ESF, de beroemde Franse skischool, de mannen en vrouwen in de rode pakken, vindt zelf nu ook dat de kinderklassen te groot zijn geworden. De ESF in Meribel geeft toe dat het in het seizoen af en toe klassen met veel teveel kinderen de sneeuw ingaan. Deze skischool wil nu maximaal 10 kinderen per leraar. Een stap in de goede richting…

Drukte
De ESF is niet de enige skischool in Frankrijk, maar door de jaren heen is deze school gelieerd aan de skigebieden, zitten de inschrijfpunten naast de kassa’s voor de liften en zijn het de meest opvallende skileraren met de beroemde rode pakken. Maar waar de ESF ook om bekend staat zijn te grote klassen (soms wel tot 17 cursisten), slechte kennis van andere talen dan het Frans en enige arrogantie. De ESF is daar zelf ook achter gekomen, en probeert daar wat aan te doen.

Talen
De ESF doet er alles aan om skileraren aan te nemen die Engels spreken (en het liefst nog andere talen). Om een vast contract te krijgen moet een skileraar in Frankrijk tegenwoordig een minimum aan Engels spreken. Een heel goed begin lijkt mij. Maar een groter probleem dan de talen zijn de ski-klassen. Soms zag je bijna twintig kinderen achter een skileraar aan glijden. Teveel natuurlijk.

null

Verandering
De tijd de ESF de enige skischool was in Frankrijk is gelukkig voorbij. Tegenwoordig zijn er kapers op de kust: scholen met kleinere klassen, Engels sprekende leraren… Dus de ‘rode mannen en vrouwen’ kunnen niet achter blijven en doen er alles aan om hun goede reputatie van weleer terug te winnen. In Meribel belooft de ESF geen grotere klassen dan tien kinderen op de pistes te sturen. In andere gebieden horen we dezelfde verhalen. Een hele goede trend lijkt mij.

Ervaringen met de Franse ESF, of met andere skischolen in Frankrijk. Ik hoor het graag?

Meer informatie over wintersport in Frankrijk

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Tja, ik heb bij de ESF leren boarden. Groepje van 7 boarders, een leraar die goed engels sprak, en ons dingen liet doen waarvan we zelf dachten dat we dat helemaal niet konden. Niemand had ooit geboard, na een week beheerste iedereen zwarte buckelpistes, was een stuk losse sneeuw geen probleem, en we hebben enorm veel gelachen. Ik heb toen een leuke week gehad, heel veel geleerd, en ik denk nog vaak terug aan de tips die ik toen gehad heb.

Een vriend van hij heeft ook les gehad bij de ESF, zijn leraar gaf als enige aanwijzing “Bochtjes maken”, en ging vervolgens met collega’s staan kletsen.

Uiteindelijk denk ik dat goede of slechte ervaringen vooral te maken hebben met de motivatie en kennis van de leraar die je treft.

Afgelopen seizoen ben ik voor het eerst wintersportvakantie geweest en heb skilessen genoten bij ESF. Op de eerste dag heb ik de basisbeginselen geleerd alleen ging het wel erg traag allemaal, vandaar dat ik de volgende les 'n groep hoger mocht. De rest van de week heb ik les gehad in dezelfde groep en ik heb hier erg van genoten. Je leert 'n heleboel op deze manier. De leraar stuurde erg aan op technisch skien in plaats van snel stijlere pistes op zoeken. Ik heb geen ervaring met andere skischolen. Het Engels van de leraar was matig, maar met enig inlevingsvermogen en het anticiperen van de groep kwam het altijd voor elkaar. Net als overige reacties denk ik wel dat het erg afhangt van de leraar in kwestie. 'n Enkeling haakte na 'n dag of twee af en wisselde van groep omdat deze vond dat er teveel pauzes in zaten. Daar mag aan toe worden gevoegd dat meesten niet technisch goed willen leren skien maar vooral snel de berg af willen; dat is ook een persoonlijke keuze. Goed technisch parallel skien vind ik persoonlijk belangrijker dan op dag drie al zwarte piste af.

Ik ga gewoon lekker naar Wolkenstein Italie .

Ik heb in mijn eerste jaren intensief les gehad bij de ESF in Les Menuires, Les Arcs, La Plagne, Les 2 Alpes, Val Thorens en dat is telkens goed bevallen. Wel had ik op mijn 1e jaar na, telkens priveles geboekt en kan ik dus weinig zeggen over de aandacht die je krijgt in groepslessen, maar ik heb altijd leraren/essen gehad die best redelijk engels spraken.
Af en toe boeken we nog wel eens voor een ochtend een (prive) les, maar dan kiezen we toch altijd weer voor de ESF. Het is vertrouwd en ik heb er tot nu toe alleen maar goede ervaringen mee gehad.

Overigens wel een goede zaak dat ze wat gaan doen aan de grootte van de kinderklassen. In de 3Vallees waar wij altijd skien, zie je idd soms klassen die echt veel te groot zijn voor 1 leraar. En elk jaar weer is er wel weer een verdwaald kind die wij onderweg oppikken om naar de dichtstbijzijnde leraar te brengen…

Als monitor bij de ESF kan ik zeggen dat de kritiek enigzins terechts is MAAR bij ons gaat de ESF ook van een politiek uit om niemand te weigeren. Maar zoals goed staat vermeld in et "artikel" zijn ze er zelf achter gekomen en wordt er stevig over vergaderd maar het is niet eenvoudig. Zelfs grote skischolen met meer dan 300 leraren kampen in drukke periodes met een tekort aan leraren.

Maar in bij alle grote gebieden in Frankrijk zijn er Nederlandstalige monitoren die bij de ESF werken ik zelf zit in Alpe d’Huez maar er zitten er ook in Les 2 Alpes, Val Thorens ( waar zelfs de directeur een Belg is :-) ) ,Tignes,Les Menuires. Maar je moet er expliciet naar vragen!

Een Fransman kan soms arrogant(maar wie niet …Nederlanders en Belgen ook :-) ) zijn maar het zijn best allemaal aardige mensen :-) . Het is gewoon de manier van aanpakken die veel kan helpen :-)

Mocht er iemand graag de details hebben van deze mensen laat je het maar weten !

iedere keer een week de ganse dag met een skileraar op stap is wat ik doe; je leert enorm veel en ondekt leuke plekjes;je moet inderdaad wat geluk hebben met wie, maar als het niet klikt vraag je toch gewoon een andere;mag wel voor de prijzen die ze vragen me dunkt(waar ik ga:325 euro per dag)

Hahahahahha €325 per dag? Geen geld voor die prijs!!! Dat vind ik er €325 per dag te veel. Beetje touren met een gids lijkt me leuk maar niet voor die prijs.

Vorig jaar met een groep vrienden geweest waarvan er 6 les beginners snowboardles hebben genomen (les sybelles). Dit was in januari.

De groepen waren iets van 30 man (3 instructeurs). Later splitste de groep wel, maar in het begin was 't duidelijk dat iedereen 't maar zelf moest uitzoeken op de groene piste en zo af en toe werd er een aanwijzing de groep in geslingerd.

Ik ben van mening dat les zinvol is, maar die grote groepslessen echt niet. Dan kan je beter gewoon met iemand op stap gaan die wat aanwijzingen geeft.

Komend jaar gaan we naar Oz en Oisans (Alpe d’Huez). De ESF geeft daar aan dat een klas niet groter is dan 8 leerlingen. Ik ben benieuwd…

(Ik heb zelf nooit echt les gehad)

neem gewoon een monitor als vakantielief :) :)

kost soms meer dan 325 per dag:)

Ik ben op zoek naar een goede skischool in Meribel. Online vond ik skischool Snow Systems die ook in kleine groepjes clinics geeft. Iemand daar misschien ervarig mee?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie