Live uit Val Thorens II

Rogier op 29 november 2010· 4 reacties

null

Afgelopen weekend was ik zoals in mijn vorige video report te zien is in Val Thorens. De condities in dit hoog gelegen skidorp zijn goed en zeer hoopgevend voor de rest van het seizoen. Er ligt al een mooi pak sneeuw en de koude zorgt ervoor dat de sneeuwkanonnen goed kunnen draaien.

Sneeuw
Er ligt een mooie laag verse sneeuw en dat is goed, want het gebeurt zeker wel eens dat ‘Val Tho’ opent met slechts kunstsneeuw. Natuurlijke sneeuw skiet altijd lekkerder en het is toch veel leuker om door een wit landschap te skiën dan over witte banen door een verder sneeuw-loos rotslandschap. Ook is een flinke laag sneeuw zeker voor off-piste skiërs want de ondergrond van het gebied is zeer rotsig. De zogenaamde ‘haaienvinnen’, puntige rotsen, steken lang door de sneeuw klaar om ski’s of snowboard onherstelbaar te beschadigen. Iedereen die dit jaar richting Val Tho gaat met het idee om wat mooie off-piste lijnen te trekken: de eerste mooie laag ligt er al! En veel ‘haaienvinnen’ zijn al diep onder de sneeuw begraven.

null

Het dorp
Het dorp van val Thorens is speciaal gebouwd voor het skigebied. Echt alles is op het skiën ingesteld, en alle bebouwing ligt dus ook letterlijk aan de pistes. Vanuit zo goed als elk hotel/appartement ski je zo de piste op. Ideaal voor kilometervreters die het liefst zo lang mogelijk op de lange latten staan. Val Thorens is misschien ook wel het schoolvoorbeeld van een typisch Frans skidorp, veel hoge bebouwing en weinig romantische alpen-chalets. Het is gelukkig wel te zien dat Val Tho afgelopen jaren veel aan gedaan heeft om de hoogbouw mooier aan te kleden. Er is duidelijk meer hout in de gebouwen verwerkt dan zo’n tien jaar geleden. Ik vindt zelf de effectiviteit van het skidorp bewonderenswaardig, het is misschien wel het meest ideale gebied voor zij die veel willen skiën. Alles is honderd procent gemaakt voor de wintersporter. Eettentjes langs de pistes, skiwinkels waar je maar kijkt en kleine supermarkjes naast de appartementen.

null

Groot gebied
Afgelopen weekend was ‘slechts’ het deelgebied van val Thorens zelf open, maar dit gebied zit aan de ‘Trois Vallées’ vast, een van 's werelds grootste skigebieden waar echt iedereen aan eijn trekken kan komen qua pistes en off-piste lijnen. (voor iedereen die in off-piste geinteresseerd is kan ik het boek ‘Les Cles des Trois Vallées’ van harte aanraden). Dus iedereen die van sportief wintersporten houd is hier op zijn plek!

null

Hoog
Het moet gezegd worden val Thorens ligt hoog. Het dorp ligt op maar liefst 2300 meter, en sommige appartementen zelf op 2400! Dit betekend sneeuwzekerheid tot laat in het seizoen, en ook is het altijd mogelijk om de sneeuwkanonnen te laten draaien, want op 2300 meter vriest het al snel. Het betekend ook dat je goed gekleed richting Val Tho moet vertrekken. Een extra isolerende laag, een goede skibril, gezichtsbescherming, allemaal geen overbodige luxe voor een dagje skiën op deze hoogte! Kortom in Val Tho weet je zeker dat de winter er is!

Video report II
Kijk hieronder voor deel II van mijn video report gisteren gefilmd op de pistes van Val Thorens:

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Rogier, ik volg nu al een tijdje je reports en ik vind het erg leuk om naar te kijken. Maar wordt het nu niet saai om elke dag hetzelfde te doen? Door weer en wind die bergen op, reports maken, uploaden etc. Ik stel voor om een weekje (of 2) te ruilen :)Het sneeuwt nu ook in Nederland :)

@ Martijn, iemand moet het doen toch ;-) Toch weet ik niet zeker of ik wil ruilen :-)

Click. Click. Peace

Ik help je ook graag Rogier! Straks vat je nog kou ;)

@ Freek en Martijn
Ho, ho ho jongens ! er is een wachtlijst; achteraan sluiten :-)

Blogger, skiër, verslaafd :-)
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie