Rondom het bergmassief van de Sella Gruppe hebben de Italianen een prachtig skigebied aan elkaar geplakt, de Sella Ronda. Vanuit St. Christina in Val Gardena ben ik opgestapt en ben zo dit ‘skirondje’ gaan doen. Vanuit St. Christina kom je in in het skigebied van Selva (Wolkenstein) terecht ook hier valt prima te skiën. De complete ronde van de Sella Runda kan je in 3 uur afleggen. Er zijn uiteraard veel verbindingsliften en paden die alle kleine plaatsjes aan elkaar vastknopen. Elk plaatsje heeft gelukkig meerdere pistes om er absoluut iets uitdagends van te maken. Er zijn voor freestylers veel funparks die super onderhouden worden.

Mijn conclusie: Gaaf gebied met super mogelijkheden! Wie is er ook al geweest?

martijn
begon in 2002 deze website. Later was hij verantwoordelijk voor inhoud, techniek en de indeling.

Plaats een reactie

Wij zijn hier in de afgelopen tien jaar vier keer geweest en gaan ook komend weekend weer een week.
Prachtig gebied inderdaad met heel veel variatie. De Sella Ronda kan ook op 1 dag heen en terug… (Gewoon omdat het kan…) De ene kant op zijn compleet andere pistes dan de andere kant op natuurlijk.

De italianen hebben in de negentiger jaren twee verschrikkelijke winters zonder sneeuw gehad, waardoor ze nu beschikken over een erg goed sneeuwkanonnetwerk, waarvan je het resultaat op het filmpje kon zien.

Er praat bijna niemand Italiaans daar, omdat het Zuid Tirol is. Er wordt dus duits gesproken. De gezelligheid in het gebied is dan ook te vergelijken met Oostenrijk. Het eten is net als in Oostenrijk, aangevuld met italiaanse specialiteiten.

De apresski is duidelijk minder, of je moet in ons hotel zitten (Hotel Wolkenstein in st. Christina), want daar zit de enige fatsoenlijke apresski bar (Heustadl) in de wijde omgeving.
Als er de laatste jaren op dit gebied nog wat is bijgekomen, dan horen we dat graag…

Have Fun!

Oh ja dit vergeet ik nog: De italianen hebben de vervelende eigenschap dat ALS je ergens een klein stukje zou moeten lopen, dat ze daar dan een loopbandje neerleggen, zodat je niet moe wordt…

Jammer, een beetje een niets-zeggend filmpje dat bijna overal kon zijn opgenomen. Waarom niet wat meer info en beelden van de highlights ? Zoals de mooie pistes bij Porto Vescovo. Of wat karakteristieke mooie beelden van Marmolada en Langkogel ? Ket kan natuurlijk een rustige dag geweest zijn, maar op een gemiddelde mooie dag geeft de Sellaronda ook een mierenspoor van skiërs, lange rijen voor sommige verbindingsliften etc. Ook dat is de Sellaronda.

Hi Bart, leuk filmpje maar je schrijft en zegt steeds "Sella Runda" maar het is "Sella Ronda"…

Wij zijn al jaren verwoed Italië gangers en grote fan’s geworden. De Sella Ronda ‘doen’ we elke vakantie weer, de ene dag de oranje route een andere dag de groene. Gecombineerd met de lekkerste capuccino of espresso een heerlijke pasta tussen de middag met un vino…kan de dag niet meer stuk. En vergeet niet dat aan de zuidelijke kant de zon zeer regelmatig schijnt en aan de sneeuwcondities altijd hard wordt gewerkt mocht dit nodig zijn. Het gebied kent een zeer groot aantal sneeuwkanonnen, die wij in de afgelopen jaren (januari) nog nooit in werking hebben gezien.
Wij logeren altijd in Alta Badia, dat samen met Val Gardena, Val di Fassa en Arraba een prachtig groot skigebied vormt zie de uitgebreide website(wwww.dolomitiesuperski.com) De apres-ski is niet zoals in Oostenrijk of Frankrijk, maar de duitse/italiaanse keuken maakt veel goed. (Helaas dit jaar geen Italië voor ons, maar dit jaar met een groep vrienden naar Frankrijk).

Wij zijn van mening dat Italie een ‘onbekend kindje’ is tussen de nederlandse wintersporter en de bekende wintersportlanden Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk en dat is beslist onterecht!!

Volgend jaar zeker weer Italië en de Sella Ronda voor ons!

De Sella Ronda viel mij erg tegen. Het was erg veel in de lift zitten en de afdalingen zijn zo voorbij en voor snowboarder niet te doen (vals plat).

Overweldigende natuur in de Dolomieten zowel in de zomer als in de winter. Lekker en goed eten tegen schappelijke prijzen. Italianen zijn meesters in het prepareren van de pistes, daar staan ze om bekend. Sella Ronda vonden wij veel te druk, enorme rijen bij de verbindingsliften en dat was nog niets eens in 1 van de schoolvakanties. Voor de rest heerlijk skigebied met veel mogelijkheden. Wij zijn altijd met een hele groep dus maken onze eigen apres ski wel :) Dit jaar voor ons ook Frankrijk eind februari, duimen voor sneeuw.

Hoi Bart,
Leuk dat je een keer verslag hebt gedaan vanuit Val Gardena. Ik kom er al 8 jaar in januari. Het is voor mij het meest ideale en geweldige gebied dat er bestaat! Eindeloos skieen, meestal mooi weer, en apres ski in de iglo aan het hotel is leuk omdat wij het met onze eigen groep leuk maken!
Dus, al met al: TOP
Ik moet alleen wel zeggen dat ik het jammer vind dat jouw skibeelden alleen maar op de Saslong zijn gemaakt. Terwijl de Saslong niet eens tot de Sella Ronda behoort…
Ik had een beetje gehoopt op beelden van allerlei stukjes rondom het Sella massief.
Maar goed, toch bedankt! Ik zie altijd graag beeldjes uit het voor mij zo geweldige Val Gardena…:)

Ik kom net vorige week terug en ben vorig jaar ook geweest. Dit is echt een topgebied, met voor ieder wat wils, hoge toppen, tussen bomen door, mooie panoramas. Bovendien is de Sellaronda 2 kanten te doen. Maar dolomieten superski is behalve de sellaronda ook nog veel meer, vooral de gebieden aan de zijkant zijn het bezoeken ook meer dan waard, word vaak vergeten.

Wij zijn net donderdag terug gekomen vanuit Italie. We verbleven in Passa Pordoi. Wat een mooi skigebied, brede goed geprepareerde pistes, prachtige uitzichten. De drukte viel mij erg mee, ook op de pistes van de Sella Ronda, wij hebben hem tegen de klok in geskied. Volgende keer zou ik het denk anders om doen. Want de groene route/tegen de klok in is erg veel in de liften zitten.
Leuk is dat je op internet met de gegevens van skipas kunt zien, waar je bent geweest, welke pistes, welke liften, afstand, hoogteverschilen enz.je die dag gedaan hebt.
Het gebied doet inderdaad erg Oostenrijks aan, vriendelijke mensen en goede berghutten. Aangezien we maar een paar dagen waren hebben we niet alles van het gebied kunnen zien, maar onze indruk was erg positief, wij vonden de afdaling vanaf Lagazuoi erg leuk (het laatste stukje kun je je achter een arreslee laten trekken, zodat je niet hoeft te prikken/of lopen.
Al met al een gebied waar wij nog wel eens terug zullen komen.

Prachtig skigebied, ga er elke jaar naar toe. Doe ook elk jaar de sella ronda met snowboard wat zeer goed te doen is. Voordeel is hier dat je bijna overal naartoe kunt zonder de auto te moeten gebruiken. Egt top gewoon

ik was er al voor 1980 en toen was het al super

Nog niet, wij gaan 11 maart voor het eerst hier naar toe
! Dus lees alle verslagen hier natuurlijk!

Nou Bartje , dat je de naam van het gebied noemt maakt mij niet uit, maar dat je het ook nog filmt is toch wel het toppunt.
Nu weet iedereen dat dit het beste en mooiste gebied is om je wintersport te slijten.
Ik ga er voor de 2de keer naar toe , maar dit jaar wolkenstein eind feb.
Moet wel errug ver rijden.
Dus iedereen die dit LEEST !!!
Blijf in Frankrijk of in Oostenrijk want dan kunnen wij nog jaren plezier hebben van dit mooie gebied !!! TOCH??

@ Jordi.

Een kleine hint.

Neem de Sella Ronda met de klok mee.
Tegen de klok in betekend veel met de lift…

Met krokus gaan we voor de 5de maal naar dit gebied. Het blijft FANTASTISCH. Zoveel mogelijkheden ! Voor het 2de jaar op rij doen we er een skisafarie rond de Sella Ronda. Voordeel is dat we op die manier dagelijks een ander gebied kunnen verkennen. Na 1 week komen we dan terug bij ons startpunt.

Heerlijk gebied en bijna altijd goed weer daar. We gaan nu wel weer naar Oostenrijk omdat er daar toch wat meer uitdaging is. Maar van zodra er kindjes komen, gegarandeerd terug naar Wolkenstein!

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

Vorige week de Sella Ronda 3 keer gedaan, 2 x oranje, 1 x groen

Hee broer!

Mooi video-report, keep it going!

Reactie was dus van Maarten (boven staande)

Ha Bart,
Super gebied, hè! Perfect voor een Super Ski Safari volgend jaar!! ;-)
Ik meld me hierbij alvast aan!
Groetjes

@ Karen: Omdat in Zuid-Tirol 2/3 van de bevolking Duits spreekt, wordt de ronde ook wel de Sella “Runde” genoemd. Ook ik kom graag in Zuid-Tirol en sluit me totaal aan bij ‘andere Bart’!!!

Prachtig gebied als het is, het heeft nog wel véél meer te bieden dan de SR (rood of groen). Genoeg gebieden aan de zijkant en zeker nog meer aaneengesloten dan die 40km.

Enne, idd, wel spijtig dat de Saslung bijna alleen de film zit. Gelukje dat er nog een stukje zicht vanaf plan de gralba tussenzit ;-).

normaal gaan jullie wel harder op de piste toch? of is dit de gemiddelde vaart waarmee de pistes bedwongen worden?
:)

In 2004, 2005 en 2007 in San Cristina, 2009 in Corvara en Canazei geweest.
We gaan 2 x per winter, dus ook naar Oostenrijk, maar de Dolomieten hebben mijn voorkeur, vanwege de uitgestrektheid.
Kijk ook 'ns naar de “Giro della grande Guerra”.
Werkelijk schitterend, alleen niet met te velen want je moet rond het middaguur met de bus de Passo Giau op en de capaciteit is niet onbeperkt. Have fun!!!
Ton

@ TON .

Hoe kom ik daar vanuit Selva ton??

@Bart
Vlak de Luiskeller in Wolkenstein niet uit voor goede en gezellige apres ski.

@Don,

Thanks voor de tip!
Is dat ook goed te doen voor Snowboarders?
Ik heb nml gehoord dat er wel wat geprikt moet worden.

Thanks

11 maart ben ik wederom in dit gebied voor de 3e achtereenvolgende keer. De Sella Ronda is natuurlijk geweldig, maar de uitdagingen liggen ook zeker in de gebieden die eromheen liggen. Ik ben echt verslaafd aan dit skigebied! helemaal TOP!

Ben terug van een weekje dolomieten ,Ik vind het het mooiste
skigebied wat ik al tegengekomen ben .
je vindt er misschien niet echt extreem zware pistes maar
het is de grote variatie en afwisseling die er prachtig is .
Je kunt er dagelijks veel kilometers maken zonder dagelijks
op de zelfde pistes te moete skien .De Sella Ronda is op zich misschien niet erg moeilijk , als je vlot door kunt skien kun je altijd hier of daar een alternatiefje bijdoen .
Ik zelf deed op de sella ronda(oranja route) .OP 4.5 UUR inclusief pauze (wel vroeg genoeg vertrekken voor 10u) .

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie