Wintersport met de kids

Ruud op 05 februari 2011· 18 reacties

null

Je bent jong en je wilt wat. De sneeuw in, bedoel ik. De berg op, de hellingen af. Maar ook: de kroeg in. En dan, op een dag worden velen van ons papa en mama. Wat doet dat met je skivakantie ? En je wintersportplezier ? In ieder geval veranderen je wintersportvakanties voor lange tijd. Daar moet je je gewoon op moeten instellen. Wat zijn zoal je opties ?

Niet gaan
Het is rigoureus, maar zolang ze heel klein zijn kun je gewoon thuisblijven. Dat bespaart je heel veel gesjouw en gesleep. Misschien kun je het je ook helemaal niet meer veroorloven; het schijnt dat het gemiddelde gezinsinkomen met 30% daalt na de komst van het eerste kind. Ga d’r maar aan staan.

Wel gaan, weinig skiën;
Kleine kinderen vinden sneeuw over het algemeen heel leuk. Kun je je best mee vermaken; sneeuwpopje maken, beetje sleeën, beetje klooien in de sneeuw, dat werk. Toen mijn jongste 3 was, vermaakte hij zich uren met op een vuilniszak van het paadje naast ons chalet te glijden. Schaterend van de lach. Je kunt natuurlijk om beurten oppassen en skiën.

Wel gaan, kind niet mee
Misschien vinden je ouders het wel heel leuk om de kleinkinderen een week voor zichzelf te hebben! Kan een win-win situatie zijn. Als je je kinderen tenminste niet heel erg gaat missen. Ga je de hele dag vertederd turen naar al die kindjes op de piste. Maar misschien ga je juist helemaal los; knallen op de piste en feesten in de kroeg.

Wel gaan en opa en oma gaan mee
Super toch ? Na het ontbijt stap je de gondel in, terwijl je ouders de kinderen vermaken. En als je terug komt uit de kroeg, staat het eten klaar. Geintje! Nee, een drie generatievakantie kan echt gaaf zijn. Tegenwoordig zijn veel grootouders fit genoeg om zelf ook nog een piste te doen. Heel gezellig! Maar omdat het grootste fanatisme er vaak wel vanaf is, willen ze natuurlijk best eens op je kinderen passen. Als je het een beetje afwisselt, komt iedereen wel aan zijn trekken.

null

Wel gaan, samen met je vrienden
Dit is altijd een prima idee; je kinderen vermaken zich met de kinderen van je vrienden. Je kunt het oppassen verdelen en als ze wat groter zijn kun je de kids om beurten naar les brengen. Van het koken tot de boodschappen en het spelletjes doen met de kids. Je deelt de lusten en de lasten, zeg maar. En het is beregezellig.

Wel gaan en je kind op de skicrèche
Altijd nogal zielig vind ik dat. Of is dat mijn (te) weke vaderhart ? Misschien vinden je kinderen dat juist heel leuk ? Wie heeft hier ervaring mee ?

Veel drukker en veel duurder
Maar de grootste verandering is eigenlijk nog wel dat je met kinderen in de loop van de jaren aangewezen raakt op de vakantieperiode. En we weten allemaal wat dat betekent; in de rij op de snelweg, in de rij voor de liften, in de rij bij de skihuur en de skischool en drukte op de pistes. En alles is duurder, véél duurder.
Nou moet je niet denken dat het mijn bedoeling is jonge stellen van het kinderen nemen af te praten, hoor. Akkoord, het wordt niet meer als vroeger, maar er staat wat tegenover: de blik in de ogen van je kind als ie de Skiwedstrijd op vrijdag wint, dat is goud waard. Niet te vergeten de trots die je voelt als je ukkie voor het eerst de piste af suist.

Hoe doen jullie het, vakantie met kleine kinderen ?

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Dit jaar snapte mijn oudste van bijna 5 het. Met de les van de rode piste. Daarna rondjes met papa of mama. Geweeeeldig! Mijn vrouw of ik waren dan met de jongste aan het spelen. (De wel gaan, weinig skieen optie.)

De grootoudermethode gebruiken we ook. Dan skieen we nog met elkaar.

Zonder kids is geen optie voor ons (mijn vrouw kan sowieso de kids geen week missen.) En met kids kan je ze de lol van het skieen bijbrengen.

De jongste (2.5 jar) wilde al niet op de slee. Iedereen op de ski’s? “ikke OOK sieje”. Dus schuifelen op de onderbind ski’s

Wat ons erg bevalt is een klein gebied met appartement aan de piste. Snellere wisselngen, ff een rondje zonder kids. Zo maak je tenminste nog gebruik van de tijd om te skieen. Niet om te sjokken.

Mijn dochter van 5 gaat nu voor het 4e (!) jaar mee skiën. Eerste jaar in Gerlos was ze nog 2 en toen hebben we gekozen voor skiles in de ochtend en kinderopvang in de middag. 09:30 uur starten op het kinderweitje midden in het dorp en 's middags om 15:00 uur ophalen bij het middenstation op de berg. Ging helemaal fantastisch.
De daarop volgende jaren hele dagen skiles. We dachten dat ze wel helemaal afgedraaid zou zijn, maar ze vond het geweldig om na de skiles nog met ons op de oefenweide te skiën.
Dit jaar hopen we dat ze in de les zoveel leert dat ze ook met ons mee kan.

"wel gaan, met vrienden" is veruit de beste optie. Ook wij zijn helaas geboden aan de verplichte krokusvakantie. Maar vertrekken een dagje eerder om de drukte voor je zijn. Hebben een groot appartement in een skidorp waar ook iets te doen is voor degenen die die dag op de kinderen passen. Op die manier is het heel goed te doen en geniet je nog meer van de dagen dat je los mag op de piste.

Onze dochter ging mee voor het eerst toen ze 5 maanden was. Onze zoon was ook 5 maanden. We hebben de eerste jaren gekozen voor een appartement vlak bij de piste zodat we makkelijk konden wisselen als dat gewenst was. Daarna hebben we een hotel met half pensioen genomen. Overigens hebben we ook een jaar een vakantie met kids van de ANWB geboekt. Onze jongste zoon was toen 5 maanden. Hij ging de hele dag naar de creche en mijn dochter, toen 3,5 jaar, ging de hele dag voor het eerst op les. Het was super geregeld. Allemaal gezinnen met kleine kinderen. Het was een dolle boel in het hotel. Helaas was het weer te warm en de sneeuw papperig. Maar dat mocht de pret niet drukken. Was overigens super goed betaalbaar in een onbekend, maar prima skigebied in Oostenrijk. De laatste jaren zijn we naar Serfaus gegaan. Daar is het voor de kids super. Ze hebben er een geweldige Kinderschneealm met leuke oefenweiden en leuke beginnerspisten. De jaren daarna is er genoeg gebied om het als gevorderde skier ook prima naar je zin te hebben. Nu hebben we een hotel half pension. De kids nemen zelf het treintje naar de piste en skieen zelf het gebied rond. Ze zijn nu 13 en 10.

Onze kidz, nu 5 en 8 jaar, zijn vanaf 3,5 jr op skiles gegaan, dus dat biedt al zeker 4 uur op 1 dag dat je voor jezelf kunt skien. Je zult wel een kleiner skigebied uit te moeten kiezen, als je ervoor kiest om gezamelijk te lunchen. Maar dat hebben wij de komende jaren er graag voor over.
Tip: zaterdags (wisseldag) met het hele gezin een skitocht maken. Dan 's middags rond 15.00 uur wegrijden. De pistes zijn dan lekker rustig en je kunt heerlijk van je gezinnetje al skiend genieten

Wij zijn net een weekje terug van wintersport met de kids. 1 zoon is 3,5 jaar oud en de ander is 4 maanden. Als je met kinderen op wintersport gaat dan moet je een heel andere “mind set” hebben dan als je zonder kinderen gaat. Normaal zou ik elke dag gaan knallen op de pistes maar nu heb ik elke ochtend tijd aan mijn oudste zoon besteed. Ik heb een poging gedaan om het ski-virus over te brengen en dat is aardig gelukt. Lekker op het gemakje wat hobbelen op de ski’s en later wat glijden. Nog wat later glijden tussen papa’s benen en nog wat later samen met de sleep lift omhoog. Op het einde van de week kon mijn kleine man al alleen een stukje glijden. Missie geslaagd!
In maart maar weer eens kijken of hij het nog steeds leuk vindt.
De rest van de dag wat relaxen en met de kleinste bezig zijn. Natuurlijk moet je je zelf ook niet vergeten dus ik heb op vrijdag heerlijk kunnen knallen.
Al met al heb ik dus bar weinig geskied maar het was een fantastische ski vakantie. Er is niets mooiers dan je kleine man op weg te helpen.

Greetz…

Gewoon de eerste zeker 7 jaar niet gaan met de kids ze huilen vinden het koud hebben niet genoeg kracht en snappen er vaak niks van en dat bij opa en oma blijven je hebt toch zelf kids genomen bij ons is de stelling of allemaal of niet ,wij zijn dus weer na 9 jaar gegaan ik die het elk jaar moeilijk had dat we niet gingen ging uit me dak skien met je kinderen is zo te gek ik bleef maar kijken bij de ski school en omdat ze al wat groter zijn leren ze het zo snel dat we s,middags lekker met zn alle gingen skien ook de grote van het skigebied maakt dan niet meer uit ,het gaat gewoon om het plezier wat we hebben gehad wij gaan weer dit jaar ,naar steibis geweldig en goed te betalen de skipas krijg je er gratis bij, te gek toch. veel plezier allemaal met de kids.

Kinderen meenemen. Een ouder gaat niet zonder z’n kinderen op vakantie. Allemaal, of niemand.

wij gaan wel, kleine is nu 1.5. M’n schoonouders gaan mee we zitten in Seefeld. Van alles te doen voor de niet skiers, klein gebied kunnen wij even skieeen in de ochtend en dan in de (na) middag met z’n allen wat leuks doen. Dagje winkelen in Innsbruck alles kan. Ohh en papa heeft 4 dagen ski-les ;o) dus dat komt ook wel goed.

Seriously snow addicted family!

Wij gaan al jaren met vrienden, eerste jaren om beurten mannen en vrouwen skieen en de kids bij de thuis blijvers. Dit werkt prima, qua apres-ski moet je wel een concessie doen, maar als je met zijn alle 1 a 2x gaat, is dit en super gezellig en beter voor de centjes.

Nu de kinderen wat ouder zijn, plukje je de vruchten. de kids gaan op les, en skien de laatste daggen met ons mee… het voordeel hiervan dat ze het goed leren, en jezelf super trots de laatste dagen met je eigen kids kan skien.

het allerbelangrijkst is dat je de knop van moeten uitzet!!! en het wordt rust en genieten op vol aanzet.
dit maakt de vakantie super gezellig en kijk je uit naar het volgende jaar

Ben ik de enige die er een enorme hekel aan heeft als mensen het over ‘de kids’ hebben?

wij gingen ook altijd met onze kinderen op wintersport, opa en oma gingen oppassen, vonden ze niet erg. Kids met 2,5 jarige leeftijd al op ski’s. Geweldig! En de kroeg?? Daarvoor gingen wij sowieso niet op wintersport. Wintersport is genieten van skiën, kou, lekkere hap eten in ons appartement, 's avonds bijkomen, wijntje drinken en op tijd naar bed. Volgende dag immers weer skiën en dat lukt niet met nog wat “bloed in je alcohol”.

ook wij zijn gegaan met de kinderen toen ze nog klein waren, gewoon minder skieen en de tijd verdelen.

Die van mij zijn nu 10 en 7 en hebben nog zeker les tot ze 12 zijn daarna komen de grote gebieden met de dagtochten :)

Kan me mateloos irriteren aan mensen die kinderen hebben en nog steeds denken dat ze dezelfde levenstijl kunnen houden als voordat de kinderen er waren.

Member of global cooling initiative

Het beste concept: neem grootouders mee en ga vervolgens extra vaak op wintersport zodra het kind 3,5 jaar is. Dan leert het binnen een paar weken op goed niveau te skien en kan je al snel als gezin afdalingen maken en zoon of dochter halve dagen op skiles…Ik spreek uit ervaring. Helemaal top en super leuk om samen te skien. Mijn offpiste ambitie is (tijdelijk) vergaan als sneeuw voor de zon en ik ski nu met mijn zoon van 4 over alle rode en blauwe pistes.
Erg leuk.

Ik ben helaas de enige thuis die besmet is met het ski-virus. Ik ga dus elk jaar met een vriend op wintersport voor een week (knallen!), maar nu de kinderen wat groter worden beginnen ze te realiseren dat een week zonder papa toch wel wennen is. Mijn oudste zoon wordt 5 binnenkort, ik ben van plan om in Maart samen met hem een weekendje naar winterberg te gaan om daar samen 1,5 dag te gaan spelen op de pistes. Als dat plan slaagt zit er misschien een korte w-sportvakantie voor volgend jaar in de pijplijn met het hele gezin…:)

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Wij gaan al drie jaar achter elkaar voor de drie-generatie-vakantie en dat werkt prima. Met z’n vieren kopen we drie skipassen en om de beurt blijft er eentje thuis om op onze kleine (nu 2,5) te passen.
Tussen de middag gezellig met z’n allen lunchen en dan blijft de volgende weer thuis, enzovoorts.

Wij gaan nu met gezin voor de 2e keer naar Lipno in Tsjechië, naar het park Marino Lipno van Landal aan het Lipnomeer. Mooi park, (nog) niet zo duur en voor de kinderen (3, 6 en 8 jr.) goede skilessen en een paar hellingen om vanaf te gaan, is voldoende. Geen groot skigebied, maar kan ook niet met jonge kinderen

met gezin naar Marino Lipno geweest in Tsjechië.
Volgend jaar willen wij naar een ander gebied, wie kan mij helpen aan een leuk gebied voor kinderen in de leeftijd van 3-8 jr wat nog te betalen is

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie