Alpenweerpraat: veel sneeuw in Piemonte

Roel op 01 maart 2011· 9 reacties

null

Waar het elders niet lukt gebeurt het in Piemonte deze winter wel. Een ware dump teisterde gisteren Piemonte, aan de Italiaanse kant van de Frans-Italiaanse grens. Neem deze webcam uit het onbekende Crissolo. Hier en in andere plaatsen in deze regio viel op uitgebreide schaal een halve meter en meer.

Winterse beelden
Doodzonde dat het om één van de regio’s gaat die nauwelijks bekendheid geniet onder Nederlanders en Belgen. Deze radaranimatie van gisteren uit Noordwest-Italië spreekt boekdelen. Vochtige lucht stroomt vanuit de Po-vlakte met een oostelijke stroming tegen de Alpen en zorgt voor flinke stuwingsneerslag. De zogenaamde retour d’est.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Nog een paar webcams met dumphoeveelheden die we tot nu toe helaas weinig aan de noordkant hebben gezien.

Prali (I)
Prali (I)

Sestrière (I)
Sestrière (I)

Steeds meer zon
Vandaag neemt het lagedrukgebied dat voor de sneeuwval verantwoordelijk is in betekenis af. Dat betekent dat de zon op steeds meer plaatsen tevoorschijn komt. In grote delen van Oostenrijk is het zelfs puur zonnig.

Het zonnige weer breidt zich de komende dagen uit over de rest van de Alpen. Dat heeft te maken met een omvangrijk hogedrukgebied ten noorden van de Alpen, dat bestaat uit twee kernen die inmiddels twee weken met elkaar flirten. Deze week zijn ze weer met elkaar verbonden met als gevolg een droge oostelijke stroming. De Duitsers hebben de systemen omgedoopt tot “Isabella” en “Heike”.

null

Wel of geen Nordstau
“Heike” takelt in het weekend af, op dat moment probeert kou uit Scandinavië naar het zuiden uit te stromen. De tegenstelling tussen de modellen UKMO en GFS enerzijds, en ECMWF anderszijds blijft echter levensgroot. ECMWF blijft volharden in een glijbaanachtige setting uit het hoge noorden met sneeuwkansen in Oostenrijk.

null

UKMO en GFS willen daar niks van weten en laten “Isabella” het regime over Midden-Europa overnemen. In dat geval blijft het overal gewoon zonnig en droog. Nu zal dat voor een groot deel van de Alpen ook gebeuren maar voor Oostenrijk blijft het spannend. Al te grote hoeveelheden zijn daarbij onwaarschijnlijk, door de deels bevroren Oostzee kan de lucht weinig vocht oppikken waardoor eventuele sneeuwval overwegend licht tot matig zal zijn.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Is er al iets bekend over de carnavalsweek?

mmm geen sneeuw in zwitserland.
vlgs mij is het in laax ook wel erg warm aan het worden.
kun jij daar meer over zeggen roel?
Dank je wel!
gr jacqie

hoi Roel, Zitten er nog kansen in voor de Dolomieten? Ik hoop het…nog anderhalve wek en dan mogen we weer!! Alvast bedankt!

@Coen, in het weekend begint de carnavalsweek al dus veel zon in Frankrijk, Zwitserland en Italië. Volgende week is nog ver weg maar veel neerslag verwacht ik voorlopig niet.

@Jacqie, warm valt wel mee. Deze hele week zien we gemiddelde temperaturen voor begin maart. Wel schijnt de zon flink dus zuid- en westhellingen krijgen het moeilijker.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hoi,

Wij gaan de poeder achterna reizen. Dat wordt dus richting Piemonte. Heb je enig idee waar we het beste heen kunnen qua freeride mogelijkheden / hoeveelheid sneeuw.

Alvast bedankt!

hallo roel
kan het zijn dat serre chevalier nog geen nieuwe sneeuw heeft gezien sinds een 10 tal dagen
mvg

@Michel, kijk morgen het video weerbericht. Kom ik op terug.

@kris, donderdag heeft het daar nog gesneeuwd dat ik weet maar daar kan Rogier je denk ik meer over vertellen. Die woont om de hoek :-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

bedankt Roel
bericht aan Rogier dan "Hoe zit het met de sneeuwval in Serre Chevalier ? "
mvg

@ Kris: Het heeft gisteren een heel klein beetje gesneeuwd in Serre Che. Net om de hoek in Sestriere heeft het wel hard gesneeuwd (met een weekpas van Serre Che mag je daar een dag skiën (Galaxy pas). De condities zijn wel gewoon hartstikke goed in Serre Che. De pistes liggen er heel strak bij. Off-piste is al wel verspoord.
Als je zin in avontuur hebt ga dan de Queyras eens in. Ligt op een uurtje rijden van Serre Che en daar heeft het gisteren bijna een meter gesneeuwd… Maar het zijn hele kleine gebiedjes.

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie