Rotzooi opruimen

Rogier op 25 mei 2011· 27 reacties

null

De sneeuw smelt weg, bloemen komen weer naar boven en waar twee maanden geleden nog geskied kon worden zijn nu fleurige alpenweides. Alleen worden deze weides ontsiert door de resten van een seizoen wintersport. Blikjes, papiertjes, materiaal, en een heleboel peuken liggen in de natuur.

Opruimen
Steeds meer skigebieden, of de VVV’s van deze gebieden, organiseren opruimdagen om deze rotzooi van de berg te krijgen. Natuurlijk lukt het niet om alles op te ruimen. Het doel van deze schoonmaak dagen is dan ook maar gedeeltelijk het echte opruimen zelf. Het gaat er vooral om, om de toeristen te tonen wat elk jaar op de pistes achterblijft als de sneeuw wegsmelt.

null

Vijfde paal
Waarschijnlijk gooien maar weinig wintersporters echt veel weg in de bergen. Maar er zijn heel veel wintersporters. Indrukwekkende getallen lieten mij behoorlijk schrikken. Onder een gemiddelde stoeltjeslift liggen 30.000 peuken! Vooral de ‘vijfde paal’ is indrukwekkend. Bij moderne liften is een sigaret vaak op bij de vijfde paal. Een ware asbak is hieronder te vinden. Maar het zijn niet alleen sigaretten die gevonden worden. papiertjes, plastic, kapot materiaal, flessen, blikjes, batterijen, aanstekers en nog veel meer rotzooi ligt verspreid over het skigebied.
Gisteren werd er in een ochtend door zo’n twintig elf tot twaalf jarigen niet minder dan 450 kilo aan afval gevonden in het skigebiedje van Puy Saint Vincent. In andere skigebieden is het niet anders, vaak zelfs erger.

null

Bron
Natuurlijk is het ernstig zoveel afval in de natuur. Dieren stikken in plastic en papier, planten groeien niet meer onder afval, batterijen lekken leeg in de grond en peuken vervuilen eveneens alles om zich heen. Het grote probleem ligt hem hier in het feit dat de bergen zeer kwetsbaar zijn (de natuur zelf is al hard genoeg) en vooral dat de bergen letterlijk de bron is voor lager gelegen dalen. Grote delen van de bevolking zijn afhankelijk van het water wat uit de bergen komt. De bergen zijn ‘de’ wateropslag voor drinkbaar water. Als dit water vervuild word door rotzooi wat wij achter laten zijn de gevolgen behoorlijk.

null

Opletten
Als iedereen een beetje oplet en zijn eigen rotzooi meeneemt (en andermans rotzooi eventueel ook opruimt) dan zijn er over een paar jaar deze opruimdagen misschien helemaal niet meer nodig. Zou dat niet mooi zijn?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik neem mijn eigen rotzooi altijd mee in een rugzakje. Ik snap niet dat mensen afval gewoon van zich afgooien. Ik moet wel zeggen dat er in alle gebieden waar ik tot nu toe ben geweest weinig prullenbakken zijn bij het verlaten van de skilift. Dit terwijl men juist hier het afval kwijt wilt (in de lift wordt namelijk gerookt / gegeten / gedronken etc.) en men wilt het afval graag direct kwijt. Wellicht dat ze hier wat extra aandacht ook kunnen besteden of kunnen komen met slimme oplossingen. Prullenbakje in de lift bijvoorbeeld?

Vreselijk. Goed dat je hier over post en hulde voor de opruimers!
Ik vermoed dat 40% echt nooit iets achterlaat; 30% een enkele keer per ongeluk iets verliest; 25% rookt (waarvan 99% de peuken niet meeneemt) en maar een enkele aso echt troep maakt.
Mij valt trouwens een groot verschil op tussen het berggevoel in de zomer en de winter. In de zomer ervaar je natuur en is er respect en ontzag voor de bergen. Toeristen komen echt sporten en hebben de bijpassende ‘schone’ instelling. In de winter zie ik veel mensen de bergen ervaren als ware het de een pretpark, met bijpassend gedrag.

Aan die sigaretten peuken heb ik me altijd geërgerd. Toen ik nog rookte had ik altijd 2 pakjes in mijn jas, eentje met sigaretten en eentje voor de peuken. Al een geluk heb ik het nu niet meer nodig. Dit jaar kregen we bij de aanschaf van de skipas zelfs de vraag of we rookten, rokers kregen immers een klein potje voor hun peuken, mooi initiatief (Les Sybelles). Ik heb wel de indruk dat de toeristen iets bewuster zijn geworden, mij lijkt het dat er tegenwoordig minder rommel ligt onder de liften dan pakweg 10 jaar geleden. Misschien is het maar een indruk hoor.

Inderdaad hulde voor de opruimers!

Ik irriteer me ook het meeste aan de peuken. Ik blijf het een rare gewoonte vinden, dat, terwijl de meeste mensen alles opruimen, de rokers hun teerstokken zomaar weggooien, en dat er amper van op gekeken wordt…

Volgens mij is het in die massa-oorden met kinderen het ergst: Serfaus, Mayrhofen enz. Hoe vaak ik daar ouders zakdoekjes heb zien weggooien. Over het goede voorbeeld gesproken.

Het feit dat in Oostenrijk de afvalverwerking heel duur is helpt idd niet bij het aantal prullenbakken, dit is voor Nederlanders niet duidelijk.

Kijk maar eens hoe boos een gemiddelde accommodatieverhuurder reageert als men, "Die Holländer" weer eens alles in 1 afvalbak smijt…

ja, als je rookt, neem dan zo’n mini asbakje mee. heb ze weleens gezien. die voel je niet zitten in je jas

En welke groepen van mensen zijn dat denk je? Die van over het water op hun eiland en de russen, die trekken hun van niets iets aan !
Ooit zal het beteren, de jeugd die er nu aan komt , zullen het properder houden, dat vervuilen vuil is, wordt met de paplepel ingegeven.

Voor peuken is er een ski-asbakje die rokers in hun zak kunnen meenemen. Nagenoeg luchtdicht zie http://www.barkadera.nl. In 2011 wordt wederem de campagne gevoerd “waar laat jij je peuk op de ski-piste”. Zegt het voort…

@Gerwin
Inderdaad, altijd weinig prullenbakken aanwezig. Misschien is het een idee net als aan de kant van snelweg een soort Blik vanger te maken (onder de bekende paal 5) waar je vanuit zo je afval in kunt deponeren. Ik weet wel, het is geen zicht maar ik geloof hier meer in dan een bordje weg zetten dat het niet mag.

ik neem altijd mijn peuken en rotzooi mee, maar het zou ook wel helpen als ze een prullenbak bij de liften neerzetten,de meeste liften hebben dat niet

@Wouter
Kijk, dat bedoel ik nu met slimme oplossingen!
Als paal 5 zo berucht is, waarom daar dan niets iets ludieks plaatsen? Iets met een bulls-eye bijvoorbeeld. In urinoirs is toen ook zo’n vliegje geplaatst om er zo voor te zorgen dat men daar op plast en dus minder knoeit. Zoeits moet ook kunnen voor peuken.

Normaal is het verboden om te roken in de skiliften en zeker in de gondelliften "brandgevaar is de belangrijkste reden dus zeker geen vuilbakjes of dergelijke in de gondel voorzien. Dan best sigaret gewoon door het venstertje maar nogmaals "je maag normaal in geen enkele skilift roken.

Ook is het voor niet-rokende personen die bij in de gondel- of stoeltjeslift zitten heel irriterend.

Met een rugzak in de stoeltjeslift gaan mag normaal ook niet. lege blikjes kun je toch altijd bij je houden en zeker lege flesjes dus dan best flesje meepakken. Eerlijk gezegd een vuilbak onderaan of bovenaan de skilift heb ik eigenlijk nog nooit op gelet maar nu je het zegt heb ik het nog nooit gezien. Misschien onderaan aan de skipasloketten ???

cameras pl en boetes geven voor sluikstorten zou dat de oplossing zijn ? Toch hoop ik dan dat het hele skigebied niet vol met blikjes en dergelijke zou gaan liggen. Misschien ook een groot cafeetje waar je je eigen eten mag nemen en waar je dan ook warm en droog zit zou ik ook niet slecht vinden en desnoods ook zelf je eigen drinken maar de sigaretten mogen nergens aangestoken worden behalve buiten. De andere hereca zaken zullen dan niet failliet gaan hoor.

roltabak gebruiken als je wilt roken , na een maand nix meer van te zien …

inderdaad een goede actie om hier ook eens een stukje aan te "weiden"! Tijdens de laatste meters van dit jaar in Sölden kwamen wij in de stoeltjes lift naar boven ook van alles tegen (wijnflessen, 1 liter mineraal waterflessen, lege pakken peuken enz). Je snapt t niet wat mensen allemaal in een lift zitten te doen… Om van de wegwerp gewoonte van rokers inderdaad maar te zwijgen. Op straat is het al aso, maar op de piste (of droog bos) is het echt ultiem aso. In het anti-rookminded USA kan je op ieder natuurvrienden of nationaal park station filmrollendoosjes met zand krijgen om je peuk in de stoppen, maar in Europa is dat nog steeds niet doorgedrongen… Met alle gevolgen van dien…

Positief is wel weer dat als je in de zomer in de alpenwei rond loopt je soms weer een deel van je vakantie kan terug verdienen door de munten en bankbiljetten die je zo nu en dan vindt, was mijn grootste hobby tijdens de zomer in de alpen, nooit die blauwe lucht zien, maar als een Duitse herder met mijn neus op de grond!

Goed dat er mensen zijn die dit alles weer een beetje opruimen, Is het niet het makkelijkste om gewoon aan de liftbakjes een klein prullenbakje te hangen??, net als in de trein. daar zijn ze in zweedse skigebieden allang achter gekomen.

Aan de liftbakjes een klein prullenbakje hangen vind ik persoonlijk een zeer slecht idee i.v.m. de brandveiligheid. Stel dat iemand en dat zal wel dikwijls gebeuren er een brandende sigaret in duwt dat zou toch helemaal niet goed zijn. Ik denk dan toch best een grote vuilbak voorzien onderaan de lift.

Ik heb toch een probleem met de vuilbakken plaatsen op de skipiste. In Thailand heb ik ooit in een nationaal park een inventaris moeten laten maken van mijn zak die nadien terug werd gecontroleerd. Iedereen was hier verantwoordelijk om zijn afval mee te nemen. Het kost immers verschrikkelijk veel geld om afval af te halen op de berg. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen om zijn afval mee te nemen. Afval hoort niet thuis op de skipiste naar mijn mening. Afvalbakjes op de skilift nog minder.

Jeetje…
Ik wist niet dat het zo’n zooitje was aan het einde van een wintersport seizoen. Dat er af en toe iets “per ongeluk” valt oké, maar een ochtendje ruimen met 20 kids en dan al 450 kilo afval is wel veel… Dat is meer dan 20 kilo per persoon!
Ik sta hier best wel van te kijken.

De skiër is doorgaans een sympathiek mens, hecht waarde aan de natuur, want deze heeft hem zoveel gebracht. Toch vreemd dat de ‘Rokende skiër’ kennelijk anders is. Een roker blijft a-sociaal gedrag vertonen… Stop je peukje bij je tot je bij een container bent. Kan niet zo heel lastig zijn, me dunkt!

Veel mensen hebben helaas steeds meer lak aan dit soort dingen. Denken vak alleen aan zichzelf en kunnen niet eens hun eigen rotzooi opruimen. Schijnt te veel moeite te zijn.

Ha Rogier, fijn dat je dit initiatief hebt genomen. Hopelijk krijg je voldoende respons en gaan de "natuurliefhebbers" eindelijk inzien dat zij de grote vervuilers zijn. En hopelijk zijn de opruimdagen straks niet meer nodig. Ik heb 10 jaar geleden in de Westelijke woestijn van Egypte een soortgelijk project opgezet. We moeten nog steeds ruimen maar het wordt elk jaar iets minder… stille hoop doet leven!

What you take up the mountain you must take with you when you get off the mountain. Een simpele regel voor in de bergen. Ik gooi nooit dingen weg, houd alles bij mij, maar heb dan ook nooit flesjes bij mij bijvoorbeeld. Aan de rokers irriteer ik mij mateloos door de achteloosheid dat zij die peuken weg gooien.
Goed initiatief en ook erg noodzakelijk dat de bergen opgeruimd worden. Ongelooflijk hoeveel resten er opgehaald worden…

Het is onverstelbaar wat men maar weggooid,en het is goed om dat aan een ieder te laten zien

Eerste punt is dat je sowieso al NIET mag roken in de lift. Regels zijn er om na te leven.

Papiertjes en folie van etenswaren kunnen makkelijk in één van de vele zakken die u skiuitrusting heeft tot je een vuilnisbak tegenkomt.

Er mogen wel meer vuilnisbakken komen aan het begin/einde van de liften, dat is een punt.

Correct afval verwerken is iets wat je van thuis uit mee krijgt. Slecht voorbeeld geeft een slecht gevolg.

Nog even geschatte afbraaktijden van verschillende zaken ter info. Het is niet omdat iets “papier” bevat of organisch is dat het op 2 weken tijd verdwenen is:

sigarettenpeuk 1-5 jaar,
bananenschil 3 jaar,
metalen blikje 1,5-50 jaar,
plastic frisdrankfles 5-10 jaar,
plastic zak 10-20 jaar,
kauwgum 20-25 jaar,
aluminium blikje 80 jaar tot 1 miljoen jaar,
polystyreen frietbakje 90 jaar,
plastic sixpack-houder 100 jaar,
glazen fles 1 miljoen jaar.

Bron: Wikipedia uiteraard ;)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie