Een droom, Een Nederlandse berg

Rogier op 17 augustus 2011· 60 reacties

null

De media staat er vol mee, een Nederlandse berg. De berg zou maar liefst tweeduizend meter hoog moeten worden. Veel mensen lachen erom, maar anderen zijn serieus aan het rekenen geslagen en zeggen dat het moet kunnen. Inderdaad, in de Alpen hebben ze vast wel wat stenen over, en er zullen genoeg ondernemers en durf-investeerders zijn die zo’n (te) gek plan wel zien zitten. Een berg in Nederland is dat wat? Wintersport in eigen land, en dan niet op borstelbanen of in een grote vrieskist, voor een beetje wintersporter zou het hart toch sneller moeten gaan kloppen.

Sneeuw
De mogelijkheden van zo’n Nederlandse berg zijn natuurlijk enorm. Wat te denken van lekkere haarspeldbochten voor motorrijders en wielrenners (een bergettape in de Tour de France in Nederland, dat zou wat zijn), een wildwaterbaan, watervalijsklimmen in de winter, rotsklimmen, bergwandelen, echt mountainbiken en wat al niet meer. Een ware speletuin in ons eigen Nederland. En 's winters, sneeuw. Als de berg echt tweeduizend meter hoog zou zijn dan zou de top de hele winter witter dan wit zijn in het relatief noordelijk gelegen nederland. Zelfs met minder dan duizend meter zouden de skipistes 's winters helemaal wit zijn. Zou dat niet fantastisch zijn? Een echte Nederlandse berg?

Het zou wat zijn
Stel je voor, gewoon doordeweeks na het werk even lekker skiën of snowboarden. Als het hard regent in de Nederlandse winter kijk je stiekem omhoog om te kijken op welke hoogte het sneeuwt. Dan kijk je opeens uit naar die regenachtige dagen. Lekker skiën in eigen land, het zou wat zijn toch. Dan hoef je als wintersport-fanaat geen afscheid meer te nemen van eigen land om de hele winter echt te kunnen skiën.

null

Maar…
Op de website van dePers is Thijs Zonneveld er helemaal zeker van. De Nederlandse berg gaat er ooit komen. Genoeg voordelen volgens hem. Je kunt je natuurlijk ook afvragen of die voordelen opwegen tegen de eventuele nadelen. Wat te denken van de landschapversvuiling, de kosten (wat wat zou het kosten om miljoenen, miljarden, kilo rots uit de Alpen naar Nederland te vervoeren?) En grote kans dat zo’n project de grondvesten van ons kikkerlandje laat trillen. In de Franse Alpen worden we elk jaar regelmatig opgeschrikt door aardbevingen veroorzaakt door het gewichtsverschil wat ontstaat door smeltende gletsjers. Zo’n berg bouwen in Nederland zou wel eens voor aardbevingen in de lage landen kunnen zorgen. De vraag is ook wat onze buurlanden ervan zullen vinden wat het zou best eens kunnen dat zo’n berg het hele weerpatroon in de war gooit. Over weer gesproken, mijn ervaringen in Chili, waar een heel aantal vulkanen bijna vanuit zeeniveau tweeduizende meter trots omhoog komen is dat de wind vaak roet in het eten gooit voor wintersporters. Dat zou in Nederland ook wel eens een probleem kunnen worden.

Een droom
Maar al met al is het een mooie droom, een berg in Nederland, een volledig maakbare droom. Als die berg er komt heb ik wel een wensenlijstje. Een mooi lariksbos om doorheen te skiën op Nederlandse poederdagen, een rotsig couloir voor heftige freeride afdalingen, hellingen voor mooi strakke blauwe, rode en zwarte pistes. Per slot van rekening, de berg is maakbaar.

Wat vinden jullie van het idee van een Nederlandse berg? Wat is jullie wensen lijstje, en waar zou volgens jullie de berg moeten komen te staan?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Heel goed idee. Ik weet al al en goede plaats: Mijn achtertuin.

suggestie: in mijn achtertuin :), en als ik ga verhuizen moet de berg maar gewoon meeverhuizen

Een superplan inderdaad! Al denk ik eerlijk gezegd dat Nederland met de opwarming van de aarde wel andere katjes te geselen heeft, met name wateroverlast en het stijgende waterpeil, niet? :-) Maar voorts: laat maar komen die berg!

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

@ Kristof: het stijgende waterpeil is dan ook geen probleem, want dan kunnen we met z’n allen de berg op vluchten… ;)

Ontopic: ik weet het nog niet hoor… Natuurlijk is het leuk als wij dicht bij huis flink de hoogte in zouden kunnen, maar moet je dat op deze manier willen realiseren? Sowieso zullen wij dat vast niet meer meemaken want ik neem aan dat het flink wat tijd gaat kosten om deze plannen eventueel te realiseren…

Je moet niet met de natuur spelen, je moet de natuur respecteren. De natuur heeft beslist dat er bepaalde gebergten zijn waar je kan skien en wie met de natuur speelt kan nogal eens nare en onverwachte gevolgen krijgen. Mij lijkt het beter als je echt zon berg wilt dat je gewoon naar de alpen verhuist of er een vakantiehuis koopt. Misschien moeten we maar beter wat investeren in de Ardennen of midden-Duitsland zodat we toch niet zo ver van huis kunnen skien.

Behalve de kosten is er niks op tegen. Met uitzondering dat het misschien wat aanvliegroutes naar Schiphol in de war gooit. Als iemand een realistische berekening kan maken en er zijn genoeg investeerders waarom niet.

Al vraag ik me af wat er nu daadwerkelijk mee gaat gebeuren als het klaar is. Wilde plannen genoeg, maar past dat allemaal op die berg. Hoe druk denk je dat het gaat zijn als we met miljoenen ineens een dag in eigen land willen skiën. Mogelijkheden genoeg, maar ruimte genoeg?

Wie nooit valt zal niet weten waar z´n grens ligt.

Maar waarom zouden we die berg in Nederland zetten? Als we die berg gewoon in de ardennen zouden zetten? Daar zijn al heuvels wat al wat kosten zou besparen en het zou iets minder in het zicht springen. In de Ardennen zou het miscchien toch mogelijk zijn om zo een wat groter skigebied te realiseren (20-30km)?

Het idee is juist om het in Nederland te zetten, omdat het dan iets echt Nederlands is. Daarnaast natuurlijk juist een uitdaging om iets te realiseren in zo’n vlak land. En omdat het dan binnen ‘handbereik’ is van alle Nederlanders. Gaat er juist om dat het dichtbij is. Voor onze alpine activiteiten moeten we nu toch vaak zo’n 800+km reizen, dat moet juist veranderen. Zeker omdat we als Nederlanders redelijk actief zijn in de bergen, maar geen bergen hebben.

Althans dat is hoe ik de plannen van Thijs Zonneveld heb begrepen en toejuich. Moeten niet vergeten dat zijn eerste gekscherende idee was om daarmee het wielrennen te stimuleren en Nederlandse klimmers meer mogelijkheden te geven. Alle andere activiteiten zijn er later bij bedacht om het plan lucratiever te maken.

Wie nooit valt zal niet weten waar z´n grens ligt.

Ik kom uit België, in vlaanderen is daar helemaal geen ruimte voor. In Wallonië is er ruimte zat. Ik weet niet of er veel ruimte is in Nederland, maar je kan Zeeland helemaal droogleggen en er een berg zetten :D

Ah vandaar, Thijs Zonneveld is een ex-wielrenner en nu schrijver die dit idee (hij is niet de eerste) gelanceerd heeft net na de Tour de France. Zijn idee is om de berg in Flevoland te zetten ergens tussen Almere en Lelystad moet ruimte genoeg zijn. Al is in Nederland de ruimte ook zeer beperkt. Blijft de vraag natuurlijk of het er überhaupt ooit van gaat komen. Maar vooralsnog is ie wel serieus in gesprek met projectontwikkelaar, investeerders en dergelijken.

Wie nooit valt zal niet weten waar z´n grens ligt.

In de Ardennen hebben we nu al 2 jaar op rij een goede winter gehad en daardoor ben ik vorig jaar ook eens gaan skien op de Baraque fraiture. Maar je hebt ook pistes in Ovifat en Spa. Er is ook nog een skipiste in Lierneux met sneeuwkanonnen. De skipiste in Val de Wanne in gesloten omdat het gemeentebestuur lastig doet tegen de vlaamse eigenaar. Er is ook nog een skipiste in La gleize-Francorchamps, die de steilste van België is en rood als categorie heeft gekregen (Mont de Brume). Als men de hoogte daar verdubbelt tot 1200 m kanje volgens mij ook een skiseizoen in België bekomen van December tot begin maart dan, daarom lijkt me dat realistischer.

grappig, ik loop al jaren met ‘de droom’ rond om in de buurt van mijn woonplaats een recreatiebos op te kopen om daar een berg te bouwen die minstens 300 meter hoog is. Gewoon, van overgebleven zand en steen wat bij het baggeren vrij komt bijvoorbeeld. En van puin wat op bouwplaatsen over is.

Dus ik kan dit initiatief alleen maar toejuichen. Mocht het een succes worden, planten we toch gewoon nog een berg er naast? :)

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Ik denk dat het een beter idee is om een paar heuvels in belgie op te hogen. 1 berg maakt nog geen skigebeid en als Alle hollanders erop moeten… beetje druk.

Seriously snow addicted family!

In eerste instantie had ik zoiets van; Niet doen, de natuur heeft anders bepaald en daar moet je niet mee gaan klooien. Maar als je de verhalen leest en het stukje bij KB kijkt klinkt het toch niet onaardig. Ben benieuwd wat de uitkomsten van de onderzoeken zijn.

Mogen we al????!!!!

@ Jeffrey, en vergeet niet alle Duitsers en Belgen die voor een dagje komen.

Mogen we al????!!!!

Kan er niet in Amsterdam zoiets gerealiseerd worden en dan het liefst op/in/over de Arena dan ga ik misschien ook een keer voor mn lol naar Amsterdam…

@Jeffrey: Maar zou het niet veel ingewikkelder zijn om heuvels op te hogen, want dan heb je geen degelijke fundering. In tegenstelling tot wanneer je de basis op een biljartvlakke ondergrond legt zoals in de Nederlandse polders.

Wie nooit valt zal niet weten waar z´n grens ligt.

Slecht idee. Ten eerste de wind. Op de top zal het vaak veel te hard waaien. Ten tweede de drukte. Al die Nederlandse skiers, snowboarders, wielrenners, parapenters, en weet ik wat nog meer op een berg. Dat lijkt me niet te doen. En ten derde, het is geen berggebied. Wintersporten is vooral gaaf omdat je in een prachtige omgeving bent, hetzelfde geldt voor wielrennen. We hebben al genoeg skihallen en lang niet elke wintersporter gaat daar heen, want wat is daar nu aan…? Het zelfde gaat denk ik gelden voor een eenzame berg in lelijk Flevoland.

Belachelijk. Respect nature zou ik zeggen. Aan de andere kant, gros van ons land zou normaliter onder water staan, kan dit er ook nog wel bij ;).

Leuke blog met wat berekeningen, al gaat dit over een hogere berg: http://erikvanderzee.blogspot.com/2011/07/een-alp-in-nederla…

Wie nooit valt zal niet weten waar z´n grens ligt.

Trouwens aan iedereen die roept respect nature; de Flevopolder zou überhaupt niet bestaan dan. We bouwen wereldwijd dammen en dijken. Leggen polders aan en zelfs complete eilanden. Nu is deze berg ineens een probleem? Ja, ik denk wel dat de wind bovenop dramatisch zal zijn. Almere heeft wat meer regen (who cares ;)).

Maar laat eerst iemand maar eens aantonen wat de gevolgen voor de natuur dan zouden zijn.

Wie nooit valt zal niet weten waar z´n grens ligt.

Fijn dat er zo druk gereageerd word, dit betekend dat iedereen er weer zin in begint te krijgen.
Heel leuk die Nederlandse berg maar ik ga dan toch het met 200 door Duitsland knallen missen.
dit wordt dan waarschijnlijk vervangen door een file op de a1 van Adam tot plaats bestemming.

@ Jetse helemaal gelijk. Skiën gaat ook om de sfeer, mooie uitzichten, andere omgeving, etcetc. Soms zijn er al in een skigebied te veel Hollanders laat staan op zo’n berg.
@ Chico idd in Duitsland kun je tenminste doorrijden! Ned=vol

Persoonlijk vind ik dit letterlijk een mooie sience-fiction droom, maar wie verder denkt weet dat dit hele idee nergens op slaat. De berg is wel maakbaar, máár er zitten zoveel haken en ogen aan… Waar wil je die berg überhaupt neerzetten?! Waar wil je het materiaal allemaal vandaan halen? Bovendien krijg je nooit massale grote rotsblokken verplaatst… En da moet er ook nog groen op komen, dorpjes worden gebouwd etc. Eigenlijk moet ik er gewoon heel hard om lachen. :-P Het is gewoon té mooi om waar te zijn. Als je even gaat bedenken wat je allemaal wel niet nodig hebt om er écht iets van te maken, dan merk je dat we in sience-fiction beland zijn.

Bovendien al zou deze ‘onwerkelijke’ droom uitkomen, dan is de wind inderdaad een grote spelbreker. Als voorbeeld noem ik maar de hoogste berg van noord-Duitsland, de Brocken (1141 m). Daar is het maar een paar dagen per jaar mooi weer en voor de rest spookt het er op die berg. Vooral in de winter is het er zelden goed weer. En bovendien héél koud met véél sneeuw. Dat laatste is natuurlijk leuk, maar de omstandigheden op de Brocken zijn veel zwaarder, heftiger en gevaarlijker dan dat je in de Alpen bent. Dat komt puur omdat die berg boven alles uit steekt. De wind heeft er volledig vrij spel…

Wat een onnozel idee , laat de bergen maar waar ze zijn daar zijn ze het schoonst !

Juist!

Met Frans eens, daarbij opgemerkt dat de hoogste berg van Duitsland de Zugspitz is.
Een berg in Nederland kan eigenlijk helemaal niet. Onze drassige bodem zal het gewicht nooit aankunnen, de aardgasvelden zullen imploderen en de berg zal wegzakken tot onder zeeniveau. Dag investering, jammer hoor.

Mijn vorige post van 13:09 was nog vanuit de gedachte dat een bergje van 300 meter wel moet kunnen…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Inderdaad, de Zugspitze is de hoogste berg van heel Duitsland. Ik doelde met de Brocken op de hoogste berg van noord-Duitsland. In het middengebergte dus. ;-)

De Zugspitze t.o.v. de Brocken heeft als groot voordeel dat er meerdere hogere bergen achter zich heeft staan in Oostenrijk. Daardoor vangt de berg minder wind en zijn de omstandigheden een stuk beter. De Brocken heeft het rijk alleen, op zeer heldere dagen prachtig voor de honderden kilometers lange vergezichten, maar verder is het een spookberg. Ik ben daar al eens helemaal ingesneeuwd geweest met een ijzige wind. Gevoelstemperatuur ligt er in de winter overdag al snel op -50.

En verder ben ik het zeker met Ferdinand eens dat een heuvel van 300 meter rustig moet kunnen. Overigens vreze ik met grote vreze dat skiën op zo’n heuvel zeer afhankelijk wordt. Zoveel dagen sneeuwt het in Nederland helaas niet.

Misschien kunnen we de Baraque Fraiture wel 300 meter ophopen naar 950m. Als er dan nog sneeuwkanonnen komen kan er toch van een skiseizoen gesproken worden. Heuvels ophopen moet toch lukken :D

@Ferdinand: Dat gewicht zal echt niet zoveel verschil maken. Het is geen hele bergketen hè en de druk verdeeld zich vrij snel over een groot oppervlak. Dus daar zal het probleem niet in zitten. Grootste problemen zullen geld, locatie, grondstof en wind zijn.

Maar ik denk dat we het beter allemaal aan experts over kunnen gaan laten. Inmiddels wordt er serieus druk vergaderd en overleg gevoerd en gerekend. Sportbonden staan er achter, bedrijven zien er brood in en zelfs al enkele gemeenten. Denk echt niet dat die zomaar gaan investeren in een mogelijk fiasco (althans de bedrijven dan).

Wie nooit valt zal niet weten waar z´n grens ligt.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie