Strenge winter op komst, tekenen van de natuur

Rogier op 31 augustus 2011· 58 reacties

null

Afgelopen jaren heb ik elke winter de wintervoorspelling aan de hand van natuurlijke tekenen gemaakt aan het begin van het seizoen. Vorig jaar bleek het wegblijven van de gele Gentiaan een slecht voorteken, maar de uienschillen bakte niets van hun winterverwachting. Wat zijn dit jaar de seizoenverwachtingen volgens de natuur?

Gele Gentiaan
Zoals elk jaar is de Gentiaan de belangrijkste sneeuwverwachtings indicator. Bij het uitblijven of bij lage Gentianen hoeven we niet op veel sneeuw te rekenen, maar als er veel Gentianen bloeien en deze groot en hoog zijn, nou maak je dan maar op voor een winter met veel sneeuw. Althans dat zeggen de locals. Als dat waar is, moeten wij onze borst nat maken, want ik heb nog nooit zoveel en zulke hoge Gentianen gezien.

null

Echt waar?
Over hoe betrouwbaar de Gentianen zijn gaan vele meningen de rondte. Ik durf er geen waarde aan te hechten, maar sinds ik hier woon hebben de Gentianen wel altijd gelijk gehad. Ondertussen al acht jaar lang. We zullen het komende winter weer zien!

Uien
Vorig klopt de voorspelling van de uien niet echt. De schillen waren dik maar de winter was niet streng en heel veel sneeuw viel er ook niet. Dit jaar zijn de schillen nog dikker. Moeten we ons daar wat van aan trekken? Zullen de uien gelijk krijgen of berust het hele ‘uien’ verhaal slechts op toeval? Het feit dat de uien die hier worden gepoot vaak uit Nederland komen helpt natuurlijk niet echt mee.

Wespen
Gisteren vertelde een oude man mij over een ander teken wat informatie kan geven over komende winter. De hoeveelheid wespen. Hoe meer wespen hoe strenger de winter en hoe meer sneeuw we kunnen verwachten. Laten we hopen dat hij gelijk heeft, want ik heb nog nooit zoveel wespen gezien als deze zomer.

null

Verder
Maar naast de uien, Gentianen en wespen lijkt de natuur zich klaar te maken voor een strenge winter. De bossen staan vol met bosbessen (in twee middagen vond ik 8 kilo!), de fruit bomen bezwijken onder hun gewicht en de notenbomen hangen hier helemaal vol. Daarnaast staan ook de struiken met rode bessen (ook een ‘officiële’ aankondig van veel sneeuw) helemaal vol met rode besjes. De natuur lijkt zeker van zijn zaak, er komt veel sneeuw komende winter.

null

Geloofwaardig
Maar hecht niet teveel waarde aan deze voorspellingen, want al zouden deze voorspellingen kloppen dan zou Meteo France en alle andere weerbureau ‘s hun computers de deur uit kunnen doen en gewoon wat planten en wespen bekijken. Dat zeggende heb ik liever dat deze tekens een sneeuwrijke winter aangeven dan niet, een beetje bijgeloof mag best, en maakt de voorpret alleen maar groter.

Wie van jullie kent ook dit soort natuur-aanwijzingen? Wat zeggen deze? Heeft een van jullie de theorieën van oude locals wel eens aangehoord. Ik ben benieuwd

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ben benieuwd naar deze winter, na een lauwe zomer verdienen we eigenlijk een ijskoude winter.

Laten we hopen dat de Genitiaan gelijk heeft dan!

Laten we hopen dat dit klopt.
Ik heb ook wel eens gehoord dat als er in de Australische winter veel sneeuw is (in het zuiden) dan kunnen we ons in Europa voorbereiden op veel sneeuw. Drie jaar geleden is dat uitgekomen. Dit jaar (onze zomer dus) was er veel sneeuw… Ga de winterbanden maar vast monteren zeg ik.

Let it snow, let it snow, let it snow!

Mogen we al????!!!!

Herfst in de zomer, dus dan winter in de herfst??? :)

Als het helpt om te geloven in dure plantjes en dieren… Dan bij deze I BELIEVE…!

Mooi verhaal! Hopelijk komen deze verwachtingen uit. Laat het maar weer eens flink sneeuwen!

Bij mij werkt het anders:
Als mijn portemonnee goed gevuld is, komt er een goede winter aan ;)

Leuk stukje rogier :) Altijd leuk te lezen wat de locals vinden. Laten we hopen op een juiste winter ditmaal, ipv de onregelmatigheid van vorig jaar.

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

haha ik HOOP zo dat je gelijk hebt! :D

Kom maar op met die meters sneeuw!!! Ben d’r wel weer aan toe. :)

2 weken terug waren de bomen (bladeren )al aan het orangje worden . Met name in deProvincie Gard (Anduze)Frankrijk en in de Eifel waren de bomen ook druk aan het verkleuren :d

Persoonlijk heb ik het niet zo op verwachtingen tot betrekking op de natuur, zelfde onzin als de vogeltrek… Zie vorig jaar maar

Ik geloof het wel ook al is het voor het grootste gedeelte wishful thinking ;o)

Seriously snow addicted family!

De natuur heeft vaak gelijk. Die moet zich immers aanpassen aan de winterse omstandigheden. Zouden wij in nederland dan weer een koude sneeuwrijke winter krijgen?

Waarom heeft de natuur zich niet in de zomer aangepast terwijl het herfst leek?

@ anoniem, de natuur loopt ongeveer drie weken voor op normaal, dus de natuur heeft zich zeker aan de op herfst lijkende zomer aangepast. In ieder geval wel in de Alpen.

Over het algemeen wordt er veel geschreven van wat men wilt horen helaas. Ik mag het hopen dat voor jullie dit uitkomt, maar heb er een hard hoofd in

Normaal gesproken ben ik een nuchtere hollander maar na het lezen van deze blog ben ik ineens bijgelovig geworden!!! =)

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

Ik dacht dat veel wespen juist iets zeiden over de afgelopen winter en zomer:
http://tt.bernerzeitung.ch/region/thun/Der-Wespen-Freud-des-…

Begünstigt durch den kühlen Winter ohne grosse Temperaturschwankungen, den warmen Frühling und den heissen Juli, legten die Wespenköniginnen in diesem Jahr sehr viele Eier. Die Folge davon verfolgt die Menschen momentan schier auf Schritt und Tritt. Es gibt Wespen, so weit das Auge reicht.

Nou,ik ga wel ff op m’n knietjes hoor!!! Hoop echt dat dit soort voorspellingen uitkomen.Na wat we afgelopen jaar gehad hebben verdienen we wel weer wat!!!

Silvretta Montafon Liefhebber

Hoezo bakten de uien er niets van? Als ze echt uit Nederland kwamen hadden ze voor wat Nederland betreft wel degelijk gelijk. :-)

laat het maat flink sneeuwen in de winter

Oei… Na inktvis Paul, nu de gentiaan !!.. Laten we hopen dat de gentiaan net zo geniaal als Paul is … bedoel was…

Im jeden fall, laat het sneeuwen zoveel als kan…

ik woon in belgie en in de ardenne heeft het meer gesneeuwt dan in de alpen in2010 2011 maar ik ben benieuwd wat er dees jaar zal vallen

Wespen en andere insecten of planten zijn geen weervoorspellers maar zeggen iets over het weer wat er op dat moment heerst of geweest is. Dus een gevolg van.
Grote onzin altijd weer die wintervoorspellingen in de herfst.

Mijn kat eet veel, ik maakte laatst een grapje dat we een strenge winter zouden krijgen, maar misschien is het zo en voelt mijn kat het aan! we wachten het af

ik verlang al achter de winter.

Ik ken nog een theorie:
Als het blad van loofbomen lang groen blijft. Beloof het een strengere winter te worden.

Over het algemeen ben ik niet zo onder de indruk van grootmoeders wijsheden en dan denk ik: “Ja best, eerst zien dan geloven…”. Toch hebben wij 4 oude kastanjebomen in de tuin staan die voor de derde keer op een rij een bak kastanjes leveren waar je u tegen zegt. Zo gaat het al 25 jaar dat ik eronder woon en echt alleen als daarop een koude winter volgt dus als ik m’n geld toch moet inzetten…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie