Wat zeggen de winterverwachtingen?

Roel op 29 september 2011· 15 reacties

null

Ieder jaar weer googelen mensen naar seizoensverwachtingen, omdat het leuk is maar ook in de hoop hun vakantieperiode veilig te kunnen stellen. Dat geldt voor de winter misschien nog wel meer als voor de zomer. Wat zijn de prognoses voor aankomende winter, en wat is de kans dat ze uitkomen?

We kunnen dit onderwerp op twee manieren aanvliegen, Rogier deed het aan de hand van voortekenen van de natuur. Dit artikel volgt de ‘koninklijke’ weg waarbij officiële instituten en meteorologen al dan niet onderbouwd een verwachting opstellen.

La Niña
Waar veel wetenschappers het over eens zijn is dat er een nieuwe La Niña aan zit te komen. La Niña staat voor een periode waarbij warm water voor de kust van Peru wordt weggedreven richting Australië. Dit verstoort het weer (net als zijn tegenhanger El Niño) over grote delen van de wereld, en vormt daar de basis voor seizoensvoorspellingen. Hieronder zijn de regionale gevolgen globaal weergegeven.

null
Bron: NOAA

La Niña zorgt 's winters in de Amerikaanse Rockies 's voor koel en nat weer. Dat betekent dat we hier net als afgelopen jaar veel sneeuw mogen verwachten. Europa blijft echter een witte vlek, dat betekent dat hier geen significante afwijkingen te verwachten zijn, althans niet op basis van La Niña. Het hoeft echter geenszins een ‘standaard’ winter te worden. Daarvoor spelen volgens diverse instituten ook andere factoren een rol. Een opsomming van de prognoses voor komende winter in de Alpen:

NWS/NCEP
Hieronder is de verwachte temperatuur- en neerslagafwijking weergegeven ten opzichte van normaal volgens de Amerikaanse National Weather Service.

NWS
NWS

De berekeningen van NWS voorzien een koude winter. Vooral december verloopt koud maar ook droog. Relatief veel sneeuw wordt verwacht in november en in februari (aan de noordkant).

MetOffice
Het Britse Met Office gaat ook voor kou. De kans op relatief koud weer achten de Britse modellen flink groter dan een zachte winter.

null

Qua neerslag verwacht men normale hoeveelheden wat na de relatief sneeuwarme winters van de afgelopen jaren (met uitzondering van de zuidkant) natuurlijk helemaal geen slecht nieuws is.

Model IRI gaat uit van een normale winter met weinig verheffende zaken ten aanzien van temperatuur en neerslag. Ook dit kan best een leuke winter opleveren.

Opgelet
Op basis van berekeningen (én de gele gentiaan) mogen we de winter dus met vertrouwen tegemoet zien. Zoals ieder jaar zullen nu tal van personen en instanties opstaan die met bovenstaande kaarten onder de arm een koude sneeuwrijke winter in het vooruitzicht stellen.

Ik ben er in de jaren dat ik meedraai echter steeds meer achter gekomen dat een correcte voorspelling eerder op toeval of ‘wishfull thinking’ berust dan op kunde. Daarvoor staan de modellen gewoon nog tezeer in de kinderschoenen. Natuurlijk kwam een verwachting weleens uit maar nooit van dezelfde voorspeller als het jaar ervoor. En er duiken zoveel voorspellingen op dat het niet anders kan dat ieder jaar iemand het bij het rechte eind heeft.

Met andere woorden, het lijkt de voorspellers vooral om publiciteit te doen: Een stevige winter aankondigen (anders bereik je de media niet), of je wat meer bedacht opstellen zodat je er nog alle kanten mee op kunt. Dat speelde Weeronline vorig jaar klaar met dit persbericht en de titel: “Komende winter véél regen of véél sneeuw”. Het werd ondanks de decembersneeuw overigens een droge winter.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Mooie introductie! Verheug me al op de normale weerpraatjes, altijd goed voor de voorpret!

volgens de laatste kaarten gaat het volgende week beginnen in de alpen,zag zelfs al een -16 op de kaarten van wetterzentrale. Even een opwarming tegen 12-14okt. Daarna terug een aanval van de winter en dit keer met succes. Ze verwachten veel sneeuw. Voor heel het alpen gebied. :-)

Bedankt Roel! Leuk om te lezen, zeker nu de winter ver weg lijkt in NL!

Let it snow!

Wordt weer een droge winter, alles is al gevallen in de zomer. Gewoon even natte vinger werk hoor, maar het zou kunnen :)

Ik neem het voor kennisgeving aan, zeker als ik terugdenk aan de zomervoorspellingen: het zou een warme zomer worden met regelmatig buien maar ook met een aantal hittegolven. Nou 1 ding is uitgekomen weten we nu: die regelmatige buien waren er: iedere dag! Vaak is het weer voor een week, wat zeg ik, dag vooruit niet eens te voorspellen. Gewoon afwachten en hopen dat op het tijdstip dat jij op wintersport gaat/wilt er voldoende sneeuw ligt of een hoger gebied uitkiezen.

Roel bedankt en alles ligt al bijan vast dus we gaan het zoals elke winter nemen zoals het komt.

RoCo

Precies we nemen het zoals het komt.

@Anoniem, nu over 12 oktober praten is nog uiterst riskant. Maar we krijgen volgende week inderdaad de rekening gepresenteerd voor het mooie weer. Het zijn veelbelovende kaarten voor een nieuwe wintereinbruch in de Alpen! Snel meer hierover op de site en via twitter @WeermanRoel.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

roel je bent goed

ach ja we zien wel, volgens mij komt het goed!

Seriously snow addicted family!

't blijft koffiedik kijken…
een site die vorig jaar akelig dicht bij de juiste voorspellingen zat en waar al eens eerder over geblogd is: http://www.weathertrends360.com

blijft een grappige site, gebaseerd op het verleden (die net als de beurs geen garantie voor de toekomst biedt, maar ach… je moet wat te doen hebben…) :)

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Als er rond 8 december maar ergens in Oostenrijk een dump is geweest kunnen we alvast lekker aftrappen!!!

Tot nu toe zijn de weekvoorspelling een paar dagen voor vertrek nooitjuist geweest en daarnaast had iedere website een andere voorspelling. De lange termijn voorspelling geloof ik al helemaal niet.

Mooi werk, ik de korte broek, kijken naar de wintervoorspellingen.

Ben dus niet de enige debiel (oneerbiedig gezegd) die al zin in de wintersport krijgt als ie in de ijskast kijkt…

Ik ben benieuwd naar de volgende winter. Ik denk dat we uit vorige winter een grote les hebben geleerd:

Veel sneeuw in de lage landen, is zelden gunstig voor de Alpen

Over NCEP gesproken:"
Kijk eens naar de temperatuurverwachtingen voor de maanden, nov, dec, jan, febr, mrt 2012 die zijn opgesteld op 28 september en die van 5 oktober. De eerste berekening zou een vrij koude winter betekenen de twee van 5 oktober een normale tot vrij zachte.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie