van onze partners

SKI Experience: een goeie dag techniek in de polder

SKI Experience: een goeie dag techniek in de polderBeter skiënd de piste af? SKI Experience helpt je prima op weg.

Ze hebben een missie, de organisatoren van SKI Experience En die missie is: Nederland beter leren skiën. Dus ging ik een dag kijken in Zoetermeer hoe ze dat doen. De meeste Nederlandse wintersporters houden de moderne ontwikkelingen op het gebied van techniek en materiaal niet bij.  Dat is jammer want skiën wordt veel leuker als je je techniek verbetert. Door de jaren heen slijpen er allemaal onzorgvuldigheden in je bewegingen en houding. Tijd voor een update dus.

Zomerskiën?
Maar zelfs ik als wintersportliefhebber moest toch even slikken toen ik in de auto stapte; buiten was het de warmste 1e oktober sinds lange tijd en ik ging naar binnen om met -5 op de indoorpiste te gaan staan. Eenmaal binnen raak je toch weer heel gefocust en vergeet je de buitenwereld. Dat kwam zeker ook door het goed opgebouwde en intensieve programma. Toch bleef het een rare gewaarwording om bij het loslaten van de liftstang door het raam mensen met ontbloot bovenlijf te zien zitten in een roeiboot.

SKI Experience: een goeie dag techniek in de polderEen korte en duidelijke uitleg.

De ochtend
De dag begon met een korte en duidelijk inleiding van het programma en een korte opfris van de aanwezige kennis over het moderne skiën. Er was een indeling gemaakt in 5 niveaugroepen van zo'n  9 skiërs. Wel iets groter dus dan de aangekondigde 7, maar dat bleek in de loop van de dag helemaal niet storend. Daarna was er gelegenheid materiaal te halen. Om kwart voor tien stonden we vol verwachting op de pistes. Na wat inskiën en de eerste oefeningen werden we op video gezet. Aangezien wij de “gevorderden” skigroep waren deden wij vol vertrouwen onze bochtjes voor de camera…

De rest van de ochtend waren we intensief bezig met oefenen volgens een vaste opbouw; korte uitleg en voordoen door de “coach”, daarna 3 a 4 afdalingen om te in te slijpen. Wat heel goed werkte was dat –waar nodig- bij iedere afdaling de coach feedback gaf. Vervolgens liet je je weer naar boven slepen en kon je direct nogmaals proberen het technisch beter te doen. Naast de vaste coach was er ook nog een “vliegende keep”, die bij de verschillende groepen meedraaide. 

Aan het eind van de ochtend gingen we met onze eigen groep de videobanden bekijken; dat was …. lekker confronterend; de ideale lijn was nou niet direct bij ons allemaal terug te herkennen, laten we maar zeggen. De beelden werden stilgezet en in slowmotion gedraaid en dan werd besproken wat er aan schortte en hoe het beter zou kunnen. Vooral het afmaken van de “mooie ronde bochten” en de “carvhouding” kon bij bijna iedereen veel beter. De coach beloofde voor na de lunch een paar goeie oefeningen ter verbetering.

SKI Experience: een goeie dag techniek in de polderUitleg op de piste, maar vooral erg veel skiën

De middag
Na een korte lunch stonden we om kwart voor twee weer bovenaan baan 3, te popelen om verder te leren. We kregen een paar “gedwongen oefeningen” waarbij je je stokken zo moest houden dat je wel laag moest blijven of je vanzelf in de goede houding voor carven kwam te staan. Het gevolg was dat we allemaal goede bochten gingen maken. Iedereen kwam met een lach op zijn gezicht naar beneden.

Het tweede deel van de middag werd besteed aan de korte bochten. We deden bijvoorbeeld een oefening waarbij je maar 5 korte bochten mocht maken en dan moest stoppen bij de coach, die feedback gaf, om vervolgens weer vijf bochten te maken en te stoppen bij de hulpcoach, die ook weer feedback gaf.

De dag sloot af met het inoefenen van een stukje synchroon skiën wat voor de nodige hilariteit zorgde en ook voor een echt groepsgevoel; je moet tenslotte samenwerken. De eindresultaten waren eerlijk gezegd wisselend, maar we hadden pret. De groepen juichten voor elkaars prestatie en met een groepsfoto van alle deelnemers sloten we af.

Daarna kwamen we met alle groepen bij elkaar om de video van de synchro te bekijken en een tasje met wat “goodies” in ontvangst te nemen. De (overigens niet bij de prijs inbegrepen) glühwein en kaasfondue na afloop was snel omgezet in een biertje en een barbecue op het terras.

SKI Experience: een goeie dag techniek in de polderEen van de vijf groepen

De balans?
SkiExperience is niet te vergelijken met een dag skiles. Het is meer een training/coaching en dus eigenlijk een lange privéles, maar dan met wat meer mensen per groepje. SkiExperience is eigenlijk een soort APK voor je skitechniek.

Het was leerzaam; zo te zien was iedereens techniek aan het einde van de dag verbeterd.
Het is niet goedkoop, maar je krijgt veel persoonlijke aandacht en feedback. Je staat zo'n vier en een half uur op de ski's en al die tijd ben je intensief bezig. Daardoor gaat het leerproces best snel.
Het enige dat ik miste was een soort warming up; zoals gezegd is het best intensief en je start zo 1,2,3 koud op de piste. Op wintersportvakantie heb je bij wijze van warming up vaak in ieder geval al gezeuld met de ski's en spullen, voordat je op de piste staat ☺ Ook had ik het idee gekregen toen ik het programma zag, dat er 's middags een tweede video-opname zou zijn van iedere individuele skiër, maar dat bleek niet zo te zijn.
Al met al een prima dag en een prima initiatief. Alle activiteiten die er voor zorgen dat we met zijn allen beter gaan skiën zijn de moeite waard. De volgende SKI Experience is op 18 November.

Wat denken jullie; zouden jullie overwegen ook eens zoiets te doen of neem je liever weer eens les als je op wintersport bent ? Of ga je ter voorbereiding op je wintersport al in Nederland bv naar de rolbaan of bostelbaan? Of heb je helemaal geen zin meer in les? Misschien is je techniek al helemaal up to date?

Ruud
Ruud droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.
Nordica Adidas Sun Valley
van onze partners
van onze partners

Nieuwsbrief

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met de laatste berichten, weer en sneeuwhoogtes.

aanmelden

Zoek accommodatie

Bestemming:
Incheck datum:
zoeken

Anton. Magazine

Anton. Magazine
van onze partners
Om Wintersporters goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk onze disclaimer.
sluiten