Pre-seizoensopening in Obergurgl-Hochgurgl

Kristof op 13 november 2011· 15 reacties

null

Wie de sneeuwsituatie en de weerberichten van Roel wat volgt, weet ongetwijfeld dat de herfst van dit jaar in Oostenrijk uitsluitend staat voor herfstski. Daar waar er vorig jaar (zie ook foto boven) heel wat meer sneeuw te bespeuren was in de skigebieden, moeten we het dit jaar met een stuk minder stellen. Ischgl kampt met sneeuwtekort voor de opening en hoopt op enkele koude nachten om alsnog enkele pistes te kunnen opspuiten met kunstsneeuw. Andere gebieden die vroeg wilden openen, krijgen heel wat annuleringen van hotelboekingen te verwerken. Maar toch is er een pareltje dat dit weekend een interessante aanbieding voorlegt: Hochgurgl in het Oetztal.

Traditionele pre-opening
In mijn eerder blog over de opening van skigebieden in Oostenrijk haalde ik al aan dat een aantal gebieden eind november de deuren (of pistes) openen. Obergurgl-Hochgurgl is een gebied dat daar met stip als één van de eersten vermeld stond. Het dorpje Hochgurgl is gelegen op 2150m hoogte en staat bekend als een sneeuwzeker gebied gedurende het hele seizoen. Gelegen aan de noordkant van de Alpen, tegen de Alpenhoofdkam, heeft het de afgelopen weken alsnog kunnen profiteren van de südstau en de föhn. Bovenaan Hochgurgl viel er best al wat natuurlijke sneeuw en dus heeft men, in combinatie met kunstsneeuw, beslist opnieuw een pre-opening van het gebied te organiseren voor dit weekend. Haast onwaarschijnlijk als je de webcams van de andere gebieden bekijkt…

null
De webcam boven Hochgurgl staat in schril contrast met heel wat andere skigebieden
Pre-opening vorig jaar
Wij hadden in de herfst van 2010 het geluk in het Oetztal te vertoeven en gingen ook ons graantje meepikken van de pre-opening. Op onderstaande beelden zie je beelden die je meer doen denken aan het hoogseizoen dan aan de herfst. Dit jaar is het qua sneeuw toch ietsje minder, maar toch voldoende om enkele pistes en bars te openen, al is het natuurlijk niet gigantisch veel. Voor de prijs hoef je het alvast niet te laten: 19 euro voor een dagpas. Duidelijk het bewijs dat het niet om het commerciële maar effectief wel om het imago en het skiplezier te doen is.

null
De pre-opening van 2010: lege pistes, mooi weer en heerlijk weer!

null
De Top Mountain Star, een bar met een fantastisch uitzicht op de Dolomieten

null
Bij mooi weer is het zicht adembenemend, al zal er momenteel iets minder sneeuw liggen dan getoond.

Heb je zin om te gaan?
Ben je de gletsjer in Sölden intussen wat beu of wil je de drukte wat mijden, dan is de pre-opening in Hochgurgl zeker de moeite waard, ook al betreft het een beperkte opening. Parkeer je wagen onderaan bij Untergurgl en ga er met de Hochgurglbahn 1 omhoog. Schrik niet wanneer je verdacht weinig mensen ziet, vorig jaar stonden we versteld van de rust die je er vindt in vergelijking met de gletsjers in Oostenrijk. Heerlijk! Ga ook zeker bovenaan in de Top Mountain Star even wat drinken en geniet er van het prachtige zicht over de Dolomieten. Wat ons betreft één van de hoogtepunten van een vakantie in het Oetztal.

null
Het gekleurde gedeelte boven Hochgurgl is dit weekend open, met enkele mooie afdalingen tot gevolg.
De keerzijde, ‘natuurlijk’…
Naast het gebruik van kunstsneeuw (weliswaar in combinatie met heel wat natuursneeuw) hou je best ook wel rekening met het feit dat het skigebied maandag weer sluit. De aankomende droogte doet Obergurgl-Hochgurgl best wel beseffen dat ze niet nodeloos kunstsneeuw moeten blijven aanmaken. Vanaf 17 november zal het gebied afhankelijk van de toestand verder de deuren openen. Het gebied boven Obergurgl is voor alle duidelijkheid nog niet geopend. Bijkomend punt is dat de liften (vooral de toegangswegen, paaltjes, en afstapplaatsen) nog niet 100% perfect zullen zijn, maar dat neem je er in dit geval best wel bij.

null
Momenteel nog niet in bedrijf wegens sneeuwtekort: de recente liftverbinding naar Obergurgl.
Vroege herfst-skiërs
Behoor jij tot de categorie vroege vogels dit jaar of wacht je nog wat af? Geef toe, bovenstaande beelden maken bij de gemiddelde sneeuwliefhebber heel wat los. Voor ons was de pre-opening vorig jaar erg geslaagd, al waren er toen wel wat meer pistes toegankelijk. Maar laat dat voor de aanwezigen de pret zeker niet bederven. Tot slot nog een filmpje dat het gebied vandaag zelf op z’n website plaatste…

Kristof

Plaats een reactie

ben 1 dag in dit gebied geweest (obergurgl), helaas op een mistige dag. heb dus niet veel kunnen ontdekken van dit gebied, maar de dingen die ik zag waren goed! Zeker de moeite waard om een halve week uit te wijken vanuit Sölden :)

fijne site hè, dat wintersport.nl?

wij hebben al geboekt van 11dec tem 14 dec. :) nog nooit naar dit skigebied geweest maar wegens de "sneeuwzekerheid" het risico genomen om extra vroeg/voordelig te boeken. wij volgen dagelijks het weer op en hopen zoals alle andere wintersportfanaten op sneeuwval.

Prachtig skigebied is obergurgl-hochgurgl, en met de sneeuw gaat het zeker wel goed komen daar. Volgens mij heeft dit gebied in het hoogseizoen bijna nooit met een sneeuwtekort te maken, er ligt altijd wat meer sneeuw dan in andere gebieden (of zo lijkt het in ieder geval).

Go big or go home.

Vorig jaar naar dit gebied geweest net na nieuwjaar. Er zijn mooie en lange pistes ook in hoghgurgl. Alleen vond ik de sfeer heel wat minder dan in bvb het Zillertall waar het in de skibars leuker vertoeven is met de soort muziek. Hier vind je meer een Engelse droge sfeer. Gaan skien doe je niet enkel voor de sneeuw.

Ik ga van 24 februari tot 1 maart naar solden maar ben ook nog wel van plan om 2 of 3 dagen hier naartoe te gaan.
Zoiezo voor de buckelpiste vanaf de hohe mut

@ricardo: mits 10 euro opleg bij de aankoop van je skipas in Solden, kan je 1 dag skien in Obergurgl. Je hoeft daar dan ook niet meer aan te schuiven aan de kassa e.d., is allemaal automatisch.

Naar Obergurgl ga je inderdaad niet voor apres-ski, daarvoor compenseert Solden ruimschoots. Gezelligheid en extra activiteiten vind je er in het seizoen zeker voldoende. Veel plezier iedereen die er heen gaat!

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

"Ischgl kampt met sneeuwtekort voor de opening en hoopt op enkele koude nachten om alsnog enkele pistes te kunnen opspuiten met kunstsneeuw"

Kletspraat! Willen jullie daar 'ns mee ophouden? We schrijven 13 november! Nogmaals: 13 november!!!

Erg mooi gebied zeker een aanrader en wat Kristof zegt, je kan met je Solden skipas een dag hier naar toe. Wij zijn er drie jaar terug geweest toen we in Solden verbleven. In Solden stonden we elke ochtend aan te schuiven in de rij, in Obergurgl konden we echter overal gelijk doorlopen. Het is daar zelfs zo rustig dat voor een 8 pers cabine lift maar 2 toegangspoortjes zijn…

Helaas gaan we dit jaar niet, maar mensen die twijfelen; doen!

Niet te veel reclame maken voor dit gebied!!!
Het is net zo lekker rustig en je ziet er geen kneuzen!!

Ziet er geweldig uit!

Seriously snow addicted family!

Een dag tijdens een weekje sölden geweest. Leuk voor een dag maar vonden vooral het verloop van de pistes nogal vreemd, veel komen op hetzelde punt uit of kruisen elkaar. Op sommige afdalingen ook gevaarlijk om een klein stukje buiten de piste te gaan doordat deze "weggetjes" kruisen en je dan ineens een meter naar beneden stort!

Voor wie interesse heeft in actuele foto’s van deze pre opening:
http://www.alpinforum.com/forum/viewtopic.php?f=46&t=410…

Ik ben niet zo weg van Obergurgl-Hochgurgl. met Sölden naast de deur is het voor mij niet moeilijk om te kiezen. Zowel het skigebied als de après ski zijn niet zo heel bijzonder. Het skigebied ligt eigenlijk maar op 1 flank. Het grote voordeel is echter wel dat het zeer sneeuwzeker is.

@ Langerzug 13 nov. 2011 12:09
“Ischgl kampt met sneeuwtekort voor de opening en hoopt op enkele koude nachten om alsnog enkele pistes te kunnen opspuiten met kunstsneeuw”
Kletspraat! Willen jullie daar 'ns mee ophouden? We schrijven 13 november! Nogmaals: 13 november!

Jij zegt dat het kletspraat is maar het skigebied zelf kondigd de opening aan hoor niet de mensen die er graag heen willen of de websites, Ischgl wil zelf als 1 van de eerste skigebieden openen dus voor hun komt het slecht uit als er geen/weinig sneeuw ligt!

En ja 13 November is 13 November vorig jaar kon je in deze periode bijna overal WEL terecht…

14 januari van dit jaar naar obergurgl geweest. Slechte condities elders, maar in dit gebied was het perfect skieen. Schitterend uitzicht vanuit de top mountain. Ben je er in de buurt moet je er zeker even langsgaan. Het ligt naast solden alleen is het er veel minder druk.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie