Sneeuw lijkt kwestie van tijd

Roel op 30 november 2011· 56 reacties

null
Kunstsneeuwbaan in Isola 2000 (F).

Het begint er langzaam op te lijken. De Franse dump voor vrijdag is dan weliswaar van de kaarten verdwenen (er is nog steeds kans op wat sneeuw), maar de komende week wordt het in grote delen van Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk toch wel wit. In de Dolomieten valt waarschijnlijk de minste sneeuw.

Uitstel
We hebben de afgelopen dagen wat teleurstellingen te verwerken gehad. Zo valt de sneeuw vrijdag een stuk minder riant uit en leek de echte sneeuwval alleen maar te worden uitgesteld. Je zou het misschien niet zeggen maar de kaarten zien er nog steeds gewoon goed uit!

De westelijke straalstroom, de autobaan voor oceaanstoringen, komt de komende dagen pal over Europa te liggen. De sneeuw die de modellen soms in grote hoeveelheden op de kaarten tevoorschijn toveren moet alleen eindelijk eens binnen de betrouwbare termijn van zo’n drie dagen komen.

Nu de uitvoering
De eerstkomende kans op een dump komt in de loop van zondag. We gaan dus nog een paar ‘bange’ dagen tegemoet waarbij we met een schuin oog naar de lange termijn blijven kijken. De randvoorwaarden liggen er, nu de uitvoering nog. Een full-hit op de Noord- en Westalpen lijkt een kwestie van tijd.

null
Filzmoos (O), volgende week ook hier kansen op echte sneeuw.

Frankrijk
De eerste dagen nog rustig en zacht. Vrijdag veel bewolking en verspreid over de Franse Alpen af en toe wat sneeuw vanaf circa 1500 meter, veel meer dan gemiddeld 5-10 centimeter verwacht ik niet. In het weekend tijdelijk opklarend, maandag vanuit het westen bewolkt en mogelijk veel sneeuw vanaf 1000 meter. Daarna aanhoudend wisselvallig en temperaturen die dalen naar normale waarden.

Zwitserland
Rustig en zacht. Vrijdag in de loop van de dag bewolkt en vooral in Wallis en het Berner Oberland wat lichte sneeuw vanaf 1200 meter. In het weekend afwisseling van zon en wolken maar nog niet veel neerslag. Maandag mogelijk veel sneeuw in een groot deel van het land. Ook begin volgende week aanhoudende sneeuwkansen, vanaf 1200 tot 1500 meter wordt het geleidelijk wit.

Oostenrijk
Eerst nog erg zacht en vrij zonnig. Vanaf vrijdag meer bewolking maar alleen in Vorarlberg en Tirol wat lichte sneeuwval. Het zal de dalen waarschijnlijk nog niet wit maken. Maandag wel mogelijk meer sneeuw, sneeuwgrens dalend naar 1000 meter. Daarna van tijd tot tijd sneeuw maar tussendoor ook zon. Het begin van een permanente sneeuwbedekking vanaf circa 1200 meter.

Italië
Vooral vrijdag veel bewolking en af en toe wat sneeuw vanaf 1500 meter. Geen grote hoeveelheden. Daarna wisselend bewolkt maar alleen aan de grens met Oostenrijk en Zwitserland ( Alpenhoofdkam ) vanaf maandag kans op wat sneeuw. Verder zal het overwegend droog blijven.

Volg me voor updates op twitter. Het zijn spannende tijden als weerman!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

pfff wat een cliffhanger zo, zit iedere ochtend op het puntje van mijn stoel. Houd het wel leuk he hahahaha m’n vrouw verklaard me inmiddels voor gestoord ;-)

Seriously snow addicted family!

Hmmm altijd al mooie (verre) vooruitzichten gehad, maar telkens de voorspellingen in de betrouwbare zone komen, verdwijnt onze wit snoep…
@ Roel: Misschien een vrij technisch vraagje, maar is er reeds een verband aangetoond tussen het weerfenomeen "La Nina" (en de bijhorende sneeuwdumps in Noord-Amerika) en het winterweer in de Alpen/Europa. Naar het schijnt is dit jaar ook weer een La Nina jaar, net zoals vorig jaar. En we kennen het verloop daarvan…

Jeffrey@ Me to!!!
Zenuw-slopend, wat en kwelling.

weekendje skiën in chamonix gaat m het toch niet worden…iemand nog tips voor open skigebieden in de buurt van chamonix. Gletsjer of kunstsneeuw? ik zit er dit weekend en in de bergen zitten zonder een paar hellingen te pakken is zeer frustrerend…

We vertrekken a.s. zaterdag naar Flachau (Salzburgerland). Daar ligt helaas nog niet veel. Komt dit nog goed?

Oeeeeeiiii spannend! Het mag van mij nu echt wel gaan dumpen. Alhoewel dat ‘rare’ weer in Europa van de laatste maand heeft er wel voor gezorgd dat ik nog lekker kan kiteboarden:) Dus ook hier geldt “Elk nadeel heb zijn voordeel”. Toch mag van mij de sneeuw wel komen!

life is a beach, or a pile of snow

@ Pascal, vorig jaar lag er nu sneeuw hier… nu rijd ik nog lekker op de motor zonder handvatverwarming aan ;o)

Seriously snow addicted family!

Yes yes yes! :D

@Joost Hagemeijer
Ik zou doorrijden naar Zwitserland naar Saas Fee, daar kan op dit moment wel geskied worden lijkt mij.

Go big or go home.

Spanning en sensatie. Hopelijk gaan we een witte kerst tegemoet!
St. Anton dit jaar, ziet er alleen nog ernstig groen uit op dit moment.

@Jeffrey Van het weekend slaat ook het weer in NL om. Storm!:)

life is a beach, or a pile of snow

Er mag nog wel even flink wat sneeuw vallen, zodat we in de kerstvakantie mooi kunnen skiën in een winters landschap :)

@jeffrey… jouw vrouw ook al… ik herken het…

Storm kan ik wel hebben op de motor sneeuw daarentegen…

Seriously snow addicted family!

Roel,
Waarom het woord "dump" gebruiken (los van het feit dat het engels is…) voor zondag, terwijl de weersverwachtingen nogal gematigd zijn?
Het woord dump suggereert in mijn ogen minstens een halve meter.
De kwaliteit van je berichten zou beter worden als je je in wat gematigder termen uitdrukt. Je bent tenslotte slechts een "voorspeller"

@ Anonymous: ik zat daar ook aan te denken. Alleen heb ik het weeked Chamonix al vastgelegd. Ik ga daar namelijk in de bootroom nieuwe schoenen kopen. Saas Fee is toch een goede 2 uur rijden…Ik dacht zelf om zaterdag wat pistes te gaan proberen in Verbier en zondag in Cervinia / Zermat. Beide ongeveer een 1 uur - 1,5 uurtje rijden vanaf Chamonix.

Ik hoop samen met velen onder ons denk ik, dat er eindelijk eens een dump volgt. Zelfs in de skigebieden spreekt men over de slechtste winterstart ooit en dat wilt al wat zeggen. Duimen dus maar en bedankt voor het weerpraatje Roel.

Heb het al eerdere geschreven sneeuw komt eraan…

Komende week gaat er helemaal niks vallen in de alpen, aldus de lokale weer kenners

@Bram, er zijn nog te weinig handvaten om een vertaling voor Europa te maken van een La Nina. Daar is nog onvoldoende over bekend. Wat me wel opvalt maar dat haalde ik gisteren al aan is de relatieve sneeuwarmoede in de Noordalpen de laatste winters. Ik ben heel benieuwd hoe het dit jaar wordt.

@Langerzug, volgens mij is er geen definitie van een dump maar wat ik ermee probeer aan te geven is de kans op een grotere hoeveelheid sneeuw. Maar ja wat is veel he. Ik hou zelf trouwens ook niet van overdrijven dus ik kan me je opmerking voorstellen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

let it snow let it snow let it snow

Greetz

@ Anoniem, wie zijn de lokale kenners? en wat is hun bron? de ZAMG zegmaar de oostenrijkse KNMI geeft zelfs neerslag op.

Seriously snow addicted family!

Goed bezig, zeker de filmpjes!

Kan je in het rijtje landen ook Scandinavie en Tsjechie opnemen?

GFS6u is bevestiging van dit weerbericht, toch Roel? Cumulatieve neerslag voor franse alpen tm vorarlberg op dinsdag 6 december 63 mm. (wetter3.de)

Op snow forecast zijn ze wel heel pessimistisch. Tot en met maandag nog geen 5 cm voor bijv. PdS en Trois Vallees. Die zouden toch vol in de roos moeten zitten!

@ Jeffrey
@ Izaak
Dat is wat de lokale bewoners in de porte du soleil ook zeggen… er zal niks van enige betekenis vallen. Wat hun bron is weet ik niet. Lokale weerstations?

Ik ga naar le corbier. Meeste weersvoorspelling hebben er over dat het boven de 1500 mtr. gaat sneeuwen. Als ik naar de automatische voorspellingen kijk ben ik iets minder enthousiast. Hoop dat jullie gelijk hebben!

Over die zgn ‘locals’ wonende in Frankrijk heb ik nog nooit enige logica in de mening van locals gehoord. Die halen hun wijsheden uit vaak slecht onderbouwde herrineringen. Dus wat locals zeggen heb ik me nog nooit iets van aangetrokken :-)

Click. Click. Peace

Ik hoor het ook voor les 3V… Locals zeggen dat er nie veel sneeuw gaat vallen…

@Rogier
Volgens mij falen die goed onderbouwde modellen ook hopeloos…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie