Vooral in Zwitserland veel sneeuw

Roel op 04 december 2011· 48 reacties

null
Een beetje sneeuw in Belle Plagne vanochtend, morgen ziet het er echt winters uit.

Het ziet er goed uit! Er zijn nu wat gepoederde berglandschappen maar morgen gaan we een echte winterinval zien op veel webcams. Hoeveelheden van 20-50 centimeter zijn in Frankrijk en Zwitserland goed mogelijk, Oostenrijk doet het met wat minder. De rest van de week blijft het sterk wisselvallig met vanaf zo’n 1200 meter een alsmaar aangroeiend sneeuwdek.

Sneeuwbrenger Christoph
De langverwachte westcirculatie komt nu echt op stoom. Bij IJsland ligt een diepe depressie en die vuurt de komende dagen diverse randstoringen op de Alpen af. Randstoring ‘Christoph’ is de sneeuwbrenger voor vannacht en morgen.

Vooral in de Westalpen en Zwitserland valt een flink pak sneeuw tot aan de Oostenrijkse Arlberg. Verder Oostenrijk in wordt het minder al zal het ook daar op veel plaatsen tot een sneeuwdek komen. De sneeuwgrens daalt morgen naar zo’n 800 meter maar vantevoren is er dan al neerslag gevallen dus de grootste sneeuwhoeveelheid valt op grotere hoogte.

null
Sneeuwverwachting voor de komende drie dagen, klik om te zoeken op je eigen skigebied.

Sneeuw blijft vallen
De komende dagen blijft het een komen en gaan van storingen die vooral in de noordelijke Franse en Zwitserse Alpen behoorlijk wat sneeuw achterlaten. Over het algemeen ligt de sneeuwgrens met 1000 en 1400 meter op een acceptabel niveau, maar vooral donderdag stroomt tijdelijk zachtere lucht binnen. Dan kan het zelfs even tot op 1800 meter regenen. Een volgend koufront staat vrijdag echter alweer op het programma met sneeuw tot in de dalen.

Frankrijk
Vanavond intensiverende neerslag. Tot en met morgen 20-50 centimeter verse sneeuw en een sneeuwgrens dalend naar 1000 meter. De komende dagen aanhoudend onbestendig met regelmatig sneeuw, het meeste ten noorden van Les Trois Vallées. Donderdag even flink zachter maar de winter is eindelijk ingetreden!

Zwitserland
Vanavond vanuit het westen sneeuw die ook morgen nog aanhoudt. Vooral in Wallis en het Berner Oberland veel sneeuw. De dagen daarna nog steeds veelvuldig sneeuw vanaf 1200 meter, in het Engadin het minst. Donderdag zachter, vrijdag mogelijk weer veel sneeuw.

Oostenrijk
Morgen op veel plaatsen sneeuwval die 10 tot 20 centimeter oplevert vanaf circa 1000 meter. De dagen daarna aanhoudend licht winters met af en toe sneeuw, beneden 1000 meter ook regen. Dus enigszins kwakkelig maar boven 1500 meter komt geleidelijk een aardig sneeuwdek te liggen. Met uitzondering van Osttirol en Karinthië die nauwelijks sneeuw zien.

Italië
De sneeuw bereikt de Italiaanse Alpen de komende dagen zeer slechts. De Zuidalpen liggen in de luwte waardoor de sneeuwval beperkt blijft tot het uiterste noorden tegen de Alpenhoofdkam. De nulgradengrens ligt rond 1500 meter.

Hoe dan ook, ons Strudelfeest heeft de sneeuwgoden blijkbaar goed gestemd nu alle sneeuwval binnen de betrouwbare termijn zit. Laat de winter nu maar beginnen! Voor updates kun je me volgen op twitter.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@ Roel

Oostenrijk moet het met wat minder doen, maar mogen we Vorarlberg en gebieden als Sankt Anton am Arlberg en Ischgl voor een keertje tot zwitserland rekenen? De kaart kleurt ook daar lekker paars…

roel, klopt dat dat het vanavond eerst wat zachter begint in de streek rond avoriaz en dat het daar eerst een pak kan regenen? ik hoop van niet?

Hey Roel,

weer bedankt voor je update. Heb er nu helemaal vertrouwen in dat het over drie weken in Les Arcs helemaal gaat goedkomen.

@Bart
Dit lijkt in een groot deel van de Alpen zo te zijn. In Flaine zou deze nacht de sneeuwbui moeten beginnen maar tijdens de zwaarste sneeuwval ligt die sneeuwgrens rond de 1800, spijtig genoeg. Pas wanneer het meeste voorbij is daalt de sneeuwgrens sterk. Al hoop ik dat dit niet klopt.

Kan iemand mij zeggen tot welk deel van de Alpen Serfaus-Fiss-Ladis behoort. Het ligt vlak bij Italie, maar ook vlak bij Zwitserland. Is het dan West- of Zuid-Alpen? Ik begrijp nooit hoe dat nou werkt, en kan het ook nergens goed beschreven vinden.

@Niels, het staat boven ook inderdaad zo omschreven. Arlberg profiteert meer dan de rest van Oostenrijk.
@Bart, dat risico is er overal op lagere hoogte maar Avoriaz ligt verwacht ik hoog zat.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Spijtig want ik zou vertrekken naar Gerlos. Maar dat hoort bij Osttirol dacht ik en dus helaas geen sneeuw. Triestig. :((

@Roel, wat dacht je even op Westalpen klikken in het bericht. Je krijgt je een mooi overzicht van de welke gebieden tot de West- , Noord- en Zuidalpen worden gerekend (https://www.wintersport.nl/wiki/westalpen). Waarom zou Serfaus (Oostenrijk) tot de Westalpen behoren. Gelderland ligt toch ook niet in het westen van Nederland.

Roel,

Volgens mij zijn de zuid Alpen in Frankrijk gebieden als Serre che, Val d’isere etc. Noord zou dan logisch gezien noord Zwitserland en noord Oostenrijk zijn. Serfaus - Fiss - Ladis ligt denk ik Centraal. (verbeter me aub als ik het fout heb!)

Hallo Roel,

Uit jouw berichten begrijp ik dat het in de westalpen sneeuwt!!jeuh!! Maar aLs ik kijk op sneeuwhoogte in saint sorlin d’Arves wordt ik niet vrolijk ;o(. 0 graden grens op 2200 meter … gaat er ook sneeuw vallen in het dorp denk je? (1600-2600m)

@ Roel en vooral Christoph (Kristof voor intimi): Goed bezig!

Hoi Roel,
Weer je ook hoe de situatie is in Andorra en hoe daar de sneeuwkansen en vooruitzichten zijn voor as week?

Ik begrijp het nog steeds niet. Kun je dan zeggen dat Frankrijk en Zwitserland West Alpen is, Duitsland en Oostenrijk Noord, en Italie Zuid? Of klopt dat ook niet?

Het is nu al heerlijk om naar de webcam van de Franse Alpen te kijken
http://le-grand-bornand-hiver.webcam-ski.com/interface.php?p…

Heeft er iemand misschien een duidelijk kaartje waar de grenzen aangegeven worden?

@ Boarder normaal gesproken bevinden de "Alpen" in Zwitserland zich in centraal en zuid-zwisterland. Op een kaart gezien maken de NoordAlpen bij het meer van Genève een bocht naar het oosten. In het noorden van Zwitersland liggen ook wat lager gelegen bergen en deze maken deel uit van het Juragebergte.

Roel,
weet je hoe het in de Pyreneeën eruit gaat zien?
Heeft “Christoph” ook invloed op Val d’Aran?

@Roel

http://www.weeractief.info/weerkaarten/GFS_neerslagcumulatie…

Als ik die GFS kaarten mag geloven krijgen we de aankomende week elke dag sneeuw in Val Thorens?

Klopt dat of kijk ik verkeerd?

@ Roel (en anderen die zich afvragen waar hun skigebied ligt.

Klik alsjeblieft op deze link:

https://www.wintersport.nl/wiki/noordalpen

Hoe moeilijk is dat?
Daar staat een kaartje met kleuren waarop je precies kunt zien in welk gebied van de alpen jouw bestemming ligt.

De meeste sneeuw in deze gebieden komt vanuit de kant die benoemd is. Noordalpen dus uit het Noorden enz…

Don`t eat yellow snow

He, he, ik heb het eindelijk gevonden, door te Googelen op Alpenhoofdkam, hier wordt duidelijk uitgelegd hoe het in elkaar zit, met West- Zuid- en Noordalpen. Voor iedereen die het tot nu toe ook niet helemaal begreep: http://sites.google.com/site/johannsmeteouitleg/alpenhoofdka…

@luc gerlos ligt in nord tirol… wanneer je de berichten goed leest verwacht men sneeuw tot in de dachstein…

yes yes yes .
mooie berichten waar wij allemaal op gewacht hebben .

thanks this is good news

kan er iemand zeggen of het in albiez montrond gaat sneeuwen zie weer tegenstrijdige berichten komt de opening van 17 december in het gedrang roel weet je meer over dat gebied

goed nieuws allemaal, mijn gebied is een twijfel geval noord of zuid… volgens de kaart is het zuid. Lekker webcams kijken!!!

Seriously snow addicted family!

@roel,

gaat de zugspitzarena ( lermoos ) ook nog profiteren van de sneeuw of moeten deze het ook doen met veeeeel minder sneeuw, en wat verwacht jij in cm voor lermoos??

wacht af wat jij denkt

@Frank, dat klopt. Het zijn cumulatieve kaarten dus je moet naar de verschillen kijken.

@Roel en anderen, om de gevolgen van sneeuwval voor een skigebied duidelijk te maken hebben we aan het begin van het seizoen behoorlijk geïnvesteerd in ‘duiding’. In de wiki zijn veel begrippen opgenomen die je kunnen helpen.

Zie https://www.wintersport.nl/wiki/alpenhoofdkam en onderliggende wiki’s over de Zuidalpen, Westalpen en Noordalpen. Er zit ook een zoekfunctie bij.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

ga de 16de 4 dagen naar st anton. als ik inzoom op de kaart zie ik bij de arlberg oranje en paars. dat lijkt dus goed te gaan.

vertrek woensdag naar ischgl. Zou er genoeg sneeuw vallen komende dagen.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie