Eerste sneeuwval in het Sauerland!

martijn op 07 december 2011· 12 reacties

null
De eerste sneeuwperiode van seizoen 2011/2012 in het Hochsauerland is aangebroken!

De webcams uit het Sauerland geven nu eindelijk het beeld waarop we al zolang hebben gehoopt: Sneeuw. Niemand kan ons meer dit vreugde momentje afpakken. En als klapper op de vuurpijl zien de weersverwachtingen voor de aankomende dagen er veel belovend uit. De gedachten gaan al langzaam terug naar vorig jaar, toen we zelfs voor pakjesavond al konden skiën in de meeste Sauerlandse skigebieden. Kunnen we de ski’s en de snowboards alvast pakken?

Niet te vroeg victorie kraaien…
Helaas moeten we desondanks dit goede nieuws toch maar op onze stokjes blijven bijten. Winterberg heeft inmiddels ter kennis gegeven dat ze in de eerste helft van december niet zullen openen. Volgens Skiliftkarusell Winterberg is de temperatuur op de langere termijn nog niet laag genoeg en is er daarnaast nog lang niet genoeg natuursneeuw gevallen om het seizoen te kunnen starten. Verder hebben de andere Sauerlandse skigebieden nog niks van zich laten horen.

Doemscenario
De huidige weersverwachting voor de lange termijn geeft trieste vooruitzichten. In de week voor kerst zou het zelfs in de nachten ruim boven het vriespunt blijven en overdag met redelijk wat zon. Alle sneeuw die nu valt lijkt wel voor niks te vallen. Toch geloof ik niet dat we van dit ‘doemscenario’ moeten uitgaan, want qua weer kan er immers nog zoveel veranderen. Eigenlijk is het feit dat we in onzekerheid moeten blijven afwachten een doemscenario opzich. Onze weerman Roel zal in ieder geval de ontwikkelingen in het Sauerland blijven volgen.

Alle nieuwigheden zijn gereed
Alle vernieuwingen die voor het aankomende seizoen waren gepland - zoals de nieuwe megalift “Talexpress” in Winterberg en de verlichting op de Köhlerhagen piste in Willingen - zijn inmiddels allemaal gereed voor het winterseizoen. De nieuwe Talexpress stoeltjeslift kan zelfs tot drieduizend personen per uur vervoeren, wat de capaciteit in Winterberg een enorme boost geeft. Daarnaast staan in de meeste skigebieden alle sneeuwkanonnen al klaar, zodat deze op elk gewenst moment aangezet kunnen worden. Het enige waar we nu op wachten is dat de temperatuur gedurende een lange periode laag genoeg blijft.

Met andere woorden: Geduld is het magische woord voor de aankomende periode. Kunnen jullie dit geduld nog opbrengen?

martijn
begon in 2002 deze website. Later was hij verantwoordelijk voor inhoud, techniek en de indeling.

Plaats een reactie

Hoi Frans,

Ik vind je berichtgeving over Winterberg ietwat tegenstrijdig met wat ze zelf momenteel op hun website aangeven:
“Trotz des Schneefalls der vergangenen Tage ist ein baldiger Saisonstart unwahrscheinlich. Die Wetterlage ist unbeständig. Es hängt davon ab, wie viel Regen zwischen Mittwoch und Freitag fällt. Sollte es statt des angekündigten Regens noch mehr Schnee geben, könnten am Wochenende einzelne Lifte laufen. Informationen dazu gibt es sobald wie möglich an dieser Stelle. Bitte haben Sie Verständnis dafür, dass wir Einzelanfragen dazu nicht beantworten können.” Bron: http://www.skiliftkarussell.de/

Volgens mij zeggen ze in bovenstaand bericht dat het compleet afhangt van de neerslag die vandaag t/m vrijdag voorspeld wordt. (Of is mijn Duits zo slecht dat ik dit er van maak?)

Ze geven dus wel aan dat het "onwaarschijnlijk" is maar ik kan nergens vinden dat Winterberg inmiddels ter kennis heeft gegeven dat ze in de eerste helft van december niet zullen openen.

Als de liften draaien dan zijn ze open

@ allemaal. die tekst heeft wel op de site van Winterberg gestaan (dat ze niet voor half december openen) Na de sneeuwval is die tekst van de site gehaald en staat er letterlijk… We weten het niet. Zodra het kan gaan de liften open maar niemand kan er nu iets zinnigs over zeggen.

Gezien de belangen gaan ze echt wel open op het moment dat het kan.

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

Komend weekend zit ik in Landal Winterberg. Ik hoop dat er heel misschien nog een aantal liften gaan draaien. En anders word het klimmen maar. Zijn er nog mensen die misschien ideeen hebben voor een gezellige Apres ski in Winterberg?

Mocht ik over internet beschikken daar, dan hou ik jullie op de hoogte!

Ben erg benieuwd.
15 December staat een dagje skien op de planning voor de sportklas. Ik zou het een wonder vinden als dat door zou gaan.
We wachten af!

@ allemaal de weerberichten zien er steeds beter uit! ook het weekend nog sneeuw! Als ze dit weekend niet openen zal het niet lang meer duren. vanaf zondag gaan ook de temperaturen iets naar beneden.

bron:http://www.winterberg-wetter.de/wettervorhersage-fuer-w…

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

@Erik Vermeij,

Ben afgelopen weekend in Landal Winterberg geweest, heerlijke dat er op maandag toch nog wat sneeuw viel. Maakt er toch een andere beleving van.

Internet hebben ze daar gelukkig ook!

Wat betreft de après-ski, als je je achter de receptie van de helling een 10 meters naar beneden laat rollen, eindig je voor Möppi. Als ik het zo her en der hoor één van de betere après-skitenten in Winterberg.

@JDV,

Onwijs bedankt voor de info, ik ga Möppi maar eens uitproberen. Ik hoop dat ik die 10 meter nog omhoog ga kunnen klimmen s’nachts haha.

Hoe was je huisje daar? Ik hoor een hoop goede verhalen over het park.

@Marco K & Jeroen: De website van Skiliftkarussell Winterberg geeft op hun FAQ nog steeds het volgende aan: "Wir gehen nicht davon aus, dass innerhalb der ersten Monatshälfte der Skibetrieb startet. Weiter vorausschauen können wir leider nicht. Es muss entweder Schnee fallen oder die Temperaturen über eine längere Zeit hinweg deutlich unter den Gefrierunkt sinken."

Daarnaast stond er laatst een persbericht in de lokale krant met daarin de vermelding dat Winterberg niet in de eerste helft van december zal openen. De temperatuur moet namelijk al gedurende een langere periode koud zijn, om zowel de sneeuwkanonnen te kunnen laten draaien als de ondergrond goed hard te laten worden. Als het skigebied open gaat zal waarschijnlijk als eerste de oefenpistes (Herrloch) open gaan. Voordat het grootste deel van het Skiliftkarussell opent zijn we minstens al in de tweede helft van december.

Bovendien: Als Duitsers met dit soort zaken ‘onwaarschijnlijk’ zeggen, dan bedoelen ze ook echt onwaarschijnlijk. Zodra er al een reële kans is van bijv. 50/50 hadden ze het anders gebracht.

Als laatste hebben andere skigebieden nog niks van zich laten horen. Wanneer de skigebieden binnen een termijn van 7 - 14 dagen open zouden gaan, dan hadden er allang meer nieuwsberichten online gestaan op de websites van de desbetreffende skigebieden.

We hebben dus nog even geduld nodig. ;)

@Erik Vermeij & JDV: Möppi is inderdaad de bekenste après-ski zaak van Winterberg. Vaak een gezellige boel. Naast Nederlanders is de zaak ook bekend onder veel Duitsers. Gelukkig maar!

@ Eric Verweij,

Omhoog lopen kan dan wel een probleempje worden; man, man af en toe is er wel een hellinkje te overbruggen op dat park. ;)

Wat betreft de huisjes. Wij zaten in een standaard 6p huisje met alle gemakken; flatscreen met dvd-speler en vele (nederlandse) zenders, vaatwasser en zelfs een senseo (trouwens geen magnetron, wel een oven). De huisjes zijn vorig jaar opgeleverd, ruim en ook de slaapkamers zijn relatief groot.

Veel plezier!

Live vanuit Landal Winterberg. Heerlijk die sneeuw vandaag. Zometeen eens kijken hoe de sneeuwkwaliteit is op de pistes.

Huisjes op Landal zijn klein maar erg mooi.

Groeten uit Winterberg!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie