Modderige kerst in Sauerland

martijn op 24 december 2011· 9 reacties

null
Desondanks de regen en dooi blijven fanatiekelingen gewoon doorgaan, zoals hier in Willingen.

Het Sauerland is in de laatste dagen geteisterd door hoge temperaturen en regen. Het kleine beetje sneeuw van vanmorgen heeft geen spoor van betekenis achter kunnen laten. Eigenlijk had ik vandaag vanuit Winterberg een live blog willen opnemen, maar de belabberde condities hielden mij tegen. Overal waar je kijkt zie je bruine en modderige vlekken. De sneeuwlaag is zo dun, dat ik het risico voor mijn ski’s te groot vond. Heel wat anders dan vorig jaar rond kerst.

Hoop ging verloren
Maar het verliep zo hoopvol vorig weekend. De sneeuwcondities waren dermate goed, dat er prima geskied kon worden op de blauwe en rode pistes. Zelfs de kleinere skigebieden als Bödefeld-Hunau en Züschen openden hun deuren voor het nieuwe skiseizoen. Sommige skigebieden begonnen zelfs voorzichtig wat kunstsneeuw te spuiten, maar daarna verliep het niet helemaal zoals gewenst. Afgelopen donderdag deed de dooi haar intrede. Nog niet zo’n groot probleem, totdat de regen de zaak goed kwam verzieken. De sneeuwcondities verslechterden vrijdag zich van minuut tot minuut. Vanmorgen was er dan even hoop op verse sneeuw, maar dat bleef helaas bij drie centimeter. Niet echt een dump.

Kerstdagen vallen in het water
Regen en mist zullen in het Sauerland de dienst uitmaken tijdens de kerstdagen. Voorlopig zullen de sneeuwkanonnen nog niet kunnen draaien, omdat de temperaturen na morgen ruim boven het vriespunt zullen uitkomen. Slecht nieuws dus voor de skigebieden en voor alle mensen die hun accomodatie hebben gereserveerd tijdens of na de kerstdagen. De sneeuw zal blijven verslechteren en voorlopig is er op de langere termijn nog geen uitzicht. Gelukkig kunnen voorspellingen snel veranderen, dus hou de weerberichten van Roel in de gaten!

null
Ook in Winterberg veel dooiplekken halverwege en onderaan diverse rode pistes.

Alternatieven
Wie in de kerstvakantie in het Sauerland verblijft kan uiteraard ook andere leuke dingen doen. Om in de sfeer van wintersport te blijven kan je bijvoorbeeld naar de Eissporthalle in Winterberg gaan. Een oergezellige ijshal waar je heerlijk wat rondjes kan schaatsen. Daarnaast blijft de kabinebaan in Willingen gewoon geopend voor voetgangers, tezamen met de befaamde Siggis Hütte bovenop de Ettelsberg. Een wandeltocht maken op de Kahler Asten of een bezoek aan het Wildpark in Kirchhundem behoren eveneens tot de mogelijkheden.

Toch skiën?
Mocht je echt heel graag willen skiën door weer en wind, probeer dan steeds zo vroeg mogelijk te skiën. Let echter wel op de aangepaste openingstijden rond de feestdagen. Zowel op eerste kerstdag als op nieuwjaarsdag gaan de skiliften pas vanaf 11:00 uur open.

Smachtende naar de perfecte sneeuwcondities in het Sauerland, wens ik jullie allen een
gnadenbringende Weihnachtszeit!

martijn
begon in 2002 deze website. Later was hij verantwoordelijk voor inhoud, techniek en de indeling.

Plaats een reactie

Keihard die Frans. Nog eventjes op Kerstavond vertellen dat het er allemaal niet rooskleurig uitziet in het Sauerland :P

How Frans ruined christmass ;)

Erg jammer!

Ben ik blij dat ik deze week al geweest ben, woensdag was het echt nog een top dag. iig veel suc6 aan de mensen die nu in het sauerland zijn misschien gaat het weer donderdag weer omslaan.

Thanks Frans, kon nog net kosteloos annuleren. Zonder goede sneeuw gaan we als goede skiers natuurlijk niet naar Winterberg

Je hebt dan ook wel het allerslechtste plekje van Winterberg uitgezocht, waar zelfs woensdag al plekken doorkwamen. Vandaag was er volgens mijn collegae best aardig te skiën… maar goed, ik was er zelf niet en morgen is het nog wel redelijk, maar van maandag tot en met woensdag… alleen op vlak en hoog. Vanaf donderdag lijkt het -in ieder geval vooor even- weer de goede kant uit te gaan…

Vandaag op de Poppenberg en Bremberg voldoende nette pistes.
Ook nieuwe stoeltjesliften zijn super en een welkome aanvulling. Ook de langste piste was goed te skien.

@Winterberg: De blauwe pistes in Winterberg waren inderdaad naar omstandigheden nog redelijk. Daarmee is eigenlijk al veel gezegd, want de onderlaag (ook al valt dit niet op) is behoorlijk dun en zal voorlopig alleen nog maar dunner worden. Doordat de blauwe pistes minder steil zijn, wordt er ook minder sneeuw weggeskied. Bij rode pistes is dit veel meer een probleem, zoals op de Büre-Herrloch piste en bij de QuickJet.

Wij waren er wel en hebben 2eKerstdag prima geskied! Maar, toegegeven, het werd aan het einde van de dag slechter. Vanochtend zag het er ronduit slecht uit. Maar, het kan ook zomaar omslaan!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie