Hoe was het?

Rogier op 09 januari 2012· 29 reacties

null
Weinig gebieden hebben last van te weinig sneeuw!

De tweede week van de kerstvakantie zit er ook op. De scholen beginnen vandaag weer dus de traditionele vakantie is echt afgelopen. Veel Nederlanders zaten deze tweede vakantieweek in de sneeuw. Het was een bijzondere week met heel veel sneeuw. Aan iedereen die in de Alpen zat: “hoe was het?”

Wintersport
Hoe was het? Hoe was de wintersport? Hoe lagen de pistes erbij. Er zijn maar weinig gebieden waar nog te weinig sneeuw ligt? Wie had last van te weinig sneeuw? Waar zaten jullie? En juist voor degenen die aan de sneeuwrijke kanten zaten hoe waren de pistes aldaar? Konden de bully’s het aan? Of maakte dat jullie niet uit en knalden jullie maar al te graag door de diepe poeder?

null
Hoe was jullie kerstvakantie? In veel delen van Frankrijk waren de condities fantastisch zoals hier in Alpe d’Huez

Te veel sneeuw
Wie had er last van teveel sneeuw? Wie heeft er langer dan gepland vast gezeten in een dorp of gebied vanwege afgesloten wegen? En wie is er juist uit angst voor dit soort afsluitingen eerder naar huis vertrokken? Wie heeft er zonder stroom gezeten of andere problemen gehad? Niet ideaal natuurlijk, maar wel een mooi avontuur, of niet?

Weg ernaar toe
Het heeft veel gesneeuwd afgelopen vakantie dus op veel wegen lag sneeuw. Als er sneeuw ligt op wisseldagen en in vakanties zorgt dat vaak voor langere reistijden wie heeft er last van gehad? Of viel het allemaal reuze mee? Ik ben benieuwd!

Kortom
Kortom hoe was de vakantie? Hoe is afgelopen week voor jullie op wintersport verlopen?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

valmeinier 1800 - 2e week vd kerstvakantie (belgië) een beetje gemengde gevoelens … super piste-condities alleen niet altijd optimaal kunnen van genieten door beperkte zichtbaarheid en da’s balen natuurlijk … maar op de momenten dat het zonnetje toch even kwam piepen was het fantastisch uiteraard. Volgende week naar Montafon.

Terug van Alpe D’Huez zonder veel probleem eigenlijk. De condities waren legendarisch! Sommige delen van het gebied bleven wel toe, maar uiteindelijk waren er wel genoeg pistes open om te kunnen genieten van bakken boterzachte sneeuw!
30u non-stop sneeuw maakte ik nog nooit mee. schitterend gewoon! Mij hoorde je absoluut niet klagen, integendeel!

Wij zijn naar solden geweest en toch vrijdagmiddag maar vertrokken. Alles was dicht en de vraag was hoe het de volgende dag zou worden. Het sneeuwde en waaide behoorlijk en de wegen werden daar 's avond afgesloten. We hebben er 11 uur over gereden ( wat me nog alles meevalt). De andere dagen hebben we gewoon eerlijk geskied uiteraard en een top vakantie gehad.
Wel ben ik meer van de harde piste’s dan de vele sneeuw. De piste’s liggen er dan net even wat beter bij het einde van de dag. Maar de andere kant is dan de de rode of zwarte piste die vermeden wordt wel pak, die liggen er dan nog aardig bij…

Al met al gewoon lekker geskied en in maart gaan we weer een weekje val thorens doen!

Gisteren terug gekomen van 11 dagen Mayrhofen, Oostenrijk. Top tijd gehad, helaas maar 1 dagje zon, maar de rest een gigantische lading aan sneeuw. Heerlijk poeder snowboarden zoals ik nog nooit heb kunnen doen, echt geweldig! Zowel op de piste, als vlak daarlangs. En het mooie is; staat ook nog eens allemaal op video:

Dit weekend in het zillertal gezeten, de gletscher was meer dicht dan open, maar in het lager gelegen gebied super geskied! toen we op zaterdag terug kwamen in ons hotel(red:bad hotel kirchler, hintertux) hoorde we dat we afgesloten waren van de buitenwereld vanwege een lawine over de weg, om heel eerlijk te zijn zolang we in een gebied zitten waar zoveel poeder ligt maakt mij dat niks uit! Op zondag ook heerlijk geskied en s’avonds weer richting het vliegveld ging ook prima! dus top sneeuw en een top weekendje!!

Sneeuw+Bergen=Skieen!

Ik zat afgelopen week in Val Tho en er zaten leuke dagen tussen, maar ook veel mindere… Toen we aankwamen sneeuwde het en er lag al ongeveer 1.25m in het dorp zelf. Bovenop de berg ong. 2m. sneeuw genoeg dus! Zondag was meteen een goede dag, met prachtige pistes. Maar maandag was het bewolkt en kwam er nog meer sneeuw, tot diep in de nacht. Dinsdag was fantastisch, misschien wel de mooiste dag ooit voor mij op wintersport. Perfecte poeder, blauwe luchten, ge-wel-dig! Woensdag begon ook goed maar eindigde met sneeuw. En toen sloeg het weer om. Donderdag was een en al slecht zicht, sneeuw en om het af te sluiten kwam er een sneeuwstorm. Alle liften gingen voortijdig dicht, lessen werden gestaakt en wij waren nog net op tijd bij ons chalet voordat de hel losbarstte. Achteraf hoorde ik van anderen dat de weg geblokkeerd was door een lawine, en dat sommige mensen in een gymzaal in een ander dorp hadden moeten overnachten in hun skikleding. Vrijdag ging de storm vrolijk door. Geen enkele lift of piste was open. Een thuis-zitdagje dus. Het was niet zeker of we de volgende dag wel naar huis zouden kunnen. Maar de sneeuwschuivers en pistebully’s werkten de hele dag door om de ‘wisseldag’ voorspoedig te laten verlopen. Zaterdag konden we nog even de piste op voordat de bus vertrok. Het eerste uur was mooi, maar daarna namen de wolken het over en begon er natte sneeuw te vallen. Dit zorgde voor ijzel op de skibril, dus toen was het boarden tot het volgende pistepaaltje, lens verwarmen met je hand, en weer door naar het volgende paaltje, enz.
Kortom, leuke, maar ook een aantal mindere dagen in Val Thorens, waarbij slecht zicht een bepalende factor was. Volgend jaar misschien maar eind maart gaan of zoiets…
Grt Bas

waidring/steinplatte 2e week van de kerstvakantie.
De heen reis op oudjaarsdag ging verassend snel, heel rustig op de weg. Pas de laatste kilometers zonder snelweg gingen wat langzamer vanwege de gevalle sneeuw van die dag. De 1e ski dag was het meteen erg warm met in de ochtend in het dal nog regen, de pistebully’s hadden het zoals de rest van de week moeilijk met preparen vanwege de grote hoeveelheden sneeuw. Vervolgens maandag/dinsdag prachtig weer gehad. Woensdag begon de omslag met al veel wind en redelijk wat sneeuw op de berg maar toch nog een vrij goede dag gehad. Donderdag werd er bij ons in de buurt nergens geskied ivm de harde wind/sneeuwval alle liften waren de hele dag gesloten, die dag dan ook alleen even gerodeld in de avond.
De vrijdag verliep moeizaam met zeer veel nieuwe sneeuw die ook tot diep in vrijdagnacht bleef vallen. Die dag wel geskied ookal was het met de wind soms geen pretje!
Ondanks de weersomstandigheden toch een geweldige vakantie gehad en met smart wacht ik weer op volgend jaar kerst wanneer we terug kunnen:)

2 Alpes. Top condities maar wel anderhalve dag erg beperkt in mogelijkheden door lawinegevaar, harde wind en falende techniek (jandri express). Echte wintersport met metershoge hopen sneeuw in het dorp, jongste iedere dag naar opvang kunnen brengen met slee, andere kids konden zich altijd vermaken met de vele sleepliftjes - bezoekende franse vrienden konden ook even meegenieten want de meeste lage sleepliftjes zijn gratis in 2 Alpes. Jongste zoon heeft leren snowboarden in een week - hij is behoorlijk angstig maar met deze sneeuw viel je echt niet hard en dat heeft hem enorm geholpen - nu jakkert hij ook de rode pistes al af.
Met oudste kids als laatste run tegen 5 uur (bijna alle liften al dicht) nog de ongeprepareerde zwarte piste Oeuf Blanc gedaan (was maar weinig open). Super. Een van kids zei "dit is voor het eerst dat ik echt een berg af board. Het is dan ook gewoon een stijle helling van eerste middenstation naar dal met een bos halverwege op piste (je kunt er omheen).

Terugreis op zondag na jongste en vrouwlief naar Grenoble vliegveld te hebben gebracht. Net na Vaujany (Alpe d’Huez) enorme sneeuwmuur aan linkeekant van weg en aan rechterkant ook nog meter: kennelijk lawine over weg heen gegaan? We waren mooi op tijd thuis. Maar eten bij buffalo grill bij Nancy / Pompey doen we niet meer. Wat was dat slecht, op heenreis ook al niet goed.

Al met prima wintersport en in een super chalet in centrum van dorp met grote eigen tuin (incl. 1+ meter sneeuw) - prima voor kids!

Wij gingen voor het eerst met 6 vrienden op vakantie. prima appartementje gehuurd van mijn opa en we hebben ons prima vermaakt. alleen…

Er lag geen sneeuw!!! we gingen van 2 januari tm 6 januari erheen, en we hebben alleen echt vrijdag de 6de lekker kunnen skiën!

Helaas, maar de sfeer was geweldig!!

2 weken in pertisau geweest 2 weken met zeer veel sneeuw piste bully’s zijn gekapt met het prepareren van de pistes daardoor geweldige dikke pakken sneeuw op de pistes haha. Nadeel was dat we de laatste 4 dagen vooral stroomuitval hebben gehad kapotte liften en terugreis duurde ipv 8 uur bijna 16 uur. Dat was minder maar echt 2 topweken gehad kan niet wachten op de volgende vakantie:d

Heb afgelopen week met familie de nieuwjaarsweek in Zell am See in mogen luiden. Ik ga al zo een 8 jaar op wintersport, maar heb nog nooit zo veel sneeuw gezien als deze week. Dinsdag hebben we een heerlijk dagje met zon gehad en vanaf woensdag kwam de omslag met ongelofelijk veel sneeuw. In Kaprun leek het wel off piste terwijl ik gewoon netjes op de piste stond! Heerlijke poeder dus. Wel waaide het erg hard. Vooral op vrijdag nog meer sneeuw en harde wind en niemand van de familie wilde mee de berg op terwijl de helft van de liften open was :(

Afgelopen week in Champagny en Vanoise (La Plagne/Paradiski) doorgebracht. Zoals meer berichten hier: wisselend. Goede condities, veel poeder, zon maar ook sneeuwstormen. Liften op vrijdag inderdaad gesloten als gevolg van teveel sneeuw en wind. Door de hoeveelheid sneeuw werden de pistes niet altijd even goed geprepareerd. Dat heeft dan weer als voordeel dat je meer poeder hebt om te skiën/boarden.

Wij zijn net terug van een weekje Avoriaz en hebben heel veel sneeuw gehad. De pistes (indien open) lagen er top bij boven de 1400m. De lager gelegen pistes hadden eigenlijk te weinig sneeuw, maar dat moet na afgelopen weekend ook wel in orde zijn. Van de 6 dagen hebben we anderhalve dag niet kunnen skiën door sneeuwstormen en de diverse verbindingen binnen PdS waren vaak dicht door de weersomstandigheden. De sneeuw en de pistes rond Avoriaz waren wel super.

Zaterdag 7 januari teruggekomen van een week Arosa. Zaterdag 31 december kwamen we aan in flinke sneeuw. Zondag was het redelijk weer en maandag sneeuwde het opnieuw. Dinsdag 3 januari was de topdag: zon! Vanaf woensdag t/m vertrek heeft het alleen maar flink gesneeuwd. Zoveel zelfs dat vrijdag het gehele gebied gesloten was in verband met de sneeuwstorm. Bij vertrek lag er zo’n 180cm in het dorp (op 1700m) en meer dan 2 meter op de top (2600m). Toch heb ik 5 dagen kunnen skien (ipv de geplande 6). Wel lagen er, met name op de zonnige dinsdag aan het eind van de dag veel hopen op de pistes.

@ Olivier T.

waar zat je dan, dat er geen sneeuw lag?

Ik ben de 1e week van de kerstvakantie in Montchavin (paradiski). De eerste 4 skidagen waren super (zon en perfecte condities). De 5e dag was het 's morgens erg mistig, maar klaarde het 's middags op. De 6e dag hebben we niet geskied in verband met hevige sneeuwval. We zaten op de camping en hebben al met al 2 dagen sneeuw (zo’n 70 cm op 1250m) moeten ruimen (vond ik wel leuk). 1 januari zijn we terug naar huis gegaan en het weer was toen goed. Al met al een geslaagde vakantie geweest!

week kerstmis in cham:ssssupercondities week nieuwjaar cham 1 dagje alles dicht,lekker chillen andere dagen veel poeder beperkte opening gebieden maar toch genoeg kunnen skieen,zichtbaarheid zeer wisselend(gekneude duim maar dat ligt aan mij) kortom we had great fun,hup binnen 6 weken weer daarheen:))

Vanaf 4 januari paar dagen naar Brig/Glis geweest en geboard op de Belalp. Donderdag geen zicht dus alleen de dalafdaling gedaan. Vrijdag pistes dicht ivm sneeuwstorm en vervolgens 's avonds 2x de dalafdaling gedaan op de slee onder de bijna volle maan. Zaterdag heerlijk geboard op strakke pistes met een verse laag wat gedurende de dag viel…

Op naar de volgende: 4 februari naar Paradiski… :D

St. Anton 31-12 tot 7-1. Erg veel sneeuw en sneeuwdagen, 1 dag zon. De pistes zelf lagen er heel goed bij, wel veel bulten maarja wat wil je met al die verse sneeuw. Zicht was vaak belabberd en veel pistes en liften gesloten, maar wat er open was was goed te doen. 1 dag eerder vertrokken vanwege de aanhoudende sneeuw, auto’s uitgegraven en vertrokken. Gelukkig net voor dat het dorp werd afgesloten. De apres ski was als vanouds geweldig! Maar doe mij naast veel verse sneeuw toch maar een lekker zonnetje ;-). Achja, je hebt niet alles voor het zeggen, dus genieten van die week ookal zijn de omstandigheden niet optimaal…

Van de goede sneeuwberichten gebruik gemaakt voor 2 dagen zwarte woud. Boven 900m onder het nulpunt en mooie verse sneeuw (wel continu lichte sneeuwval).

Doordat het niet al te koud werd 's nachts lagen de pistes er super bij. 2 topdagen gehad op een plaatselijke mini-piste en in Feldberg.

Zaterdag terug gekomen vanuit Verbier en de sneeuw was echt gewoon geweldig! Wel 2 dagen gehad dat alleen bruson open was maar daar was de poeder gewoon te gek voor woorden!
Super week gehad en eind Februari weer :D

Ik was van maandag tot en met woensdag in Adelboden-Lenk voor een short-ski.
Het is me reuze meegevallen.
Maandag was het weer wel minder, maar vanaf 1400 m veranderde de regen in sneeuw: goede pistecondities dus. Het zicht viel ook wel mee.
Dinsdag was een topdag: blauwe lucht, zon en uitstekende sneeuw.
Woensdag begon sneeuwend, maar tegen de middag aan regelmatig zon en opnieuw uitstekende sneeuwcondities.
3 topdagen dus, bovendien was het helemaal niet druk. Ook erg weinig buitenlandse toeristen; we zagen vooral Zwitsers.

terug uit champagny en vanoise. Vrijdag niet kunnen skien, teveel sneeuw, wind en lawinegevaar. Verder erg goed. Pistes konden gladder maar de vele sneeuw had ook wel wat. Ook richting la plagne geweest, wel erg veel mensen en ook veel hobbels en bobbels. De pistes waren in champagny beter. Heerlijke week gehad in leuk dorp.

one word: awesome
echt waar ik heb voor de eerste keer zaaalige sneeuw gehad (wat voor mij toch zalig was), ik zal in les 4 vallées - Zwitserland en daar hebben we bijna elke dag verse sneeuw gehad! 3 dagen prachtig weer ook met stralende zon en dan snachts sneeuw. de pistes waren goed geprepareerd en off-piste was het heerlijk. een dag was er nog 5-10 cm bijgevallen overdag op de piste – heerlijk kunnen carven :D

We waren van 2de kerstdag tm 3 januari in Solden.
Eerste 2 dagen heerlijke pistes en lekker zonnig, daarna 3 dagen met redelijke sneeuwval, daardoor slecht zicht en de pistebully’s konden het net niet aan.
Laatste dagen prima pistes, alleen de laatste dagen waren de dalafdalingen wat papperig!

Komende vrijdag moet ik naar Ischgl. Kan mijn broer toch niet alleen laten gaan!!! Dat worden denk ik prima dagen! of niet dan, Rogier/Roel???

@Bas

Het verhaal van jouw klopt echt helemaal. Dinsdag perfect, daarna best slecht, vooral die laatste dag met ijzel…

Sluit me aan bij het verhaal van Akkeuh, zelf ook in Les 4 Vallees geweest. Werkelijk fantastische sneeuwcondities en heerlijk door de poeder kunnen skien, zowel on als off-piste :)

Vanaf 1 jan heb ik met mijn gezin een week op ski en snowboard gestaan in Superdevoluy (1500-2500m).Skigebied Superedevoluy-La Joue de Loupe omvat 100km pistes in een mooie verhouding blauw-rood-zwart. Weer was winters met afwisselend een zonnige winterdag en dan weer een bewolkte sneeuwdag.
Steeds meer Nederlanders ontdekken dit prima skigebied op de overgang vd. Franse Noord-Alpen naar de Franse Zuid-Alpen. Een gebied met voor elk wat wils en bovenal geen onnodige opsmuk (en dus betaalbaar).
Marcel en Inge,
Maastricht 10 jan 2012

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie