Nog een week winterkou

Roel op 03 februari 2012· 24 reacties

null
Het skigebied van Breuil-Cervinia kwam gisteren eindelijk uit de wolken (Sneeuwhoogte+).

We gaan nog een volle week winterweer tegemoet. Zachte lucht heeft voorlopig geen enkele kans de Alpen te bereiken waardoor we een soort herhaling krijgen van deze week. Dat betekent een koude wind, af en toe zon maar ook soms hardnekkige bewolking, vooral in Oostenrijk. Veel sneeuw verwacht ik nog steeds niet maar op de meeste plaatsen ligt meer dan genoeg.

Winter rond de Middellandse Zee
De afgelopen dagen hebben de Alpen aan de rand gelegen van een grote depressie boven de Middellandse Zee. Forse sneeuwval in de Alpen bleef daardoor uit maar iets zuidelijker was het wel raak. In de Italiaanse Po-vlakte viel tot een halve meter sneeuw, in het ministaatje San Marino op 20 kilometer van Rimini viel zelfs 80 centimeter. Ook in de Pyreneeën heeft het gesneeuwd, zo’n 30 centimeter kregen we door.

Dit bijzondere filmpje komt uit Talamello, 30 kilometer van Rimini.

Tegelijkertijd is het in de Verenigde Staten bijzonder zacht. New York mat eergisteren 17 graden. Zo gaat dat altijd in het weer, is het ergens extreem koud dan wordt dat elders gecompenseerd met warmte.

Weinig verandering
Terug naar de Alpen. De komende dagen verandert er maar weinig aan het koude winterweer. De oostenwind blijft ook in de nieuwe week van de partij en uit die hoek hoeven we geen warmte te verwachten. Wel trekken er geregeld wolkenvelden mee in de stroming waaruit soms een vlok sneeuw kan vallen. Echter hoe verder naar het westen, hoe meer kans op zon door een omgekeerd föhn-effect. Dat zal dus weer vooral in Frankrijk het geval zijn.

Frankrijk
Vandaag en morgen koud en veel wind, vooral bovenin en op oosthellingen waar de wind pal op staat. Verder geregeld zon en in de dalen soms hardnekkige bewolking. De komende dagen verandert er weinig in dit beeld. Mits goed gekleed of uit de wind geeft dat dus prima condities.

Zwitserland
Vooral in de dalen soms bewolking, verder geregeld zon vooral in Wallis. Wel erg koud, temperaturen liggen dit weekend in de dalen ook overdag rond -10 graden. Begin volgende week weinig verandering, een sneeuwbui is niet uit te sluiten maar geen grote hoeveelheden.

Oostenrijk
IJskoud weekend. Overdag in de dalen niet warmer dan -8 tot -12 graden. Op 2000 meter rond -20 graden bij een snijdende noordoostenwind. Vanuit het oosten drijven geregeld wolkenvelden over waardoor het met de zon soms tegenvalt. Begin volgende week weinig verandering. De grootste kans op zon is voor Vorarlberg en in de Ötztaler Alpen.

Italië
Over het algemeen veel bewolking en soms wat lichte sneeuw maar geen grote hoeveelheden. Kunstsneeuw blijft daarmee absolute noodzaak. Tussendoor is er ook ruimte voor de zon, dat zal van regio tot regio sterk verschillen. Tot halverwege de nieuwe week komt hierin weinig verandering. De koude oostenwind blijft ook volgende week doorblazen.

null
Prachtige condities in Winterberg, via Sneeuwhoogte+.

Sauerland
Heerlijk ijskoud winterweer. De zon schijnt volop, vandaag valt er uit een sneeuwstoring die over Nederland trekt misschien wat lichte sneeuw maar verder blijft het de komende dagen droog. Dit weekend en volgende week zijn prima voor een shortbreak naar Sauerland.

Morgen geen weerbericht, zondag ben ik er weer. Voor updates hou m’n twitter in de gaten.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Te gek! Morgen naar La Plagne en het ziet er goed uit. Voor mij de eerste keer wintersport sinds 12 jaar. Zo’n zin in!

Ik ga vanavond naar La Plagne, ook enorm zin in.
@ Roel: Wat bedoel je met een omgekeerd Föhn-effect?

Vrijdag 3 Feb naar Belle Plagne met Sunweb!!!

Oei… Ik vertrek morgen naar Ischgl! Ik denk dat ik zo nog maar even de stad in wandel om extra thermokleding te kopen. Brrrr…

ik vertrek zaterdagavond naar les arcs. maar heb helaas in de voormiddag eerst nog examen. ik kan echt niet meer wachten om te vertrekken, het is dan ook redelijk moeilijk om geconcentreerd te blijven om te leren.
zeker nu ik zie dat er prachtige condities zullen zijn deze week (uitgezonderd dat het mss iets aan de frisse kant zal zijn)

@Frank, normaal bij wind uit westelijke richtingen klaart het aan de Italiaanse kant van de Alpenhoofdkam op terwijl Frankrijk onder de bewolking zit. Bij deze oostenwind is het omgekeerd en heeft Italië door stuwing meer bewolking dan Frankrijk.

Wat achtergronden over stuwing en föhn:
https://www.wintersport.nl/wiki/fohn-wintersport
https://www.wintersport.nl/wiki/stau

Dit wil trouwens niet zeggen dat het in Frankrijk continu 100% zonnig zal zijn.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Roel, wat geven de modellen nu aan voor Oostenrijk (Saalbach Hinterglemm)
voor de loop van komende week? Stijging van temperaturen of aanhoudende kou? Wel of geen kans op zon?

Ga komende week naar Oostenrijk (Tirol).

Zie het eigenlijk wel zitten, gaat wel koud worden maar de zon laat zich ook zien lees ik net.

Sneeuw ligt er genoeg en met goede kleding moet het te doen zijn.

Kan veel erger.

Liever dit dan regen en groene bergen.

@Roel valt er eigenlijk iets zinnigs te zeggen over de huidige sneeuwcondities in de alpen (zeer goed)in relatie tot de afsluitweken (zoals bijvoorbeeld Val Thorens en Ischgl eind april)? is de kans dat het beter is dan vorig jaar nu al groter?

@Roel, bedankt voor je snelle reactie. Mijn conclusie is kortom: Sowieso erg koud, misschien wat sneeuw, maar waarschijnlijk in ieder geval ook sneeuw. komt dus helemaal goed.

Vrijdag 3 Feb naar Belle Plagne met Sunweb!!!

Roel,

Ik ga 3 weken lesgeven in Brixen! wat denk jij? veel ijzige kou en sneeuw of iets aangenamere temnperaturen rond de -10/-15 en een zonnetje? ik ga namelijk volgende week zaterdag rijden en dan veel touren maken!

@Jeff terechte opmerking! Groene bergen hebben we genoeg gehad de laatste jaren.

@Izaak, de uitgangspositie voor de afsluitweken ten opzichte van vorig jaar is tig keer beter! Ik voorzie daar geen enkel probleem mee dit jaar (of het moet warm water regenen in maart). Ongekende luxe.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik vertrek vanavond naar les sybelles (saint-sorlin d’arves). Ondanks de koude heb ik er ongeloofelijk veel zin in, zolang de zon van de partij is kan er niets stuk!

@Cees: Flash wordt niet ondersteun door Apple. Met mijn iPhone idem.

Vanaf volgende week donderdag paar dagen in Saalbach-Hinterglemm… Voorspellingen daar zijn redelijk OK gelukkig!

Vanavond vertrek ik naar Serre Chevalier, ben benieuwd hoe het gaat worden! Het zal wel een lange rit worden met het sneeuw weer hier in Nederland. De tas zit vol met warme kleding, dus vrieskou, here we come!

Fantastische dag in La Plagne. Dik wolkendek in het dal dus boven prachtig uitzicht en zon! Mooier bestaat niet! Koud was het wel, maar had erger verwacht. Al met al een super week gehad. Niets te klagen! Kijk alweer uit naar volgend jaar :)

Is nie waar Roel. Hier in riezlern is geen windje. Alleen slappe zakken.

Hey Roel,
Is nog misschien te ver weg. Maar verschillende weersites voorspellen vanaf eind volgende week, behoorlijk oplopende temperaturen oa in Tirol. Tot wel +5 gr. Is dat puur gokwerk?

in Tignes is het nu super om te skiën: veel en goede sneeuw.
Vandaag wel heel koud. Nu is het -23 in Tignes Val Claret

@Patrick, tot en met vrijdag is er niks aan de hand en waarschijnlijk ook nog daarna. Het is een enkele berekening die van het padje is maar door geautomatiseerde processen bij weerbureaus in de voorspelling terechtkomt. Op zulke termijn niet teveel waarde aan hechten.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Aangekomen in Gaschurn, heel veel goede sneeuw maar wel steenkoud,ze zeggen dat de kou piek morgen is en daarna weer wat behaaglijker,wij laten ons in ieder geval niet klein krijgen…is goed te doen.Alleen mn vrouw en kinderen zitten vast op r-dam airport omdat het vliegtuig niet wegkan uit Italie(sneeuwval)???

vandaag aangekomen in Ehrwald
Hele weg erna toe alleen maar zon gehad en in Ehrwald scheen de zon ook, wel koud maar voor de rest top, geen wind.

Presentatie van het F1 team van Ferrari in Maranello is geannuleerd, was alleen online te zien, en zoals je ziet heb je aan 4WD niets als er zomerbanden op zitten, altijd leuk om beelden van veel sneeuw te zien

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie