Maak je eigen sneeuwkanon

Roel op 14 februari 2012· 18 reacties

null
Het zelfgebouwde sneeuwkanon van Sander Hesen.

Hoewel we de laatste jaren opvallend leuke winterseizoenen meemaken staat ons zeeklimaat toch vooral bekend om de sneeuwarme en zachte winters. Wat zou het dan geweldig zijn als je bij de eerste de beste nachtvorst zelf sneeuw kunt maken. Bijvoorbeeld om je tuin in kerstsfeer te brengen, voor je kinderen, of om zelf te kunnen wintersporten. Sander Hesen uit het Limburgse Hegelsom is het gelukt, zonder professionele hulp!

Wintersprookje
Het is de eerste keer dat ik in m’n Limburgs dialect op pad kon voor een interview op Wintersporters.nl. Op nog geen vier kilometer van mijn huis kwam ik terecht in het wintersprookje dat de 21-jarige Sander Hesen heeft gecreëerd met zijn sneeuwkanon. Zijn tuin is bedekt met een dik pak sneeuw en er staat een zelf gebouwde ‘Snowboard Ramp’ van een meter of vier hoog. Voor de zachtere tijden die nu komen heeft hij alvast een sneeuwdepot aangelegd waar ie nog weken mee vooruit kan!

null
Beklimming van zijn Snowboard Ramp.

Vier jaar geleden gestart
De 2e jaars student Werktuigbouwkunde en sinds zijn 15e snowboarder blijkt een gepassioneerd winterliefhebber te zijn, niet alleen vanwege het fraaie weerstation dat hij aan zijn dak heeft gemonteerd. “Vier jaar geleden probeerde ik voor het eerst sneeuw te maken met een hogedrukspuit”, zegt hij. “Toen bleek dat er toch meer voor nodig was (perslucht) ben ik me echt in het sneeuw maken gaan verdiepen”.

Tijdens zijn wintersportvakanties in Oostenrijk ging hij uitgebreid kijken hoe een ‘echt’ sneeuwkanon technisch in elkaar was gezet en dat werkte hij thuis uit, op zoek naar de ideale mix van waterdruk en luchtdruk. Hij moest natuurlijk ook materiaal hebben. Zijn ouders hielpen hem regelmatig met de aanhangwagen als hij weer eens een onderdeel moest halen in Noord-Holland.

null
Sander Hesen in actie.

Werken in plaats van bier
Na wat prototypes heeft hij ongeveer een jaar gewerkt aan de bouw van het sneeuwkanon. Sinds de zomer was hij zelfs iedere avond in zijn werkplaats te vinden, ook als zijn kameraden in de ‘keet’ ernaast al aan het bier zaten! Het typeert zijn passie wel een beetje. Zijn doel was “Snowboarden in eigen tuin” en dat is hem gelukt, op zo goed als eigen kracht.

null
Sander Hesen en zijn eigen sneeuwkanon

Sowieso moet je volgens mij doorzettingsvermogen hebben om dit te doen, maar hij beseft ook dat hij dit niet overal had gekund: “Je hebt grondwater nodig, krachtstroom, en vooral ruimte”. Net als in de Alpen spuit dit kanon zomaar 25 meter ver en wind kan de sneeuw wegwaaien, om nog maar te zwijgen van het geluid. Het buitengebied van Hegelsom blijkt een ideale plek.

Vrieskou was de laatste voorwaarde waaraan moest worden voldaan, en zo geschiedde. Bijna twee weken vroor het flink en dat was meer dan genoeg voor de eerste kunstsneeuw piste in een Limburgse achtertuin. En reden voor GeenStijl om dit geweldige videofilmpje te maken. Een hele ervaring vond Sander: “Vijf uur lang volk over de vloer voor een filmpje van vijf minuten”.

null
Zonder ruimte kun je deze hobby wel vergeten.

Kunstsneeuw-op-locatie
Op mijn vraag of hij nog plannen heeft met zijn uitvinding, zegt hij dat hij eerst wat kinderziektes wil uitbannen om daarna zijn kanon mobiel te maken. Hij heeft al een paar verzoeken gehad voor kunstsneeuw-op-locatie maar de sneeuw moet je nog zelf bij hem thuis ophalen. “Het mooiste is als je het apparaat een dag ergens neer kunt zetten”, geeft hij aan. Ook wil hij het kanon volgend jaar zo inrichten dat hij hem via zijn mobiele telefoon kan besturen.

Voor concurrentie is hij niet bang: twee andere Nederlandse sneeuwmakers zijn naar eigen zeggen technisch nog niet zo ver, en van de apparaten die op de markt zijn is hij niet erg onder de indruk. Dat hij goed op weg is werd onderstreept na de opnames van GeenStijl. De snowboarders die zijn Ramp uitprobeerden vonden zijn sneeuw béter dan in Snowworld. Een mooier compliment kun je je denk ik niet wensen!

null
De helling, wie kan dat nou zeggen een volledig zelfgemaakte en besneeuwde ski/snowboardramp?

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Heerlijk he, je alpenhobby in de tuin kunnen uitvoeren!
Bij ons kon je ijsklimmen tegen de hooiberg aan.
http://www.flickr.com/photos/45163669@N06/sets/7215762925692…

Helemaal top!!
Wat me ook bij blijft uit het filmpje:
Kosten: 1500 euro!!

Als hij dit handig aan gaat pakken kan ie er nog geld mee gaan verdienen ook!

Leuk man!
Ik snap al die lui dan ook niet die maar lopen te blaten dat de jeugd van tegenwoordig niet deugt!
Deze gast deugt! Hij combineert zijn passie met technisch inzicht en werklust. Die komt er wel!

@Sander: als je meeleest! Waanzinnig knap man! Echt leuk.

Goed bezig.

lijkt me heel gaaf als er een "doe het zelf pakket" van zo iets er zou komen.

of een uitleg hoe je het zelf heel simpel kan maken.

Bedankt voor de leuke reacties!

En mocht iemand geintresseerd zijn om thuis een soortgelijk iets te maken, ik zit op een forum waar vele leden je maar al te graag helpen met zoiets.

@sander, vette actie!!

En nu maar exploiteren naar de indoorbanen!! Als je sneeuw zo goed is als beweert dan graag :)

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

Mooi mooi! Wil ik thuis ook hebben! :)
Thijmen zei op het forum dat hij er eentje kon maken van een compressor en nog iets. Mischien moet hij dat ook eens uitleggen.
Ik vraag me af wat de kosten zijn om zo sneeuw te produceren of kost het niet veel?

heel mooi gemaakt!
Je hebt ook de http://www.bachler.ch/ProdukteBeschneiung/HomeSnow/tabid/175… home snow kanon.

Ik wil dat ook thuis! :-(

Gehan

Belangstelling genoeg lijkt me, laten we een serie bij deze jonge ondernemer bestellen!

Ik heb een grote tuin (weliswaar in villawijk), grondwater (ijzerhoudend) en 3 zonen met een grote voorliefde voor wintersport en freestyle in het bijzonder en heb al eens gekeken wat een officiëel sneeuwkanon zou kosten en dat is duidelijk meer dan de 1500,- die genoemd wordt.

Gaan we en actie starten?

Goed bezig!
Binnenkort iedere winter bij de skate-parken ook gewoon een sneeuwpark.
Ik ben voor.

super!

@Matthijs, ja. Ik ben bezig met een guide, van het weekend staat hij er op denk ik :)

Serfaus, Fiss, Ladis en Doppelmayr-fan

chapoo aan Sander…

Ik mis een lift… misschien een idee voor volgend "skiseizoen"

@Sander, dit is echt een prachtig projectje. Ik hoop dat je er evenveel plezier aan beleeft als met het bouwen ervan.

Ik ben geïnteresseerd om hier meer over te lezen. EN ik ben ook benieuwd naar dat forum waarover je spreekt. Techniek en sneeuw zijn 2 passies van mij;,waarom niet combineren? PM me maar als je eens contact wil opnemen.

Sander wat voor ventilator kanon gebruikten jij eigelijk?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie