Nederlanders en de Dolomieten

Kristof op 16 februari 2012· 47 reacties

null
De Dolomieten herbergen een fenomenaal mooi landschap.

Als Belg heb ik me de afgelopen maanden een goed beeld kunnen vormen van de verschillen tussen Nederlanders en Vlamingen. Niet alleen op taalkundig vlak waren er soms vreemde verschillen, ook op algemene skicultuur merkte ik een paar tegenstellingen. Zo kreeg ik ondermeer de vraag vanuit het Wintersporters.nl team of er ook van die typische ‘Belgendorpen’ bestaan. Nederlanders voelen zich erg thuis in Gerlos, Westendorf en Winterberg, maar Belgen hebben dat een stuk minder. Als er dan toch een plek in de bergen is waar je meer Belgen dan Nederlanders tegenkomt, is het in de Dolomieten, een bergketen die over een fenomenaal mooi landschap beschikt.

Terecht of onterecht?
Maar een skivakantie naar de Dolomieten betekent ook meteen een klein stukje verder rijden. En net dat lijkt heel wat Nederlanders af te remmen om de Alpenhoofdkam over te steken. Idyllische bestemmingen als Madonna Di Campiglio, Kronplatz en Val Di Fassa staan nog steeds bovenaan mijn verlanglijst. Het bekendere Val Gardena (Wolkenstein) en Arabba lokken al wat meer ‘Laaglanders’ en bieden het summum van de Dolomieten: rotsachtige bergketens waar je mooie tochten kan maken en mits je voldoende ervaring hebt of op stap gaat met een gids ook heerlijke off-piste couloirs kan vinden. Heeft er ooit iemand van jullie de Val Mezdi route al eens gedaan bovenop het Sella massief?

null
Mits voldoende sneeuw wordt het rotsachtige landschap omgetoverd in een prachtig winterwonderland.

Beperkte positionering
Nog een reden waarom er zo weinig Nederlanders de Alpenhoofdkam oversteken richting Italië is de beperkte positionering en het geringe aanbod van de reisorganisaties. Toen het toerisme in de Alpen volop op gang kwam, waren het voornamelijk de gebieden aan de Noordalpen die hun pijlen richtten op de Lage Landen. Vaak werden er deals afgesloten tussen plaatselijke dorpen en Nederlandse reisorganisaties, waardoor de toeristische focus kwam te liggen op de Noordalpen. De Zuidalpen werden over het algemeen hierdoor gespaard van het massatoerisme dat we nu aan de Noordkant kennen. Tijdens mijn eigen vakanties in de Dolomieten viel het me steeds weer op hoe weinig Nederlanders er op de piste te horen waren. En toegegeven, ook al vonden we af en toe best aangenaam, het blijft een opmerkelijk feit.

Sneeuwhoogtes
Ondanks de pracht van de omgeving, zitten we nog steeds in de Zuidalpen. En dat is vaak wat betreft natuursneeuwhoogtes problematisch in de maanden maart en april. De Dolomieten zijn ook dit jaar nog niet echt in de prijzen gevallen als je Sneeuwhoogte+ er op naleest. Gelukkig hebben de Italianen zich gekroond tot de absolute koningen van de kunstsneeuw. Ook met beperkte sneeuw - zoals deze winter tot op heden - kan er toch probleemloos geskied worden.

null
De zuidhellingen krijgen het in maart vaak zwaar te verduren in de Dolomieten.

Het blijft toch een raadsel
Natuurlijk zoekt iedereen wel wat anders op een skivakantie. Iedereen zegt altijd wel dat je voor pittige pistes naar Frankrijk moet, voor gezelligheid naar Oostenrijk, voor topaccommodatie naar Zwitserland… En wat dan met Italië? Voor mij staan de Dolomieten gelijk aan een prachtige omgeving waar je relaxed kan skiën en waar het vaak niet al te druk is in vergelijking met de topgebieden. Ook het mooie weer is vaak een extra pluspunt in de zoektocht naar geschikte skigebieden. De kanttekeningen van de afstand, de mindere uitdaging moet je er jammer genoeg wel bijnemen. Toch blijft het mij een beetje een raadsel waarom er zo weinig Nederlanders naar de Dolomieten trekken.

Wat weerhoudt jullie om eens uit te kijken naar een skivakantie in de Dolomieten? Of ben jij net een fervente Italië-ganger?

Kristof

Plaats een reactie

Juist het feit dat de sneeuwval daar veel minder is dan Oostenrijk en/of Zwitserland en of Frankrijk weerhoud mij ervan naar de Dolomieten te gaan. In maart moet je er zeker meer dan geluk hebben en op kunstsneeuw skiën zegt mij weinig of niets :-(
Neemt niet weg dat ik er dolgraag in de zomer eens naartoe zou willen trekken… (maar nog niet gedaan)! Momenteel heb ik steeds een tweetal skivakanties per jaar geboekt staan, december en maart, de zomer valt er tussenuit :-)

groetjes

Wij wilden er graag naar toe met vrienden maar bijna geen chalet te vinden helaas. Maar ik ga er zeker nog eens heen.

Wij zijn wel geweest. Wolkenstein prachtig gebied

Ook voor mij de sneeuwgarantie en ook wel een beetje de onbekendheid. Ik wil die week wintersport toch wel zeker zijn van een uitgestrekt skiegebied en weet niet wat ik in de Dolomieten verwachten kan.

Sneeuwgarantie is inderdaad wel een belangrijk punt, maar het land ansich is voor mij ook belangrijk. Frankrijk heeft mooie pistes, maar ik trek persoonlijk het Franse type volk niet zo. In Oostenrijk vind ik alles zo lekker gemoedelijk, dat is wat me deels een heerlijke vakantie bezorgt. Laat Italie al alles behalve m’n favoriete vakantieland zijn in Europa, dus zal er niet snel heengaan voor de wintersport. Zelfde als Frankrijk; voel me niet prettig met het “type” volk (de Italianen dus). Nee, geef mij maar lekker Oostenrijk. Goede sneeuw condities, een taal die ik versta en gemoedelijke ensen :)

Val Gardena en de rest van de Dolomitisuperski is naar mijn idee het mooiste gebied uit Europa. Maar na vijf jaar daar achtereenvolgens te zijn geweest wil je ook weer eens wat anders. Qua reistijd valt het enorm mee, zeker als je je route slim kiest.

Door de ervaring met slechte sneeuwval zijn de italianen daar wel erg bedreven met kunstsneeuw en prepareren. Ook daar kunnen veel andere Europese skigebieden een hoop van leren.

Jammer genoeg raakt het gebied steeds meer in trek bij onze, niet altijd even vriendelijke, Oostblok buren.

Toch maakt een verse houtoven pizza of pasta tijdens de lunch en toch wel vaak het heerlijke zonnetje een hoop goed.

Wintersporten in de Dolomieten, geweldig! Alleen in verhouding tot Oostenrijk zijn de skipassen en de accomodaties een stuk duurder.

Ik denk dat vooral de afstand tussen de oren zit. Wij hebben een heerlijk huis in de verhuur in Karinthie en daarover krijg ik ook regelmatig reacties te horen als: "jeetje, helemaal in Karinthie! Is dat niet hartstikke lang rijden?" En datzelfde zal voor Italie ook gelden denk ik. Het is maar 2-3 uurtjes verder dan Tirol, maar in de hoofden van veel Nederlanders ligt het veel verder denk ik.
Zelf ken ik de Dolomieten vooral van zomervakanties. Heb in mijn jonge jaren zelfs een paar jaar verkering gehad met een jongen die aan de voet van de Kronplatz woonde.

Jojotje61

eind februari ben ik er ook geweest, maar kan nou niet zeggen dat er een overvloed aan sneeuw was. sommige stukken was een mix tussen stenen en sneeuw. dit was uiteraard wel op de wat lager gelegen delen. bovenin is alles wel goed te doen.

Ik heb zeker naar dit gebied gekeken. Wij gaan echter altijd met 2 families. Een chalet voor 8 personen met 4 slaapkamers is echter zeer moeilijk te vinden. Als iemand een suggestie heeft dan hoor ik het graag.

Mijn favoriete bestemming in ieder geval! Heb al heel wat bestemmingen gehad, maar Selva en de daarbijbehorende Sella Ronda (en de prachtige gebieden daaromheen) is één van de weinige plekken waar ik zeker naar terug blijf komen.
En dat rijden vind ik persoonlijk nogal meevallen, Frankrijk is ook een rot eind rijden!

Let it snow!

Na jaren in Pillerseetal en Zillertal geskied te hebben gaan wij dit jaar voor het eerst naar de Kronplatz. Ben heel erg benieuwd hoe jet daar is. Volg natuurlijk de sneeuwcondities en overal valt bakken met sneeuw behalve in Südtirol. We laten ons verrassen, en lekker in de zon skieën is ook goed.

Sinds ik mijn negende verjaardag vierde, sta ik al op de latten. Ik moet zeggen dat ik 75 procent van mij skivakanties heb doorgebracht in de Zuid-Alpen en de Dolomieten. De sfeer in Italië vind ik optimaal. Wanneer je natuurlijk naar de Dolomieten afzakt, moet je niet de bekende après-ski toestanden uit Oostenrijk verwachten.
Wat het skiën zelf en de natuur betreft kan ik gerust zeggen dat het Sella Ronda Massief nog steeds het prachtigste skigebied is dat ik in mijn leven heb gezien; slechts éénmaal ben ik er voorlopig geweest en verbleef toen in het rustige Arabba. Op de tweede plaats volgt het Zillertal in Oostenrijk.

Pieter

ben al verschillende malen in Arabba, St.Christina, Wolkenstein geweest en nog steeds is het een top bestemming. De Marmolada Gletsjer, Lagazoi, Cinque Torri, enz… elke dag een andere uitstap. Val Mezdi staat ook nog op mijn verlanglijstje maar de keren dat ik er was bleek er teveel lawine gevaar te zijn, maar 'k ga hem zeker nog eens doen. Kronplatz ook al beschokt daar schitterende hotels maar het skigebied heb ik wel gezien daar. Maart gaan we naar Folgarida/Marilleva/Madonna di Campiglio mooi gebied maar après kennen ze daar blijkbaar niet. Tonale is ook weer goed voor een dagje en daar moet je zeker de afdaling doen vanop de gletsjer naar beneden een goede 16km.
Ik ga heel graag naar Oostenrijk maar de Dolomieten zijn mijn favoriete bestemming.

RoCo

Hier wel een fervent Italie ganger, 4 keer val Gardena (wolkenstein) en nu in maart naar Sankt Christina.

Blijft voor mij ook het mooiste gebied tot nu toe en heb er al een aantal grote gehad.

Ook het eten mag genoemd worden.

@ Renee Sebastian het zijn niet de doorsnee italianen die hier wonen. De meeste spreken nieteens italiaans maar een vage Retro Romaanse taal. Vind ze meer weg hebben van de oostenrijkers.

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

Ik ben ook een keer in het Val di Fassa geweest. Schitterend skigebied, werkelijk waar, heerlijk weer en de afdaling van de Lagazuoi waar je het laatste stuk door een arreslee wordt voorgetrokken: zeer romantisch, maar…
tering, wat was het 's ochtends en eind van de middag druk bij de liften in Canazei en Campitello :(

Ben er vorig jaar voor het eerst geweest maar de sneeuwcondities waren toen slecht (Was trouwens bijna overal zo toen)
Ik vond het geweldig mooi daar en ga er dus zeker nog een keer naartoe, ondanks het feit dat ik een fanatieke Oostenrijkganger ben.
Ik was eigenlijk van plan om begin Maart te gaan maar zolang er geen behoorlijk pak sneeuw gaat vallen gaat dat zeker net door.

Afgelopen week voor het eerst naar Val Gardena geweest. Wat een bijzondere omgeving en fantastisch geprepareerde pistes. Een heerlijk rustig en groot gebied. De kleine berghutten met goede service waren ook een grote plus. Wij komen hier zeker een keer terug.

Ben vorig jaar een paar dagen in St. Christina geweest en heb een goede indruk gekregen van het hele gebied. Met een gids aan het toeren geweest. Het is een mooi gebied en zeker de moeite waard. Wat een beetje meespeelt in het niet kiezen is de sneeuwzekerheid en de prijs van een skipas. Ook de accomodatie is niet echt goedkoop.
De Oost Tirolers zijn vriendelijke mensen en lijken op Oostenrijkers qua gedrag.
Kortom: mooi gebied dat de moeite waard is, maar er hangt een prijskaartje aan.
Tip: ook 's zomers is het er erg mooi en zijn er prachtige wandelingen te maken.

Zowel in de winter als in de zomer in de dolomieten geweest. In de winter in Selva en in de zomer in Cavalese. En dan is mijn conclusie dat Selva gezelliger is als Cavalese! Maar des al niet te min blijft het een super gebied. Wij hebben er beide keren een top tijd gehad. En qua reisafstand valt het behoorlijk mee. Je rijd de brenner over en dan ben je er al zowat. Afgelopen december zouden we weer gaan, maar helaas door omstandigheden moeten afstanden. Hopelijk volgend seizoen wel. Ga er graag naar terug!

Oeps typefout, bedoel natuurlijk helaas door omstandigheden moeten afzeggen!!

Jaren in de dolomieten geskied , 2 keer huttentocht gedaan en vaak met een gids op pad geweest. We zitten nu nog met kinderen op les en dat houd ons in Oostenrijk. Maar nog 1 of 2 jaar en we gaan weer volgas naar de geweldig mooie dolomieten!
Het mooiste gebied op aarde!!!

dolomieten supper gebied al voor de 5 de keer oprij geweest en skien nog jaarlijks andere pistes. val mezdi al 3 keer gedaan beste off piste ever ,wel uur stappen van sas pardoi tot piz boé waar de off piste begint . De val mezdi (mittagstal)is verder ongeveer 1 uur off piste skien.
Tip: enkel voor zeer gevorderde skiers

Fassadal en Val Gardena komen wel relatief veel Nederlanders. De vraag is juist waarom er buiten de Dolomieten er weinig Nederlanders te vinden zijn! Of bijvoorbeeld in Megeve, Chamonix, Espace Diamant, etc. Er zijn zoveel verstopte pareltjes te vinden… Ga eens buiten de Nederlandse reisorganisaties en boek lokaal! En tsja sneeuw… De ene keer is het Italië en de andere is het Frankrijk. Wat je zeker weet is dat altijd de pistes perfect geprepareerd zullen zijn in Italië. En voor een kop koffie betaal je 1 euro op de piste!

Eerste keer dit jaar (laatste week januari) naar Italië geweest(Kronplatz).
Eén woord: Super!!
6 dagen zon, pistes super geprepareerd, mooi gebied, bijna geen nederlanders :-), goed hotel, vriendelijke mensen, lekker eten, berghutjes ook goed.
Reistijd: 5 uurtjes (vliegtuig naar Innsbruck en transfer)
Het is voor ons 100km verder dan het plekje waar wij zaten in Oostenrijk dus met de auto ook goed te doen (1100 km)
We gaan volgend jaar terug!

Ik zou er deze winter best heen willen maar de sneeuw onzekerheid laat me twijfelen zeker als er nu zoals in Oostenrijk bakken sneeuw uit de lucht vallen maar de Dolomiten hier van verstoken blijven. Hierbij een oproep. Wie overtuigt me om wel te gaan??

Ben al 30 jaar in de dolemiten aan het skiën maar dit jaar voor het eerst op de seiseralm in een hotel zo op de piste voor 10 uur ben je alleen na 1600 uur ben je alleen

Ik denk dat het wel echt ver is voor Nederlanders. Voor de Belgen is Italië al ver. Als je dan ook nog 2u extra moet rijden uit bvb. Amsterdam of Noord-Nederland dan schrikt dat toch wat af.

Afgelopen januari al een superweek gehad in Maria Alm maar voor eind maart stond Val Gardena in de planning. Maar ja, de verschillen tussen noord en zuid Alpen zijn dit jaar wel erg groot.
@Kristof. ( En anderen uiteraard :) )
Wat zijn jouw ervaringen met de sneeuwcondities eind maart in de Dolomieten?

Aequilater Nubila

Afgelopen twee jaren in maart in Selva geweest. Toen was het weer en de sneeuw prima. Gaan dit jaar weer, maar ik maak me nu wel een beetje zorgen over de sneeuwval, maar we hebben nog een paar weken.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie