Woensdag serieuze sneeuw in Oostenrijk

Roel op 10 september 2012· 15 reacties

null
De Giggijoch in Sölden: woensdag langzaam weer wit

Wie vanuit de tuinstoel stiekem naar onze sneeuwverwachtingskaart heeft gekeken zal de blauwe kleuren zijn opgevallen voor de komende vier dagen. Niet alleen bij ons maar ook in de Alpen loopt het zomerweer ten einde, maar dan een stuk spectaculairder! Woensdag kan het vooral in Oostenrijk flink gaan sneeuwen.

15 graden koeler
De tweede wat serieuzere dump van het voorseizoen staat op de kaart en dat gaat samen met een temperatuurdaling van 15 graden in een dag tijd! Dinsdag begint het vanuit het westen te regenen op nadering van een frontensysteem maar de lucht is dan nog te warm voor winterse neerslag. De meeste regen valt 's avonds in Zwitserland en de Noordfranse Alpen.

Alpenpassen nog begaanbaar?
In de nacht naar woensdag gaat het kwik in dalende lijn en woensdag overdag geraakt een steeds groter deel van de Alpen in koele en vochtige lucht. Omdat er boven Noord-Italië een apart lagedrukgebied ontstaat wordt de neerslag ook steeds intensiever, vooral boven Oostenrijk.

null
De Grossglockner Hochalpenstrasse zal een flink pak krijgen

Vooral hooggelegen passen krijgen het in de loop van woensdag en donderdag moeilijk qua berijdbaarheid, hou daar dus rekening mee als je in de Alpen geniet van een late zomervakantie. In Oostenrijk kan zich tot en met donderdagmorgen een sneeuwdek tussen 20 en 50 cm vormen boven 1500 meter. De gletsjers hebben hier al wat profijt van, elders zet het natuurlijk nog weinig zoden aan de dijk, maar deze storing levert wel vast weer een hoop mooie plaatjes op!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

GFS ziet er inderdaad fijn uit voor een prikpunt in Oostenrijk… :D

null

Beste vieuwers,
Ik heb deze week nog een weekje vakantie maar vroeg me af of er op de gletsjers nog liften open zijn/gaan? en zoja? wel gebied zouden jullie me aanbevelen?
Groeten Rob

Mooi is de Stubaigletcher in de buurt van Innsbruck maar deze gaat pas eind september open

met deze verwachting voor oostenrijk zou ik voor de hintertux gaan…is nu ook nog open maar een mooie laag vers daar zou wonderen doen…

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.
If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

@Harm
Hoe geraak je eigenlijk aan die grafieken? Want ik geraak er niet wijs uit op wetterzentrale.de :)

No matter how warm, there's a wintertime ahead

Dankjewel Jeroen,
Ik zit nu al te kijken voor bijv. wo,do,vrij,za boarden in hintertux, zit nu even te kijken voor een betaalbaar hotel voor 1 persoon.
Groeten Rob

Komt op tijd. Ga in de Herfstvakantie de Hintertux bevolken…
En Gast kijk wel uit dat het echt koud zal zijn als de temperatuur met 15 graden daalt. Dan zal het op de gletscher onder de - 10 graden duiken.

Die laatste lift halen...

@Pieter en andere geïnteresseerden, het zijn de ensembles die je vind via http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsavnmgeur.html… – GFS Ens: Europa (Karte). Prikken maar, heerlijk speelgoed al zeg ik het zelf.

Kort uitgelegd toont de grafiek de temperatuur op ca. 1500 meter hoogte en de neerslagverwachting (onderaan). De rode horizontale lijn is het langjarig gemiddelde.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

lekker hoor, gr vanuit Italie (30 graden) op de heenweg nog sneeuw gezien van het vorige dumpje… Die kleine riep kijk skieen ;)

Seriously snow addicted family!

Zie reactie van Roel (waarvoor dank)… ;)

@Gast hou er wel rekening mee dat bij slecht weer de gletsjers vaak dicht zijn… en met zoveel verwachte sneeuwval zou ik er zelfs winterbandjes onder gooien…

Ik zit helaas zelf in het sauerland. anders was ik ook wel die kant op gegaan. heb nog vakantie, maar al geboekt in Winterberg om te mtb-en :-(

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

@Jeroen
Ik heb zelf afgelopen week een week in de alpen gefietst, alpe cols als de alpe d’huez en 3x de mont ventoux op een dag. Maar ben te lui geweest om de winterbanden er af te halen, dus zitten nog steeds op de auto :)
Maar ik heb zojuist geboekt van woensdag tot en met zaterdag. Als het dan woensdag echt slecht weer is laat ik eerst ff mijn board waxen en zelf rustig aan, en anders meteen de piste op !!!
Groeten Rob

Ehhhhhh, woensdag gaan we naar Oostenrijk, ik weet niet, maar de winterbandjes liggen er og niet op… Wannou ???

Peter,
Het is een half uurtje werk.
Als je het vanavond nog doet, heb je er ook nog lekker weer bij!

fijne site hè, dat wintersport.nl?
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie