Met de trein naar Oostenrijk of Zwitserland

Ruud op 15 oktober 2012· 13 reacties

null

Ik las in het plaatselijk dagblad de aankondiging dat City Night Line, de nachttreinen van de Deutsche Bahn, deze winter volgens een nieuwe dienstregeling naar de sneeuw rijdt. Van 14 december tot en met 5 april volgend jaar gaat de trein ieder weekeinde rechtstreeks rijden naar Kufstein, Wörgl, Jenbach en Innsbruck in Oostenrijk en naar Thun, Spiez, Kandersteg en Brig in Zwitserland. Je kunt instappen in Amsterdam, Utrecht, Arnhem, Duisburg, Düsseldorf en Keulen

Interessant?
Nu ben ik nog nooit met de trein naar de sneeuw gereisd. Het lijkt me nogal een gedoe, dat gesleep met je bagage. Maar mijn zwager en schoonzusje doen het met hun 4 kleine kinderen al een paar jaar en zij vinden het geweldig. Zelf zou ik als ik met mijn gezin was altijd de auto nemen. Je kunt meer bagage nemen en het is ook goedkoper. Maar als je alleen je eigen kaartje betaalt of maar met zijn tweeën gaat zou het misschien wel interessant kunnen zijn. Of dat echt zo is, valt niet 1,2,3 te ontdekken. De site van City Night Line leidt naar de reserveringssite van Hispeed en die loopt constant vast. Je kunt in de dienstregeling de trajecten wel vinden, maar via het reserveringssysteem ga je niet ontdekken wat het kost. Het enige dat je te weten komt is dat er pas vanaf 16 oktober te boeken is.

null

Prijzen en tijden
Er wordt er voor de City Night Line geadverteerd met prijzen als €29,- (zitplaats), €49,- (ligbank) of €69,-(bed) voor een enkele reis. Dan moet je waarschijnlijk net geluk hebben met data en beschikbaarheid. In de praktijk kan het al gauw duurder uitvallen. Ik heb om een indicatie te krijgen van de reële prijzen gekeken op de site van de Deutsche Bahn. Dan kom je erachter dat je om 23.46 uit Keulen vertrekt en dan om 9.41 uitstapt in Wörgl. Van waaruit het per transfer nog een uurtje is naar pak hem beet Kaltenbach, Mayerhofen of Gerlos… Je kunt ook doorrijden naar Innsbruck waar de trein aankomt om 10.36. Daarvandaan liggen dan vele skigebieden binnen bereik. De gewone prijs voor een retour Keulen-Innsbruck ligt iets boven de €300,-, maar je vind inderdaad ook aanbiedingen. Voor een weekend in december een retour bv voor € 118,-. Naar Brig is Zwitserland variëren de prijzen van €138,- tot €325,-. Je vertrekt dan om 23.46 met de trein uit Keulen en komt de volgende ochtend om 9.11 aan in Brig. Vandaar uit kun je doorreizen naar Belalp, Zermatt, Saas-Fee en Crans-Montana.

Goedkoper?
So wie so komen de kosten voor je transfer naar je skigebied er uiteraard bij. Al met al telt het dan toch nog behoorlijk op, zeker als je niet kunt profiteren van een aanbieding. Als je dat wel kunt en je betaalt alleen je eigen ticket, dan is het met de trein ondanks bijkomende kosten goedkoper dan met eigen vervoer. Met zijn tweeën zal het qua kosten niet veel uitmaken, is mijn voorlopige conclusie. Met een gezin is eigen vervoer altijd goedkoper.
Althans met de City Night Line. Want je kunt natuurlijk ook met de Alpenexpress en de Skitrein. Die hebben weer hun eigen tarieven. De site van de Treinreiswinkel biedt een goed overzicht van alle mogelijkheden.
Al met al denk ik dat ik het deze winter misschien toch eens ga uitproberen met de trein naar de pistes. Als je dat ook overweegt; check vanaf 16 oktober de site van City Night Line.

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Mijn mama zegt altijd “als je met het openbaar vervoer gaat, heb je minder risico’s dan wanneer je gaat met de eigen wagen”. Geen/minder kans op ongevallen, minder kosten ingeval van ongevallen, geen file (met trein/vliegtuig dan) …

Go with the snow!

Je moet niet vergeten dat er bij dit kaartje in principe een hotelovernachting bij zit. Het idee is dat je kunt slapen in de trein en dus je reistijd niet kwijt bent. 's avonds instappen, slapen en 's ochtends uitgeslapen in een skigebied op de latten stappen.

Ik ben al 3 maal met NMBS Europe op skivakantie geweest , heel handig ! Je stapt op in Brussel-zuid en rijd dan tot in Bern een rit van zo’n 7 uur van daaruit kan je treinen nemen naar het dichtsbijzijnde station van je skigebied ! Zeker aan te raden voor mensen die niet zo graag met hun auto op wintersportvakantie willen gaan .

Dat zijn geen misselijke prijzen moet ik zeggen. Nee, wij blijven indien we niet met de auto gaan gewoon met een bus vanuit een reis organisatie meegaan. Blijft toch het voordeligste in mijn ogen. Mooi kunnen opstappen om de hoek (toeavallig altijd wel een opstap plaats in Eindhoven) en afgezet worden dichtbij je bestemming. Prima voor mij hoor!

Wij gaan vaak met de skitrein van Utrecht naar Hinterglemm met de taxi tot aan het hotel gebracht dus alleen overstappen in de taxi in Zell am Zee en verder geen gesleep met baggage.
Heerlijk uitgerust aankomen en om 12 uur sta ik op de ski, met 2 personen kost een slaapplaats € 271.50.
Met eigen auto is net zo duur en je komt vermoeid op de bestemming aan daarom met de trein.

Wat mij betreft gaat er niets boven de auto. Vetrekken zo laat je wilt en geen gezeul met bagage. Eind van de middag na werk vertrekken en dan een overnachting dichtbij je bestemming (meestal St. Anton). Ski je de volgende dag ook vroeg en ben je ook uitgerust. Dankzij leaseauto zijn de kosten voor mij beperkt dus makkelijke keuze!

Als je zelf met de auto gaat, houd dan ook rekening met eventuele aanschaf winterbanden, extra verzekeringen, tolwegen, vignetten etc etc. Al met al tikt ook dat aardig aan.

Hoeveel bagage wil je meenemen? één koffer per persoon lijkt mij al snel voldoende en makkelijk te doen in de trein?

@gast483
ja 1 koffer bom vol (skijas + skibroek, handschoen,dan nog je gewonen kleren)
1 tas voor je ski schoenen, skies, stokken, mijn helm past niet in mijn koffer(dus nog een tas)

  • nog mijn vriendin ( deze heeft het zelde en houd niet van sjouwen)
    lijkt mij toch een heel gedoe.

270 euro is ook nog steeds geld.(ex transfeur)
daar kan ik best voor naar oosterijk rijden (winterbanden heb ik toch al)

3 tanken diesel a 75,= 225,=
vignet oosterijk 10,50
extra verzekering ??? volgens mij mag ik met mijn groenekaart zo in het buitenland rijden
als ik dan nog overnacht 70,= (incl ontbijt)

totaal: E305,50
dan weet ik dat er nog best wat kosten bij komen maar dat heb je met de trein ook. Daar komt in ieder geval je transfeur nog bij.

@Gast562

Die € 270 zit je transfer al bij in en voor mijn ski uitrusting en kleding heb ik maar 1 koffer nodig

Of met het vliegtuig natuurlijk voor €79 retour met transavia :)

Of t gaat zo: s’avonds instappen,direct door naar de bistrowagon,s’morgens alsnog vermoeid en lam op de piste!!!
Maar dan heb je al wel je 1 e apres-ski te pakken.

www.wausclothing.com THE BRAND FOR BOARDERS

hallo ben 12 jaar met de alpenexpres geweest geen luxe maar je kkt er wel jammer alleen dat je met 6 personen zit ipv 4 dat scheeld veel er is te winige keuze 2 .3 of 4 personen 6 is gewoon te veel ge snowoman

Met de trein kan echt een stuk goedkoper. Vorig jaar was ik voor een retourtje Utrecht- Zel am Ziller € 112,- kwijt. 's ochtends vertrokken vanaf Utrecht met de ICE en om 17:30u stonden we op het station van Zell am Ziller. Je moet inderdaad een paar keer overstappen, maar het reizen per trein is echt relaxed. tenminste, als je alleen met volwassen reist, met kleine kinderen lijkt met het nogal een gedoe. Zelf heb ik een grote koffer, met daarin ook mijn skischoenen en m’n ski-tas bij me. meer bagage heb ik voor een week niet nodig.

Tip: Boek niet via NShispeed, maar via bahn.de (gewoon in het Nederlands). Als je de tickets op de dag boekt dat ze in de verkoop gaan kost een retourtje villach je € 78,-

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie