Aangeklaagd voor te weinig sneeuw

Roel op 24 oktober 2012· 16 reacties

null
Zo kan het eruit zien bij aankomst op je vakantiebestemming.

Het was maandag groot nieuws. Zes seismologen die zes jaar cel aan de broek kregen vanwege hun foute analyse vlak voor de catastrofale aardbeving in l’Aquila. Het zou je maar gebeuren. Het zette mij als weerman van Wintersporters wel even aan het denken. Word ik straks ook aangeklaagd als ik te weinig sneeuw voorspel?

Schadeclaims
Het is natuurlijk geen rare gedachte. Als je je werk niet goed doet mag je daar op afgerekend worden. Op de eerste plaats door je leidinggevende. De laatste jaren gebeurt het echter steeds vaker door de publieke opinie. Op weergebied zie je dat ook. Zo pleitte een raadsfractie in Hoek van Holland deze zomer voor schadeclaims bij weermannen die foute verwachtingen gaven (waarvan men later deels terugkrabbelde), en was de Belgische kust boos op de pessimistische zomervoorspellingen van Meteo België. En ook het KNMI krijgt er regelmatig van langs, zelfs vanuit de Tweede Kamer!

Je zou als weerman nauwelijks nog je nek durven uitsteken. Tenzij je een warme zonnige zomer voorspelt, of een sneeuwrijke winter met een sfeervolle witte kerst. Misschien wel met wat ‘subsidie’ van een belanghebbende groepering erbij, wie zal het zeggen? Zoals gezegd het zet me aan het denken.

null
Geen discussie, hier dromen we allemaal van.

Onder druk
Afgezien van welke woorden die zes seismologen nu precies gebruikt hebben (wat wel belangrijk is); als wetenschapper of weerman vind ik dat je moet zeggen wat je vind, als je daarvoor bent aangenomen. Onafhankelijk en zonder druk van buitenaf. Als het een week rotweer wordt om te skiën dan zeg ik dat! Krijgen we een dump met daarna droomcondities en zon dan zeg ik dat nog liever. Als het maar gemeend is.

Soms vrees ik echter dat we naar de andere kant afglijden. Hoe zit dat bij jullie, hechten jullie waarde aan minder fraaie vooruitzichten zodat je daar bijvoorbeeld op kunt anticiperen. Of beperk je je graag tot positief nieuws als onderdeel van de voorpret voor die toch al dure wintersportvakantie?

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Dit soort rechtzaken kunnen volgens mij alleen in Italie :) Het heet immer niet voor niets voorspellen dus 100% zeker is het nooit.

De mentaliteit is tegenwoordig zo dat er overal een zondebok voor moet worden gevonden. Ook in de luchtvaart zie je bizarre regels onstaan omdat men bang is om maar aangeklaagt te worden.

Roel elk weerbericht beginnen met: “ik denk met aan zekerheid grenzende waarschijnllijkheid dat het weer …”

Dan kan niemand je wat maken hahaha
Tja

Member of global cooling initiative

Ik vind het echt te belachelijk voor woorden dat ze hier 6 jaar cel voor krijgen. Hoeveel keer hebben ze het hiervoor goed gehad en hoeveel mensen levens zijn hierdoor gered? Waarschijnlijk vaak genoeg. Nu hebben ze het 1x niet goed gehad en krijg je dat aan je broek gehangen. Dat je er commentaar op krijgt kan ik inkomen, maar je gaat mensen hiervoor toch niet 6 jaar in de cel zetten. Je zou bijna niet meer durven te gaan werken met zo’n prestatie druk…

Nee Roel, blijf maar mooi komen met de weersvoorspellingen. Altijd erg leuk om te volgen en zeker de video items zijn altijd de moeite.

Alle beetjes helpen. Dat weermensen er af en toe naast zitten, dat calculeer ik gewoon in als risico.

Nou geef mij maar een weerman waar ik van op aan kan. De wereld is nu eenmaal geen droomwereld. En als er regen wordt verwacht, wil ik dat graag weten, ook in mijn vakantie. Maar wel genuanceerd. Er is natuurlijk altijd de kans dat het weer net weer een andere draai neemt. Dat moet wel altijd genoemd worden denk ik, om verkeerde verwachtingen te kweken bij het minder nadenkende deel van de bevolking. Ik besef dat het weer altijd voor verrassingen kan zorgen. Maar ben zeer tevreden met de berichten hier. Ga gewoon door zou ik zeggen!

Jojotje61

@ Jos; in principe heet het zelfs een verwachting (voorspellen is met een glazen bol en wierook). Dat wil zeggen dat er met de beschikbare gegevens (model output, waarnemingen enz enz) en de aanwezige meteorologische kennis een verwachting gemaakt wordt over hoe het weer zich logischerwijs in de tijd zal ontwikkelen. Hoewel daar een bepaalde interpretatie van bovenstaande aan te grondslag ligt, zal een forecaster gewoon zeggen waar het op staat. Dat is wel de bedoeling in ieder geval. Natuurlijk kan hij negatievere modelverwachtingen eerder naast zich neerleggen dan de wat positiever uitkomsten. Maar deze keuze zal toch onderbouwd moeten worden.

Als de seismologen een waarschuwingsfunctie hebben en ze zijn extreem onnauwkeuring/onoplettend geweest, mag er heus een sanctie op staan. Maar 6 jaar cel, potverdorie, dat is echt pittig!

Ergens is het natuurlijk tweeledig. Als je als weerman een winter met veel sneeuw voorspelt, en die komt er niet, dan zouden de wintersporters die voor niks zijn afgereisd komen claimen. Voorspel je weinig sneeuw, en er komt juist veel, dan komen de wintersportgebieden claimen, omdat je ze klandizie hebt ontzegt.

In de praktijk werkt het prima zoals het is. Echter als iemand duidelijk laakbaar handelt (aantoonbaar zijn werk niet goed doet en daardoor levens in gevaar brengt of heeft gebracht bijvoorbeeld), dan vind ik juridische stappen eventueel wel gerechtvaardigd.

Typisch Italiaans, bouwkundige fouten en tekortkomingen afschuiven op voorspellingen van wetenschappers en ze dan nog effectieve straffen durven geven ook. Ik moet eerlijk zijn ik dacht enkel dat wij Belgen zo van die belachelijke dingen meemaken, maar oke. Ik anticipeer op de voorspellingen van jou Roel en ben blij dat jij het mij, ons, wilt uiitleggen zo begin ik er eindelijk ook een beetje van te snappen. Keep up the goodwork.

RoCo

Graag echte voorspellingen en niet verdoezelen!!
Dan maar je eigen planning wijzigen.
Dit geldt ook zeker voor sneeuwhoogten!!
Graag on-piste (met kunstsneeuw en gewalst) en off-piste (natuursneeuw)
en dan ook nog dorphoogte - Middenstation en bergstation.

Was vooral vroeger zonder internet leuk, gaf teletekst 30-130cm, kwam je daar, was het dal gewoon groen met een witte streep…

@Gast612, of er was zelfs geen witte streep. Ook meegemaakt.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Als je voor te positieve voorspellingen aangeklaagd gaat worden mag de weerman van sneeuwhoogte.nl wel uitkijken :-)

Ik waardeer juist altijd jouw realistische verwachtingen. Dat positief denken neem ik wel mee in mijn eigen interpretatie van je verwachting.

Gelukkig zie je dat bovenste 1e plaatje nóóit in Kaprun en op de Kitzsteinhorn

Hey Roel,

Ik prefereer een correcte voorspelling voor welke vakantie dan ook (zomer of winter). Natuurlijk in de zomer aangenaam warm en in de winter mega veel sneeuw en zonneschijn. Dat het klimaat veranderd is duidelijk dus tel ik mijn zegeningen als de sneeuwcondities goed zijn. Meer is altijd beter.

Waarschijnlijk komt het door de tijdgeest waarin we leven. Er wordt steeds meer de verantwoording afgeschoven op “instellingen, bedrijven, scholen etc.” eigen verantwoording is ver te zoeken. Veel mensen hebben een druk leven en gaan 's morgens al gefrustreerd de deur uit, dus als door het slechte weer de wegen dichtslibben of treinen vertragingen hebben (de bekende bladeren etc.) is er niets makkelijker om dit te ventileren naar de: weerman, NS of oom agent die je aanhoudt. Ik kan me niet voorstellen dat je gefrustreerd bent over het verkeerd voorspelde weer, volgens mij komt die frustratie ergens anders vandaan…
Als je een beetje nadenkend mens bent kun je zelf wel incalculeren welk weer je de volgende dag kunt verwachten en wat daar de consequenties van kunnen zijn. Dus zou je eerder van huis kunnen gaan. Maar door het hectische leven van ons leven lukt dit blijkbaar niet meer.
Je zit met z’n allen in de trein die voort dendert en uitstappen is helaas niet meer mogelijk.

Hoe dan ook iedereen doet zijn werk zo goed mogelijk. Jij wilt zo goed mogelijk voorspellen, tuurlijk, als skicrack wil jij ook van november tot en met april mega veel sneeuw hebben het liefst elke nacht weer een beste laag verse sneeuw. Maar met moedertje natuur valt niet te onderhandelen. Niets is zo veranderlijk als het weer!!!

@roel pre-internet/webcam tijd: teletekst was niet betrouwbaar. Dan maar bellen: nee hoor er ligt zat sneeuw, kom gerust…

Vroegah was niet alles betah!

Fun Lovin' Skier

Ook ik ben zeer tevreden op de manier hoe je de weersvoorspellingen weergeeft Het is duidelijke, eenvoudige taal, waar iedere wintersportliefhebber mee weg kan komen.
Gewoon doorgaan met deze manier van weersvoorspellingen!

Ik zie het weerbericht graag objectief! Een klein sausje van wishfull thinking mag best maar moet niet overheersen. Verder lees ik meerdere berichten uiteraard hier maar ook zeker lokaal en die van de ZAMG. Neem het gemiddelde en je zit in de regel spot on! Het blijft natuurlijk voorspellen, en er lijkt me niets lastige voorspellen dan het weer in heuvelachtig gebied!

Seriously snow addicted family!

Het Noorse yr.no heeft daar veel last van gehad. Hebben heel veel kritiek gehad voor hun foute weervoorspellingen. Daardoor leed het toerisme weldegelijk schade. Dat heeft bij yr.no ook consequenties gehad, die geresulteerd hebben in beter voorspellingen. dus enige druk is wel goed. Ik vindt niet dat meteorologen zomaar wat kunnen blaten zonder dat het enige gevolgen heeft. Maar het blijft natuurlijk idd. wel dat in de bergen het weer, zeker lokaal, veel moeilijker te voorspellen is.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie