Nederlandstalige skilessen in Frankrijk

Arno5 op 23 november 2012· 10 reacties

null

Met de hele familie naar de sneeuw inclusief skiles voor de kids, waar ga je dan naar toe? In Oostenrijk geen gebrek aan Nederlands sprekende ski- of boardleraren. Voor een Nederlandse skiër of boarder is het vrij gemakkelijk het anwarter diploma te halen, om hiermee vervolgens aan beginners les te mogen geven. Oostenrijkse skischolen maken graag gebruik van deze extra krachten om het lerarenkorps tijdens de vakantieperiodes uit te breiden met anderstaligen. Maar hoe zit dat eigenlijk in Frankrijk?

Buitenlandse ski-diploma’s
Hoewel Frankrijk een EU land is, wordt tot op de dag van vandaag buitenlandse skileraren diploma’s nog steeds moeizaam tot niet geaccepteerd. In Frankrijk geniet een skileraar een bepaald aanzien en wordt hier dan ook naar betaald. De Franse leraren opleiding is pittig en staat (in Frankrijk) hoog aangeschreven. En als je dan eindelijk afgestudeerd bent en in bezit komt van het door velen felbegeerde brevat d’etat, mag je ski- en snowboardles geven aan alle niveaus zowel op als off-piste. Gelukkig gaat ook Frankrijk inzien dat de tijd van achterover leunen voorbij is en dat je iets moet doen om de buitenlandse toerist binnen te halen. Heilige huisjes (lees te kleine studio’s) worden omver geworpen en het systeem van het instituut l’Ecole du Ski Francais (ESF) en de daarmee samenhangende regelgeving wordt onder de loep (op de schop is wat té ambitieus ;-) genomen. Het begin is gemaakt door saisonnièrs met een buitenlands diploma als stagair te accepteren.

ESI of ESF
Door deze constructie wordt het voor een skischool met voldoende vaste krachten (vaak een ESF) mogelijk om anderstaligen aan te nemen. Het voordeel hiervan is, is dat er nu ook skilessen in het Engels of zelfs Nederlands gegeven kunnen worden. Veel ESI (Ecole du Ski International) scholen onderscheiden zich al langer met het aanbieden van Engelse en anderstalige lessen. Hiermee krijgen ze bij ons in Samoëns vaak de voorkeur van de vele Engelsen die hier verblijven. De Fransen sturen hun kroost eerder naar de ESF, de vertrouwde skischool waar papa et mama vroeger ook hun eerste bochtjes hebben geleerd.

null

Niche markt
Tegenwoordig is Russisch dé taal om als Franse skileraar in te investeren en zit ook het Chinees in de lift. Het leren van Nederlands is niet alleen lastig, maar financieel ook niet zo interessant voor een Fransoos, tenzij die bijvoorbeeld in Val Thorens lesgeeft. Bij ons in het Grand Massif, en ik verwacht bij de meeste skischolen in Frankrijk, is er vaak minimaal één skileraar in dienst die redelijk Nederlands spreekt en dit als niche heeft opgepikt. Verder zijn er verschillende scholen hard op zoek naar Nederlanders die in bezit zijn van het Franse skilerarendiploma, of als stagair aan de slag willen met een buitenlands diploma. Als je een aanvraag of reservering doet bij een skischool, vraag gewoon om Nederlandstalige lessen, want hoe meer hierom gevraagd wordt, hoe meer kans dat er wat mee gedaan gaat worden!

Nederlandstalige skilessen
Hopelijk kunnen we in de toekomst dus ook in Frankrijk rekenen op meer kans op Nederlandstalige skilessen voor de kids. Wetenschappelijke studies hebben trouwens uitgewezen dat kinderen het meest leren van het nadoen van elkaar en dat tekst en uitleg van ondergeschikt belang is. En is het niet zo dat bij de volwassen ouders het ‘bent yor niez’ en het ‘spred yor leggsz’ wellicht ook beter blijft hangen?

Jullie ervaringen?
Ik ben erg benieuwd naar jouw mening over en je ervaringen met de verschillende ESF en ESI skischolen. Er is één groot verschil dat té voor de hand liggend is om niet alvast te noemen, namelijk de kleur rood van de ESF. Want heb jij ooit een ESI gezien die het aandurfde om in het rood de piste op te gaan? Kortom wat zijn jullie ervaringen met Franse skischolen en waar hebben jullie goede Nederlandstalige lessen gehad? Of is de taal geen probleem?

Arno5
beleeft in het Franse Grand Massif vanuit het basecamp in Samoëns mooie avonturen en houdt ons daarvan op de hoogte.

Plaats een reactie

De taal, Frans, was voor onze kleindochter geen probleem. Met haar 5 jaren deed zij gewoon na, wat de andere pupillen deden. De juf kon ook troosten, wanneer nodig. Want troosten is internationaal.
Kleuter zoefde na een week, met aangeleerde techniekjes, hard de blauwe piste af.
Hulde aan de skischool in Pelvoux.

ik ben sinds 4 jaar in het bezit van het ESF diploma. Het heeft me veel tijd en geld gekost.
Niet te onderschatten. Je moet ook slagen voor de eurotest. En hier zijn er weinig mensen die erin slagen.

Zowel wijzelf als onze kinderen hebben leren skien bij de ESF. In welke taal de kinderen precies les kregen is mij niet bekend, ik denk een mix tussen frans en frans-engels; ze hebben in ieder geval technisch goed leren skien en het ook altijd naar hun zin gehad. Leuk was dat de individuele uitdagingen die gegeven werden en het competetieve element per niveau veranderden, wat ook paste bij de ontwikkeling van kinderen.
Wij zelf hebben soms in het frans, soms in het engels les gehad (voor zover Jean de boswachter en tweemaal Jean de postbode dat beheersten). Onder elkaar gebruiken wij de franse terminologie voor technieken (dérapage, chasse-neige), dus achteraf denk ik dat het meestal in het frans was.

2024 Met kleinkinderen, weer gebonden aan het hoogseizoen €€€

Ik heb alleen maar goede ervaringen met ESF. In 1998 begonnen in Les Menuires in de groepsles, en daarna steeds priveles genomen zodat het wat sneller ging met mijn skikunsten. En nooit heb ik een leraar/lerares gehad die me tegenviel of wat dan ook. Steeds leerde ik mijn grenzen verleggen, alleen al door achter zo’n superskiende leraar te skien en te proberen dit na te doen :)
Nu, na 30/35 weken skien boek ik nog elke vakantie een paar privelessen, gewoon op de puntjes op de i te zetten of om iets te leren want ik nog lastig vind als buckles.
En altijd boek ik bij de ESF. Die club in het rood heeft toch iets magisch haha!

Winter is coming

Ik werk al 4 jaar voor een nederlandse reisorganisatie in Saint Jean d’Arves, in het skigebied Les Sybelles, en omdat die organisatie hier al 27 jaar komt, is er een heel apparte deal met ESF. Tijdens de schoolvakanties plaatsen wij een nederlandstalige skibegeleider (vaak een nederlandse of vlaamse juf) bij een franse ESF monitor; en zo maken we ons eigen klasje met alleen maar nederlandstalige kinderen tussen 6 en 12 jaar. Als er genoeg boekingen zijn, hebben we zelfs meerdere begeleiders en dus meerdere groepen.

Meegemaakt in Les Arc: Dochter van vrienden komt ten val, kan zich niet verstaanbaar maken (in het Frans) en wordt pardoes resterende 1,5 uur van de les op een stoeltje gezet naast de skischool. Fransen zijn strak in de opvoeding, daar is op zichzelf niks mis mee. Echter, de taalbarrière slechten zou veel uitmaken voor begrip, vertrouwen en daardoor een gevoel van veiligheid bij de (jonge) cursisten, een basisvoorwaarde om iets te kunnen leren.

Boeiende reacties! :)

@Gast387; waar heb je afgelopen jaren les gegeven en waar sta je as winter op de ski’s?

@Lode; Die deal ken ik; mn vader leerde daar op z’n 53e skiën van een vriendelijke hollandse. Wat heb jij zelf voor diplome om daar te kunnen werken?

Zelf heb ik afgelopen week de zogenaamde ‘tronc commun’ opleidingsweek gevolgd. Deze dient als basis voor alle Franse sportopleidingen. Ik zat in een klas met vooral skileraren in spé en heb tijdens deze week weer veel interessante inzichten kunnen opdoen mbr het Franse systeem. Een van de vakken betrof marketing en hoe (als skischool en -leraar) in te spelen op maatschappelijke tendenzen. Een ander boeiend vak was pedagogie; hoe ga ik om met verschillende doelgroepen en de skileraar is geen ‘maitre’ meer, maar iemand die me een leuke tijd dient te bezorgen op de piste.

Sorry, ik was niet ingelogd. De bovenstaande reactie was van ondergetekende!

@Arno: ik ben de reisleiding hier, onze NLtalige skibegeleiders hebben geen diploma skileraar omdat ze geen leraars zijn, maar gewoon een les van een ESF leraar assisteren. Het is een unieke samenwerking, en het kost wel wat om een extra begeleider aan te werven, maar als de klasjes goed gevuld zijn, is het rendabel voor de reisorganisatie. In Saint Jean d’Arves komen veel vlamingen en nederlanders, en hier zijn amper nederlandstalige skimonitoren, dus dit is een compromis oplossing.

Vanuit Nederland organiseren veel skicentra klantenreizen naar de Alpen. De eigen leraren van de skibaan in Nederland geven dan verder les in de Alpen. Een ideale combinatie.
SkiDiscovery Den Haag Ruud van Dongen

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie