Poedersneeuw

Roel op 01 augustus 2016

Poedersneeuw onder de zon, een droom voor vele wintersporters
Poedersneeuw onder de zon, een droom voor vele wintersporters

Als sneeuw bij lage temperaturen valt dan is deze sneeuw droog en plakken de sneeuwvlokken zeer slecht aan elkaar. De sneeuwkristallen liggen dus los op elkaar. Deze sneeuw voelt letterlijk aan als poeder, voor off-piste skiërs de ultieme droom. Skiën door poedersneeuw geeft het gevoel te ‘zweven’ en het opspuitende poeder tegen je lichaam zorgt voor een bijna euforisch gevoel.

Ook gevaarlijk

Skiën in poedersneeuw is niet geheel zonder gevaar, poedersneeuw is vaak lawinegevaarlijk. Wil je veilig in de ‘powpow’ op stap, dan is kennis van het sneeuwdek en adequaat lawinemateriaal als een lawinepieps, schep en sonde van levensbelang. In de wePowder Safety Academy leer je de beginselen van lawinekunde.

Hele diepe poedersneeuw
Hele diepe poedersneeuw

Wanneer?

Poedersneeuw valt alleen als de lucht koud genoeg is en de luchtvochtigheid niet te hoog, anders valt de sneeuw als nattere sneeuw. Bij hoge uitzondering, en alleen in zeer droge luchtsoorten, is het mogelijk dat natte, reeds gevallen, sneeuw na een paar koude en kurkdroge nachten ‘uitdroogt’ en weer in poeder verandert.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.