De meest vervelende seizoensjobs

Rogier op 23 september 2016· 32 reacties

null

De winter staat voor de deur en voor veel jongeren is het een droom om een winter in de Alpen te zitten. Natuurlijk zie je het al voor je. Dagen door de poeder knallen, met vrienden over strakke pistes raggen en ’s avonds met z’n allen lekker wat drinken in de bar. Je zult één van de locals zijn waar je als vakantiewintersporter zo naar opkeek en waar je zo van droomt. Je zult de sterren van de hemel gaan skiën of boarden. Omdat je er ook gaat werken ga je ook nog wat geld verdienen. Of, is het allemaal niet zo rooskleurig.

Werken, werken

Het is inderdaad niet altijd zo rooskleurig. De werkelijkheid ligt soms ver verwijderd van de blije facebookposts die je langs ziet komen. Als je wakker wordt uit de seizoen-in-de-alpen-droom, dan begrijp je dat seizoenswerk geen vakantie is, verre van zelfs. De bedrijven die je inhuren willen in korte tijd veel geld verdienen. Reken niet teveel op vrije dagen en zeker niet op flexibele vrije dagen. Je baas geeft je echt niet zomaar vrij als er verse sneeuw is gevallen. Er moet gewerkt worden. In de vakantieweken vaak 7 dagen per week, en het liefst nog een paar uur meer. Kun je wel een leuk seizoen in de Alpen hebben als je een seizoensjob hebt? We zetten vijf baantjes op een rij.

5. Beginnende skileraar

Daar sta je dan. Anwärter in je zak en je kunt de hele wereld aan. Je mooie skischoolpak hangt al in de kast en je bent klaar voor het seizoen. Maar veel beginnende skileraren brengen hun eerste jaren vooral door in kinderweides en kinderklasjes. Natuurlijk best leuk, zeker als je van kinderen houdt. Maar je bent toch eigenlijk geen skileraar geworden om huilende kinderen te troosten. Of om kinderskischoenen te drogen die zijn volgelopen met een angstplasje. De eerste keer dat je doorhebt dat je hele dag met kinderen in de weer bent geweest maar je ski’s niet eens hebt aangeklikt weet je dat van dat uren skiën als skileraar, lang niet altijd veel terechtkomt. Tel daarbij op dat deze kinderweides vaak in het dal liggen, dus je staat nog wel eens in de regen terwijl de skileraren met een hoger diploma door de poeder knallen. Pijnlijk.

null

4. Werken in een skiwinkel

Het werken in een skiwinkel heeft zeker wel voordelen. Vaak kun je goedkoop aan mooie skispullen komen. Je mag vaak de huurski’s gratis meepakken en voor je ski-onderhoud heb je het best mogelijke materiaal voorhanden. En buiten de vakantieperiodes heb je best wel wat vrije dagen. Reken daar in de vakanties echter niet op. Dus als de ene flinke dump midden in de vakantie valt dan sta jij die zonnige ochtend erna niet in de poeder. Dat valt natuurlijk best te overzien, totdat aan het eind van de dag alle klanten terug komen en maar wat graag vertellen hoe ontzettend lekker, geweldig en fantastisch die dag was. Je wordt elke dag dat je moet werken met de neus op de feiten gedrukt dat je niet hebt kunnen skiën. Als je denkt dat dat dan op een lauwwarme regenachtige dag wel meevalt, dan heb je het het mis. Want dan heb je nog nooit klagende klanten meegemaakt. Na tien keer een depressief verhaal hebt aangehoord over de ‘oh zo slechte’ condities ben je bijna in staat om de trein terug naar Nederland te pakken.

3. Afwasser in bergrestaurant

In de hiërarchie van wintersportbaantjes is de afwasser ongeveer het laagste beroep. Een zeer laag loon met weinig vrije tijd. Terwijl vrienden door de koele berglucht aan het skiën zijn sta jij in een veel te warme, veel te vochtige en sterk ruikende keuken of afwashok de hele dag pastaresten weg te schrapen, halve Schnitzels op te ruimen en chocolademelkmokken te wassen. En het moet snel gaan, en dat maken je collega’s je continu duidelijk. Terwijl je in het restaurant lachende wintersporters hoort en door het beslagen raampje van het restaurant de mooie pistes ziet sta jij afwasmachines in- en uit te ruimen. Dit was vast niet de droom die je van tevoren had om een seizoen in de sneeuw te zitten. Dat je ’s avonds naar het dal terug kunt skiën maakt het amper goed. Je begrijpt zelf ook wel dat je zeker in de vakantieweken niet hoeft te rekenen op een paar vrije dagen.

null

2. Liftman

Echt zwaar heb je het als liftman. Hele dagen, weer of geen weer, sta je in de kou en geef je de pannenkoeken of ankertjes aan. Ondanks het soms grappige (en vermoeiende) falen van beginners is dit een verschrikkelijk beroep. Ten eerste werk je precies als de liften draaien. Dus dan kun je niet skiën. Maar het ergste is dat je daar echt continu aan herinnerd wordt. Je ziet blije poedergezichten langskomen als het sneeuwt. En jij niet kunt skiën. Je ziet blije gebruinde gezichten langskomen als de zon schijnt. En dan kun jij niet skiën. Verder sta je dagen lang in de regen, sneeuw, wind, kou, schaduw of in een alles verbrandende zon. Mocht je ondanks deze waarschuwing deze job hebben aangenomen? Koop dan zeker een paar goede winterlaarzen. Dan heb je nog een kans dat je aan het eind van de winter je tenen niet zijn afgevroren.

null

1. Blogger voor wintersporters

Als je denkt dat het eenvoudig is om van skigebied naar skigebied te reizen om mooie reportages te maken dan heb je het mis. Het is keihard werken. Daarnaast heb je geen enkele dag meer vrij, want altijd moet de website bijgewerkt worden, vragen beantwoord en blogs geschreven. Zelfs skiën over strakke piste en door diepe poeder wordt gewoon werk. Je hebt nooit meer een wintersportvakantie, het is altijd werk. Daarom behoed ik jullie maar voor zo’n verschrikkelijke job en blijf ik hard doorwerken. Waarschijnlijk zeggen de skileraren, afwassers, verkopers en liftmannen allemaal hetzelde. Want een seizoen in de sneeuw is gewoon geweldig!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

@Rogier moeten wij nu medelijden met jou hebben? ;)

@Martijnt Ik offer me graag op ;-)

Click. Click. Peace

@Rogier ik zie zelden buitenlanders bij de liften, klopt dat?

Uitrusten doe je maar in de lift.

@Roko Het zijn vaak locals, maar dat zijn vaak ingeburgerde buitenlanders. Het is handig als je de lokale taal perfect spreekt en goed ingeburgerd bent. Het is inderdaad makkelijker om een baan in een winkel te krijgen of als afwasser dan als liftman. Maar nogmaals het zijn best veel ‘buitenlanders’ die liften aangeven. Zeker bij de niet technische taken rond de liften.

Click. Click. Peace

@Rogier ook in Frankrijk? En verdient dat nog een beetje, of moet je dat zien in de categorie ‘bijbaan’?

Uitrusten doe je maar in de lift.

@Roko zeker ook in Frankrijk. Het is veel ‘SMIC’ dus miniumloon ca 1000 euro per maand voor 38 uur per week. Sommige gebieden bieden je wel goedkoop onderdak en een gratis skipas, soms zelfs van een regio, en soms krijg je ook ski’s (of erg goedkoop) van het gebied. Rijk wordt het er zeker niet van.

Click. Click. Peace

inderdaad; op de vraag: hoe ga je de kost dus verdienen? Je hebt ook nog het werk in de hotels natuurlijk bv. (poetsvrouwen).
Vaak is het seizoenswerk en doen de meeste dat als ze van school af zijn bv.

Lijkt allemaal heel romantisch, maar een stabiele job is toch wat de meeste willen en het liefst ook vrije tijd, zodat je tenminste ook nog kan gaan skiën als omstandigheden goed zijn. Dan moet je ook nog rond kunnen komen. En dat is net als in NL dat je niet altijd fulltime kan werken in de sportsector bv…

Je kan nu eenmaal niet verwachten dat je daar mooiste werk zal/kunt krijgen als niet local. De meeste liftbedienden moeten trouwens eerst een opleiding doorlopen, voordat ze aan een lift mogen staan. Met een pistebully net hetzelfde en dat is altijd avond-nachtwerk. Dan kun je wel ´s middags even gaan knallen :)

*bericht bewerkt door C46 op 23 sep 2016 10:17

@Rogier die moest ik even opzoeken ? Wat ik mij dan vervolgens afvraag is of de gebieden elk seizoen weer makkelijk aan voldoende mankracht komen.

Uitrusten doe je maar in de lift.

@Roko Ja over het algemeen wel. Want er zijn veel seizoensarbeiders die graag in de sneeuw werken en ook veel locals zijn afhankelijk van seizoenswerk om rond te komen. Zo gaat dat nou eenmaal in toeristengebieden.

Click. Click. Peace

@Rogier Maar wat is dan wel een goede marnier om een heel seizoen in de bergen te zijn en veel te skien ;)

@Rogier Maar wat is dan wel een goede marnier om een heel seizoen in de bergen te zijn en veel te skien ;)

Marc-O op 23 sep 2016 12:10

Goede sponsor zoeken? staatloterij winnen? ;)

*bericht bewerkt door Matthias123 op 23 sep 2016 12:15

Born to Ride

Een paar goede baantjes zijn bijvoorbeeld:

  • nachtconcierge
  • zaterdagse schoonmaakploeg
  • chauffeur shuttlebusjes naar vliegvelden (maar let op benodigde papieren)

Maar het beste is bijna proberen zoveel mogelijk geld ‘thuis’ te verdienen en zo low-budget mogelijk leven in de Alpen. Mijn eerste seizoen in de Alpen heb ik zo geleefd en ik kan het iedereen aanraden. ;-)

Click. Click. Peace

@Rogier Maar wat is dan wel een goede marnier om een heel seizoen in de bergen te zijn en veel te skien ;)

Marc-O op 23 sep 2016 12:10

Berggids, maar dan heb je al je strepen verdiend. En je hebt een grote verantwoordelijkheid, permanente bijscholing en updates. Maar je gaat wel naar boven als het vers gesneeuwd heeft, al dan niet als eerste met de nodige risico’s. Al betwijfel ik niet die gasten dit risico er graag bijnemen…

Afhankelijk van je capaciteiten, kan je ook gaan voor helicopter piloot in een of ander bergland…
Die hebben een heel strak gereglementeerd schema, met verplichte rustdagen, of het vakantie is of niet.

@Rogier: ik voel met je mee, de bergen ingejaagd worden om lezers zoals ik stikjalours te maken met reportages…ik heb medelijden…

Heb op het forum ooit eens een baantje gezien voor een bar bij een hotel. Vanaf 16.00 aan het werk tot ongeveer 01.00, leek me ideaal: zat tijd om zelf nog op de piste te gaan. Geen idee alleen wat dat zou verdienen, maar als ik nog student was geweest had ik het wel geweten :)

Ik heb van lift personeel horen zeggen dat ze best goed geld verdienen in Oostenrijk.
Helemaal van pistebully personeel in Oostenrijk.Het enige nadeel is dat je s’avonds en s’nachts werkt.
Of er dan nog tijd en energie overblijft om s’middags te skiën weet ik niet.

@Rogier Maar wat is dan wel een goede marnier om een heel seizoen in de bergen te zijn en veel te skien ;)

Marc-O op 23 sep 2016 12:10

Berggids, maar dan heb je al je strepen verdiend. En je hebt een grote verantwoordelijkheid, permanente bijscholing en updates. Maar je gaat wel naar boven als het vers gesneeuwd heeft, al dan niet als eerste met de nodige risico’s. Al betwijfel ik niet die gasten dit risico er graag bijnemen…

Patrick1973 op 23 sep 2016 12:22

Tsja, berggids is een geweldige baan, maar het blijft iets anders om met klanten te toerskiën als met je maatjes… Ik ken genoeg gidsen die om die reden gestopt zijn omdat ze het plezier verloren van de bergsport.

Click. Click. Peace

Ik heb van lift personeel horen zeggen dat ze best goed geld verdienen in Oostenrijk.
Helemaal van pistebully personeel in Oostenrijk.Het enige nadeel is dat je s’avonds en s’nachts werkt.
Of er dan nog tijd en energie overblijft om s’middags te skiën weet ik niet.

Hooykaas op 23 sep 2016 12:40

Er is een verschil tussen liftbedienden en het aangeven van een lift, de eerste verdient redelijk als technicien en als bullychauffeur kun je ook een aardige boterham verdienen.

Click. Click. Peace

Ik voel met je mee!..?

🎿🌨 Just go with the snoW 🌨🎿

Als je veel wilt skieen kun je het beste in een après-skibar met de juiste openingstijden gaan werken. Eentje die niet al te vroeg open gaat en/of niet al te laat sluit. Zeker inclusief fooi verdient het erg goed en als je het zelf niet te gek laat maakt kun je best veel skieen.

Ik heb een seizoen als glazenhaler in Gerlos gewerkt en werkte de drukke tijden in de Cin Cin (16.30-21u) en 's nachts in de Country Club (22.30-03.00u) . Doorgaans sta je niet om 8 uur in de poeder, maar 1 vaste vrije dag in de week kon je optimaal benutten.
Dat seizoen ruim 2500km geskied.

Het zal in berggebieden niet anders zijn dan in de Benelux. Technisch goed geschoold personeel is moeilijk te vinden, dus worden die profielen redelijk tot goed betaald. Vraag is natuurlijk hoeveel vrije tijd je overhoud gedurende het hoogseizoen.

Machinisten van kabelbanen verdienen inderdaad een aardige boterham. Die bedienen niet alleen liften, maar zijn ook verantwoordelijk voor de veiligheid, technische toestand/onderhoud e.d. Daarvoor heb je ook een opleiding nodig en kan je als vakantiekracht nooit zomaar even worden. Als je het technisch-hoofd bent van diverse kabelbanen in een skigebied verdien je zelfs een bovengemiddeld salaris en zit je ook nooit urenlang maar in een hokje op wintersporters te letten.

Iets anders is inderdaad beugels bij sleepliften aangeven en misschien hoogstends is op een stopknop drukken. Dat is inderdaad veelal een mager betaald baantje waar graag vakantiekrachten voor in dienst genomen worden.

@Frans Ik zou dat toch liever doen dan bij de kassa bij een supermarkt voor 3.75 euro per uur.
Ik heb een bekende in Oosterijk die is berggids met al de diploma’s. Verdiend 150 euro per dag inderdaad.
lijkt leuk maar moest er toch mee
ophouden omdat hij voor zijn dood zieke moeder moest zorgen.
De verzorging die hij had ingehuurd koste per 24 uur nog meer dan hij per dag verdiende.

@Lawine Daar heb je een goed voorbeeld van hoe de Oostenrijkse gidsen zichzelf het leven heel moeilijk hebben gemaakt om met elkaar op de prijs te concureren. 150 euro bruto per dag, daar hou je niet veel van over.

Click. Click. Peace

@Lawine Daar heb je een goed voorbeeld van hoe de Oostenrijkse gidsen zichzelf het leven heel moeilijk hebben gemaakt om met elkaar op de prijs te concureren. 150 euro bruto per dag, daar hou je niet veel van over.

Rogier op 23 sep 2016 14:33

Tiens, ik zou verwachten dat dit een gereglementeerd sector is. Een ‘race to the bottem’ lijkt me weinig bevorderlijk voor de veiligheid, wat in die tak van activiteit van levensbelang is. Is dat in de andere Alpenlanden ook zo ?

@Patrick1973 goed zelfregulerend in alle landen. In Frankrijk liggen de prijzen behoorlijk vast. Maar in oostenrijk (het gaat nu beter en beter) hebben ze een tijd lang keihard geconcurreerd. Dat maakte dat gidsen niet rondkwamen en na het gidswerk meteen andere (vaak zware) arbeid moesten doen om rond te komen. Als klant was dat niet ideaal. Voordat de tocht begon was de gids al moe…

Click. Click. Peace

Als (beginnend) skileraar kun je toch prima voor en na de lessen voor jezelf op pad??
Wat ik vaak zie zijn lestijden van 9:30 tot 12 en van 13 tot 14:30. Genoeg tijd over voor jezelf.

Übung macht den meister!!!

Volgens mij hebben de skileraren in Frankrijk het helemaal niet zo slecht, of ik kom altijd de verkeerde tegen…dat kan natuurlijk ook.

Als (beginnend) skileraar kun je toch prima voor en na de lessen voor jezelf op pad??
Wat ik vaak zie zijn lestijden van 9:30 tot 12 en van 13 tot 14:30. Genoeg tijd over voor jezelf.

RFKANGOO op 23 sep 2016 23:14
                                             Nou zo werkt het niet, bij mij begonnen de lessen om 10:30 tot 12:30 en dan 13:30 tot 15:30 (zoiets, ik weet het niet meer precies) In de pauze moest je met kinderen lunchen, dus dan was je ook aan het werk, eten en drinken halen, zorgen dat je uit en aangekleed worden, dat ze plassen enz.

De eerste 2 dagen moest je om 09:00 aanwezig zijn voor groepsindeling en nieuwe kinderen die je de 2e dag nog kon krijgen. De 3e dag had je skitraining van 09:00 tot 10:00. 4e tm 6e dag kon je inderdaad nog even snel skien van 09:00 tot 10:00, na de les niet meer, want dan sta je in het dal te wachten tot alle kinderen worden opgehaald en met beetje geluk zou je nog 1x omhoog kunnen om de inmiddels kapotgeskiede piste naar het dal nog een keer te nemen.

1 dag in de week vrij, dan kan je wel lekker zelf skien.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie