Vorige week was het zes graden boven nul op de top van de Mont Blanc! Overal in west Europa dooide het. Jaar in jaar uit breken we hitte-records. Bijna elk jaar is het warmer dan het jaar ervoor. Daarnaast lijken jongeren minder geïnteresseerd in wintersport en hebben we computerspelletjes nodig (Pokemon Go) om jongeren naar buiten te laten gaan. Dat zegt genoeg. Genoeg vraagtekens als we het over de toekomst van de wintersportgebieden hebben.

Discussie

Het skigebied van Whistler Blackcomb wil de discussie hierover aanslingeren. Het feit dat een skigebied dat durft te doen is op zich al een complimentje waard. In een serie van vier korte documentaires passeren issues als de gevolgen van klimaatverandering voor de wintersport, de explosief groeiende zucht naar off-piste terrein, de financierbaarheid van skigebieden en opkomende luie-stoel-cultuur onder de jeugd de revue. Is er over 50 jaar nog een toekomst voor de wintersport? Een interessante vraag. Zal mijn dochter dan nog kunnen skiën zoals wij nu doen?

Vanaf 27 september zullen de vier korte documentaires worden uitgezonden.

  • Part 1: Conflicted obsessions: Is onze drang voor avontuur een gevaar voor de natuur?
  • Part 2: Tech trap: Wat als kinderen niet meer buiten spelen?
  • Part 3: Pushing the boundaries: Drijft de drang naar off-piste ons te ver over de veilige grens?
  • Part 4: Survive or thrive: Wat is de toekomst van skigebieden? Meer info vind je hier

null

Jongeren bewegen steeds minder

Om alvast op deze documentaires vooruit te lopen ben ik wat gaan rondzoeken op internet. Over de opwarming van de aarde en de sneeuwkansen is al genoeg geschreven. Dit laat ik ook graag over aan onze weer-expert Roel. De interessantste invalshoek van deze docu’s is volgens mij het mindere bewegen van kinderen. Iets waar ik mij als fervent buitenspeler weinig bij voor kan stellen. Het blijkt dat in Nederland van de jongeren tussen de 12-16 jaar in 2015 maar 28,2 procent aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) voldoet. Deze norm houdt in dat je dagelijks een uur matig intensieve lichamelijke activiteit verricht, bijvoorbeeld fietsen. Het cijfer dat echt schrikbarend is, is de 35,5 procent inactieve jongeren in deze leeftijdsklasse. Dat wil zeggen dat ze op geen enkele dag aan de norm voldoen en dus bij lange na niet genoeg bewegen. Iets oudere jongeren bewegen meer, tussen de 16-20 jaar voldoet 37% aan de norm. Maar dit percentage is lager dan in 2014, toen was het nog 39% (Bron: gezondheidsenquete CBS). Als deze trend zich doorzet zullen steeds minder volwassen graag bewegen. De vraag voor skigebieden is natuurlijk of deze jongeren ooit op de ski’s willen gaan staan. Want als je nooit hebt leren sporten of bewegen dan zul je op een skivakantie weinig plezier beleven. En dat is toch verschrikkelijk jammer.

null

Toerskiën steeds populairder

Terwijl aan de ene kant de markt van de wintersportgebieden zal krimpen door een minder actieve bevolking, daar wordt aan de andere kant de markt weggesnoept door juist de veel actievere wintersporter. Dit is de skiër of boarder die niet genoeg heeft aan alleen geprepareerde pistes. Dat is afgelopen jaren al terug te zien. De verkoop van piste-ski’s is de afgelopen vijf jaar niet noemenswaardig veranderd. Maar er worden wel steeds meer freeride ski’s verkocht en de markt van toerski’s is de afgelopen 4 jaar met maar liefst 10% gegroeid. Toerskiën is de enige groeimarkt in de wintersportbranche. Men zoekt meer spanning en avontuur, en vooral meer rust. Dat is iets waar skigebieden ook mee aan de slag moeten om aan deze kant van het speelveld geen markt te verliezen.

Kortom de toekomst van skigebieden ziet er turbulent uit, zelfs zonder de opwarming van de aarde. Volg dit blog, want wij zullen elke uitzending plaatsen. De discussie over de toekomst van de wintersport en wintersportgebieden is erg interesant.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Tourskipassen zouden aangenaam zijn. Voor 10 a 15 euro eenmaal tot boven

Ik denk dat er op termijn een soort ‘natuurlijke selectie’ zal plaatsvinden. Skigebieden die niet meegaan met de ontwikkelingen en zich daarmee ook niet aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Zullen op termijn gaan verdwijnen. Datzelfde geld misschien ook door enkele laaggelegen gebieden, die gewoon te weinig lage temperaturen meer zullen hebben.

Ik denk persoonlijk dat skiroutes een deel van de nieuwe ontwikkelingen uit gaan maken, of zelfs hele hellingen die gecontroleerd en beveiligd gaan worden tegen lawines, zodat mensen veilig off-piste kunnen binnen het bereik van liften.

*bericht bewerkt door Matthias123 op 13 sep 2016 09:17

Born to Ride

Tourskipassen zouden aangenaam zijn. Voor 10 a 15 euro eenmaal tot boven

japser op 13 sep 2016 09:10

Bijna alle gebieden hebben al wel een systeem met een punten- of rittenkaart, waar je voor een paar euro een paar ritten in de lift kan maken.

Born to Ride

Wordt de wintersport straks niet te duur? Gebieden die 'sneeuw ‘zekerheid pretenderen, zijn snel volgeboekt. Prijzen schieten omhoog van accommodaties en de passen gaan bij de meeste gebieden ook al naar 300 euro de man. Ik heb een gezin van vijf dus moet ik straks tussen de 1000-1500 euro alleen al aan skipassen betalen. Vorig jaar waren wij 2500 euro kwijt aan een wintersport en de jongste zat nog geen eens op les plus de andere hadden nog geen pas nodig. Dus kan het zijn dat door de opwarming, er minder sneeuwzekere gebieden komen en dus gaat men het hoger op zoeken. Wat inhoudt dat het aanbod kleiner wordt en dus duurder.

Dat het gaat veranderen is duidelijk, ben zelf ook erg benieuwd naar het hoe. Opwarming is zeker aan de orde, dus waarschijnlijk zullen de lager gelegen skigebieden het niet gaan redden, vooral ook de dalafdalingen zullen het moeilijk gaan krijgen. En daarnaast zoals al gezegd de veranderde interesse, meer freeriden en toerskien. Ook op het gebied van veiligheid zal hier door gebieden op ingespeeld moeten worden. Maar ik ben ook van mening dat de natuur beschermd moet blijven, dus dat bepaalde gebieden verboden terrein moeten blijven voor de wintersporters.

In 1919 was het op 12 en 13 september 31,2 graden in De Bilt, hetgeen later werd veranderd in 29,6 graden met data-tampering zoals op heel veel plaatsen in de wereld (plaatje)

In 1992 werd gesteld dat er in het Sauerland rond 2010 niet of nauwelijks meer op natuursneeuw geskied zou kunnen worden: het aantal dagen natuursneeuw is sinds begin jaren 90 spectaculair toegenomen en de wintertemperatuur iets gedaald.

Wat de toekomst brengt? Geen mens weet het…

null

Grussgott.... Ach, geht der Lift so hoch?

Het grote gevaar voor de wintersportbranche is de wintersportbranche zelf. Door de continue drang naar vernieuwingen in de techniek rondom het skiën (zowel materiaal als infrastructuur) wordt de sport over niet al te lange tijd simpelweg onbetaalbaar.
Een koppelbare stoeltjeslift is niet meer genoeg, het moet nu zelfs minimaal stoelverwarming hebben en het liefst ook een kap. Een ski zonder carbon? Pff… Daar doen we niet meer aan.
Ook het vervoer van en naar de Alpen wordt steeds duurder. Auto’s worden duurder, tol/vignet wordt duurder, etc. En dat zal de komende jaren alleen maar verder toenemen.

Als jeugd zijnde op wintersport gaan, dat is vaak een kwestie of je ouders het kunnen en willen betalen. Als student zijnde moet je hopen dat je met een goedkope groepsreis mee kan, maar pas daarna, merk je pas echt hoe duur het is. Winterbanden, materiaal, skipas (hallo 250 euro per week), accommodatie, etc. Het is simpelweg buiten alle proporties tegenwoordig. En natuurlijk zijn er sommige punten waar je op kunt besparen, maar de vraag is wat nog redelijk is, voor een week vakantie.

Even a bad day skiing is better then a good day at work

Tourskipassen zouden aangenaam zijn. Voor 10 a 15 euro eenmaal tot boven

japser op 13 sep 2016 09:10

Veel gebieden leveren deze passen al, gelukkig ;-) Soms wel met rare eisen (alleen met gids).

Click. Click. Peace

Vind skiën wel ferm duur geworden , als je nu bijna 300 euro moet betalen voor skipas trois vallee

Het grote gevaar voor de wintersportbranche is de wintersportbranche zelf. Door de continue drang naar vernieuwingen in de techniek rondom het skiën (zowel materiaal als infrastructuur) wordt de sport over niet al te lange tijd simpelweg onbetaalbaar.

Nochtans zitten de skigebieden overvol en gingen er nooit eerder zoveel mensen op skivakantie, zelfs ondanks het kostenplaatje. De prijs kan dus niet zo extreem overdreven zijn. Natuurlijk zal het nooit een “democratische” sport zijn.

*bericht bewerkt door Arnh op 13 sep 2016 12:36

Skivakanties worden inderdaad steeds duurder (in maart dit jaar alleen aan de skipas in LAAX al bijn 350 euro kwijt…) en straks alleen maar voor de happy few te betalen. Er komt een moment dat wintersporters afhaken vanwege de kosten, we zullen zien hoe de markt zich de komende jaren ontwikkeld en hoe de skigebieden hiermee omgaan.

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

In 1919 was het op 12 en 13 september 31,2 graden in De Bilt, hetgeen later werd veranderd in 29,6 graden met data-tampering zoals op heel veel plaatsen in de wereld (plaatje)

In 1992 werd gesteld dat er in het Sauerland rond 2010 niet of nauwelijks meer op natuursneeuw geskied zou kunnen worden: het aantal dagen natuursneeuw is sinds begin jaren 90 spectaculair toegenomen en de wintertemperatuur iets gedaald.

Wat de toekomst brengt? Geen mens weet het…

null

Harry(Winterberg) op 13 sep 2016 10:37

Zelfde heeft men onderzocht in Kitzbühel, ook daar wordt het al 20 jaar kouder.

http://www.wintersportweerman.nl/2013/11/19/29716/klimaat-ki…

Ontopic:

Ik denk dat men ervoor moet zorgen dat het qua prijs binnen de perken blijft, een hotel of appartement wordt ieder jaar duurder. In 2013 betaalde ik ong. €400,- per persoon, dit jaar voor dezelfde appartement betaal ik €781,- per persoon.

Dat is een verdubbeling en dan komt de rest er nog bij.

Een skipas in het skicircus is nog redelijk en in die 4 jaar niet veel duurder geworden, maar het verblijf is schrikbarend duur. Dat schikt een hoop mensen af, zeker als je ziet dat je voor ca €4000,- een mooie zomervakantie kan houden en dan niet een week.

*bericht bewerkt door michelr op 13 sep 2016 14:00

Als het gaat om 't “alles wordt warmer”, vind ik http://xkcd.com/1732 een gemiste kans om niet te linken ;-)

denk dat de generatie van nu over een paar jaar liever met een occulus rift in een soort stellage thuis op de zolder staat.

al dat gedoe met reizen en koud weer brr is niks voor onze de “pattat generatie” die buiten spelen met een telefoon in de hand i.p.v. een bal en het liefst nog op rubberen tegels zodat als ze vallen niet helemaal van slag zijn.

don't count the days, make the days count !

en het liefst nog op rubberen tegels zodat als ze vallen niet helemaal van slag zijn.

Droopy-d op 13 sep 2016 15:26

Zijn dat de kinderen of de ouders?

Click. Click. Peace

Zou het plaatsen van wat pokemons op de bergen een oplossing zijn? ;)

2024 Met kleinkinderen, weer gebonden aan het hoogseizoen €€€

Dan moet eerst de databundel in NL ook in de rest van de EU werken – nog een goed half jaar en dan is 't zover!

@Frank volgens mij krijg je dan heel veel botsingen op pistes en door skiërs veroorzaakte lawines die verblind in hun jacht op Pokémon Go figuurtjes alles negeren…

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Er zal als nooit tevoren geëvolueerd worden op de berg (wat dat ook moge zijn).

2024 Met kleinkinderen, weer gebonden aan het hoogseizoen €€€

De toekomst ziet er waarschijnlijk wit uit :P

Ach hoe minder er komen hoe lekkerder ik snowboard, ik zit op de piste niet te wachten op opgeschotten jeugd die amper tot geen opvoeding hebben genoten in hun kinder jaren omdat paps en mams beide werken voor de luxe. Geef mij maar enkel mensen op de piste die het waarderen. Wat dat betreft is het een goede ontwikkeling, voor de rest is het een slechte ontwikkeling dat kindjes niet sporten.

*bericht bewerkt door Birdheart op 13 sep 2016 18:24

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Niets is zo veranderlijk als het weer…?

🎿🌨 Just go with the snoW 🌨🎿

@Rogier,
Worden deze op tv uitgezonden. Welke zender? tnx

*bericht bewerkt door Gerrit op 14 sep 2016 08:06

@Gerrit Nee, op het internet, en we zullen de filmpjes in dit topic plaatsen als ze live staan!

Click. Click. Peace

De toekomst is er al: steeds meer kunstgrepen nodig om de pistes te voorzien van sneeuw (de kerst en Pasen worden al te vroeg respectievelijk te laat bevonden om betrouwbare natuursneeuw te vinden), steeds meer laag gelegen gebieden moeten afhaken en de prijzen van accomodatie en skipassen rijzen de pan uit. Ik heb goed verdienende collega’s met kinderen die afhaken of er zelfs niet aan beginnen: het is bijna niet meer te doen als je ook nog op zomervakantie wil gaan met je gezin. Wintersport gaat weer terug naar af: allen voor de elite, net als vroeger. Of voor de degenen die er bewust veel geld voor over hebben. Het klimaat maar zeker ook de druk die wintersportgebieden ervaren om de boel steeds luxer te maken zijn hier debet aan: schommelde je vroeger op een tweepersoons houten stoeltje naar 1200 meter in Brixen im Thale, nu zoef je in een tien-persoonsgondel naar 2800 meter in een veel hoger gelegen oord. Dat heeft zo zijn prijs, en die kan en wil niet iedereen opbrengen.

de kerst en Pasen worden al te vroeg respectievelijk te laat bevonden om betrouwbare natuursneeuw te vinden

Dat de Kerstperiode eigenlijk te vroeg is om betrouwbaar te zijn is nooit anders geweest: ik herinner me eind jaren 80, begin jaren 90 ook een paar rampjaren en ik vermoed dat er daarvoor ook nog dergelijke periodes zijn geweest (niet vergeten: jaren 40 tot 80 waren een stuk kouder dan de decennia daarvoor)

Pasen te laat zou ik toch willen betwisten: boven de 1500m (in Oostenrijk) is het al van 2011 geleden dat er nog eens slechte sneeuwcondities waren met Pasen. Dit jaar zou ook kunnen, maar dat is dan vooral omdat Pasen zo laat valt.

Het grote gevaar voor de wintersportbranche is de wintersportbranche zelf. Door de continue drang naar vernieuwingen in de techniek rondom het skiën (zowel materiaal als infrastructuur) wordt de sport over niet al te lange tijd simpelweg onbetaalbaar.

Nochtans zitten de skigebieden overvol en gingen er nooit eerder zoveel mensen op skivakantie, zelfs ondanks het kostenplaatje. De prijs kan dus niet zo extreem overdreven zijn. Natuurlijk zal het nooit een “democratische” sport zijn.

Arnh op 13 sep 2016 12:36

Mee eens, het is een kwestie van vraag en aanbod. Er zullen zeker gezinnen moeten afhaken die aan de dure schoolvakanties vastzitten en de hoge prijzen niet meer op kunnen brengen. In de vakantieperiode is er nu eenmaal ondercapaciteit, dat geldt evengoed voor de zomer. En dus zullen alleen de welgestelde gezinnen nog gaan. Dat is al sinds jaar en dag zo, en dat is prima wat mij betreft.

Buiten de schoolvakanties is wintersport nog steeds spotgoedkoop te beoefenen, met all-inclusive aanbiedingen te over. Zelfs in Oostenrijk.

Het alternatief voor gezinnen met kleinere portemonnee en tóch een (begrijpelijke) wintersport-wens is genoegen nemen met mindere faciliteiten en bijvoorbeeld richting Tsjechië gaan.

Als het gaat om 't “alles wordt warmer”, vind ik http://xkcd.com/1732 een gemiste kans om niet te linken ;-)

Leuk plaatje, maar wat die “voorspellingen” betreft wacht ik toch nog liever even af: het klimaat is veel te complex en we weten nog veel te weinig welke factoren (zonne-activiteit, oceaancycli, …) er allemaal een invloed kunnen om te kunnen voorspellen hoe het klimaat de komende decennia gaat evolueren.

En zelfs als ze gelijk zouden krijgen: 4 graden opwarming is veeeeeeeeel minder erg dan 4 graden afkoeling. Meer warmte betekent meer energie, bijgevolg meer plantengroei en dus ook meer voedsel dat kan geproduceerd worden. Ook is minder energie nodig voor verwarming.

Het kan zijn dat de lagere gebieden in West-Europa dan niet meer geschikt zijn voor wintersport, maar met de huidige technieken kunnen de middelhoge en hoge gebieden met gemak 4 graden opwarming slikken. Bovendien worden nu veel te koude gebergtes (Groenland, Scandinavië, Oeral, Kaukasus, …) dan misschien wel geschikt voor wintersport.

Het enige nadeel is dat we door de hogere zeespiegel hier in Vlaanderen zullen overrompeld worden door Nederlandse vluchtelingen ;)

en het liefst nog op rubberen tegels zodat als ze vallen niet helemaal van slag zijn.

Droopy-d op 13 sep 2016 15:26

Zijn dat de kinderen of de ouders?

Rogier op 13 sep 2016 15:56

sowieso de kinderen, maar ik denk ook inderdaad dat de ouders aardig van slag raken, die denken vaak dat hun kind van porselein is ofzo en ieder ditje of datje er eieren onder moeten leggen.

maar dat is een heel andere discussie :)

don't count the days, make the days count !

Ik vind het opvallend dat veel mensen de hoge prijzen noemen. Terwijl juist de kleinere (lees ca 70 km pistes) gebieden vaak heel goed te betalen zijn en groot genoeg zijn voor een fijne familie vakantie, deze kleinere en goedkopere gebieden hebben het tegenwoordig het moeilijkst terwijl de grote dure gebieden prima draaien.

Hoe komt dit? Is het alles of niets voor de wintersporters? Doen de kleine/goedkopere gebieden te weinig aan communicatie?

Click. Click. Peace

(de kerst en Pasen worden al te vroeg respectievelijk te laat bevonden om betrouwbare natuursneeuw te vinden)

SkiBeppie op 14 sep 2016 08:35

Pasen is jarenlang een van de meest sneeuwzekere momenten van het jaar. De dalafdaling zal wat slush zijn, maar hoger in de bergen zijn de condities met Pasen vaak het beste van het hele jaar!

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie