Hoe kom je uit een stilhangende stoeltjeslift?

Rogier op 26 oktober 2016· 18 reacties

null

Vorig seizoen was het een waar succes. De domme vraag van de week. Daarom gaan wij er dit jaar natuurlijk mee door. Kom maar op met alle wintersportgerelateerde vragen die je altijd al had willen weten maar nooit hebt durven stellen. Deze eerste vraag van dit jaar is:

Wij hebben al jarenlang discussie over de beste manier om uit een stilstaande stoeltjeslift te komen, als het allemaal mis loopt. Moet je je skischoenen aanhouden, of juist niet? Gebruik je je stokken als touw? Kan je wel op een rotsachtige grond springen? En wat gebeurt er als je in een pak sneeuw springt? Kortom: stof genoeg om over te discussiëren… graag jullie hoog gewaardeerde mening en advies.

Stilhangende lift

Liften kunnen ermee ophouden. Gelukkig zijn er allerlei noodmechanismes waarmee een lift vaak nog helemaal leeg te krijgen is. Reddingen uit liften zijn dus zelden nodig maar het kan voorkomen dat helemaal niets meer gaat en dan moeten inzittenden uit de lift gered worden. De vraag wat je moet doen als je in een lift zit terwijl deze niet meer voor- of achteruit gaat is vrij simpel te beantwoorden. Op redding wachten! En niet springen. Je kunt altijd de pistedienst bellen om te vragen wat er aan de hand is en hoe lang het gaat duren. Het nummer staat op de pistekaart. Maar, nogmaals, spring er vooral niet zelf uit!

null

Ernstige verwondingen

Er zijn verschillende verhalen van mensen die uit liften zijn gevallen of gesprongen en heel vaak liep dit ernstig af. Gebroken benen, zwaar rugletsel en soms zelfs de dood tot gevolg. Dus de vraag is bij deze al beantwoord. Spring nooit uit een skilift. Probeer er trouwens ook niet uit te klimmen of naar een liftpaal toe te klimmen. Als de lift opeens aangaat kan dit erg gevaarlijk worden en dit is een stuk moeilijker dan dat het lijkt. Vergeet al helemaal om via de kabel weg te klimmen. Dit is slechts voorbehouden aan helden in actiefilms.

Als je wel wilt springen

Je springt dus niet! Maar voor de borrelpraat 's avonds beantwoord ik ook de overige vragen maar al te graag. Dus schoenen aan of schoenen uit? Natuurlijk schoenen aan. Dit biedt bescherming aan je voet. Als de sneeuw diep is (eigenlijk sowieso) zijn ski’s nuttig om aan te houden. Anders ga je zo kopje onder. Springen in de diepe poedersneeuw is zacht maar kan ook gevaarlijk zijn. Als je onder de sneeuw terecht komt kun je net als onder een lawine stikken. Ook kunnen onder de sneeuw scherpe rotsen of takken verstopt zitten. Levensgevaarlijk. Springen op een rotsachtige ondergrond komt in de buurt van zelfmoord dus is ook af te raden.

Stokken of sjaal als touw

In één van de bergsport-instructieboeken die ik vroeger heb gelezen stond het helder omschreven. Het gebruik van sjaals, veters of andere niet bergsporttouwen als touw is slechts voorbehouden aan James Bond! Duidelijke taal lijkt mij. De lussen van skistokken zijn niet sterk genoeg om aan te hangen. Tel daarbij op dat je van goeden huize moet komen willen je handen sterk genoeg zijn het aluminium van je stok vast te houden. Sjaals en veters zijn ook duidelijk geen klimtouw, en dus ook ongeschikt om mee uit een lift te klimmen.

Redding

Zoals gezegd hebben bijna alle liften noodmechanismes waarmee de lift leeg gehaald kan worden. Mocht dat niet kunnen dan is de pistedienst en bergredding van de partij om je te helpen.

Vorig jaar heeft blogger Michiel al laten zien hoe dat in zijn werk gaat in het volgende filmpje.

Als je gered moet worden mag je hopen dat je redder een betere training heeft gehad dan de pisteur in dit filmpje.

En als je echt in heftig terrein vastzit, dan komen “Les Anges du Ciel” (de engelen uit de lucht) oftewel de bergredding te hulp zoals in onderstaande filmpje, en deze hebben wel genoeg training gehad ;-)

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Weer een leuk stuk, Rogier. Ben blij dat jullie doorgaan met het rubriek “domme vragen”. Zijn altijd leuke informatieve stukjes om te lezen! Ik denk nu, hoe kom je op het idee om van je veters een “touw” te maken en daarmee naar beneden denken te kunnen. Maar waarschijnlijk zijn dat meer mensen dan ik denk…

@Dennis12 Veters zijn misschien wat overdreven, maar in de bergen kom je soms mensen tegen die goedkoop bij de bouwmarkt hun ‘klimtouwen’ en klim-ijzerwaar kopen. Levensgevaarlijk!

Click. Click. Peace

Blijft een interessant item, de “domme vragen”! En laatste filmpje, poeh, je zult maar meemaken dat je stil komt te hangen in de lift, stoeltjes of cabine. Hoop het niet mee te maken, maar weet dat de reddingswerkers goed getraind zijn!

In Les Menuires werd/wordt iedere dinsdag een evacuatie geoefend. Ik heb hier ook eens aan mee gedaan. Leerzaam en altijd fijn om te weten wat je te wachten staat als het eens echt nodig is.
Een video van de reddingsoefening:
https://youtu.be/yav2bXM5iq0

*bericht bewerkt door skifan op 26 okt 2016 09:07

bon ski

@Marijnt Het is juist wel mooie manier voor niet-alpinisten om ook kans te maken op zo’n redding :-)

Click. Click. Peace

@Dennis12 Veters zijn misschien wat overdreven, maar in de bergen kom je soms mensen tegen die goedkoop bij de bouwmarkt hun ‘klimtouwen’ en klim-ijzerwaar kopen. Levensgevaarlijk!

Rogier op 26 okt 2016 08:58

Bizar!

Ik heb ooit eens een film gezien over een groep van 4 mensen die vergeten waren in de lift op de laatste dag vh seizoen. Veel gedoe met er uit springen en wolven enz…

Leuk! Ieder jaar tijdens de wintersport komt er wel een keer de vraag ‘stel nou dat we hier vast zouden zitten, zouden we er dan uit kunnen springen?’ maargoed NOOIT springen dus hahah

En hoe gaat dat met de zitski dan, kom je er met de zitski en al uit?
Of blijft de zitski in de lift?

dubbel gepost, sorry

*bericht bewerkt door niekniek op 26 okt 2016 14:35

@niekniek Goede vraag ik zal dit eens aan een redder vragen

Click. Click. Peace

Daarom heb ik ook altijd zo’n isolatiedeken in m’n zak zitten, zodat je in elk geval enige bescherming hebt tegen onderkoeling

Rob

altijd fijn om te weten hoe zo’n redding gaat.

Als op een gunstige plek zit, dan kan je ook gered worden met een hoogwerker (Åre maart 2012).

null

null

Ik heb begin dit jaar op de Stubaier Gletscher ook eens vast gezeten in een stoeltjeslift. De lift heeft toen ook een behoorlijke tijd stilgestaan. al met al waren we er na 45 min. uit. Maar het was lang genoeg om het heel koud te krijgen, ondanks dat ik de bubble na een tijdje maar had dicht gedaan. De lift kon wel uit zichzelf de rit afmaken, maar dit ging wel in slowmotion mode.

*bericht bewerkt door kokkieAmiga op 27 okt 2016 08:51

Ski or Die

Maar het was lang genoeg om het heel koud te krijgen, ondanks dat ik de bubble na een tijdje maar had dicht gedaan.

Vandaar die isolatiedeken … past gewoon in je jaszak

Rob

Fraaie “Bronto” trouwens: Ladder en hoogwerker in één…

Rob

Daarom heb ik ook altijd zo’n isolatiedeken in m’n zak zitten, zodat je in elk geval enige bescherming hebt tegen onderkoeling

RCGrootveld op 26 okt 2016 14:43

Gebruik ik ook in de beenzak (met bubbeltjes plastiek er in geplakt), anders zijn mijn benen ijsklompen

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie