Wie zijn er beter op de piste: mannen of vrouwen?

Rogier op 16 januari 2013· 25 reacties

null
Wie skiet of board er beter, meneer of mevrouw?

Mannen of vrouwen, wie zijn er over het algemeen beter op de piste? Op topsport niveau moge het duidelijk zijn, mannen zijn lichamelijk gezien sterker en skiën harder en op grote snelheid misschien ook wel beter. Ook in Freeride wedstrijden is het niveau verschil behoorlijk groot. Maar als we daarna naar freeride films kijken doen de dames weinig voor mannen onder, of zelfs helemaal niets. Op de pistes zie ik veel mannen harder skiën dan de dames, maar vind ik de ‘meiden’ vaak netter skiën. Wat vinden jullie?

Andere manier
Op het forum en in reacties op de weblogs lees ik veel opmerkingen van mannen dat ze graag ook een weekendje gaan knallen met hun vrienden. Of dat ze hun vriendin of vrouw soms een wat moeilijkere piste afhelpen. Uit dit soort opmerkingen zou je kunnen afleiden dat mannen vaak de betere skiërs of boarders zijn. Ik denk eerder dat mannen wat minder angstig zijn (of dit minder snel tonen). En dat vrouwen iets meer reserve inbouwen en niet zomaar als een ‘dwaze’ moeilijke pistes induiken. Kortom volgens mij pakken mannen en vrouwen tijdens de wintersport de sport anders aan.

Motivatie
Volgens mij zijn veel mannen wel gemotiveerder. Ook op onze website zijn er meer actieve mannen dan vrouwen. Ook in het skigebied zelf heb ik wel eens het idee dat de mannen alles net wat harder ‘pushen’ dan de vrouwen. Dames vinden het volgens mij ook wat sneller ‘wel best’.

null
Natuurlijk is samen plezier hebben het belangrijkst

Angst
Iets waar dames volgens mij wel meer last van hebben is angst. Ik zie vaker een vrouw angstig om zich heen kijken op een steile piste dan een man. Alhoewel dat laatste ook zeker voorkomt. Maar dit zou ook kunnen komen omdat mannen hun angst niet zo makkelijk durven te tonen. ;-)

Langzamer maar netter
Maar het gebeurt heel erg vaak dat ik ‘meneer’ enigszins slordig naar beneden zie ‘knallen’ en zijn vrouw toeroept dat ze wat harder door moet skiën of boarden terwijl zij, inderdaad misschien wat langzamer, maar vooral heel veel netter dan de stoere jongen naar beneden skiet. Meneer voelt zich de man, want hij knalt zomaar de piste in, maar eigenlijk is de dame de betere skiester/boardster. Of niet.

Dames die knallen
Maar ik kan in ieder geval enorm genieten van dames die keihard op of naast de piste knallen en de mannen het nakijken geven. En als je een beetje oplet gebeurt dit best wel heel erg veel.

Laat ik vooropstellen dat het allemaal niet zo veel uitmaakt zolang we maar plezier hebben, maar toch wil ik graag van jullie weten wie dit ook wel eens is opgevallen dat dames heel regelmatig beter skiën/boarden dan mannen? Of skiën/boarden mannen volgens jullie beter?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Sorry, maar ik de vind de vraag nergens op slaan!

Sinds ik een skiënde schoondochter heb in Frankrijk is het antwoord voor mij klip en klaar!

Mannen

Heb hetzelfde beeld. Vrouwen zijn risicomijdendender maar skieen vaak mooier en technisch beter dan mannen.

Zouden vrouwen niet meer les nemen dan mannen die al eerder zoiets hebben dat ze het wel kunnen? Dat samen met een wat meer behoudend karakter van vrouwen denk ik dat dat de reden is dat vrouwen wat technischer skieen dan mannen op lagere snelheid.

Haantjesgedrag komt nou eenmaal minder voor bij vrouwen. Wij hoeven ons niet zo te laten gelden.
Wie er beter skiet, mijn man of ik? Ik zonder meer. Maar dat komt waarschijnlijk omdat hij snowboard.
Ik ga regelmatig alleen maar met mannen op pad en het voordeel is dat je dan wat meer je grenzen verlegt. Daardoor heb ik wel geleerd om flink op tempo te skiën. En de techniek is redelijk tot goed.

Ik spaar liever mooie herinneringen dan materiele zaken

Ik vind deze vraag niet echt relevant. Het heeft te maken met zoveel factoren :

  • ervaring
  • talent
  • niveau
  • angst

In beginsel denk ik wel dat vrouwen wat meer “kat uit de boom” kijkeriger zijn,echter zie ik vaak, in andere sporten, vrouwen uiteindelijk technisch superieur aan de mannen.
Wat is beter? Als eerste beneden? of technisch heel goed? Ik moet het antwoord schuldig blijven.

In technische sportdisciplines kijk ik toch liever naar de topvrouwen dan naar de topmannen. Tijdens een tennismatch zien we tenminste nog mooie balwisselingen, ten opzichte van de korte harde slagen bij de mannen. Topfreeridemadammen spreken mij meer aan dan mannen die op extreem steil terrein keihard naar beneden vlammen. In tegenstelling tot de vrouwen is er bij de mannen meer sprake van stunt/acrobatie dan van ski-elegantie. En als ik naar de skimonitoren kijk, dan moeten de skimonitrices zeker niet onderdoen voor hun mannelijk collega’s, in tegendeel. Als ik volgende week meega met een skigids in Les Arcs mag het absoluut een (knappe) skispeelse madam zijn.

Leuke vraag! Alles hoeft toch niet relevant te zijn. Ten opzichte van wat trouwens ;-))
Als ik naar mijzelf kijk dan wil ik graag mooi/goed technisch op de latten staan. Dat is een uitdaging op zich, mijn uitdaging zit niet zozeer in de snelste zijn. Al is snel naar beneden gaan wel heel erg lekker, maar dat is op zich al genoeg. Winnen is voor mij niet de snelste zijn maar wel op de beste manier naar beneden komen. En dat ook steeds weer willen verbeteren. Kan er echt van balen als dat niet lukt. Het is net al met golf, als je het balletje slaat zoals het hoort dan is dat magisch. Gaat dat niet, dan doet het pijn (auwwww, die vloer is hard). Overigens ga ik wel vaak harder dan mannen, wat daar de oorzaak van is, daar laat ik me niet over uit. Mijn echtgenoot is er gelukkig niet van onder de indruk. Maar die staat ook heel wat jaartjes korter op de skies. Houdt af en toe een pauze en laat zich door leuke dames een biertje of koffie brengen.

Mannen

Doordat: vrouwen banger zijn.

Liever wintersport dan zomervakantie.

vrouwen zijn gemiddeld minder sterk, dus meer techniek nodig, kleiner, dus zwaartepunt lager, dus techniek makkelijker te beheerser, banger dus meer gericht op techniek.

vaa zie jedat als echt stijl of ijzig dat de vrouwen meer in de stress schieten en de techniek totaal kwijt zijn.

wie is er beter. hangt af van situatie en wat is doel

Moest je dit van Sandra vragen :-)…

Mannen hebben een cel en gebruiken die niet, vrouwen hebben er twee en gebruiken deze wel. Skitechnisch doen de vrouwen het vaak beter als de mannen. De mannen hebben het nadeel dat ze kracht hebben en deze gebruiken. De vrouwen hebben minder kracht maar hebben vaak een beter balans gevoel en gebruiken dat gevoel ook. Skien is veel balans. Daarom hebben de vrouwen een voordeel. Mannen compenseren dit d.m.v. kracht. Waarom skien de meeste mannen hard, omdat ze niet in staat zijn om langzamer te skien. Daar is n.l. techniek voor nodig om bochten te maken. Dus als we uitgaan van de techniek dan zijn het de vrouwen die winnen. Gaat het om snelheid dan zijn het de mannen. Maar in de wedstrijdsport mocht Linsey Vonn niet deelnemen bij de mannen. Maar skien is fun en dat is het belangrijkste.

Waar ik mij altijd zo over verbaas: de enorme competitie drang bij skiers danwel snowboarders. Het moet altijd beter, anderen doen het slechter en dat moet vooral heel hard benadrukt worden.
Het is gewoon een leuke hobby voor velen. Als je veilig de berg af komt is het toch goed?

Vrouwen skiën technisch mooier, kijk bijvoorbeeld eens naar de wereldbeker sla-omwedstrijden en vergelijk de mannen met de vrouwen. Bij de mannen zie je niet meer zoveel van de carve-techniek omdat alles met veel kracht gebeurt. Bij de vrouwen kun je veel meer van de techniek genieten.

niet roetsjen maar skieen

@ Gast 441: O, nee hoor want wat betreft Sandra weet ik het wel ;-)
@ Gast 747 Ik zeg ook duidelijk dat het samen plezier hebben het allerbelangrijkste is. Wat meer mijn punt is, is dat ik de dames vaak heel mooi naar beneden zie skiën terwijl meneer zich de man voelt, en dat soms in mijn ogen ook wel iets teveel laat blijken ;-) . Ik wilde eens weten hoe jullie daar over denken.

Click. Click. Peace

Vrouwen skien over het algemeen beter en dit komt juist doordat vrouwen voorzichtiger zijn, voorzichtiger en dus niet zozeer banger wat de mannen hier zeggen! Vrouwen hebben meer techniek en snelheid is niet altijd belangrijk. Mannen gaan meestal als een dolle hond recht naar beneden geraced en dit is dan ook vaak zonder techniek, en dat maakt het gevaarlijk!

Wat de mannen hier zeggen is dat mannen beter zijn omdat ze sneller zijn dan vrouwen is dus complete onzin!

Ik herken mezelf wel in het stukje. Samen met mijn vrouw enkele jaren geleden begonnen met skieën, en zowel met het lessen op de “mat” als op de piste deed ik meer op kracht dan op techniek (ook de leraar wist me daar fijntjes op te wijzen), ondanks het feit dat ik wel mijn techniek continu kan en wil verbeteren.
Ik ben dus ook wel sneller dan vrouwlief (en ja, laat dit ook wel eens horen…), maar deze trekt zich daar niets van aan en trekt haar eigen plan.
Nu is het echter zo dat ik, wanneer ik achter haar aan ski, mezelf verbaas over de snelheid èn de netheid waarmee ze naar beneden gaat, kortom het verschil wordt (gelukkig) steeds kleiner.
Conclusie: Eerst de techniek (en heren, vrouwen pikken dit dus beter op dan mannen), dan komt de snelheid vanzelf, en zeker zo belangrijk: een goede techniek vergroot ook het plezier!

Voor snowboarden geldt bovenstaande ook wel. Mijn vriendin en ik snowboarden beide. Zij heel mooi rond en ik hard. Ze danst ook beter dan ik ;-) We hebben beide controle, waarbij ik de kracht heb om die op hogere snelheid niet te verliezen. Met veel plezier knal ik wat sneller naar beneden om vervolgen om hoog te kunnen kijken en te zien hoe elegant onze hobby is :-P

diegene die beter is

Ik heb een zweedse vriendin en die kan onbeschoft goed skiën en ook nog eens onbeschoft hard gaan ! En trouwens alle meiden in die groep …

Geslacht zegt weinig over hoe goed je kan skiën, en zoals zovelen hierboven al aangeven, de definitie van goed is ook arbitrair. Als aanrommelende Hollander ben ik vaker onder de indruk van de locals die met hun enorme snelheid en toch uitmuntende techniek aan alle kanten voorbij komen. Dus nationaliteit zegt meer denk ik… Maar als je op je 5de al gaat skiën met de klas in plaats van schoolzwemmen is dat ook niet vreemd.

Ontzettende volhardende amateur

Hangt er vanaf. Bij de Locals maakt het niet uit. Maar bij de echte ski-toeristen zijn het vaak de mannen, omdat de dames toch vaak meegaan voor de zon

Vrouwen zijn niet banger, ze nemen minder risico’s
Hun motoriek is van nature al beter
Ik heb ook nog nooit dronken vrouwen ski’s aan zien doen, wel mannen

hahaha

mannen skien over het algemeen beter en sneller, maarrre niet beter dan iedere vrouw. ik ski bijna altijd met mannen (dat is nu eenmaal veel leuker) en het kan me niet hard genoeg gaan! Trouwens, ik heb er ook een hekel aan om tegen ruggen aan te kijken, dus…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie