Bekijk de bovenstaande beelden. Een duidelijk relaas van een relatief goed afgelopen lawine ongeluk. De skiër in kwestie geeft zelf een aantal fouten toe. Wat is jullie mening over deze beelden? Wat ik me afvraag hoe de keuze in het hoofd van de skiër is ontstaan om deze helling te skiên terwijl hij al in minder gevaarlijke hellingen windslabs lostrapte.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Heftig, kreeg het er benauwd van. Is er in te schatten wat er was gebeurt als hij geen ABS systeem had?

Goed dat dit soort filmpjes openbaar worden gemaakt…

Inderdaad een heftig filmpje. Hij mag van geluk spreken dat ie die cliffdrop heeft overleeft. Zo zie je maar weer wat voor een invloed poederstress en groepsdruk kan hebben. Verder heeft ie het prima gevalueerd en gevisualiseerd.

When life gets too complicated.... SKI

Woow…, gnarly!!
Hij heeft echt veel geluk gehad
Moet zeggen dat ik eerlijk gezegd de waarschuwingen ook meermaals in de wind sloeg.
Ooit heb ik ook een sneeuwlaag gehad die afbrak en naar beneden gleed terwijl ik erop aan het boarden was.
Het was gelukkige maar een kort stuk en ik kon me overeind houden.
Dit filmpje doet me er wel terug aan denken.
Goed dat dit openbaar gemaakt wordt om iedereen er attent op te maken, ik denk nu ook eerst na voor ik bega…

@Alex inderdaad veel poederstress en groepsdruk. In het begin zie je niet veel gekke factoren (buiten wat stuifsneeuw). Maar als hij alle factoren erbij gaat vertellen die je dus niet weet (weer en sneeuwcondities + eerdere mini slides), is het eigenlijk echt van de zotte dat hij die run nog heeft gemaakt. Maarja… laatste run van het seizoen he, zoals hij aangeeft.

Hoe dan ook mooi dat hij maar al te goed beseft wat zijn fouten hier waren en dat hij die met de wereld zo wil delen.

Aardige beelden van hem in de lawine. Ik vind het goed van hem dat hij dit filmpje heeft gemaakt om te vertellen wat er is gebeurd en wat er is fout gegaan. Ook zijn gedachte gang. Dikke respect. Ik denk er nu wel 2x over na.

Als de Alpen een vrouw is, dan zou ik ermee trouwen.

@ kurtie & nick: begrijp niet dat je na dit filmpje pas echt over na gaat denken om een afdaling wel of niet te doen terwijl je op de hoogte bent van de hoeveelheid risico dat je neemt. Iedereen weet wat voor gevolgen een lawine op een mensenleven kan hebben. Dat besef hoor je altijd te hebben. Het belangrijkste bij off-piste skien is: weet waar je mee bezig bent. Zorg dat je zoveel mogelijk benodigde info van de huidige condities tot je beschikking hebt. Ga nooit alleen op pad en zorg dat je in het bezit bent van een lawine-3-eenheid. Ook is het belangrijk dat je voldoende bergkennis hebt zodat je ter plekke zo goed mogelijk de huidige condities kan beoordelen. Op basis van deze factoren zou je een beslissing moeten kunnen maken. Ook als je de beslissing neemt om te gaan omdat je denkt dat je weinig risico loopt, moet je er altijd bewust van zijn dat de kans op een lawine buiten de pistes nooit 0% is. Laat je beslissing nooit beinvloeden door de hoeveelheid poederstress.

Dit filmpje vat het allemaal mooi samen. De rescue actie is dan wel een training maar wel heel mooi opgezet. De andere beelden zijn wel zeker echt …

http://youtu.be/WmfQ-LsjeLs

leve de openbaring! Leve de openbaring

Want goed gewaxt verhoogt je (glij)plezier!

Tjonge, deze gast vraagt gewoon om begraven te worden. Ik kan hier echt weinig begrip voor op brengen. Dit is gewoon blinde drang naar poeder.

Al in de eerste sec van de film zie je dat het gebied onder invloed stond van veel wind. Iemand die zo vaak offpiste gaat, gezien z’n keuze voor z’n route, moet toch gewoon dan al omdraaien. Idd dan lost ie ook nog eens een aantal slides…en ook nog daarna toch doorgaan…dan het punt hellingshoek. zo te zien was het een aardige steile helling. dan de orientering van de helling zo te zien minstens iets met een w-z-o orientering. Die zijn later in het seizoen levensgevaarlijk. Ik vraag me echt af of die gast een lawinecursus heeft gevolgd of niet. Hij zag zichzelf duidelijk als onstervelijk.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie