Nieuwe koudegolf overspoelt de Alpen

Roel op 19 februari 2013· 15 reacties

null
Intens blauw in Lermoos (O)

Gisteravond twitterde ik dat Oostenrijk waarschijnlijk niet lang van de ochtendzon zou kunnen genieten. Met de satellietfoto van vanochtend erbij wordt dat bevestigd. Zonde eigenlijk want kijk deze foto maar eens, wat was het gisteren genieten in het overgrote deel van de Alpen. Vandaag komt de winter terug. Eerst in Oostenrijk met sneeuw. Vanaf donderdag met intense kou en een doorstaande oostenwind! Bovendien gaat het in delen van de Zuidalpen vanaf vrijdag sneeuwen.

null
Bewolking trekt Oostenrijk binnen

Vandaag trekt het in Oostenrijk vanuit het noorden dicht en vanaf de middag valt de eerste sneeuw. Tot morgenvroeg kan er zo’n 10-20 centimeter bij vallen. Verder naar het westen valt niks. Het westen van Zwitserland en zeker Frankrijk houden zonnig weer en daar plakken we er gewoon nog één of twee fraaie dagen aan vast. Pas donderdag komt ook daar meer bewolking.

Diepvries
Verder staat de tweede helft van de week in het teken van diepvriestemperaturen. Zeker donderdag en vrijdag worden ijskoude dagen en het waait hard uit het oosten. De temperaturen komen in de dalen niet boven -5 uit en vanaf 1500 meter vriest het 10 graden of meer, ook overdag. Daarbij moet de zon toch deels verstek laten gaan waardoor het echt koud aanvoelt. Met zon is het meteen allemaal wat draaglijker maar dat zal een regionale aangelegenheid zijn. Af en toe valt er wat sneeuw, vooral in de Zuidalpen.

In het weekend concentreren lagedrukgebieden zich op het Middellandse Zeegebied. De oostelijke stroming blijft daarmee in stand en omdat er vanaf zee vocht wordt opgepikt kan het intensiever gaan sneeuwen. Ik denk vooral aan Piemonte en de Queyras war een heuse retour d’est kan opsteken. Elders valt ook wat sneeuw maar waarschijnlijk minder.

Reizigers opgelet
Toch is het oppassen want zaterdag kun je vanaf het zuiden van Duitsland richting de Alpen overal wat sneeuw verwachten. In combinatie met de verkeersdrukte kan dat toch voor problemen gaan zorgen aldus de laatste computerberekeningen. We houden de vinger aan de pols.

Na het weekend verandert er nog weinig in het weerbeeld. De oostelijke stroming houden we met sneeuwkansen voor het zuiden maar het wordt wel wat minder koud.

Frankrijk
Tot en met morgen en mogelijk ook nog donderdag veel zon en droog. Daarna meer bewolking en vooral in de zuidelijke Franse Alpen en langs de hele Italiaanse grens kans op veel sneeuw. Naar het noorden en westen toe (van Superdevoluy tot Portes du Soleil) breekt de bewolking mogelijk open en valt nauwelijks sneeuw.

Zwitserland
Vandaag in het oosten geleidelijk meer wolken en vanaf vanmiddag wat lichte sneeuw. In het westen nog tot en met morgen veel zon en droog. Donderdag vanuit het oosten langzaam meer wolken en overal toenemende kans op sneeuw. In het weekend vrij veel bewolking en nu en dan sneeuw.

Oostenrijk
Vanuit het noorden steeds meer bewolking en na de middag geleidelijk sneeuw. In Osttirol en Karinthië is het het langst zonnig. Tot en met morgen valt er in Tirol en Salzburg 10-20 centimeter sneeuw. Elders wat minder. Vanaf donderdag bitterkoud en vrij veel bewolking waaruit af en toe wat sneeuw valt. In het weekend weinig verandering.

null
La Thuile, Aostadal

Italië
Vandaag nog veel zon en droog. Morgen meer wolken en lokaal wat sneeuw. Vanaf donderdag op meer plaatsen sneeuw waarbij het zwaartepunt zich geleidelijk naar Piemonte verplaatst. In het weekend blijft het grijs met nu en dan sneeuw en een ijskoude wind.

Sauerland
Vandaag bewolkt en wat lichte sneeuw. Achter deze storing wordt nog koudere lucht aangevoerd. Af en toe schijnt de zon maar elke dag kan er wat lichte sneeuw vallen. Zondag vanuit het oosten mogelijk meer sneeuw.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Wat verwacht je voor de reis richting Vaujany aankomend weekend ?

Hoi Roel, Verkeersdrukte zal voornamelijk Zuid naar noord zijn? de voorjaarsvakantie is afgelopen ook voor het zuiden de meeste hebben die al genoten in de week van het carnaval neem ik aan? ANWB geeft een drukke dag op maar kan het me voor de richting noord naar zuid niet erg voorstellen. Voor zover ik weet hebben er ook geen Duitse deelstaten vakantie in die periode.

Seriously snow addicted family!

Mijn verwachting is ook dat het voornamelijk druk zal worden richting het noorden, aangezien Noord- en Midden-Nederland weer terug komen.
Alleen delen van Zeeland en een klein deel van Zuid-Holland heeft volgende week vakantie.
Knelpunten zullen dan ook zijn: R1 (Ring Antwerpen), E313 bij Geel, (A)4 bij Kreuz Kerpen en traject: Stuttgart - München - Salzburg (tot Salzburg-Süd!)(A8). Ook verwacht ik files bij de Fernpass en zijn toegangswegen.

Klopt ik was in de veronderstelling dat meer regio’s nog vakantie moesten krijgen. Dan zal het in zuidelijke richting wellicht meevallen, de genoemde knelpunten uitgezonderd.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Wij vertrekken vrijdagavond rond 20.00 vanuit omgeving Rotterdam naar Flachau.
Rijden inprincipe over Frankfurt.
Wat denk jij Roel? Veel sneeuw onderweg?

kijk ff op de oostenrijkse weer site kan je van uur tot uur het haast volgen dan kan je uitreken of je in de sneeuw komt ,zou wel pas donderdag ff kijken

he-ho lets go

kijk ff op de oostenrijkse weer site kan je van uur tot uur het haast volgen dan kan je uitreken of je in de sneeuw komt ,zou wel pas donderdag ff kijken

he-ho lets go

uitrekenen dus ipv uitreken

he-ho lets go

Hoi, welke Duitse/Oostenrijse site adviseren jullie voor het meest betrouwbare reis-/weerbericht?

@Michel3333, welk site dan idd?

@Michel3333, welke site is betrouwbaar??

Wetter.at

Waar kan ik de oostenrijkse buienradar vinden?

Vind alles best zolang het maar winter is van 9 t/m 16 maart, de prognose is nu dooi in Saalbach Hinterglemm.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie