Waarom ik in de Zuid Franse Alpen woon

Rogier op 24 februari 2013· 25 reacties

null
Typische ‘Ecrins’ sneeuw. Een flinke dump en daarna zon

Vaak krijg ik de vraag waarom ik in de Zuid Franse Alpen woon. Een goede vraag want toen ik naar de Alpen verhuisde had ik de keuze om te gaan wonen waar ik wilde. Ik was nergens aan gebonden en had dus een enorm aanbod van mogelijke woonplaatsen. Tot de dag van vandaag heb ik geen seconde spijt van mijn keuze. Hoe ik elders ook geniet, elke keer als ik hier terug kom geniet ik weer van mijn bergen.

Een col te ver
Dat ik hier ben gaan wonen ligt niet heel erg voor de hand. Alhoewel er natuurlijk steeds meer Nederlanders (en Belgen) de weg naar de Ecrins weten te vinden is dit gebergte een col te ver. Vanuit midden Nederland is het snel 12 uur rijden naar dit deel van de Alpen. Een besneeuwde col de Lautaret kan hier snel nog een paar uurtjes bij doen (zeker als er niet-locals voor je zitten). En als ik de Lautaret niet neem dan is het de Frejus tunnel die verre van goedkoop is. In dezelfde tijd zijn er honderden andere skigebieden die wintersporters ook heel wat te bieden hebben.

Maar…
Toch besloot ik naar Zuid Frankrijk af te reizen. Maar dan wel hel bewust naar het meest noordelijke puntje van deze Alpen. Dit om een paar redenen. Ik denk dat het weer een hele belangrijk argument is. Het is hier extreem vaak goed weer. En een nadeel die kleeft aan vaak goed weer schijnt hier niet voor te komen, namelijk er ligt hier altijd genoeg sneeuw. Het sneeuwt hier altijd veel en hard. En het allermooiste: vaak is het na een nacht harde sneeuwval mooi weer. Genieten dus. De skigebieden rond de Pelvoux horen bij de sneeuwzekerste van de Alpen. Afgelopen tien jaar is het geen enkel seizoen ‘slecht’ geweest in deze gebieden. Er kon altijd geskied worden op natuur sneeuw.

null
Op een van mijn ‘huisbergen’

Droge lucht
Iets wat ik niet wist toen ik hier kwam, maar wat voor mij van enorm belang is tijdens de wintermaanden, is de kwaliteit van de sneeuw. Dankzij de droge lucht kan de sneeuw hier in de Hautes Alpes van natte sneeuw in een nacht omtoveren naar droge poederige en ‘fluffy’ sneeuw. On-europese sneeuw. Neige de Cinema zoals de locals het hier noemen.

Minder sneeuw
Maar de jaren met minder sneeuw zijn hier ook geen groot probleem. Want vanuit dit noordelijke deel in de Zuid Alpen zit ik in no-time ergens anders, in compleet andere dalen qua weersinvloeden. In nog geen uur zit ik in de Maurienne Vallei, 40 minuten voor de Queyras (Voor die beruchte Retour d’Est), 45 minuten Franse Noord Alpen (Alpe d’Huez, La Grave en Les Deux Alpes) en dichter bij huis kan ik ook met het weer spelen. Sneeuwt het vooral vanuit de Savoie? Dan ga ik naar Serre Chevalier, is het de Pelvoux die de sneeuw tegen houdt dan ga ik naar Puy of Pelvoux en als het hard waait idem? Wil ik wat verder? In drie uurtjes zit ik in Aosta, Zwitserland en Oostenrijk is amper verder.

null
Lariksbossen, minder ‘romantisch’ dan dennenbomen, maar enorm skibaar

Bomen, bomen en nog eens bomen
Als er iets is wat ik vaak mis in andere gebieden dan zijn het wel de lariks bossen die wij hier hebben. Lariksen zijn de perfecte bomen voor off-piste skiërs. Deze bomen houden zelf geen sneeuw vast en alle sneeuw valt dus op de skibare grond, dit in tegenstelling tot dennenbomen waar veel op de takken blijft liggen. Verder staan lariksen verder uit elkaar dan dennenbomen en beginnen hun takken hoger. Kortom Lariksbossen zijn heel erg goed te skiën. Genoeg ruimte tussen de bomen. En iedereen die eens door deze lariksenbossen geskied heeft raakt verslaafd!

Niet alleen skigebieden
Maar naast de skigebieden die ik hier in de buurt tot mijn beschikking heb. Zijn de mogelijkheden voor avontuurlijker skiën hier eindeloos. Honderden toerskitochten van eenvoudig tot extreem moeilijk. Van tochten door de bomen tot tochten boven de 4000 meter. Elk jaar ski ik van oktober tit begin juni. En dat is lang niet in elk deel van de Alpen mogelijk. Hier is dat eerder regel dan uitzondering.

null
Niet alleen maar skiën…

Andere sporten
Een ding wist ik zeker toen ik naar de Alpen vertrok, ik wilde niet in een echt skigebied wonen. In de winter is dat natuurlijk fantastisch. Maar in de zomer is het toch een stuk minder gezellig. Ook wilde ik meer kunnen doen dan alleen skiën. En in de Ecrins heb ik daar echt wel ‘mijn plekje’ gevonden. Het is hier het Mecca voor wielrenners, rotsklimmers, alpinisten in de zomer. En voor ijsklimmers in de winter. Kortom sinds ik hier woon heb ik me geen dag hoeven te vervelen. Het is wat ver rijden, maar dat probleem heb ik niet meer sinds ik hier woon.

null
Mijn ‘thuis’

Relaxte sfeer
Maar om ergens te wonen heb je natuurlijk meer nodig dan een leuke speeltuin om te sporten. De plek moet aangenaam zijn de mensen vriendelijk en je moet je er thuis voelen. Dat laatste zit voor mij zeker goed. De zuidelijke ‘lossere’ sfeer bevalt mij prima. Ik kan erg genieten van de wat meer ‘Latijnse’ invloeden, of wat wij ‘de Franse slag’ noemen. Maar dat betekent ook dat de skigebieden soms een half uurtje later open gaan dan wat officieel aangegeven staat. Tsja, dat is een nadeel wat ik er maar bij moet neem…

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik wil ook een thuisberg :o

Mooi stuk. Ik ben ook wel benieuwd naar de andere Bloggers, bijvoorbeeld Alke: waarom woon jij in PdS Chatel? En andere mensen die de stap hebben gewaagd?

Heel herkenbaar Rogier, alleen voor mij dus de Noord-Alpen (Châtel). Voor mij heeft dit alles. Prachtige bergen (ik ben verliefd op het uitzicht op de Dents du Midi), onwijs veel klimplekken (waar we zelfs in de hoogseizoenweken meestal alleen of met maar een paar andere lui zijn). Eindeloze toppen om te beklimmen, mooie graattochten. Het enige wat we niet hebben zijn gletsjers, maar die zijn in Wallis en Cham in een dik uur ook te bereiken. Skitouren begin ik net mee, maar ook daar keus genoeg. Mountainbiken. Zelfs hoogzomer of midwinter kun je hier helemaal in je eentje ergens in de bergen zijn, en steeds weer uitzicht op die Dents du Midi. Prachtig!
En als je dan toch even wat stadse geneugtes wilt, Montreux ligt op een dik half uur rijden (magistrale dagen in juni: lekker klimmen in geweldige rots en daarna flaneren over de boulevard tijdens Montreux Jazz, en met een goed glas wijn en de voetjes in het meer genieten van de muziek en de mensen).
We hebben nu een soort projectje om alle 170 toppen van de Chablais te beklimmen, ik zit al op 27, heb nog wel even te gaan hier! :-)

Voor mij was het Cham,liefde op het eerste gezicht!!! Ben wel even er buiten gaan wonen,15 minuutjes, want Chamonix zelf is soms wel heel erg druk. MAAR,er is de Mont Blanc, de geweldige skidomeinen,het prettige internationale coole sfeertje,in de zomer tal van andere mogelijkheden, het Lééft winter en zomer. Op 45 min ben je in geneve airport, op 30 min in Italie, En wil je naar de middelandse zee,op 3uur ben je er. Voor mij heeft de streek rond Cham alles, en ik heb nog geen minuut spijt gehad dat ik hier kwam wonen!!!

Het beste antwoord is gewoon: waarom niet? ;-)

Je hoeft alleen maar die rapportages van je te bekijken en je hebt het antwoord!

If you snooze, you loose!

Je moet alleen wel Frans kunnen…
Daar ben ik niet zo’n fan van

Ik ben 3 keer in de Ecrin geweest ( 20 minuten onder Briancon ) en dat was voornamelijk om actief te doen :) ik vind het zelf ook ene prachtig gebied en wta je zegt over het weer dat klopt zeker want volgens mij heeft het bijna de meeste zon-uren van Frankrijk. Het idee is om er dit jaar in october weer eens een week heen te gaan om dan een dag of 6 alleen maar actief te doen ( raft, kayak, klimmen, canyon, wandelen en mountainbike ).

@ Rogier, wat waren jou eigen opties dan? In de zin van welke gebieden hadden je voorkeur, kende je de Ecrin goed, waar twijfelde je tussen om erheen te trekken of wat haalde je over?

Ik ben zelf 6 keer in de regio van Annecy en Chamonix geweest. O.a door het lopen van de Tour du Mont Blanc en die 2 steden waarvan Annecy een duidelijk wat grotere is geniet die regio duidelijk mijn voorkeur, al is het wel wat toeristischer. Qua grotere steden heb je die in de Ecrin wat minder vin dik zelf. Briancon is wel redelijk en op iets verdere afstand Grenoble. Qua omgeving is het prachtig maar ik vond zelf de mensen uit de Ecrin wat terughoudender en veel huizen in de dorpjes niet om aan te zien…

Het staat wel vast dat ik er nog eens terug wil komen om de vele mogelijkheden en het prachtige gebied maar om te wonen zou ik het niet overwegen en toch 200km noordelijk rond Annecy/Chamonix willen zitten ;) net iets groener, afwisselender qua huis en dorp/stad maar ook zeker qua weer en voor mij persoonlijk vond ik de mensen opener. Al is het volgens mij wel veel duurder waar zij denk ik meer te besteden hebben dan de Fransen wat zuidelijker. Hoop dat het ooit eens waarheid wordt…

Not all who wander are lost

Voor de komende zomer maar eens zoeken naar werk in die regio en Frans leren :)

Not all who wander are lost

@ Edwin, ik heb zes maanden in Chamonix gewoond voordat ik naar de Ecrins vertrok. En ik had eigenlijk de hele Alpen openstaan. Ik kende de Ecrin voornamelijk vanwege het ijsklimmen.

Chamonix vond ik te vaak slecht weer hebben, (heel vaak grijs) te slechte rots en ijsklim mogelijkheden in het dal zelf en vooral heel erg veel te duur… Dat zeggende vind ik het Mont Blanc massief een van de mooiste gebergtes van Europa (de wereld) en kom er dan ook heel graag voor een trip.

Click. Click. Peace

Chamonix heeft de mooiste bergen van Europa en ik ga er nooit meer weg :)))))))))))))))))
Maar ik vind wel dat de argumenten steek houden: het is in het dal soms grijs,dus als je niet naar boven gaat die dagen tja… En ja het is er heel erg duur om een woning te kopen. Wij kochten een ferme zo’n 15 km verder naar Servoz toe, en zelfs daar is het nogal schandalig wat de immomakelaars soms presenteren! Maar er is maar één Mont-Blanc.

@Rogier; mijn vriendin en ik komen al best wat jaren in de Franse Alpen (winter en zomer) en zitten er al lange tijd over te denken om tzt naar Franse Alpen te verkassen maar als ik dan weer savonds na t werk zit te searchen naar huizen valt t me altijd op dat het in vergelijking tot bijv Oostenrijk Karinthie stuk duurder lijkt…(of ik search gewoon slecht); hoop niet dat ik hier hele domme vraag stel, maar zou je wellicht een/ een paar huizen-sites kunnen noemen mbt het gebied waar jij bv zit?

@ Gast195 Ik ken de huizenprijzen in Oostenrijk niet, maar wie een beetje zoekt kan in Frankrijk duidelijk goedkoper dan in Nederland huizen vinden. Maar veel websites hiervoor zijn erg slecht en inderdaad duur. Het loont om ter plekke te zoeken en te kijken. Mocht je geintreseerd zijn in huizen bij mij in de buurt stuur me dan een PM of mailtje.

Click. Click. Peace

Het weer is er duidelijk anders dan waar jij zit inderdaad. Toevallig of niet heb ik tijdens de 2x dat ik die hike liep vrijwel geen regen gehad en veel zon. 1e keer in een week tijd paar spatjes regen en 2e keer helemaal geen. In de Ecrin 1x regen gehad maar dat duurde gelijk bijna 2.5 dag en dat verpestte wel het 1 en ander :P. Ik hou zelf ook wel van een beetje afwisseling en veel regen op 1 dag maakt een dag later het water weer spannender dat dat afvoert ;)

Elke keer als ik er kom neem ik wel een aantal makelaars krantjes mee om door te bladeren en de prijzen lopen nogal uiteen van 60.000 tot bijna 5 miljoen ;) Wat Rogier zegt heb je inderdaad veel meer aan denk ik, ter plekke veel rond gaan rijden en kijken wat waar voor welke prijs te koop staat.

Hoe is het met de werkgelegenheid/werkloosheid in de Franse Alpen dan?

Not all who wander are lost

@ Edwin. Als je hier wilt werken heb je werk zo simpel is het. Maar dat is vaak veel harde arbeid (dakbedekkers, metselaars e.d.).
In skigebieden als seizoensrbeid hoef je als je een paar woordjes Frans spreekt ook echt niet lang te zoeken. En wie zin heeft om te investeren en zelf wat geld mee heeft. Er is hier in de buurt echt nog wel plek voor goed georganiseerde en luxe appartementen/chalets/gîtes…

Click. Click. Peace

@Rogier: Zitten de Van der Valkjes nog bij jou in het dorp met die camping? Of heb je ze niet eens opgemerkt? :)

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Niet in mijn dorp, maar ze zitten er zeker ;-) En ik kom ze best wel eens tegen, een van mijn favoriete off-piste afdalingen eindigt over die camping…

Click. Click. Peace

Rogier leuk om te lezen, klinkt in elk geval erg goed :-)
Groeten,
Gert

@Rogier; tnx Rogier voor je reactie, heb je een mailtje gestuurd

ik heb geen mailtje gehad. Stuur een mailtje aan rogier@wintersporters.nl

Click. Click. Peace

@Rogier; Tnx dat je nog ff laat weten dat je m niet hebt ontvangen, zat al nieuwsgierig af te wachten op reactie, had geen idee dat ie niet aangekomen was…anyway, heb m zojuist nogmaals verstuurd naar dat adres en ander mailadres dat ik van je vond…hoop dat t nu wel lukt!

Ik heb je berichtje ontvangen! Ik zal je vandaga of morgen even antwoorden!

Click. Click. Peace

top, tnx

Hi Rogier, kan er misschien iets mis zijn met jouw email…heb namelijk nog niks van je ontvangen…Gr

Nee hoor, ik was een beetje druk afgelopen dagen. mail komt eraan.

Click. Click. Peace

dank je wel, ga er meteen ff naar kijken

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie