Vooral woensdag en donderdag sneeuw

Roel op 11 maart 2013· 14 reacties

null
Vers laagje sneeuw in Morgins, via Sneeuwhoogte+.

Als we de beelden van de afgelopen dagen op een rijtje zetten is het sterk wisselend wat we in de Alpen zien. De ene plek heeft volop zon, de andere plek heeft bewolking en soms valt er wat regen en hogerop sneeuw. Tot en met morgen verandert daar nog weinig aan maar vanaf woensdag wordt het tijdelijk winter. Kou en sneeuw zorgen ervoor dat je je eerder in januari waant!

Eerst spanning Benelux
De eerstkomende dagen is het vooral interessant wat er in Belgie en het zuiden van Nederland gebeurt. Wat dat betreft begrijp ik niet dat de weermannen op tv daar gisteren zo weinig aandacht aan schonken. Zuid Limburg maar vooral Belgie maakt vandaag en morgen kans op 10 tot 20 centimeter sneeuw, en misschien komt de sneeuw nog wel wat noordelijker uit. Spanning volop of zou men sneeuwmoe zijn?

Sneeuw in het noorden en zuiden
Woensdag trekt het lagedrukgebied dat voor die sneeuw verantwoordelijk is weg naar het oosten en wordt het ook in de Alpen eindelijk echt kouder. De koude lucht botst op de vrij zachte lucht en dat geeft vooral in de oostelijke Alpenhelft de nodige sneeuw. Italie (m.n. Dolomieten) en Oostenrijk, dus zowel de noordkant als de zuidkant, krijgen een verse laag sneeuw van 20-30 centimeter. Elders zal het waarschijnlijk minder zijn. De temperatuur daalt daarbij gevoelig, ten opzichte van nu zo´n 15 graden!

null
Half bewolkt in een nog wit Tannheimertal, Oostenrijk.

Weekend start mooi
Vrijdag valt aan de Oostenrijkse noordkant nog een centimeter of 10 extra (nordstau) waarna een paar mooie dagen volgen. Het wordt dan iets zachter met een zuidelijk briesje. Pas zondag neemt vanuit het westen de kans op sneeuw weer toe. Dan hebben we het over een sneeuwgrens tussen 1000 en 1600 meter en dat is vrij normaal voor maart. Daarna blijft de kans op neerslag vrij groot maar we zullen net als nu ook mooie momenten gaan hebben.

Tot die tijd gaan veel gebieden nog lekker profiteren van de sneeuw die halverwege deze week op het programma staat. Ik sluit niet uit dat daar ook nog wel wat verrassingen uitrollen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Roel thx voor de positieve berichten mbt de Dolomieten…nog 11 dagen en we staan er op de latten…

Dat dacht ik! Kou-inval hier zorgt volgende week voor prima condities in Mayrhofen. Ik stem voor 's nachts sneeuw en overdag strak blauwe lucht! :-P

Roel is het de moeite om vandaag naar de dolomieten te rijden om poeder te scoren ?
dinsdag , woensdag en donderdag?

@Gast561 ik zou wachten tot donderdag. Kans op poeder is dan groter.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Heb net nog een reactie geplaatst omdat ik dacht dat hij niet doorkwam sorry! Jammer genoeg ,vrijdag weer werken ;-(( dus zonde van de moeite ?

Ah, ziet er goed uit voor een weekje skieën volgende week. Laat er maar eens een kwak verse sneeuw bijvallen.

Beetje aparte foto van Morgins overigens, lijkt net een miniatuurdorpje.

Dag Roel, mis nog een prognose voor Portes du Soleil, ook vanaf donderdag a.s en het komende weeekend aldaar ??? Wat is je gevoel daarover ?

Thanks Roel! Wij gaan komend weekend naar Lermoos, Tirol Oostenrijk om zondag en maandag te skiën. Wat voor weer kunnen we dan verwachten?

Vrijdag naar Gerlos dus dit weerbericht is als muziek in de oren. Sneeuw en daarna mooie dagen. beter kan bijna niet. Nu maar afwachten of het daadwerkelijk zo is.

Als ik het goed zie dan is de kou inval in de alpen maar van zeer korte duur. Vanaf zondag gaan de temperaturen met een zuidfohn weer richting de double digits in de dalen.

Of heb ik dat nu heel erg fout (info komt van bergfex en buienradar)?

Wij reizen zaterdag af naar Chatel portes du soleil. Lijkt dus dat we nog supersneeuw zullen hebben!? Blijven een week en volgens buienradar wordt het goed weer. Wat denk jij Roel?

@co volgens mij met behulp van tilt-shift software gemaakt. Leuk effect :-).

@Gast516 en 128, In de Franse Alpen verwacht ik geen megahoeveelheden. Zondag valt daar vanuit het westen wel weer sneeuw maar pas op grotere hoogte. Zie opmerking van Gast026 over föhn al denk ik niet dat die heel lang duurt.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Beste Roel,

Wij willen graag woensdag t/m zondag paar dagen gaan skien met zo veel mogelijk zon. Waar wordt het beste weer denk je?

Dank voor je reactie!

Korte update vanuit Fiss. Nog geen vlok gevallen, zon blijft tussen wolken doorkomen. Nog steeds relatief warm. Voorspelde slechte weer blijft nog uit.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie