Wanneer vallen de schoolvakanties?

Ruud op 28 augustus 2013· 20 reacties

null
Druk op de pistes of niet, wanneer vallen de vakanties?

Je ziet ze weer overal die spandoeken met “de scholen zijn weer begonnen”. Teken dat de zomer op zijn eindje gaat lopen. En dat het de hoogste tijd wordt om je te gaan richten op je wintersport, want voor je weet is het zo alweer zo ver. Als je schoolgaande kinderen hebt, zit je aan de schoolvakanties vast. Als je geen kinderen hebt of ze zijn nog te klein voor school dan kies je misschien juist de weken uit waarin er géén schoolvakanties zijn. Wel zo rustig. Maar wanneer zijn de vakantieperiodes eigenlijk?

Herfstvakantie
De laatste jaren word skiën op de gletsjers in de herfst steeds populairder. Mocht je dat willen: In de regio Zuid zijn de kinderen vrij van 12 oktober tot 20 oktober en in de regio’s Noord en Midden van 19 oktober tot 27 oktober. Pas wel op: dit zijn adviesdata! De data voor de herfstvakantie worden niet landelijk vastgesteld, dus scholen zijn vrij in het kiezen van hun week. Het kan trouwens al druk zijn op die gletsjers. Het aantal kilometers is tenslotte beperkt en er zijn niet alleen steeds meer toeristen, maar ook veel trainende skiteams. Je zou trouwens de hele maand oktober Duitse gezinnen kunnen tegenkomen, want de meest Duitse deelstaten geven de kinderen 1 à 2 weken vrij ergens in die maand. Ook de Franse en Belgische kinderen hebben vrij: de Franse scholen zijn dicht vanaf 19 oktober t/m 27 oktober en de Belgische kinderen gaan van 28 oktober t/m 3 november met vakantie. Overigens heb ik de indruk dat het niet zozeer gezinnen zijn die gaan skiën; in de herfstperiode zie je toch meer vriendenstellen dan gezinnen.

null
Strakke pistes, of na een uurtje al ‘omgeskied’?

Kerstvakantie
Het is duidelijk dat heel Europa tegelijk vrij heeft. Van 21 december t/m 5 januari zijn overal de scholen dicht. In de Kerstweek valt de drukte vaak nog wel mee, omdat veel mensen de Kerstdagen toch het liefst thuis vieren, maar in de eerste januariweek kan het goed druk zijn. Alhoewel: ik heb vorig jaar in begin januari geskied in Deux Alpes en daar was het toch behoorlijk rustig op de pistes. Maar als je de luxe hebt om te kiezen kun je qua drukte beter de tweede en derde week van januari gaan.

Februari/maart
De gezinsvakantieweek bij uitstek is natuurlijk de voorjaarsvakantie. Ook wel krokus- of carnavalsvakantie genaamd. In Nederland gaan de regio’s Midden en Zuid van 15 t/m 23 februari. Dit zijn weer adviesdata want in de praktijk zullen veel scholen, zeker in het zuiden dichtgaan in de Carnavalsweek, dus van 1 t/m 8 maart. Regio Noord gaat van 22 februari t/m 2 maart. Behalve Nederlanders kom je in de wintersportgebieden veel mede-Europeanen tegen in die weken. In de Carnavalweek zijn ook de Belgische scholen dicht. Duitse gezinnen zal je niet veel zien, want de wintervakantie valt in vrijwel alle deelstaten al begin februari. Wel Franse, want de Franse kids hebben twee weken voorjaarsvakantie in de periode van 15 februari t/m 17 maart. Ook de Oostenrijkse en Zwitserse scholen gaan in de periode van 6 t/ 25 februari een week op slot.

Samenvattend; de Nederlandse schoolvakanties vallen dit seizoen meestal samen met die in veel andere Europese landen. Vooral in de bekende gebieden is dit niet altijd fijn. Je moet het maar nemen zoals het komt en je skigebied slim kiezen. Of buiten de drukke weken gaan, als je die mogelijkheid hebt.

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Wij gaan van 22 februari tot 01 maart, goede keuze wat betreft drukte?

Het valt echt wel mee tijdens de carnaval is mijn ervaring. Val thorens was t zelfs rustig, en vorig jaar zowel in Zell am See/Kaprun als in Saalbach amper wachttijden. Alleen s’ochtends optijd bij de dal liften zijn, daar kan het een uurtje vollopen.

Gelukkig dit jaar geen duitse en oostenrijkse vakantie tijdens carnaval, was afgelopen jaar wel zo.

Heej, die foto is de Les Deux Alpes Gletscher! Zal het niet druk zijn ondanks vakantie in Frankrijk…

Wij rijden oud en nieuw naar Oostenrijk. Zal ongetwijfeld goed druk zijn onderweg, maar vind het héérlijk dat ik nu niet mee hoef te doen aan al dat ‘wat gaan we met oud en nieuw doen’ gediscussieer :-) “Wij zijn er niet, doei!”

Wij gaan 14 februari richting Warth, het zal er vast niet heel druk zijn ook al is de verbinding met Lech - Zürs er van de winter, denk dat iedereen wel verspreid over het gebied zit.

Gang is alles

@ Maarten: hangt er ook vanaf waar je heen gaat! In die week zul je in Frankrijk veel Franse vakantiegangers zijn en ook in Zwitserland en Oostenrijk is een deel van de scholen dicht.
Duitse en Belgische kinderen hebben dan geen vakantie.

Blogger, skiër, verslaafd :-)

@ruud Hoe zit het met de Italiaanse schoolvakantie`s ?

May the ski force be with you !!

@cjahulskamp: in Italië doet iedere “provincia” het weer anders. De meeste regios geven in de eerste week van maart een paar dagen vrij. Zie:

http://www.clubscuolaitalia.it/interno2.asp?colori=Novita&am…
( kijk bij: Vacanze di Carnevale)

Blogger, skiër, verslaafd :-)

De week van Kerst gaan wij naar Oostenrijk, uit ervaring van de afgelopen jaren kan ik stellen dat het dan zeer rustig is tot 26-27/12. Van 15-22/3 nog een weekje buiten alle schoolvakanties, de bestemming zal afhangen van de weers-/sneeuwomstandigheden (normaliter ergens in Frankrijk).

Ik ga altijd de tweede of derde week van Januari. Lekker rustig. Binnenkort even de knoop doorhakken waar (lees: welk appartement/hotel in Les Menueres) ik precies wanneer naar toe ga en met wie.

Hoi Ruud,

Ik mis Pasen…

WIj gaan altijd 3e week Januari naar oostenrijk… geen last van schoolvakanties en geen wachtrijen bij de liften… :-) Aankomend jaar gaan wij ook de 2e week van Maart hoe het dan is weet ik niet maar zoals lees dan ontlopen we ook aardig de schoolvakanties…

Kan niet wachten tot dat het Januari is…!!!

Pasen valt in 2014 op 20 april (Paas zondag). Gebieden die dan nog open zijn trekken dan denk ik vooral de echte die-hards die ook zouden gaan skiën als het geen Pasen was… De doorsnee wintersporter denk ik veel minder.Gebieden als Les 3 Vallées en Espace Killy (en de gletsjers) zijn dan de gebieden op heen te gaan lijkt me.

Goed bezig ruud! Dat overzicht van gast488 is ook handig btw!

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

@Cheizz en voor Pasen vergeet de Duitsers niet die hebben dan vrij en is dan echt nog een ski-vakantie. In Frankrijk hangt het heel erg van het voorjaar af: warm men denkt aan de zomer, koud = veel skiërs…

Click. Click. Peace

Iemand het overzicht van Gast 488 bewaard? zou het wel graag willen zien. Maar het lijkt offline te zijn.

Ik ook, de derde of laatste week januari.
Rustig, goedkoop (relatief gezien dan :-) en lekker koud!
In het voorjaar boarden vind ik persoonlijk maar niks, het zweet loopt dan over je rug en voorhoofd, no thanks.

Vergeet ook de verschillende eindweken niet (eind april/begin mei) heerlijk rustig op de piste en prima condities(jl. 28-04 t/m 04-5 Tignes).
Zo goed bevallen dat we 2014 weer doen, ipv de krokus. scheelt een boel centjes ook.

Ik kijk ook altijd even hier als ik ga plannen voor de vakantie:

http://www.schoolvakanties-europa.nl/

Altijd handig!
Tamara

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie