Hoe bereid jij je voor op het wintersportseizoen?

MiekeFestjens op 03 oktober 2013· 13 reacties

null
Trainen voor het wintersporten voor een blessurevrije vakantie

Op mijn persoonlijke skikalender tel ik nog 22 dagen voor mijn eerste wintersportvakantie van start kan gaan! Niet lang meer en dus het perfecte moment om me voor te bereiden.

Perfecte voorbereiding
Veel mensen lopen tijdens het wintersporten een blessure op omdat ze spieren gebruiken waarvan ze niet gewoon zijn ze te gebruiken. Deze blessures worden jammer genoeg niet goed opgevolgd. Ik ging te rade bij Hans Van Den Brande, zaakvoerder bij De Studio in Heist-op-den-Berg die programma’s opstelt als perfecte voorbereiding voor een geslaagde en blessurevrije skivakantie.

“Tijdens een wintervakantie vragen we heel veel van ons lichaam, ook al komt dat zo niet over. Heel de dag op de latten staan terwijl de meesten niet echt gewoon zijn om hun lichaam heel de dag te gebruiken. De spieren moeten daarom best wel hard werken. Tegelijk wordt onze coördinatie en evenwicht enorm op de proef gesteld en moeten we ook nog eens in een fractie van een seconde kunnen reageren om botsingen te vermijden. En liefst sluiten we de dag dan nog op een leuke manier af naast de piste. Je begrijpt wel dat een lichaam dat goed voorbereid is, beter zo’n beproeving kan doorstaan.”

null
Wintersporten vergt een behoorlijke fysieke conditie

Bewuste dag 3
De meest voorkomende kwaaltjes zijn die die we op de bewuste derde dag ondervinden: stijve en vermoeide spieren, algemene vermoeidheid en een trager reactievermogen. Als er zich dan nog eens tegenvallende sneeuwcondities voordoen, zijn ongelukken snel gebeurd en dit meestal met knie-, schouder-, been-, pols- en hoofdblessures als gevolg.

Daarom is het ook belangrijk om gebruik te maken van een goede voorbereiding zoals Hans deze opstelt in zijn Studio: een eerste fase bestaat zowel uit basisconditiewerk als uit functionele spierversteviging. Daarna wordt de intensiteit opgedreven en wordt er ook meer aan functionele krachttraining gedaan. Tijdens het hele programma wordt er rekening gehouden met de stabiliteit van het lichaam en wordt er ook aan coördinatie- en evenwichtstraining gedaan.
Jammer genoeg kan je een val of botsing nooit uitsluiten, al zal een getraind lichaam in elk geval beter en sneller reageren als het te snel gaat of op een moeilijk stukje piste komt.

null
Trainen kan individueel, maar ook in groep

Individueel of in groep
Afhankelijk van wat je zelf wil, kan je groepslessen of individuele lessen volgen. Indien je groepslessen volgt, werk je in groep aan de conditie en bekijk je welke oefening nu juist interessant is: je leert de juiste techniek waardoor je ook thuis verder kan. De oefeningen worden wekelijks aangepast zodat er steeds meer uitdaging in zit.

Tijdens de individuele lessen zijn de oefeningen meer gericht op persoonlijke pijnpunten: soms heeft de ene meer tijd nodig dan de andere of heeft iemand gewoon meer nood aan een bepaalde oefening. Skiërs en snowboarders gebruiken hun lichaam anders en vandaar dat ook hun blessures anders zijn. Dit wil zeggen dat de oefeningen zowel in het preventieve als het prestatiegedeelte verschillen.

Iedereen leert hoe hij/zij het lichaam het beste kan voorbereiden op de leuke tijd die te wachten staat: of je nu gaat skiën, snowboarden of langlaufen. Voor meer informatie over deze voorbereiding, kan je terecht op http://www.studioheist.be.

En wat doe jij om je lichaam zo veel mogelijk voor te bereiden op het wintersporten?

MiekeFestjens
krijgt elke dag een dosis wintersport over zich heen. Trouw aan haar Forum-board en met een kleine afwijking naar skilatten.

Plaats een reactie

In de zomerperiode probeer ik om de 3 dagen te wielrennen. Bij heel mooi weer misschien wel elke dag. Afstanden verschillen van 30 km - 130 km. Wanneer het wat kouder wordt pak ik de mountainbike en ga ik door de bossen hier in de buurt fietsen :)

Wekelijks trainen in de hal in Landgraaf :)

Ik ga 2x per week spinnen en 1x per week buiten op de racefiets (bij slecht weer wordt het 3x p/week spinnen). Verder nog 1x p/week tennissen.

Het enige wat ik een beetje mis in dit verhaal zijn tips voor oefeningen. Buiten bovenstaande probeer ik ook thuis nog oefeningen te doen voor mijn stabiliteit. Of dit ook de juiste zijn is nog maar de vraag. Ik heb een instabiele knie vanwege slijtage en probeer specifieke spiergroepen te trainen, maar over welke precies zijn de meningen soms verdeeld.

When life gets too complicated.... SKI

@Alex heel even geduld ;-)

Click. Click. Peace

insanity :)

5 keer per week roeien en circuittraining.

Eigenlijk weinig specifieke training. Ik ga regelmatig naar de sportschool voor kracht- en cardiotraining en vlak voor de wintersport pakken we nog een avondje mee op de indoorspiste.

@Rogier :-)

When life gets too complicated.... SKI

Hier staan nog een aantal concrete kracht-oefeningen:

http://www.skinet.com/ski/ted-ligety-training-tips

Cross-fitness (bijna alle top atleten doen aan mee - Hirscher/Pinteraux/Svindal)

Hele jaar door 2x pw spinning en sinds kort een tochtje op de racefiets erbij. Daarnaast probeer ik regelmatig op mijn balanceboard oefeningen te doen.

Winter is coming

In de zomer wielrennen en hardlopen, over 2 weken de halve marathon op het programma dus lekker in de cardio op dit moment.
Verder verzorg ik kracht en rompstabiliteitstraining bij een eredivisie en eerste divisie volleybalteam waar ik zelf ook vaker mee mee doe. Ik denk namelijk dat een goede rompstabilteit icm kracht als je deze functioneel traint van zeer grote waarde kan zijn voor blessure preventie.
Daarnaast pakken we op wintersport 's morgens na het ontbijt altijd minimaal 15 min rekoefeningen om de spieren maar ook vooral de gewrichten te rekken in hun eindgrenzen.

Ik doe 1x in de week Body Pump en 2x in de week XCO en soms ook nog wel eens tochtjes fietsen of wandelen.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie