Column: Biersoep

Corina op 12 november 2013· 8 reacties

null
Mijn Tiroler kookboeken

Kerstmis was het. Welk jaar weet ik niet meer, maar het is al een hele tijd geleden. Eerder dat jaar had ik op wintersport in Oostenrijk twee nieuwe kookboeken gekocht. Ik ben gek op koken, op nieuwe dingen uitproberen. Alles wat wij in Tirol voorgeschoteld kregen, was altijd allemaal even heerlijk. Dus dat wilde ik thuis ook wel eens proberen. In een kookwinkeltje in Kirchberg kocht ik een Oostenrijks en een Tirools kookboek.

Eén van de kerstdagen zou ik koken, voor mijn ouders en broer en zus met aanhang. Een Oostenrijks 5-gangen menu. Aan de voorbereiding kan het niet gelegen hebben: uitgezocht wat ik wilde maken, gele post-its tussen het boek bij de recepten, boodschappen lijstje gemaakt, naar de winkel en toen nog eens naar de winkel (want ik vergeet altijd wel wat)l en daarna vol enthousiasme aan de slag in de keuken. Ik zou ze wel eens iets lekkers voorschotelen! Een hele dag geploeterd in de keuken, de spetters aan het plafond, maar dat was van latere zorg.

Als laatste de tafel in de kamer mooi gedekt. Want bij mooie gerechten met mooie ingrediënten voor mooie mensen op een mooie kerstdag hoort natuurlijk ook een mooi gedekte tafel. So far so good. Eén van die mooie ingrediënten was bier, want biersoep zonder bier is natuurlijk gewoon alleen maar soep.

Het valt ons op wintersport altijd op, dat ze in Oostenrijk werkelijk overal soep van maken. Heb je die avond je bloemkool niet opgegeten…morgen bloemkoolsoep, ging het kaasplankje niet leeg… overmorgen kaassoep! En biersoep? Ja, ook dat maken ze in Tirol. Nou lusten wij thuis allemaal best een biertje, dus biersoep leek me wel aan ons besteed. Je moet alles eens proberen tenslotte.

Daar zaten we dan, op eerste kerstdag, aan tafel in de kamer. In de keuken leek alles geslaagd, dus tijd om alle gangen één voor één op te dienen en met elkaar te genieten van een gezellige avond, met Tiroolse culinaire hoogstandjes. Tijd voor de soep, ik serveerde hem uit en vol verwachting gingen de lepels richting de mond, hap, slik… na “weg” keken we elkaar aan, althans de rest keek mij aan. “Heel apart, deze biersoep” wist iemand nog uit te brengen. Misschien moesten we even wennen aan deze nieuwe smaak, dus probeerden we nog een hap, om vervolgens te constateren dat biersoep misschien toch niet zo aan ons was besteed.

Ja, de biersoep maakte indruk. Zoveel zelfs, dat ik niet eens meer weet wat de andere 4 gangen waren, die ik op die bewuste kerstdag heb geserveerd. Het zal wel lekker zijn geweest, anders was ik het – net als de biersoep – vast nooit meer vergeten.

Wie van jullie heeft ook wel eens geprobeerd typisch Oostenrijkse gerechten te maken thuis? En was het succesvol?

Corina
staat als van jongs af aan op de ski's en blogt over interessante wintersportweetjes en haar eigen ervaringen.

Plaats een reactie

Herkenbaar, Corina, en met een glimlach gelezen.
Kaiserscharrn zou bij ons ooit op tafel komen. Het werden gortdroge pannenkoeken met veel te veel rozijnen. En veel afwas!

Ja Corina, en ook soep! Wij kregen eens knoflooksoep voorgeschoteld. Was heerlijk en leek niet echt ingewikkeld.
Na enig digitaal zoekwerk en het zoeken van een goede balans tussen een aantal gevonden recepten is deze soep inmiddels een blijvertje!
Ingredienten:
een bolletje knoflook (ca 12-15 teentjes)
olijfolie
room
1 liter kippebouillon van blokjes
lente-uitje of bieslook
Broodblokjes zonder korst

-Maak een liter kippenbouillon van blokjes
-Bak al de teentjes knoflook op één na rustig gaar in ruim olie, voorzichtig, niet te bruin
-gare knoflookteentjes uit de olie halen en in de knoflookpers uitpersen boven de bouillon, even nog met de staafmixer erdoor
-broodblokjes rustig bakken in de olie (croutons)
-scheut room in de soep en op smaak maken met wat peper, eventueel scheutje witte wijn
-één teentje knoflook vers uitknijpen boven de soep
-lente-uitje in kleine ringetjes of bieslook in stukjes toevoegen
-croutons voor in de soep goudbruin uit de olie halen en laten uitlekken
Klaar in een kwartier of zo!

2024 Met kleinkinderen, weer gebonden aan het hoogseizoen €€€

O ja, aan het einde ook nog even binden met blanke roux…

2024 Met kleinkinderen, weer gebonden aan het hoogseizoen €€€

@Frank klinkt erg lekker!

Click. Click. Peace

Ben wel heel erg benieuwd naar het recept van de Biersoep! Klinkt erg goed namelijk ;).

Full time Bourgondiër, parttime arbeider.

Nou @Thijs, ik durf die knoflooksoep van @Frank wel aan, maar die biersoep van mij… ik zou zeggen: drink hem maar koud! Maar je mag het van mij proberen, wel op eigen risico:

3/4 liter bier
1/4 liter room
1 el suiker
2 eierdooiers
kruidnagel
kaneel(stokje)
een beetje geraspte citroenschil of citroensap

Bier met kruiden koken, eierdooiers, room en suiker goed klutsen en aan het kokende bier toevoegen. Roeren tot de soep cremig wordt. Direct serveren.

Zum Wohlen!

Ja ik heb wel eens tiroler grostl gemaakt met fritatensoep vonden ze wel lekker bij ons thuis

Haha, Biersoep :)
Heb je me nooit verteld.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie