Komt er nog sneeuw voor kerst?

Roel op 12 december 2013· 32 reacties

null
Wolken trekken in een grote boog om de Alpen

Deze satellietfoto (van EUMETSAT) zegt het hele verhaal van hoog ‘Varnia’. Regen- of sneeuwwolken worden gedwongen in een grote boog om de Alpen te trekken met als gevolg in de Alpen heel veel zon. En nu lijkt de neerslag voor volgende week inderdaad weer twee dagen op te schuiven. Gaat er nog sneeuw vallen voor de kerstvakantie?

December
Natuurlijk, we kunnen wel zitten jammeren om het uitblijven van sneeuw maar voor Oostenrijk is dat niet terecht. Afgezien van al veel zonuren deze maand is daar regelmatig sneeuw bijgevallen en dat bewijst de video van Daniel uit Zell am See gisteren. Daar en alle gebieden ten oosten van Zell am See zitten goed op schema en ik blijf het zeggen zonder de situatie in Frankrijk te willen bagatelliseren, het is nog geen half december en er zijn vele jaren geweest dat het er bedroevender uitzag. Morgen op de dag af 10 jaar geleden zat ik in La Plagne en lag er op 1700m bijna geen sneeuw, zelfs op noordhellingen.

null
Bobsleebaan La Plagne, 13 december 2003

Maar goed, je zou je vakantie nu maar gepland hebben in zo’n sneeuwarm gebied als Le Grand Bornand waar deze foto van Sneeuwhoogte+ vandaan komt. Niet leuk.

null
Le Grand Bornand (F) actueel, via Sneeuwhoogte+

Komt er dan nog verandering in?
Ja ik denk het wel maar het vraagt geduld. Na een tijdelijke verzwakking op dinsdag met misschien een enkele bui wordt hoog Varnia opnieuw gevoed waardoor het mooie weer nog even aanhoudt. Maar eerlijk gezegd verwacht ik dat dat een tijdelijke zaak is. Op de Atlantische Oceaan gaat de situatie namelijk veranderen en omdat ons weer uit het westen komt is het een kwestie van tijd tot ook Europa daarmee te maken krijgt.

Ik verwacht vanaf het volgend weekend dus langzaam een omschakeling naar wisselvalliger weer met neerslag. Het eerst in de Franse en Zwitserse Alpen. Later mogelijk ook in Oostenrijk en Italië maar dat is eigenlijk al te ver vooruit. Als die weersverandering eraan komt moeten we wel eerst rekening houden met regen omdat de zachte lucht eerst verdreven moet worden. In welke mate wordt de komende dagen wel duidelijk. Al met al gebeurtenissen om met belangstelling te blijven volgen. Ik hou jullie natuurlijk op de hoogte, hier en actuele ontwikkelingen ook via twitter.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Laat het zonnetje nog maar effe schijnen , morgen naar Tignes ;-)

zal de 1e aanval op het Eurohoog dan toch slagen? Gister zag ik al verandering op de GFS kaart. Er lijkt een aanval vanuit het westen rond de 19e? Het is nog ver weg… maar ik had hem al gedeeld met Rogier ;-) Duimen!!!

Seriously snow addicted family!

Omdat wij vanaf 28/12 La Clusaz en Le Grand Bornand gepland hebben hou ik deze webcams nauwlettend in het oog, ook via sneeuwhoogte+
Doch zie je hier heel andere (allemaal mooi witte) beelden op de webcams terwijl Roel hier eentje post van de andere kant van de berg.
Is deze manueel genomen door iemand of kunnen wij deze ook ergens raadplegen ?

Thumps up! All I want for christmas is…

Nou jongens zo te zien krijgen we toch flinke sneeeeeeuwwww :D :D :D YEAHHH

Kan dit kloppen Roel?

http://www.weeronline.nl/Europa/Frankrijk/Superdevoluy/49518…

Als ik volgende winter maar genoeg heb

Ik vond deze plaat van de positie van de straalstroom (nu, en 26 december) op snowheads forum.
Het is natuurlijk wel extreem ver vooruit - op dat forum gebruiken ze de afkorting FI (staat voor “fantasy island”).

null

The older I get, the better I was

@Jeffrey, de eerste aanval stond er voor voor dinsdag maar die slaagt waarschijnlijk niet. Vandaar dat ik het over 2 dagen opschuiven had, ik sluit niet uit dat het nog ietsje langer duurt.
@Filip, ze weten wel waar ze die webcams opstellen he. Updates op Sneeuwhoogte+ zijn door de skiërs/snowboarders zelf gemaakt en vind ik dus iets representatiever.
@Snowboarder212, de 14-daagse verwachting is rechtstreekse modeloutput die op zulke termijn een schijnnauwkeurigheid geeft. De kansen nemen wel toe maar of dat 3,5mm of 21mm neerslag geeft is nog zeker niet te zeggen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Menno, mooi plaatje. Als die uitkomt belooft dat wat. Inderdaad nog “Fantasy island” of in het Duits Glaskugelbereich :-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

http://www.weeronline.nl/Wintersport/Oostenrijk/Kirchberg-in…

vanaf 20/12. Ik zie toch liever die zonnetjes als wat vage sneeuw berichten die bij deze temperaturen gewoon regen betekenen in de dalen. Niks droeviger dan dat. Dan liever zicht met een zonnetje en kunstsneeuw zover mogelijk. Vorig jaar met Kerst regende het overigens ook een keer flink in het dal, maar toen lag er op de bergen genoeg. Bij Kerst hoort geen regen op de een of andere manier.

@Roel Thanks voor de info! Laten we hopen voor de beste :) Ik ga wel pas op 29ste erheen dus hoop tot dan nog positievere nieuws te horen :)
@Gast694 Daar dacht ik inderdaad ook hierover, ik hoop het niet dat dat het geval zal zijn, maargoed nogmaals wat ik al hierboven zei, ik ga pas op 29ste erheen. Dus kan van alles veranderen.

@Menno; linker uitgang vol over de Alpen. Dat kan inderdaad wat opleveren. Toch baal ik altijd van kaiserwetter twee weken voordat ik zelf naar de Alpen ga. Pff alle zonuren voor Solden zijn straks op. Nu kan ook ook wel genieten van onstabiel weer; sneeuwbuien afgewisseld met opklaringen. Maar dat kwakkelend tussenweer (bewolkt zonder neerslag) vind ik verschrikkelijk.

Vrijdag 20 dec. richting Oostenrijk/Wald. Hopelijk zitten we dan niet 5/6 dagen in de regen/sneeuw. Dat zou zeer jammer zijn. Een beetje sneeuw is altijd goed! :) Succes allemaal en een goeie mkerstvakantie!

@Roel, In Saalbach zie ik de temps volgende week vanaf dinsdag omhoog gaan op deze site.
Volgens GFS & GEM zou dat normaal niet kloppen. Worden deze nog aangepast of zou het dan toch opwarmen. Na al de zon van de laatste tijd, die momenteel niet al te veel schade aanricht maak ik mij voor deze temps vanaf dinsdag wel wat zorgen. Wat denk jij hiervan?

@Roel, wat denk je dat Les Sybelles en in het bijzonder Saint Sorlin d’Arves nog in het vooruitzicht heeft? Zal er genoeg sneeuw liggen tegen 21 december?

Het gevreesde weihnachtstauwetter ligt echt op de loer. Hopelijk kan Varnia zich herstellen of stelt een echte noordwestcirculatie zich in. Anders vrees ik het ergste voor mijn week Montafon.(Kerstweek)

@phil, voorafgaand aan de weersomslag kan het kwik even omhoog gestuwd worden door een aantrekkende zuidwestenwind. Dat is wat ervoor nodig is. @TomD’haeyere, op dorpsniveau maak ik geen verwachjtingen dan ben ik voor iedereen nog wel even bezig vrees ik ;-). Les Sybelles is Franse Alpen dus fixeer je even op wat ik daarover heb gezegd.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Mooie term weihnachtstauwetter, heb ik @Roel nog nooit over gehoord… Of zit ik niet op te letten :)

Let it snow!

Als ik het zo lees is er denk ik geen hoop meer voor Winterberg met de kerst :(

Ik denk het ook niet Gast512, wij gaan de 27e :(

zie op weeronline de temperaturen in Kirchberg zelfs naar +11 gaan voor Kerst, nou dat is regen tot op 2000 meter dan. Misschien eens voorzichtig bij het hotel informeren of we er nog vanaf kunnen. Geen sneeuw en wel een heel eind rijden om alleen maar geld uit te geven aan eten/drinken en andere ongein om bezig te blijven is niet mijn idee van skien met Kerst :) Echt balen, maar is in het verleden al vaker voorgekomen. Er kan bakken sneeuw vallen in een seizoen, de meeste mensen zijn toch aangewezen op 1 weekje en dan kan het heel vies tegenvallen. Ik ga maar beginnen met duimen dat het droog blijft met een zonnetje, dan is er misschien nog iets te skien.

Waar zien jullie deze temperaturen dan?
Als ik via de site kijk naar bv Tignes, is het maximum in het dal(2100 meter wel) : 1 graad
Voor de rest ver onder nul. Nuja, 'k had er niet bij stil gestaan dat dit op 2100 meter is, waar ik logeer (1500 meter) zal het ook wel warm worden… :/. Nuja, een groen dal en witte berg is toch iets dat vaak voorkomt…?

Sneeuw is gewoon mijn obsessie.

@Gerwin, ik heb het een paar keer over de kerstdepressie gehad. Die geeft dat Weihnachtstauwetter. Inderdaad heerlijke benamingen van die Duitsers! Maar ik hoor ze liever over Dauerfrost und massiver Wintereinbruch :-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik ben Gast 512, ik was niet ingelogd.
@lennaert, wij gaan de 26ste. Ik had me al ingesteld op geen sneeuw. Dan kun je er heerlijk wandelen. Maar regen (wat ze nu voorspellen) zie ik niet zitten.

Dan wordt het wel erg lastig om je te vermaken. Hopelijk komt er verandering in de weersvoorspelling.Duimen dus…

Geniet van elke dag, het leven is al kort genoeg!

Wat een onzin zeg, nu staat het weer bij weeronline.nl dat het met kerst gaat regenen -__-’ vanmorgen stond het nog flink bewolkt en flinke sneeuwval.

Ik vertrouw het allemaal niet meer, ik laat het gewoon aan God over hoe hij het heeft geschreven! ;)

Way even paniek zeg…iK zou me pas zorgen maken als de voorspellingen goes waren want voorspellingen van meter Dan 6 dagen komen nooit hit,let maar op
Win gaan volgende week naar Hochzeiger en ik maak me pas zorgen op de dag voor vertrek, Al’s alles grown is op de webcam toch?

@Gast183 …ehhh ik kan je niet helemaal volgen… ;)

Geniet van elke dag, het leven is al kort genoeg!

@Maartje ik begrijp hem ook niet helemaal, de persoon is de Nederlandse taal niet echt nuja… gewend denk ik :-)

Sneeuw is gewoon mijn obsessie.

Ha ha ha, dat zou kunnen.

Ik vind vooral dit zinnetje leuk “Al’s alles grown is op de webcam toch?”

Sorry, melige bui ;)

Geniet van elke dag, het leven is al kort genoeg!

Zit momenteel in Serfaus, maar daar moet toch echt wel wat sneeuw bij voor de Kerst (zie foto sneeuwhoogte+). Her en der komt het gras en de stenen er al doorheen, maar met name de zuidhellinggen zijn echt matig: witte slierten door een groen landschap. Omdat het nu nog rustig is gaat het prima, maar met de Kerstdrukte voorzie ik toch wel een probleem. Voorlopig genieten wij nog even van de rust en het prachtige weer.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie