Zeer hoog lawinegevaar in de Alpen

Rogier op 27 december 2013· 21 reacties

null
Wees verstandig ga deze week niet off-piste

Er is eindelijk sneeuw gevallen in grote delen van de Alpen. Zeker aan de zuidkant is het goed los gegaan. Op verschillende plekken is een meter vers gevallen. Maar ook de noordkant heeft een nieuwe witte deken gekregen. In heel veel skigebieden zien de condities er heel veel beter uit op de pistes. Maar naast de pistes is deze sneeuw niet veel meer dan een tijdbom. De lawine-condities zijn extreem gevaarlijk. Zelfs op de plekken waar niet zo bar veel is gevallen. Wees ook volgende week extreem voorzichtig en terughoudend in off-piste terrein.

Zeer zwakke sneeuwlaag
De slechte seizoensstart is voor een groot deel ‘debet’ aan de zeer gevaarlijke condities op het moment. Het dunne laag sneeuw wat er lag is verandert in een laag onsamenhangende sneeuw die als rollager kan dienen voor de sneeuw die daar op valt. En alsof dit nog niet genoeg is lag er op deze sneeuw ook vaak een laag rijp wat de sneeuw nog gevaarlijker maakt. Tot overmaat van ramp waaide het heel erg hard tijdens de laatste dump. Dit vormt zeer gevaarlijke sneeuwcondities. In grote delen van de Alpen geeft het lawinebulletin dan ook 4 aan.

null
Extreem gevaarlijke condities. Lawine cijfer 4

Al teveel lawines
De bergredding, de lawinebulletins, de skigebieden, berggidsen, websites, lokale kranten, landelijke kranten: iedereen gaf deze week waarschuwingen af. Toch lijken deze waarschuwing aan dovemansoren gericht. Overal hoor ik verhalen van grote lawines en te vaak met dodelijke afloop. Gisteren is er een 24 jarige man omgekomen in de Piemonte boven Turijn. Een 18 jarige jongen is overleden aan zijn verwondingen na een lawine in La Plagne. Een andere skiër is in het gebied Bardonechia zwaar gewond geraakt nadat hij op een gesloten piste een lawine triggerde. Vandaag is in La Clusaz een grote lawine losgekomen waar reeds twee zeer zwaar gewonde wintersporters uit zijn gehaald. In Val Thorens zijn drie skiërs uit een grote lawine gered, een van de skiërs moest gereanimeerd worden. In Courchevel is een man omgekomen in een lawine. In Zwitserland is afgelopen donderdag een wintersporter omgekomen in Realp en vandaag is een skiër omgekomen in Saint Moritz. De lawine in Saint Moritz traverseerde trouwens een geopende piste.

Verder is de bergredding terwijl ik dit schrijf hard aan het zoeken in en grote lawine boven Serre Chevalier. Met maar liefst drie helikopters is de bergredding daar onderweg. Ik kan nog even doorgaan met het noemen van lugubere voorbeelden van afgelopen dagen. Maar ik denk dat het punt al wel duidelijk is. Het is extreem gevaarlijk off-piste.

Zon en sneeuw: paradijs of nachtmerrie
Natuurlijk is het eenvoudig te begrijpen waarom het fout gaat. Zeker een dag als vandaag. De zon schijnt er ligt een dik pak mooie sneeuw. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht. Maar dit pak sneeuw is enorm onstabiel. Ik heb in mijn hele skiloopbaan nog nooit zulke gevaarlijke condities meegemaakt. Natuurlijk ski ik bijna dagelijks, want op de pistes is het heerlijk. En op een heel aantal geopende maar ongeprepareerde pistes is heerlijke en veilige poeder te vinden. Echter ik let heel erg op waar ik ski. Ik ga momenteel niet overal off-piste, verre van dat. Toch zie ik heel veel mensen dat wel doen. Steile en gevaarlijke hellingen worden geskied door wintersporters zonder lawinemateriaal en (naar mijn verwachting) zonder enige kennis.

Het filmpje wat ik vorige week heb opgenomen geldt nog steeds. We hebben nog steeds te maken met dezelfde zwakke onderlaag. Om aan te geven hoe gevaarlijk de condities nog steeds zijn hier nogmaals het filmpje.

De condities zullen met de verwachte sneeuw en wind zeker niet beter worden komende dagen. Ik zou iedereen die niet voldoende kennis heeft echt aanraden om op de pistes te blijven. Momenteel zijn afstekertjes ook gevaarlijk. De pistes liggen er goed bij, profiteer daarvan. Mocht je echt per se off-piste willen skiën, neem dan een gediplomeerde berggids in de arm.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Heel goed dat je er aandacht aan besteedt @Rogier !

Voor je het weet ski je voorbij iemand die uitgraven moet worden…
http://www.vkmag.com/magazine/lawine_slachtoffer_met_berg_ma…

''Powder to the people''

Dramatische afloop lawine Serre Chevalier. Een jongen (tussen 15-20 jaar volgens krant) overleden in het ziekenhuis nadat hij bevrijd was uit de lawine.

Click. Click. Peace

Vandaag in Ischgl nog een lawine geweest. Met man en macht werd gezocht. Ik weet niet hoe het afgelopen is. Maar je zag vandaag echt enorm veel mensen offpiste gaan. Volgens mij weten veel mensen niet wat de gevaren zijn.

Relax, if you can...

Verschrikkelijk, ik hoop mezelf hier voor te behoeden…

Ben iig de wepowder safety academy aan het volgen momenteel, is toch al een eerste stap in de goede richting!

Een hele duidelijke waarschuwing lijkt me @Rogier

Hier een angstaanjagend filmpje van iemand die begraven wordt onder de sneeuw. De lawine lijkt niet eens zo groot.

@Rogier

Mocht je echt per se off-piste willen skiën, neem dan een gediplomeerde berggids in de arm.

Bijzonder dat jij dit zegt Rogier. Natuurlijk kan een gids je voor gevaarlijke situaties behoeden maar met de huidige omstandigheden is ‘per se off-piste willen skiën’ toch niet aan de orde, zelfs niet met een gids!

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

@Peter30 een goede gids zal het aangeven als het echt te gevaarlijk is, maar vaak kennen gidsen relatief veilige hellingen waar misschien nog wel goede sneeuw te vinden is.

Click. Click. Peace

In val tho inderdaad een skileraar met 2 klanten (skileraar gereanimeerd)…

@Rogier ik snap en deel je respect voor de gidsen maar als de onvoorspelbaarheid zo groot is dat telt iets per se willen even niet, toch?

…sorry was even niet ingelogd

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

Vandaag nog maar ontsnapt aan een kleine lawine hier in la plagne. Sneeuw onder me begon plots helemaal te schuiven. Was toch wel even serieus schrikken !

Kleine correctie: In de tekst staat " In heel veel skigebieden zien de condities er heel veel beter uit op de pistes. Maar naast de pistes is deze sneeuw niet veel meer dan een tijdbom".
Ik denk dat hier “…niet veel minder dan een tijdbom…” bedoeld is.

En serieus:
De ervaring leert dat bij zulke omstandigheden waarschuwingen er weinig aan veranderen dat veel mensen als jonge honden het terrein naast de piste opzoeken. Zo verleidelijk…

Ik ben het volledig eens met het advies van Rogier om, als je zoiets wilt, een gediplomeerd berggids in de arm te nemen. Hij bij uitstek kent het terrein en de risico’s ter plaatse.

Onderstaand een opsomming van vandaag. Zelfs op de Feldberg een lawine/verschuiving.

http://www.focus.de/panorama/juergentest/protokoll-zum-winte…

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

Ook een Nederlander wist goed weg te komen: http://nos.nl/artikel/591313-nederlander-overleeft-lawine-ti…

In een buitenlands onderzoek heb ik gelezen dat lawine-slachtoffers opvallend vaak een pieper bij zich hadden. Met andere woorden, dit zijn vaak geen onwetenden…

Verder opvallend hoe relatief vaak Franse skileraren (en hun leerlingen) getroffen worden door een lawine.

Volgzaam type (off-piste mits berggids).

@Constant Dat is ook logisch want deze geoefende mensen zijn vaker off-piste onderweg. Alleen al alle toerskiërs hebben dit materiaal mee. Dus het zegt niet zoveel dat dit cijfer hoger is. En een pieps mee hebben wil lang niet zeggen of je genoeg ervaring hebt.

Verder denk ik niet dat er meer Franse skileraren in lawines komen dan Oostenijkse of Zwitserse. De off-piste cultuur is wel groter in Frankrijk dus de vraag naar off-piste afdalingen is ook groter.

Click. Click. Peace

Wat betreft de conclusie over de piepers, die was niet van mezelf, maar stond als conclusie in het rapport. Ik deel je mening, een pieps is geen bewijs van voldoende kennis of ervaring, wel een bewijs dat men niet onwetend is van de risico’s.

Hoe ik aan dat vooroordeel kom over verongelukte Franse leraren? Behalve door de vele nieuwsberichten…sinds ik in Val d’Isere heb meegemaakt dat meerdere ESF skileraren (waaronder mijn groep) onder het oog van de reddingsdienst onder een afzetting doorkropen naar een gebied waar 6 weken daarvoor een ski-leraar met gehele groep dodelijk waren verongelukt. Wel heel pro-actief van de reddingsdienst om met een stuk of 8 honden klaar te staan, maar achteraf had ik liever dat ze m’n leraar op z’n kop hadden gegeven (zoals ik wel heb meegemaakt in CH voor een veel minder riskante situatie).

En in dezelfde week hadden de ESF skileraren van Val d’Isere hun herdenkingsavond voor alle omgekomen leraren. Val d’Isere/Tignes is mijn inziens ook oververtegenwoordigd in de statistieken.

Volgzaam type (off-piste mits berggids).

Goede waarschuwing!
Toch nog opvallend hoeveel mensen de afgelopen dagen een update op Sneeuwhoogte hebben geplaatst, met daarbij de tekst dat er door hun off-piste is geskied. Wat een risico’s neem je dan.

Het viel me vorige week op dat heel veel mensen in Tignes off piste gaan.
Veel meer dan dat ik verwacht had, sinds er sneeuw gevallen was… zat het meeste volk naast de pistes te skiën… (ondanks de vele waarschuwingsborden…)

Sneeuw is gewoon mijn obsessie.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie