Wanneer ben je een goede skiër?

Rogier op 15 januari 2014· 43 reacties

null

Het wordt vaak gevraagd: Bij de skihuur, in de skiwinkel waar je je schoenen koopt, bij het afstellen van je ski’s, en bij het account aanmaken op deze website. Hoe goed ben je? Of wat is je niveau. Deze vraag is, aan de antwoorden te merken, nogal breed te interpreteren. Want wanneer ben je een goede skiër? We zijn het er allemaal over eens dat Lyndsey Vonn een goede skiester is en dat Candide Thovex ook wel weet hoe het moet. Maar het ‘gewone stervelingen’ niveau, wanneer ben je dan een goede skiër?

Kleur pistes
Kun je je kwaliteit als skiër aflezen aan de pistes die je makkelijk afskiet? Ben je een goede skiër als je je hand niet omdraait voor een zwarte piste? Of heeft dat niet zoveel te maken met je kunnen? En hoe zit het met vervelende sneeuwtypes. Moet je als goede skiër goed zijn op de piste en ernaast? Of kun je prima een goede piste skiër zijn terwijl je bijvoorbeeld in de buckels problemen hebt. Wat vinden jullie?

null

Snelheid?
Is snelheid een punt waar je techniek en kennis aan af kan lezen volgens jullie? Moet je snel kunnen skiën om een goede skiër te mogen heten? Of kan een goede skiër ook een rustige skiër zijn? Iemand die rustig zijn bochtjes draait op de piste? Want al die kamikaze piloten die zonder kunnen keihard knallen dat zijn toch geen goede skiërs, alhoewel ze zelf wel vaak vinden…

Ervaring, weken versus jaren
Om goed te worden heb je ervaring nodig. Dat is niet eenvoudig als je in Nederland of België woont. Want het is nogal wat om elke keer naar de Alpen af te moeten reizen. Zo is het best lastig om veel ervaring te hebben. ‘Een jaar’ ervaring voor laaglanders staat vaak gelijk aan week ervaring voor ‘locals’. Dus hoeveel keer moet je op wintersport zijn geweest om ervaring te hebben vinden jullie?

Al met al, ik ben benieuwd wanneer iemand zich volgens jullie een goede skiër mag en kan noemen?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Vrij simpel wat mij betreft, het gaat niet om inschatting van je eigen niveau, het gaat eerder om onderschatting van je eigen niveau. Er zijn teveel mensen die zichzelf overschatten en zodoende zichzelf en anderen in gevaar brengen.

Het is veel belangrijker dat men gecontroleerd van pistes af kan komen. Als je dan echt over niveaus wil spreken dan zou ik iemand pas gevorderd willen noemen als deze zijn eigen snelheid in toom kan houden, zijn snelheid aanpast aan de omgeving (drukte en pistekwaliteit) en verder rekening houdt met wat er om hem of haar heen gebeurt. Een pro is dan iemand die dat alles kan maar dan ook nog eens bijzonder netjes op techniek kan skiën.

Wanneer je iedere kleur piste veilig afkomt, ook buckels en ‘slechte sneeuw’ goed kan skien, je snelheid onder controle kan houden en dit kan doen terwijl je parallel skiet

goed is een heel rekbaar begrip.
Ik kan goed skien - op de piste niets waar ik niet afkom, met een beetje werk aan buckels al heb ik vorig jaar veel vooruitgang geboekt (liet de prutsers achter mij en af en toe iemand oprapen die bleef vallen op de mur) - en redelijk off piste bij goede sneeuw, Maar zodra die poedersneeuw smelt en terug bevriest merk ik dat ik eigenlijk maar een beginner ben. Mss ligt het ook wel een beetje aan mijn materiaal dat niet de juiste float heeft, maar toch … nog wat werkpuntjes :)

Hoopte dat dit artikel dan wat inzicht gaf in de gevolgen en mogelijkheden van de antwoorden op de vraag van bijvoorbeeld skihuur. Vanaf welk punt kun je tegen de verhuurder zeggen dat je geen beginner meer bent en wat is dan het verschil in materiaal dat je meekrijgt?

Qua skihuur zou ik zeggen dat je grofweg de eerste twee weken beginner bent, daarna zou je over het algemeen enigszins parallel moeten kunnen skiën op alle blauwe en de meeste rode pistes en daarmee gevorderde zijn. Hoewel hun techniek, vaardigheden en snelheid nog wel zullen groeien, zullen vakantieskiërs qua materiaal eigenlijk niet meer dan dat nodig hebben. Expert-materiaal doet je meer pijn dan goed.

Dat je altijd in de gaten hebt wat er om je heen gebeurt, ook achter je! Ik merk dat veel mensen niet verder dan hun eigen skipunten kijken, en dat daar weinig aandacht aan besteed wordt. Ik kijk regelmatig achterom, ook al heb ik een snelheid waarbij ik weinig/niet kan worden ingehaald… Er zijn altijd snellere :-) Maar ook dat je de snelheid aanpast aan de hoeveelheid (matige) skiërs op de piste, en kan inschatten wat hun pad is.

Ben benieuwd hoeveel mensen nav van dit artikel het niveau aanpassen in het profiel. Er zitten hier op de site al behoorlijk wat Pro’s en gevorderden als je de profielen mag geloven.

Ben zelf van mening dat wij met 4 weken per jaar wintersport (de meeste zelfs minder) ons niet tot de pro’s/gevorderden mogen berekenen. Wat mij betreft is een pro/gevorderd iemand, een skieer of boarder die alle facetten beheerst en ook kennis en kunde van de bergen en het weer heeft. kortom komt alle hellingen on als off piste in alle (gangbare) omstandigheden beheerst en met gepaste snelheid en techniek naar beneden. Dan moet je toch echt wel een paar seizoenen in de alpen doorgebracht hebben.

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

@Bacchhus +1 goed materiaal bij slechte techniek maakt idd meer kapot dan je lief is…

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

Kamikaze piloten zullen uiteindelijk een betere skiër worden omdat ze minder angst hebben dan mensen die langzaam bochtjes maken. Uiteindelijk zullen Kamikaze piloten ook wel bochten gaan maken op steilere pistes. Als kamikaze piloot een betere skiër.

wat mij betreft ben je een goede skier als er enig besef aanwezig over welke piste je veilig af kan ZONDER andere mensen in gevaar te brengen. Jammer maar helaas is mijn ervaring dat met de goedkope aanbiedingen van reizen een hoop mensen zonder enige ervaring een week lol willen hebben, inclusief het nodige drankgebruik (niks mis mee maar het heet niet voor niks APRES-ski) gedurende de dag en vanaf 1400 zonder enige ervaring/inzicht zich als levende lawine´s door groepen/klasjes. Aangezien de kunst van het (af)remmen nog niet is aangeleerd blijf je vaak achter met (bijna) valpartijen, gevaarlijke situaties terwijl de zgn. skiers beneden staan met een gevoel van "lekker afdalinkje, tijd voor een borrel.

Op het forum heeft dit eerder ook al heel wat discussie opgeleverd. Hier een heleboel meningen verzameld: https://www.wintersport.nl/forum/topic/118761

Als ge net zo goed kunt skiën als ik

Een goede skier is naar mijn mening een complete skier. Heeft de techniek onder de knie om van iedere helling af te komen (okee, de extreme steeps uitgezonderd, anders ben je wel heel erg goed),
ongeacht de condities (verse sneeuw, ijzig, buckels, pap, poeder),
zonder controle te verliezen (zoekt af en toe waar dat kan wel de grens op om er van te leren).
Weet waar hij zich bevindt tussen de andere skiers, past daar lijn en/of snelheid op aan, kan een ingezette bocht aanpassen aanpassen mocht dat nodig zijn.

@gast267 meen je dat serieus of verziek je de boel? (hoop het 2e)

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

techniek! dus een (goede) stokinzet(gevorderde skier). EN NEE ALS JE MET STOKKEN SKIET BEN JE GEEN GOEIE SKIEER! s.t.o.k.i.n.z.e.t! …stabiele ploegbocht wat mij betreft": (gemiddelde skier) …kunnen remmen en stoppen(beginnende skier)

zei de leraar…

Een goede skiër is in staat in alle situaties te anticiperen op wat er om hem of haar heen gebeurd. Het maakt dus dan niet uit of het skiën off-piste betreft, op de piste, langzaam of snel, zwart, geel, groen paars of andere kleuren pistes zijn en wat het soort ondergrond is. Een goede skiër verteert alles met het grootste gemak. Daarmee bedoel ik dat hij of zij in staat is alle pistes en in alle omstandigheden met een vlekkeloze techniek en rekening houdend met de andere mensen op de piste naar beneden te skiën.
Tevens is een goede skiër iemand die zijn eigen tekortkomingen onderkent, rekening houdt met de natuur en weet wat er bij komt kijken als je off-piste gaat skiën.
Kortom; de door mij beschreven skiërs ben ik zeker niet en zal ik waarschijnlijk ook nooit meer kunnen worden. Te oud en te weinig talent, vrees ik. :-)

om aan te vullen: ik ken betere skiers die net les hebben gehad…dan mensen met 20+ jaar ervaring die foute dingen inslijten! dus techniek en niet kracht is de sleutel tot goed skiien…
en je weet zelf echt wel hoeveel les/techniek je hebt…

Als je anderen die minder goed zijn af en toe omhoog helpt en de stokken + ski’s verzamelt ben je wat mij betreft een betere skier dan de gemiddelde waaghals die op niemand let.

Het gaat over twee verschillende zaken:

  • de technisch goede skier en
  • de verantwoordelijke skier.
    Mooi als deze twee samengaan.

Blijft een eigen interpretatie, zelf vind ik dat een gevorderde skiër overal gemakkelijk kan afdalen, onder alle omstandigheden en ten alle tijden de controle kan behouden. Snel afdalen kunnen er meer.

Na 15 jaar ski ervaring kom ik overal vanaf, de ene keer wat mooier dan de andere. Helaas blijft er nog genoeg te leren en bij te schaven over merkte ik afgelopen week weer eens. Dus wanneer ben je een goede skiër? Ik denk dat je dan wekelijks een aantal malen op de ski’s moet staan om dat niveau te kunnen bereiken, anders blijft het maar gerommel in de marge…

Als je op alle pistes, alle sneeuwtypes en alle weeromstandigheden, gecontroleerd, met enige snelheid, met oog voor andere skiers en in stijl naar beneden komt ben je een zeer goede skier.

Of je al dan niet naast de pistes goed onder de voeten uit kan, maakt je misschien al dan niet een goede offpiste skier, maar het is niet omdat je nooit offpiste gaat, dat je daarom geen expert kan zijn, op de piste.

in mijn ogen kan iemand een goede blauwe piste skier zijn maar een gemiddelde rode skier en een beginnende zwarte piste skier.
want sommige durven nu eenmaal niet van een stijlere psite af dan blauw, en zullen zich dus volledig bekwamen in blauwe piste en de makkelijkere rode piste zullen ze daardoor ook goed tot redelijk beheersen.
voor ieder niveau en voor elke type piste kan je wat mij betreft best een ander niveau skier zijn. wat niet erg is zolang je zelf maar beseft waar je goed gemiddeld of slecht in bent

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Als je niemand omver skiet op zwart ben je een goede skiër

Gang is alles

Wanneer iemand een goede skiër te noemen is arbitrair, maar het mee begint is te kunnen stoppen wanneer jij dat wilt.

Belangrijkste punten zijn volgens mij: een goede controle en een goede techniek. Als je je dan ook nog aan de Fis regels houd, ben je een goede en sociale skiër.

houd = houdt

Het zegt natuurlijk niet alles, maar een aantal dingen zijn meetbaar, zoals:
-Het aantal skidagen of weken ervaring.
-Het aantal dagen of weken skiles.

Verder is ook nog eens te beoordelen tot op welke pistes of welk terrein en sneeuwtypes je altijd controle kunt houden.

De snelheid die je skiet, zegt in ieder geval helemaal niks.

Een goed skiër, wat een rekbaar begrip omdat het zo sterk afhangt van wat de men als referentie neemt.
Just my 2 cts
Ben je geen sociale skiër => niet naleven van de piste regels, niet respecteren dat andere minder ervaren skiërs ook pret willen beleven en/of hun skiniveau willen opvijzelen en ski je technisch nog zo goed, dan ben je waardeloos en geen goed skiër, want je brengt andere skiërs in gevaar.
Een goed skiër is ten minste sociaal (respecteren van de pisteregels) en heeft respect voor de minder ervaren skiërs, ook voor deze die voor het opschroeven van hun kunnen een wat moeilijkere piste afkomen (kleur en sneeuweigenschappen), komt gecontroleerd min of meer technisch correct alle pistes af in gevarieerde sneeuwcondities met uitzondering van extremen (bv, buckels welke je eerder hoge trappen kan noemen) En last but not at least zijn werkpunten kent om nog beter te worden. Met andere woorden een bovengemiddeld skiër welke het nodige respect vertoont voor de overige wintersporters.

Ter ilustratie:
Mijn werkpunten zijn buckels en poeder met een hard korstje (maar van dat laatste houden mijn smalle all-mountains niet zo)
@Gast629 , zelf heb ik nog maar 7 weken ervaring, (op 2jaar en een paar weken tijd) waaronder 24u groepsles en 3u priveles, maar kom waarschijnlijk al aan een aardig bovengemiddeld niveau (Classe III) en sociaal gedrag op de piste.
hierna 2 links van materiaal dat ik vorig jaar heb geschoten.



P.S. sinds dit jaar wedel of carve ik de meeste pistes af indien de toestand van het sneeuwvlak dit toelaat.
Ben ik nu een goed skiër? Ik ga er zelf niet over oordelen ;-)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie