Dagenlange sneeuwval in de Zuidalpen

Roel op 14 januari 2014· 23 reacties

null
Wakker worden in Livigno (I), via twitter

Dat is een fijne binnenkomer van Ruud: “Het weerbericht is een zootje”. Morgen mag ik met hem naar Oostenrijk… Voordat ik zijn uitdaging aan ga ben ik blij dat het weer sneeuwt in de West- en Zuidalpen. Zelfs tot over Vorarlberg is sneeuw gevallen en het gebied breidt zich nog iets uit. Wat nu vooral in het oog springt is de dagenlange sneeuwval deze week voor de Zuidalpen. Met uitzondering van woensdag en donderdag sneeuwt het bijna continu!

Onvoorspelbaar
Dan naar het artikel van Ruud. Hij schrijft: “Waarom volgen de weerberichten elkaar op met zulke snelle en onverwachte wisselingen? Wat is er in deze winter aan de hand?” Het ligt aan die zachte zuidwestelijke aanvoer, maar laat ik beginnen met de opmerking dat mensen concrete weerberichten verwachten. Een zonnetje of een wolkje, een regendruppel of een sneeuwvlok. Vandaar dat weersites met weersymbolen, zoals wij die ook hebben staan bij onze skigebieden, zo’n succes zijn geworden. Snelle, hapklare brokken en je weet meteen waar je aan toe bent. Tenminste dat denk je. Iedere (in mijn ogen noodzakelijke) nuance ontbreekt erin.

null
Sinds gisteravond sneeuw in Val Thorens!

Daarnaast wil een “officieel weerbureau” niet abstract zijn. Hoe onzeker de lange maar soms ook korte termijn ook is, je kunt als gerenommeerd instituut niet aankomen met “we weten het niet zeker, het kan twee kanten op”. Ik lees het ook zelden. To the point, dat wordt van hen verwacht en dat vinden zij zelf waarschijnlijk ook. Ik ben het daar niet helemaal mee eens. Bij de zachte zuidwestelijke stroming van de afgelopen weken was er een snelle afwisseling van zachte en koelere lucht en precies op die overgangen zit altijd neerslag. Dan weet je niet altijd of en wanneer de regen overgaat in sneeuw! En dan heb ik het nog niet over de lokale verschillen. In sommige dalen, afhankelijk van windrichting, voorgeschiedenis, en geografie, kan koele lucht langer blijven hangen of kan het juist eerder afkoelen waardoor de sneeuwgrens daar veel lager ligt.

Bak van die variabelen maar eens een concreet weerbericht voor een hele provincie. Volgens mij is dat onmogelijk, en als je het toch probeert is de kans groot dat je de mist ingaat. Ik zal de laatste zijn die ontkent dat ik ook weleens fout zit en ik probeer de onzekerheid te benoemen.

Dump
Gelukkig is de huidige weersituatie iets minder complex. Het sneeuwt sinds gisteravond en vooral de Zuidalpen krijgen deze week een dikke dump voor de kiezen. De wind waait bijna onophoudelijk uit het zuiden en daarmee wordt hele vochtige lucht vanaf de Middellandse Zee tegen de zuidkant van de Alpen gekiept. Omdat er vanuit het noordwesten meteen wat koelere lucht is binnengestroomd schuift de zuidkantbewolking vandaag over die koele lucht heen tot over de Noordalpen. Bij wijze van uitzondering sneeuwt het tijdelijk dus ook in Oostenrijk.

null
Sneeuw vandaag ook in Vorarlberg, Oostenrijk (Faschina)

Vrijdag als de tweede zuidkantdump zich ontwikkelt, met net als nu ook sneeuw voor de Franse Alpen, lukt dat waarschijnlijk niet omdat de koude luchtlaag ontbreekt. Tot en met zondag valt er lokaal in de Zuidfranse en Italiaanse Alpen, het zuiden van Zwitserland en het zuiden van Oostenrijk meer dan een meter sneeuw. De Noordalpen doen het met wat er vandaag valt.

Onbestendig
Begin volgende week blijven de sneeuwkansen in het zuiden groot. Omdat een depressie rond de Alpen blijft tollen zou het kunnen dat het noorden van Oostenrijk en Zwitserland wel weer wat meepikken. De zuidenwind gaat er namelijk uit.

Frankrijk
Vandaag af en toe sneeuw tot in de meeste dalen. Het meeste in het zuiden waar lokaal 40cm valt. Vrijdag nadert een nieuwe storing met sneeuw, vooral ten zuiden van de Mauriennevallei valt weer een flink pak (boven 1500m) zodat we op het eind van het weekend rond de meter verse sneeuw zitten. In het noorden zal dat veel minder zijn.

Zwitserland
Vandaag geregeld sneeuw tot in de meeste dalen. In Wallis, Tessin en Engadin het meeste. Naar het noorden toe maximaal 10-20cm. Vrijdag in het zuiden opnieuw sneeuw, in het noorden bij lichte föhn ook af en toe wat zon. In het weekend wisselend bewolkt met in het zuiden aanhoudende sneeuwkansen vanaf 1000-1500m.

null
Westendorf gisteren, via Sneeuwhoogte+

Oostenrijk
Tot over Vorarlberg en Tirol vandaag af en toe wat sneeuw, 10 tot heel lokaal 20cm in Vorarlberg. De meeste sneeuw is voor Osttirol waar 30-40cm valt. Vanaf vrijdag in Osttirol en Karinthië meer sneeuw vanaf 1000-1200 meter. In het noorden wisselend bewolkt en bij lichte föhn vrij zacht. Na het weekend ook in het noorden onbestendiger met wat sneeuw.

Italië
Een week in het teken van sneeuw. Afgezien van woensdag en donderdag voortdurend soms zware sneeuwval vanaf de Middellandse Zee. Tot en met zondag gaan we regionaal met gemak over de meter heen. Sneeuwgrens ten opzichte van vandaag iets stijgend naar circa 1000-1200 meter.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Onbestendig klinkt alleszins al beter dan wat we tot nu toe zagen, wat zijn we in deze tijden toch vlug tevreden. :p Op de ensembles van München zie ik wel vanaf 16/01 tot 21/01 weer veel te warme temperaturen jammer genoeg. :(
Achja, we maken er het beste van. Vrijdag op zaterdag vertrekken naar Söll!

@Roel wat bedoel je precies met: onbestendiger met wat sneeuw. Wat is wat? ;)

Vraagje, ik zie in het ensemble voor wenen een hogere neer slag piek op de 21e dan die van Munchen.

Ik kijk daarnaar omdat mijn bestemming op de grens van Salzburg en Steiermark ligt.

Seriously snow addicted family!

@Roel: Hoe schat je de kansen in voor het Brixental de komende twee weken? Op dit moment is het er nog akelig groen in het dal, en op de berg is het ook al niet enorm voorzien van sneeuw.

Sinds gisterenavond licht sneeuw in briancon (1200m) en vanmorgen wakker geworden met ±5cm nu de lift naar boven en daar zal wel een pak meer gevallen zijn.

Like tourists huffing and puffing to reach the top, while we forgot the view on the way up !

heb het nou al een paar keer opgezocht maar tot welke regio behoort Serfaus eigenlijk? (west of zuid?)
BVD!

Seriously snow addicted family!

gast 39 hier, dank u gevonden (Noord dus)

Na twee superdagen in Selva met veel zon en perfecte sneeuw is het nu een dag behelpen. Constante sneeuwval, slecht zicht en harde wind. Alles wijst er op dat we woensdag en donderdag weer goed skiweer zullen krijgen, vrijdag opnieuw sneeuw.

Fijn om te lezen dat de zuidalpen lekker wat sneeuw erbij krijgen. Over een paar weken is het zover dan gaan we voor het eerst naar de Sella ronda.

Hoop dat het een leuke ervaring wordt, met dit soort weerberichten heb ik alvast voorpret.

Member of global cooling initiative

En naar waar ga je in Oostenrijk?

Go with the snow!

Jos de sella ronda is bij uitstek mijn favoriete skigebied. Ik ski al 20 jaar. De afdaling van de Marmolada is fantastisch. Eerste lift naar boven nemen,2000m stijgen en dan een zalig nog onbeskiede rode piste :D (ligt wel niet op de sella zelf ;) )

Vanaf zaterdag in Monte Rosa. Wat denken de experts? Wordt het het nu linke lawine omstandigheden daar?

Het sneeuwt sinds vanmiddag tot in het het dal van het Zillertal.

Ik werd vanmorgen wakker in Veysonnaz… Keek meteen naar buiten. OMFG! 20cm sneeuw, vrijwel meteen aankleden en naar de lift… GENIAAL snowboarden, alleen einde dag overal bultjes op de pistes. Maar een paar stukken ontdekt waar nog niemand was geweest. Episch knallen was het. Morgen hopelijk zon, dan hebben ze de verse sneeuw uitgereden en dan moet het wel knallen worden op de piste.

@Gast339,

Dit bericht volgen of erin posten.
http://snowheads.com/ski-forum/viewtopic.php?t=104108…

The older I get, the better I was

Hoi Weersdeskundigen, indien je kijkt op de weervoorspelling van wetter.at dan gaat het zaterdag sneeuwen in noord oostenrijk. Heb als voorbeeld Jerzens (hochzeiger) genomen… zie de voorspellingen:
http://www.wetter.at/wetter/oesterreich/tirol/jerzens/progno…
Ze voorspellen dus sneeuw vanaf zaterdag, is dit een soort weeronline zonder degelijke analyse of een serieus weerstation met goede voorspellingen (voor zover dat kan…maar wel serieus met enig inzicht en interpretaie van de weerkaarten)?
Thnx, Bert

@Jeffrey, wat sneeuw betekent een centimeter of 10, vooralsnog geen grote hoeveelheden. Voor Salzburg/Steiermark zou ik eerder naar München kijken want München rekent de stuwing van de noordkant mee, Wenen niet.
@Mattz, we gaan naar Mellau-Damüls en Diedamskopf. Precies op tijd is daar gelukkig ook een laagje gevallen vandaag.
@Gast183, de meerdaagse van wetter.at is niet beter of slechter dan weeronline. Het zijn de standaard weersymbooltjes waar ik in dit bericht op doel. Makkelijk leesbaar maar gewoon “een” modelberekening. Morgen kan er weer iets anders staan. Nogmaals ik geloof niet zo in sneeuwval in de Noordalpen op zaterdag.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel: Goede keuze, twee leuke skigebieden. Normaal gezien vrij veel sneeuw, maar nu niet, wel erg rustig daar. Normaliter is de off-piste in Damüls ook goed, maar nu met de weinige sneeuw zal het maar wat minnetjes zijn. Kan je laten weten hoe de dalafdalingen van Diedamskopf zijn (als ze open zijn)? Waren dicht tijdens de periode toen wij er twee jaar geleden waren :)

Geen probleem! We gaan er filmpjes maken.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel Je hebt het in je weerbericht van Zwitserland vaak over Engadin. Bedoel je dan ook precies Engadin of geldt het verhaal voor heel Graubünden?

@Joepiedepoepie, ik zeg bewust Engadin, dus de omgeving Sankt Moritz. Graubünden is ruimer en strekt zich veel verder uit naar het noorden. De weergrens in dit soort situaties ligt vaak bij Bivio.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel Bedankt, dan weet ik hoe ik ongeveer moet kijken. Ik ga naar Laax, dat is Graubünden, Surselva.

Neerslag verwachting komende dagen van Aostadal.
Vuistregel - 1 mm neerslag = 1 cm sneeuw.

[img]

http://www.skiforum.it/forum/attachments/localita-italiane/4...

The older I get, the better I was
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie