De andere kant van de Olympische Spelen

Arjen op 05 februari 2014· 9 reacties

null

Vrijdag beginnen de Olympische Spelen in het Russische Sochi. Nederland (en ook ikzelf) gaat weer massaal voor de buis zitten om die ‘Olympische sfeer’ te proeven en mee te leven met onze sporters. Zal Sven Kramer meerdere gouden medailles halen? Gaat Ireen Wüst weer knallen?

Presteren
Deze Olympische Spelen doen er ook meer Nederlandse sneeuwsporters mee dan ooit. Onder andere Dolf van der Wal, Dimi de Jong en natuurlijk Nicolien Sauerbreij gaan proberen een prestatie van formaat neer te zetten. Eerlijk is eerlijk hebben ze dat natuurlijk al gedaan door zich te kwalificeren voor de Spelen. Ga maar na. Nederlanders die op het hoogste podium acteren in een sneeuwsport.

De oorsprong
Toch bekruipt me altijd een beetje een vreemd gevoel bij de Olympische Spelen. Ooit, in een heel ver verleden waren de Spelen gestart om de Griekse goden te vereren. We praten over het jaar heel ver voor Christus. Daarna ging het steeds meer op sport draaien tot de Spelen ergens in de vierde eeuw na Christus werden verboden omdat het een heidens feest was. Dik vijftien eeuwen later werden de Spelen uiteindelijk door Pierre de Coubertin weer nieuw leve ingeblazen met als doel „de bevordering van een harmonieuze lichamelijke en geestelijke opvoeding van de jeugd en de versterking van de vriendschapsbanden tussen de volkeren”.

De tijd tikt echter verder en tegenwoordig zijn de Olympische Spelen verworden tot een van de grootste evenementen ter wereld, waar de commerciële belangen zeer groot zijn. De Olympische ‘familie’ in de vorm van het IOC harkt ondertussen miljarden binnen. De term ‘meedoen is belangrijker dan winnen’ heeft op hen waarschijnlijk geen betrekking.

Terje
Onlangs las ik een interview met snowboardlegende Terje Haakonsen. Hij boycotte, als algemeen beschouwd de beste snowboarder ter wereld, de winterspelen van Nagano. Omdat het snowboarden de Spelen niet nodig had en hij zich niet wilde gebruiken als een speelbal van de commercie, zonder z’n eigen sponsoren en de volledige controle die de Spelen vragen. Het haalt de ziel uit de sport, het remt innovatie en hij weigert daar in mee te gaan. Vanuit zijn perspectief is het interessant om te zien of de nieuwe sneeuwsporten die deze Spelen voor het eerst toegevoegd zijn aan het programma eenzelfde lot beschoren zijn.

null

Citius, altius, fortius
Denken we daaraan als Dolf van der Wal straks de halfpipe induikt? Nee, natuurlijk niet. Ik hoop van harte dat Dolf en de andere Nederlandse sporters goed presteren en wellicht zelfs met een medaille terugkomen. Iedere atleet leeft voor z’n sport en laat zich, bewust of niet bewust, nog altijd leiden door het aloude adagium ‚citius, altius, fortius’, oftewel ‚sneller, hoger, sterker’. Bij het IOC denken ze er zo ook nog steeds over. Alleen vanuit een commerciële invalshoek. Desondanks zit ik straks toch gewoon voor de buis. Jullie ook?

Arjen
is geboren met de kaarten van skigebieden in de wieg en heeft ze bijna allemaal bezocht. Zijn grote passie is freeriden.

Plaats een reactie

Jazeker wel! En dan dit jaar gelukkig niet midden in de nacht om wedstrijden te zien, maar gewoon op normale tijden overdag :) Ik heb er nu al zin in! Enige minpuntje is dat de finale van het langebaanschaatsen wordt gehouden als wij de eerste dag op wintersport zijn, dat wordt dus een berghut opzoeken waar ze dat uitzenden.

Never eat the yellow snow

Das al de tweede keer in even zoveel dagen dat ik het woord adagium zie, best mooi :)

Even serieus; ik ben zelf op wintersport dus zal veel missen, heb voor de zekerheid wel de agenda van m’n telefoon met alerts vol gezet wanneer er interessante events zijn. Voor een sportfreak als ik betekent dat bij bijna alles dus.

Ik denk dat de groei van het evenement alleen maar positief is. Het is toch hartstikke tof om zo’n geweldig internationaal sportevenement te hebben. Alleen de manier waarop loopt een beetje de spuigaten uit. Sportevenementen hoeven niet zo duur te zijn en de ene spelen hoeven niet per se nog beter te zijn dan de vorige qua groteske stadions en dergelijke.

Maar ik ben wel voorstander van het toevoegen van nieuwe evenementen, altijd goed voor de sport want er is heel veel exposure voor. Maar we moeten met z’n allen wel oppassen, dat we niet meer van mensen gaan vragen dan dat het menselijk lichaam aan kan. Zie bijvoorbeeld de discussie rondom het slopestyleparcours of 4 jaar terug rondom de bobbaan. Allemaal leuk aan aardig maar ietsje minder spektakel is nog steeds spektakel hoor :)

Wie nooit valt zal niet weten waar z´n grens ligt.

Morgen heb ik het 1e uur vrij dus dan kan ik het eerste stukje van de Freestyle skiën kwalificaties meepikken :)

#ProudToBePartOfLesWintersportérs

Hier vind je de kaart met alle wedstrijdlocaties, met daarin alle programma’s van de wedstrijden:
http://www.mapmundo.nl/sport/42-sport/140-os-2014-in-sochi…

Ik ook :P

Gang is alles

Hoe geloofwaardig vinden jullie de topsporters? Ik hoorde (radio-interview met Herman Ram van de Nederlandse dopingautoriteit) dat in Rusland een nieuwe dopingvariant ontwikkeld is die nog niet getraceerd kan worden. Kosten E 100.000 per druppeltje of zoiets. Als ik zoiets gehoord heb heb ik dus meteen argwaan bij elke onverwachte Russische medaille, want een land dat zoveel miljarden aan de OS besteedt is best ook wel bereid in de goeie oude Oostbloktradities de sport als de ultieme vorm van nationalisme op een speciale manier een hart onder de riem te steken.

2024 Met kleinkinderen, weer gebonden aan het hoogseizoen €€€

Wanneer gaan ze beginnen aan “de versterking van de vriendschapsbanden tussen de volkeren” ? iedere keer kost de beveiliging meer en meer. Dat heeft een reden lijkt me zo.
Dat gevoel bekruipt me bij elke OS.

Maar zit graag voor de buis om zoveel mogelijk te zien, helaas vanaf zaterdag 3 weken weg voor werk en daar geen tot bijna geen mogelijkheid om te kijken.

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Is skiën in het algemeen al lang geen über commercie geworden ???

Het zal allemaal wel, sommige onderdelen zijn misschien nog leuk om te zien maar ik acht het ook niet onmogelijk dat ik het volledig ga missen. Dit soort evenementen, met als ultiem hoogte- (of diepte-?!)punt de kampioenschappen tegen-een-balletje-trappen, zijn zo over the top en uit hun verband gerukt, gaat nergens meer over.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie