Zaterdag afkoeling en sneeuw voor Oostenrijk

Roel op 11 maart 2014· 20 reacties

null
Begin van weer een mooie dag (Kleinwalsertal, foto: Hans ter Braak)

Het is nu wel duidelijk dat de weersverandering eraan zit te komen. Oostenrijk kan zich sinds lange tijd opmaken voor serieuze sneeuwval, en dan vooral de skigebieden ten oosten van Innsbruck. Bovendien wordt het gevoelig frisser.

Noordweststroming
Het lijkt het begin van een periode met veel wisselvalliger weer in de tweede helft van maart. De berekeningen zoals de modellen ze nu uitspugen lijken een meer noordwestelijke koers te varen. Dat is nou precies waar we de hele winter naar hebben gehunkerd maar wat niet kwam! Nu in maart is het voor de meesten mosterd na de maaltijd. En misschien nog erger, in Nederland en België moeten we na deze lenteachtige dagen rekening houden met natkoud weer en later misschien(!) zelfs een verdwaalde sneeuwvlok. Niet vreemd in maart, maar zitten we daar nu nog op te wachten?

Sneeuwkansen Sauerland
Het voordeel is dat de Ardennen en Sauerland zich dan weer op sneeuw kunnen verheugen. Maar zo ver is het nog niet. Dit weekend komt waarschijnlijk te vroeg omdat de meeste neerslag net ten oosten van Sauerland passeert. Volgende week komen er mogelijk betere kansen.

Verder zijn de sneeuwkansen voor de verandering nu alleen voor de Noordalpen. Hogedruk voorkomt dat de sneeuwval Frankrijk bereikt, de Alpenhoofdkam doet dat voor Italië. Qua temperatuur maak ik ook een nuance, het is niet zo dat de winter nu ineens terugkeert. We gaan slechts terug naar normaal (sneeuw vanaf 800-1200m) en er komen tussendoor ook nog wat warmere fasen als een warmtefront overtrekt.

Frankrijk
Afgezien van wat sluierbewolking veel zon en tot en met begin volgende week op de meeste plaatsen droog. De temperatuur daalt zondag wel naar 0 graden op 1500m en in de buurt van Les Portes du Soleil zou een sneeuwbuitje kunnen vallen. Daarna wordt het weer iets warmer.

null
Bivio, Graubünden (CH): meer dan genoeg sneeuw

Zwitserland
Eerst veel zon en droog. Zaterdag raakt het vanuit het noorden bewolkt met in de avond de eerste sneeuw. Zondag op meer plaatsen sneeuw vanaf 1000m maar geen grote hoeveelheden. Het meeste is voor het oosten. Daarna tijdelijk terugkerende zon met later in de week nieuwe sneeuwkansen.

Oostenrijk
Tot en met vrijdag droog en afgezien van wat hoge sluierbewolking veel zon. Zaterdag uit het noorden bewolkt en in de avond sneeuw. Zondag ook nog sneeuw, het meeste is voor het Salzburgerland waar boven 1000m 20-40cm sneeuw gaat vallen. Begin volgende week tijdelijk rustiger, daarna opnieuw sneeuwkansen.

Italië
Veel zon en droog, In het weekend wel iets koeler maar door nordföhn blijft het droog en de zon blijft schijnen. Begin volgende week weinig verandering.

null
Wintersport was zondag nog steeds mogelijk in Winterberg, via Facebook

Sauerland
Veel zon en zacht. Bizar dat hier nog steeds beperkte wintersportmogelijkheden zijn ondanks bijna 20 graden afgelopen weekend. In het weekend gevoelig kouder maar waarschijnlijk nog niet veel sneeuw. De hogedruk ligt iets te dichtbij. Begin volgende week wisselvallig met afwisselend een warme en koele fase. Daarna mogelijk nieuwe sneeuwkansen.

Donderdag de volgende update! Mocht er in de tussentijd wat te melden zijn dan lezen jullie dat in de reacties.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

In bramberg kunnen ze het goed gebruiken! Heb nu al zin in volgende week

Hoppa
'K zit in Saalbach zaterdag voor een week…
Na weken spanning waarschijnlijk een super week

heerlijk bericht voor de mensen die nog gaan!

Seriously snow addicted family!

Donderdag naar Hinterglemm met een hele groep, dit is echt goed nieuws ! :-)

Wij gaan naar Saalbach komend weekeinde, ik ben al wat optimistischer na het lezen van dit bericht. Nu nog wachten tot het witte goud echt gevallen is :-)

we vliegen donderdagochtend naar Muchen en hopen s’middags in Westendorf op de piste te staan. Hopelijk van het weekend sneeuw erbij!

Vrijdag met een bende van 19 man voord 9de keer naar hinterglemm voor een week
hopen op sneeuw en zeker geen regen

Gaat iedereen naar Saalbach as weekend…;-)?

Hoppa, toch de golftas weer omruilen voor de boardbag ;-)

Mooi laat maar vallen, Gabuhel kan het wel gebruiken :)

Dienten Die Alte schule

Nee hoor wij gaan as vrijdag naar Fiss. …

Ben benieuwd waar en wanneer de serieuze sneeuwval gaat komen?
Alle prognoses geven slechts een paar centimeter, is het misschien een beetje te optimistisch ? Hoop het niet, volgende week naar Ischgl.

Daar zit ik nu echt niet op te wachten hier. Terugkeer naar nat en koud weer .
Dan maar liever een voortzetting van het lenteachtig weer, maar helaas zal het voor langere tijd uit zijn met de pret vrees ik.

De hoeveelheden voor zaterdag/zondag zijn iets teruggerekend voor heel Oostenrijk maar dat kan weer veranderen. Verder begin volgende week even een terugkeer naar vrij zonnig weer, vanaf woensdag weer toenemende sneeuwkans.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Roel,

we gaan za naar solden moeten we ons dan zorgen maken over de fernpass route of zijn het maar een paar cms?

ik zie wel dat het woensdag in oostenrijk wel echt raak is met -10 op 2300m en 11 cm sneeuw in solden volgens snow-forecast.com !

Afgelopen weekend terug gekomen uit Hinterglemm. Ik kom er al jaren in de carnavalsweek maar dit jaar was samen met 2011 het slechtste jaar wat ik heb meegemaakt.
Ondanks de lage ligging en het gebrek aan sneeuw kun je altijd skiën in het Skicircus. In de ochtend bleven we bovenin op de zuidhellingen en tegen 12.00 uur staken we over naar de noordhellingen. Ook wij hebben verlangd naar een opfrissend laagje op de groene zuidhellingen. Ik hoop dat de, door Roel voorspelde sneeuw, blijft liggen op de steeds verder opgewarmde ondergrond. Dan kan het voor de SH-gangers in de komende week in elk geval niet meer stuk. Have fun!!

Wauw, wat een bof voor de mensen die nog gaan moeten! En voor al die anderen die net zoals wij van de schoolvakanties afhankelijk zijn: volgend jaar kan alleen maar beter toch, in het Salzburgerland en Steiermark? Want zo slecht als dit jaar hadden ze het daar nog nooit gehad, zei men…

Roel,
Het is mss nog een beetje vroeg maar wij hebben noodgedwongen door medisch voorval onze skivakantie moeten verleggen.
Normaal zaten we deze week in Valmenier dus we balen serieus als we het weer daar nu zien.
Normaal als alles goed gaat vertrekken we op 22/3 voor een weekje Valmenier. Maar we hopen echt op een weekje zon in de sneeuw. :-)
Denk je dat we mogen hopen voor 7 dagen zon van 22/3 tot en met 29/3?
We hebben dit echt wel nodig na al deze medische ellende. :-(
We volgen elke dag het weerbericht hier.
Alvast bedankt! Groetjes An

Helaas zijn de verwachtingen alweer bijgesteld lees ik in het weerbericht van Roel !
En inderdaad slecht seizoen voor Salzburgerland en Tirol en wordt dus ook niet beter daar helaas, duimen voor volgend jaar dan maar !!

@Gast566 Nog te ver weg om iets zinnigs over te zeggen. De voorspellingshorizon voor een indicatie ligt op 7 tot maximaal 10 dagen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie