Eerste bak sneeuw gevallen

Roel op 23 maart 2014· 13 reacties

null
Dikke sneeuw in Méribel (F)

Heerlijke plaatjes, ik kan niet anders zeggen. De eerste dikke laag is gevallen en het sneeuwt de hele dag nog vrolijk verder. Hoeveelheden van 50 tot 80cm zijn tot en met morgenochtend goed mogelijk. Het blijft een aparte winter, zowel de aanloop als het einde verloopt diepwinters terwijl de ‘Hochwinter’ in de Noordalpen eigenlijk niet imponeerde.

Dump begonnen
Op dit moment zitten we op verschillende plaatsen al op zeker 20cm zoals hierboven in Les Trois Vallées, in het Zwitserse Arosa en ook op de Kristberg en in Berwang komen we in de buurt.

null
Arosa (CH)

null
Kristberg in het Montafon (O)

null
Berwang (O)

‘Nordstau-loze’ winter
Dat de dump zich zo uitspreidt geeft wel aan dat het geen normale situatie is. Geen nordstau maar een “Gegenstromlage” met sneeuw uit het zuiden waar het héle Alpengebied van profiteert. Ik schreef daar in mijn vorige weerbericht al over. Dat is precies de situatie die we 11 oktober 2013 ook meemaakten. Eigenlijk de enige dag dat het ook in de Noordalpen echt dumpte en dat dus nieteens door sneeuw uit het noorden. We kunnen bijna over een ‘nordstau-loze’ winter spreken. Heel bijzonder!

Tot morgenmiddag sneeuwt het door, wel verplaatst het zwaartepunt zich steeds meer naar Oostenrijk en eerst ook de Dolomieten. De sneeuwgrens daalt geleidelijk tot in de meeste dalen. Zojuist is het bv. ook in Reit im Winkl (Beierse Alpen) op 700m begonnen met sneeuwen.

null
De regen is in Reit im Winkl (D) overgegaan in sneeuw

In het zuiden aanhoudend wisselvallig
In het westen wordt het geleidelijk aan wat droger en vanmiddag zou de zon zich voorzichtig kunnen laten zien. Morgen gebeurt dat ook in Zwitserland en Italië. De rest van de week wordt het rustiger en iedere dag klimt het kwik een graad met geregeld zon en slechts een enkele sneeuwbui. Alleen in Frankrijk en in de Zuidalpen zijn de sneeuwkansen groter door een lagedrukgebied boven de Middellandse Zee.

En, hoe bizar kan het zijn, de weerkaart is deze week puur winters te noemen! Lagedruk in het zuiden en hogedruk boven Scandinavië geven oostenwinden die 's winters vrieskou hadden aangevoerd. Nu zorgt de hoge zonnestand ervoor dat dat niet meer gaat gebeuren! Gevalletje van verkeerde timing, die winter van 2013-2014.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Gevalletje verkeerde timing… pfff zeg dat wel ja!

Seriously snow addicted family!

Wat een jaloers makende beelden :P

Gang is alles

het dumpt in cham!!!yiehaaaa

Pfff…. het zijn prachtige plaatjes maar wat hadden veel mensen dat liever een week of drie geleden gehad… Volgend jaar beter?!

Looking good!

Go with the snow!

Woensdag nog maar ff de auto in! We zitten al een tijdje te wachten en eindelijk is het dan zover! :-)

Hehe, daar zaten we op te wachten. moeten op 5 april nog vetrekken naar La Plagne en dan willen we ook nog wel wat sneeuw nietwaar…
Hopen maar dat het nu niet te warm wordt de komende weken.

as vrijdag naar ski rama,folgarida italie,hier zat ik op te wachten verse poeder

Hier in engadin +80cm

#wintersport verslaafd

Gister ochtend met pijn in het hart vertrokken uit les menuires (3vallees) toen lag er 30cm vers en dumpte nog steeds

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

Afgelopen zaterdag SFL verlaten na een prachtige week zon maar slechte/bruine pistes en dan kijk je nu naar prachtige witte bergen. Het is niet eerlijk. Hopelijk volgend weer een normale winter.

Woensdag vertrekken wij richting les menuires! Ik kijk er al naar uit!

Super timing;-) we vertrekken vandaag naar 4-vallees!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie