In de serie, “Wie zit er fout?” topics, die dit jaar aardig wat discussie opleverden dit keer een lastige. De vraag is niet zomaar met de standaard piste regels is op te lossen. En het blijft een lastig probleem. Hoe zou zo’n probleem als deze voorkomen kunnen worden? Het feit dat dit ongeluk in een snowpark voorkomt maakt dat volgens jullie de schuldvraag anders? En wie zit er fout?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Moeilijk te zeggen omdat je niet weet hoe de andere persoon in de landingszone terechtgekomen is.

zeer tricky deze keer. Het slachtoffer staat niet stil, dus kan hem niet verweten worden dat hij zich op een plaats ophoudt waar hij niet hoort te zijn. De springer heeft niet een rotvaart, lijkt best handig te zijn in z’n sprongen en dus is het niet de eerste keer dat hij in een snowpark is. Overzicht heeft hij eigelijk genoeg, tot die 2e bult. Dus ook niet direct verwijtbaar.
Toch vermoed ik dat de springer als schuldige aangewezen zal worden, in combinatie met z’n “camera man”. Als je een dergelijke rit wil filmen kun je beter zorgen dat de track volledig vrij is, controleren dus.
Maar goed, ik doe een gok, ben benieuwd naar de rest van de meningen!

Mijn gevoel zegt toch de persoon die de sprong maakt. Die moet zeker weten dat de baan vrij is. Ja de persoon onder de landing moet daar niet zijn, maar die staat net op om te vertrekken als je goed kijkt. Dus je mag aannemen dat die daar gevallen is.

Gast568 ben ik trouwens

Staat er aan het begin van een snowpark geen bord met aparte/aanvullende regels? Ik meen dit laatst te hebben gezien in Italië.

Ik ben van mening dat je als je gebruikt maakt van een piste, je de piste regeld dient te weten. En dat je je ook bewust moet zijn dat je je op een snowpark begeeft en dat je daar extra goed moet opletten en dat je je moet realiseren dat degene die zich actief begeeft als “springer” niet alles kan overzien tijdens zijn rit en je hem dus vrij baan dient te geven.

volgens mij is de man die onder schans staat fout, hij staat er al even lijkt het omdat dat pas de eerste keer is dat hij in beeld komt, en zou hij in beweging zijn geweest voor de sprong dan had de springer hem al eerder moeten zien en weten dat er iemand zich achter de schans begeeft. Daarnaast in een snowpark wordt er meestal goed op gelet (gevoelsmatig beter dan op standaard pistes), maar ook als je je erop begeeft weet je dat als je valt je snel moet opstaan en doorgaan of snel naar de kant als dat kan, want je weet dat je door de verschillende onderdelen/obstakels in een park je niet overal goed zichtbaar bent als je op de grond ligt, en zeker achter een schans niet.

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Schuldvraag vind ik eigenlijk niet relevant. Zeker niet omdat geen van beide dit met voorbedachte rade deed. Ze lijken ook beide schade te ondervinden.
Misschien kan het wel voorkomen worden (rubberentegel-alert!): Door het plaatsen van een bewegingssensor en daaraan een soort stoplicht? Of een (gebogen) spiegel zodat je voor de bult kan zien wat daarachter zit?

Shit happens. Ongelukjes, in de zin dat sprake is van een ongelukkige samenloop van omstandigheden waaraan niemand schuld heeft, bestaan. Niet elk ongeluk brengt dan ook aansprakelijkheid met zich mee.
De vraag is wie zich hier zodanig gedragen heeft dat hem daarvan een verwijt gemaakt kan worden.
Het slachtoffer deed niet waarneembaar iets verkeerd. De springer ging naar mijn mening redelijk voorzichtig te werk, maar had geen zicht op de gehele af te leggen route. Maar dat heb je vaker bij een schans(je). Beiden hebben zich overigens in een snowpark begeven, waarmee zij ook rekening moeten houden met het feit dat anderen springen dan wel zich om of nabij de schansjes bevinden, zij hebben door daar te zijn de daaraan verbonden risico’s ook geaccepteerd.
Op basis van het filmpje zou ik daarom niet aan willen geven dat iemand een fout gemaakt heeft.

2024 Met kleinkinderen, weer gebonden aan het hoogseizoen €€€

Er gelden een aantal duidelijke maar misschien wel informele regels op een piste en een snowpark is sowieso apart gebied. Die regels worden niet meer aangeleerd door de “twentse skileraar” van 18 die zelf 2 keer heeft geskied in het sauerland. Daarnaast geen veel mensen niet op les; immers ome kees leert het wel even luidkeels instructies gevend.

Dus goed of fout is minder relevant. Wat wel relevant is is dat veel skiers en snowboarders geen idee hebben wat deze misschien wel informele regels zijn.

Volgens mij boeit het velen ook niet…

Mij wel trouwens, leve rustige zwitserse pistes met locals

idd persoon in de landing is “fout” parkregel nummer 1…Ga niet in een landing staan, zitten,liggen oid. https://www.wintersport.nl/wiki/snowpark

zie helaas te vaak mensen beetje door het park rijden, en nemen de landingen mee als sprongetje…leuk, maar levensgevaarlijk. Park --> alleen als je de regels kent, en ook het park gebruikt waar het voor is, ipv veredelde piste.

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

Het is niet goed te zien of het slachtoffer stil staat of heel langzaam rijdt. In ieder geval geen handige plek om je te begeven. De springer kan niet over de jump kijken en zag het slachtoffer pas toen hij al was gesprongen. Gewoon geval van pech en hopen dat er geen lichamelijk letsel over blijft.

Nu ik het filmpje nog een keer bekijk krijg ik toch de indruk dat het slachtoffer het board dwars heeft en aan het filmen is met zijn helmcam. Hierdoor zou hij dan toch als veroorzaker worden gezien.

Wat easyrider hierboven aangeeft vind ik sterk! Inderdaad, na een paar keer terug kijken, is duidelijk te zien dat “het slachtoffer” hoog op de achterkant van de schans, dwars staat/glijdt. Alsof hij van de zij-kant is komen aanrijden. ALS dat het geval is, dan is dat stom en tegen elke (informele of formele) park regel in! En dan is hijzelf dus de oorzaak van dit gebeuren.

Lijkt mij dat je zeker na een jump toch echt niet eronder blijft staan, zitten, hangen of wat dan ook. Of je net stopt, of dat je gevallen bent, dan maak je toch dat je uit de weg komt? In dit geval vind ik de persoon achter de jump de schuldige, geen slachtoffer. Op de piste is het anders, dan heeft de persoon onder je altijd voorrang.

@interjrs: wanneer je de film frame-na-frame bekijkt, zie je ook dat de persoon onderaan vanuit een hurkend/zithouding rechtkomt. Lijkt me niet gewoon aan te komen rijden maar eerder gevallen te zijn.

Wat me trouwens ook opvalt is dat niet te lang na de springer nog een derde persoon (kind) aankomt. Timing ook niet ideaal.

Wat mij betreft typisch ongeval eigen aan een park:

  • gemengd publiek (gaande van “eens proberen” tot “goede springers”)
  • geen controle door derden
  • blinde plaatsen

ongevallen die dus verwacht kunnen worden.

Overigens, rond seconde 10 kan je zien dat er verder naar onder aan de zijkant ook iemand aan het kijken is naar boven. Die zou, wat mij betreft, even goed schuldig kunnen zijn (geen signaal geven van aanwezigheid gevallen persoon).

Ik kan het niet goed zien, maar op seconde 2 lijkt er nog iemand in de lucht te hangen. Ook klopt het wat @Lars3 zegt, de eerste persoon lijkt op te staan.
In dat geval is het de hoofdrolspeler van het filmpje die fout zit, namelijk een run maken door een lijn die niet vrij is (en dat doen er meer, gezien de springer die er ook nog achteraan komt).

@Hessel Nog eens beter gekeken … je ziet hem idd nog nét vallen (seconde 2-3).
Dus … hoofdrolspeler in de fout.

En wat doet die skiër er direct na de val achteraan?
Als de eerste boarder net gevallen is, en daar lijkt het wel een beetje op gezien de witte rug en achterkant van de broek had hij nog direct de jump vrij moeten maken. Al met al lijkt het toch op een zeer ongelukkige samenloop van omstandigheden.

Ik denk dat de eerste boarder al relatief snel aan het maken is dat hij weg is … Tussen zijn (ik denk het toch) val en de impact liggen 3 à 4 seconden. Dat is héél weinig als je net gevallen bent. Hij staat ook al relatief ver naar de rechterzijkant van de landingszone. De oorzaak lijkt me dan ook bij de hoofdrolspeler te liggen (te snel volgen, baan niet vrij), de aanleiding een waarschijnlijk ongeval van de voorligger.

Hell, dit jaar heb’k een klapper gemaakt waar’k een tiental minuten van heb liggen/zitten/staan bijkomen vooraleer’k terug verder kon (lag wel niet in de weg). De eerste 4 seconden was’k me hooguit aan het afvragen of’k nog lucht kon krijgen om te ademen.

Je hoort echt niet te staan onder aan een kicker, dat is niet heel goed nagedacht van die groene snowboarder… Blijf aan de kant :P

Gang is alles

Degene die springt moet zeker weten dat de landing vrij is, diegene die op de landing staat moet daar zsm weg zijn. Fouten van 2 personen in mijn ogen. Als je valt moet je alleen wel zo snel mogelijk weg rollen, glijden of wat dan ook.

Blijft gewoon een kutsituatie als je het mij vraagt, gelukkig zonder gewonden zo te zien

🏂

Die gozer die stilstond heeft duidelijk nooit de parkregels gelezen die bovenaan ELK park staan. Daartoe zouden ze mensen gewoon moeten dwingen.

#ProudToBePartOfLesWintersportérs

Hier de regels van deze site voor het park:

Weet wat je springt Zorg voordat je aan de sprong of ‘trick’ begint wat voor een module je te wachten staat. Spring niet blindelings over schansen e.d. Goede freestylers maken altijd eerst een ‘rechte’ sprong zonder tricks om de schans en landing te checken.

Check de moeilijkheidsgraad Veel skigebieden markeren sprongen met moeilijkheidgradaties (kleuren of namen). Ga in geen geval direct van een moeilijke sprong, en wees eerlijk over je eigen niveau.

Doe een goede opwarming Begin nooit koud aan een sprong, zorg dat je je lichaam goed opwarmt voordat je de eerste sprong waagt. Maak verschillende afdalingen voordat je direct richting snowpark vertrekt.

Controleer de landingszone Zorg ervoor dat je zeker weet dat de landing vrij is. Als je dit zelf niet kan zien, zorg dat er iemand aangeeft wanneer alles veilig is. En er niets of niemand in de weg staat.

Dring niet voor Als er een rij is, ski dan niet snel voor iemand uit. Wacht rustig op je beurt. Het gebeurt te vaak dat mensen elkaar opeens tegenkomen in de lucht.

Maak de landingszone zo snel mogelijk vrij Zorg ervoor dat de landingszone zo snel mogelijk vrij is, ook na een val. Klim deze landingszone nooit zonder reden omhoog.

Draag protectie Een helm is ‘verplicht’, verder zijn rugbeschermers, heupbeschermer en voor snowboarders polsbeschermers heel erg aan te raden. Ik heb hier nog nooit een local zien springen zonder helm/rugbeschermer.

Blokeer module zo nodig Als de landingszone te gevaarlijk is/wordt of er is een ongeluk gebeurt, blokeer dan direct de module en meld dit aan de pistedienst (pisteur of shaper).

Foto’s Als je foto’s maakt van freestylers wees voorzichtig, en breng jezelf en de freestylers niet in gevaar.

Zorg dat iedereen weet waar je staat.

#ProudToBePartOfLesWintersportérs

In de landingszone van een springschans gaan staan, is nooit verstandig.

Volgzaam type (off-piste mits berggids).

Er is maar één reden om zonder enige vorm van beweging in een landing-zone te vertoeven en dat is als je niet meer kunt bewegen. In alle andere gevallen doe je er verstandig aan om z.s.m. weg te zijn. Natuurlijk moet ook de springer zich ervan verwittigen dat alles vrij is, maar dit zijn van die blauwe sprongen, daar heb je soms een serie van 5 of 6 van… Dan kun je het niet meer zien.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie