Koude invalletje voor Oostenrijk

Roel op 12 april 2014· 26 reacties

null
Rustige pistes op de Gigijoch in Sölden (O)

Lange tijd kabbelde de lente voort op de manier hoe de winter geëindigd was. Inmiddels worden we er weer even aan herinnerd dat het pas april is en er nog vanalles mogelijk is in dit jaargetijde. Er vallen dit weekend al wat buien maar dinsdag wordt het even winter in Oostenrijk met sneeuw tot in de dalen. Er kan zich weer een dekje gaan vormen, en er geldt hoe oostelijker hoe beter.

Nordstau
Oorzaak van de weersomslag is een kleine nordstau die dinsdag op de kaarten verschijnt. Het hogedrukgebied dat voor deze noordelijke glijbaan zorgt ligt trouwens wel akelig dicht bij Frankrijk dus ik verwacht dat de invloed van wolken en sneeuw daar een stuk kleiner zal zijn. Meer zon dus en minder koude lucht. Hoe dan ook, in Oostenrijk worden de skigebieden (die nog open zijn) getrakteerd op een vers(e) laag(je) verse sneeuw vanaf 800-1200m. Je ziet, ik twijfel nog over de hoeveelheden maar het is, hoe dan ook, goed nieuws met het oog op de diverse seizoenssluitingen.

null
Hoog in Val d’Isere/Tignes (F) ziet het er nog prima uit

Zwitserland wel of niet?
Spannend is het wel. Het is afwachten hoe ver de sneeuw zich in de richting van Zwitserland zal verplaatsen. Op dit moment lijkt het Salzburgerland op de voorste rij te zitten. Het Amerikaanse model GFS is heel behoudend met alleen sneeuw voor die regio. Het Europees model is veel optimistischer en laat zien dat die sneeuw zich over heel Oostenrijk en het oosten van Zwitserland uitbreidt. De hoeveelheden zijn met 20-30cm tegenover 10cm (GFS) ook een stuk groter.

Frankrijk en Italië
In Frankrijk en Italië blijft het eerder zoals het was, met regelmatig zon en nog steeds vrij zacht. Door de aanwezigheid van hogedruk blijft het daar waarschijnlijk droog met niet meer dan een lichte afkoeling en redelijk wat zon. Een terrasje in de middag is daar geen enkel probleem.

null
Meribel (F)

Volgend weekend
In de tweede helft van de week lijkt de buiigheid in Frankrijk trouwens wel weer op te leven, maar dan van een meer warmbloedige kant. Omdat zachtere lucht instroomt stijgt de sneeuwgrens naar zo’n 2500 meter. De hoop moeten we vestigen op een bel koude lucht die volgend weekend vanuit Oost-Europa probeert binnen te sijpelen. Dan kan de sneeuwgrens weer wat dalen en neemt de neerslagactiviteit over een groter gebied toe. Afwachten.

Ik ben er even uit geweest en zag gisteren trouwens wat ongeduldige reacties. We plaatsen de komende tijd (zelfs in de zomer als er aanleiding voor is) nog wel updates dus wanhoop niet, maar de frequentie gaat er toch echt uit. Dat begrijpen jullie wel. Voor de die-hards loopt onze sneeuwverwachtingskaart nog gewoon door en bij de gebiedsinformatie vind je de bekende weertabellen die een hele aardige indicatie geven, afkomstig van onze partner de betrouwbare Oostenrijke weerdienst.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@Roel, bedoel je dan dat ik rekening ga moeten houden met regen/sneeuw in L3V volgend weekend?

Go with the snow!

Dat lijkt er nu op ja Mattz

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

En Ischgl Roel , hoe ziet dat eruit komende week ?
Groetjes

Vertrek op dinsdagavond gepland. Locatie nog flexibel… WAAR GAAN WE BEST HEEN? En bedankt voor de updates heel de (moeilijke) winter door!!

@Gast393 Kies sowieso een hoog gelegen gebied.
Bijvoorbeeld Ischgl, Sölden, Obergurgl - Hochgurgl, L3V, Tignes enzo

Gang is alles

Maar het kan dus nog positiever uitdraaien … ?

Go with the snow!

val thorens @gast393

Hopen dat de dutchweek geen waterballet wordt… Ik ben bang dat er tot 12 uur te skiën valt en dat je daarna de barretjes op moet gaan zoeken. Op weer.nl zijn ze voor Val Thorens nog enigszins hoopgevend vanaf met vanaf 19 april sneeuw. Zal dat de redding worden? Ik wacht op jouw verlossende woord Roel! Tover wat sneeuw of in ieder geval wat koudere lucht!

Voor iedereen die nog een weekendje wil gaan skiën kan ik de Hintertuxer gletsjer aanbevelen. Zit er op dit moment (helaas morgen weer naar huis) maar bovenin gewoon super goede sneeuw! Onder het middelstation wordt het echter wel minder. In de ochtend te doen, maar vanaf een uur of 13:00 uur dikke pap. Maar heb een super weekend gehad hier!
Voor een weekend genoeg om je uit te leven.

@Roel, ik twijfel sterk om volgende weekend naar Livigno te vertrekken, heb jij enige aanwijzing hoe de rest van die week zou kunnen verlopen. De meeste lange termijn voorspelling geven blijkbaar regen ?
Ik kan best leven met mindere sneeuw omstandigheden in een lente zonnetje, maar een weekje regen zie ik echt niet zitten.
bedankt alvast.

@Roel als ik nu kijk naar de voorspellingen hier op de site voor volgende week krijg ik hoop!

Go with the snow!

En ischgl komende week ?

En Solden met de paasdagen ??? Ik zie op de meeste sites een pak(je) sneeuw juist met de Pasen…hadden zo’n zin in goed skiweer, balen balen !
Twijfel om te annuleren … nog paar dagen afwachten, beslis woensdag.

@Gast393, perfecte timing om naar Oostenrijk te gaan: verse sneeuw en de hoeveelheden lijken op te lopen naar 20-40cm. Woensdag t/m vrijdag klaart het er weer op.

In het weekend wordt het overal wat wisselvalliger met kans op een bui, sneeuw vanaf 2000-2500m schat ik nog steeds in. Wat er na volgend weekend gebeurt is echt koffiedik kijken. Het meest waarschijnlijk is vrij zacht met 's middags ontwikkeling van een paar buien.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hoop dat het afkoelt! Doe je nog een update op woensdag of donderdag?

Go with the snow!

@Roel. Nog berichten over de sneeuwconditie in Sankt Anton am Arlberg?

Ja ik kom nog met een update. Ik ben benieuwd hoeveel Oostenrijk morgen krijgt. Het is daar nu begonnen

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@roel, momenteel al 4cm in hochkrimml

En nu 20cm :-)

@Roel klopt het huidige weerbericht (hier op de site)? Staat 70 cm sneeuw op voorspeld komend weekend? En erg lage sneeuwgrens? (Les menuires)

Go with the snow!

@Roel, zelfde vraag als Mattz. Klopt het dat in Val Thorens en zelfs in de Maurienne vallei het goed gaat dumpen op zaterdag?

Klopt, die bel koude lucht staat nog gewoon op de kaarten voor dit weekend en die gaat het spannend maken. Je ziet ook aan de sneeuwverwachtingskaart dat er potentie inzit voor Frankrijk, Zwitserland en het westen van Italië! Het is wel typisch een luchtdrukverdeling met grote lokale verschillen. Ik ga me dus niet vastpinnen op de centimeters die de computers nu berekenen. Dat kan morgen weer heel anders zijn.

Vandaag trouwens in Oostenrijk al ruim 20cm, toch veelbelovend voor de hogere pistes dit Paasweekend…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel: wordt knettergek van al die tegenstrijdige weerberichten voor komend paasweekend ! Solden is de bestemming maar volgens deze site komen er centimeters sneeuw en kijk ik op, naar mijn mening, de meest betrouwbare site van het skigebied zelf dan is er geen vlokje te bekennen ! Of hangt er zoveel vanaf dat ze het mooier maken dan het is ??

@Roel, blijft die koude lucht normaal staan op de kaarten of denk je dat die rap weer weg kan gaan?

Go with the snow!

@Gast487, wat ik in mijn vorige reactie zei. Het heeft in deze situatie geen zin om naar computerberekende centimeters van 1 specifieke plaats te kijken. Het zijn maar berekeningen, zowel onze site als die van het skigebied zelf haalt ze van een weermodel.

@Mattz, in deze tijd van het jaar blijft kou zelden lang hangen als hij niet continu gevoed wordt door verse kou. Zowel lucht als land warmt veel sneller op, ook nu maar boven 2500m kun je nog wel even uit de voeten hoor.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel bedankt voor de uitleg, maar ik denk dat ik me verkeerd uitgedrukt heb: ik bedoelde, blijf die koude in de kaarten staan voor aanstaand weekend of niet?

Go with the snow!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie