Veelbelovende paasdagen

Roel op 16 april 2014· 17 reacties

null
Een wit Tuxertal (O)

Kijken we naar de Oostenrijkse Alpen dan ziet het er nu gewoon winters uit! April doet wat ie wil, ook in de Alpen. Een snelle blik bij de verschillende lawinediensten leert dat Oostenrijk de afgelopen 48 uur 20 tot lokaal 50cm sneeuw heeft gekregen uit de aangekondigde nordstau. Een droomperspectief voor de Paasdagen als je bijvoorbeeld naar Hintertux gaat. Daar is zelfs het dal compleet wit.

Weekend weer sneeuw
Veelbelovend zijn de Paasdagen ook in delen van de Westalpen. Dit weekend trekt met een grote boog een nieuwe hoeveelheid koudere lucht vanaf Scandinavië via Oost-Europa naar de Alpen. In de hogere luchtlagen ontwikkelt zich daarbij een depressie die een paar dagen lang op verschillende plaatsen voor sneeuw gaat zorgen. Via de Oostenrijkse Noordalpen zwiept de neerslag activerend naar de Zwitserse en Italiaanse Alpen om daarna in Frankrijk nog voor sneeuw te zorgen.

null
Livigno (I) krijgt dit weekend ook sneeuw

Treuzelende depressie
De grootste hoeveelheden verwacht ik in de omgeving van Wallis (Zwitserland) maar het is ook spannend wat er voor Frankrijk in het vat zit. De depressie blijft namelijk hangen (tot begin volgende week) boven West-Europa en dan zouden sneeuwzones juist op de Franse Alpen kunnen blijven inbeuken. Niet zeker maar het is een scenario. De sneeuwgrens daalt dit weekend nog een keer naar 1000-1500 meter zodat de hogere pistes weer een lekkere opfrisser krijgen.

null
Droomcondities op de Zugspitze

Begin volgende week lijken de oostelijke Alpen (Oostenrijk en de Dolomieten) weer wat op te warmen maar ook dat hangt sterk af van het gedrag van die treuzelende depressie. Al met al is de winter dus met een eindspurt bezig.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Top! Maakt me instant blij! Net met het paasweekend de enigste skireis (shortski) geboekt voor dit jaar! En mogelijk sneeuw & lage sneeuwgrens! Beter kan niet!

Go with the snow!

enig idee naar de voorspellingen voor menuires komende weekend ev?

Roel hartelijk dank voor je update ! Nu ook nog duimen voor een klein beetje zon in Solden met de Pasen… maar je kunt niet alles hebben hè ?!

@Gast195 ga je op shortki of?

Go with the snow!

Goed nieuws!
Wie weet toch nog even langs de alpen rijden om nog wat mee te pakken!

Zou echt nog heeeeeel graag naar de Alpen willen in de meivakantie :(

Gang is alles

@Jesper, je bent niet de enige… ;)

@HenriS Kunnen we niet nog een weekendje naar de Alpen ofzo? Jij rijd okay :D ?

Gang is alles

Aankomende week in Wallis. Dus blij met dit bericht. Al hoop ik wel dat er ook ruimte is voor de zon aankomende week.

Nog een vlugge update voor ik deze avond vertrek? :D

Go with the snow!

Jippie !!! Morgen naar Oostenrijk dan maar

vrijdag vertrekken we naar Tignes, hoe zijn de vooruitzichten daar @Roel het is daar nu aan het sneeuwen zag ik, maar weet je al meer over komende week?

Beste Roel, heb vanaf 26 april een Haute Route gepland Cham-Zermatt, hoe ziet het er daarvoor uit?

Hoi Roel,
Voor mij zit de wintersport er op. Eerst een keer Mayrhofen en een keer Val Thorens. Twee keer redelijk warm maar het was ook weer niet slecht. Het plecier was er niet minder om. Roel (en ook de tijdelijke waarnemer) via deze bedankt voor de info dit jaar. Ik zal de pagina zeker nog wel een keer bezoeken maar ik merk dat het niet meer dagelijks is. Nogmaals dank voor de duidelijke info.

Gr. Jos

Beste Roel, ook bedankt voor je weerberichten ! Kom net terug uit Solden en het was top met
op zaterdag 30 cm poeder erbij ! Als toetje de zondag met veel zon en als ik de weerberichten mag geloven komt er deze (laatste) week nog meer bij !
Maar wat blijft het moeilijk om het weer te voorspellen; zelfs op de dag zelf zitten ze er vaak naast… gewoon naar buiten kijken werkt het best, ha ha !
Maar wat was het eigenlijk nog gewoon druk in Solden, kan me voorstellen dat de liftcapaciteit echt te weinig is in het hoogseizoen. Kies dus niet voor Solden in de krokus !
Ook viel het me op dat de meeste liften ouderwets zijn, behalve dan de Gaislachkogel natuurlijk. Maar geen 8 persoons stoeltjesliften en geen zitverwarming terwijl dat op die hoogte echt geen overbodige luxe is lijkt me. Enfin, met Pasen is Solden Top !

@Gast487…Solden druk? Zaterdag was uitgestorven! Nergens wachttijden voor zover ik heb kunnen zien. Sprak een liftie en die gaf aan dat vrijdag 11.000 bezoekers had en zaterdag schatte hij 5.000. En dat is echt 3x niets voor zo’n groot gebied. Zeker niet gezien m.u.v. de dalafdaling alles open was.

In het hoogseizoen sta je inderdaad op knelpunten even te wachten. Maar waar is dat niet het geval… Vroeg vertrekken is het devies. Voor de massa uit.

@Gast252: het is maar net wat je gewend bent natuurlijk en wij gaan in het hoogseizoen altijd naar Saalbach-Hinterglemm en daar hoef je nergens te wachten. Het gebied is nog groter maar met veel meer liftcapaciteit en moderner materiaal dus heel begrijpelijk.
Maar dat neemt niet weg dat Solden prachtige brede en lange pistes heeft en dat mis ik in Saalbach-Hinterglemm. En nee… ik wil niet naar Frankrijk !

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie